Igazi motiváció a fogyáshoz – hogyan találjuk meg?
A mai cikk témáját az egyik kliensem hozta fel a táplálkozási tanácsadói központomból, aki az elmúlt két évben összesen 23 kg-ot fogyott.
De volt egy érdekes bökkenő a súlyának megtartása folyamán…
Léteznek szabályok a megfelelő étrendek elkészítésére?
Vagy egyszerűen elég, ha teljesítjük az egyes tápanyagok napi bevitelét, és minden rendben van?
Gyakran azon töprengünk, hogyan tervezzük meg az étkezésünket úgy, hogy minden érték zöld legyen. Ez annyit jelent, hogy gondoskodunk arról, hogy megfelelő mennyiségű fehérjét, szénhidrátot, zsírt és rostot vigyünk be szervezetünkbe naponta. Mindannyian elsősorban a mennyiséget és a számokat figyeljük.
illusztrációs kép
Hogy mindent jobban megértsünk, nézzünk meg egy kissé extrém példát. Valaki például ehet 300 grammnyi hasábburgonyát rántott sajttal, fél liter édes limonádét és este egy gombóc fagylaltot és egy lattét. Gondosan felír mindent a Dine4Fit alkalmazásba, és még a köröcskék is zöldek nála, mert így a napi bevitel 100%-ban teljesül. Még ha sejtjük is, hogy egy kiegyensúlyozott étrend nem így néz ki, akkor is elégedett lehet az illető, mert zöldek a köröcskék.
De az egészséges táplálkozás elve természetesen a rendszeres és főleg a minőségi étkezés.
Étrendünket éppen azért tervezzük, hogy ne csak kellő mennyiségű makrotápanyagot kapjunk, hanem elsősorban minőségi forrásokból. Valószínűleg a sült krumpli szénhidrátja nem lesz olyan tápláló, mint a főtt burgonyában vagy a kuszkuszban található szénhidrát. A fél liternyi tejeskávéban lévő fehérje pedig nem ugyanaz, mint a sült túróban. Ez tényleg csak szemléltető eset, nem kell azon vitatkozni, hogy egy ilyen „horror” esetben a köröcskék úgysem lennének zöldek.
A tervezésnél nem csak a mennyiségre kell figyelni, hanem arra is, hogy milyen ételt fogunk fogyasztani. Minőségi forrásokat kell keresni, és olyan ételeket kell kombinálni, amelyek segítenek elérni a napi kalóriabevitelünket.
De vigyázzanak. Nem arról van szó, hogy ne egyenek krumplit, hanem gondoljanak arra, hogy ez nem ideális. Az ízeket szükség szerint kell változtatni, és az ízlelőbimbókat ki kell elégíteni. Élvezni kell az ételt és élvezni kell az életet. A Dine4Fit alkalmazásba feljegyezve azt ehetünk, amit csak akarunk, de észszerűen elosztva más ételekkel kombinálva.
Ha rántott sajtot szeretnénk enni, akkor azon is elgondolkodhatunk, hogy a klasszikusnál milyen egészségesebb elkészítési mód létezik még. Megsüthetjük például sütőben, vagy esetleg forrólevegős fritőzben. Ha fagyizni szeretnénk, akkor mindenképpen jó időpontot kell választanunk az elfogyasztására, és nem este lefekvés előtt. A sült krumplihoz pulykahúst választunk, ami fehérjékben nagyon gazdag. És megpróbáljuk mindezt nem egy nap alatt megenni, hanem minél hosszabb időre elosztani.
Redukciós fázisban azért próbáljuk sokkal rafináltabban és kifinomultabban megtervezni az étrendünket, mint a fenntartó fázisban.
Ha a lehető legjobb étrendet fogják maguknak összeállítani, de nem szánnak rá elég időt, vagy függetlenül az összetételétől nem fognak rendszeresen enni, nem lesz javulás. A Dine4Fit alkalmazásnak köszönhetően nem csak a tápanyagok mennyiségét, a napi bevitelt és a szükséges tápanyagok grammokban megadott értékeit láthatják, hanem azt is, hogy miből származnak az egyes tápanyagok. Fontos, hogy megtanuljunk olyan élelmiszereket enni és olyan ételeket elkészíteni, amelyek ízélményt, és vizuális élvezetet nyújtanak, és a táplálkozás szempontjából is hasznosak lesznek számunkra.
A mai cikk témáját az egyik kliensem hozta fel a táplálkozási tanácsadói központomból, aki az elmúlt két évben összesen 23 kg-ot fogyott.
De volt egy érdekes bökkenő a súlyának megtartása folyamán…
Folytassa az olvasást 29.3.2023
Sorozatunkban most egy talán fontosabb témával találkoztunk, mint amilyennek első pillantásra tűnik – együttműködés a saját pszichénkkel.
Hogyan tudjuk nyomon követni a fejlődést, és hogyan lehet fenntartani a motivációt azokban a pillanatokban is, amikor a dolgok nem mennek jól?
Nézzük meg lépésről lépésre.
Folytassa az olvasást 28.5.2025
Lefényképezett ételek felismerése és súlybecslés.
A lefényképezett ételek felismerése és az adag becslése egy másik dolog, ami bekerült a Dine4Fit alkalmazásba – a mesterséges intelligencia, mint egy asszisztens a feljegyzésekhez.
Folytassa az olvasást 21.5.2025
Elmúltak az ünnepek, ami gyakran nagyobb ételfogyasztással jár, és több kalóriabevitellel alkohol formájában.
Ráadásul sokan ilyenkor is szoktak fogadalmat tenni, ami persze nem tart sokáig. Hogyan vágjunk bele, hogy ezúttal kitartóak legyünk?
Folytassa az olvasást 21.5.2025
Az emberek igyekeznek lefogyni, főleg az ünnepek után, ugyanakkor nem is annyira a súlyon van a hangsúly.
Sokan közülünk naponta mérik a testsúlyukat, feljegyzik azt, esetleg újraszámolják a BMI-t, azaz a testtömegindexünket. Azonban nem biztos, hogy ezeknek az értéknek annyira jelentős szerepük van a fogyókúra során.
Folytassa az olvasást 14.5.2025
Elegük van már a diéták és a tiltások végtelen körforgásából?
Talán itt az ideje abbahagyni a csodamegoldások keresését, és elkezdeni úgy tekinteni az ételre, mint aminek segítenie kell, nem pedig korlátoznia.
Folytassa az olvasást 7.5.2025