Útmutató a kalória/kJ kalibrálásához
A Dine4Fit alkalmazás zárt csoportjainkban folyamatosan ismétlődik a helyes beállítás és az azt követő lépések kérdése a fogyás folyamatában.
Az lépésekről egy rövid útmutatót írt Roland, a csoport szakértője.
Léteznek szabályok a megfelelő étrendek elkészítésére?
Vagy egyszerűen elég, ha teljesítjük az egyes tápanyagok napi bevitelét, és minden rendben van?
Gyakran azon töprengünk, hogyan tervezzük meg az étkezésünket úgy, hogy minden érték zöld legyen. Ez annyit jelent, hogy gondoskodunk arról, hogy megfelelő mennyiségű fehérjét, szénhidrátot, zsírt és rostot vigyünk be szervezetünkbe naponta. Mindannyian elsősorban a mennyiséget és a számokat figyeljük.
Hogy mindent jobban megértsünk, nézzünk meg egy kissé extrém példát. Valaki például ehet 300 grammnyi hasábburgonyát rántott sajttal, fél liter édes limonádét és este egy gombóc fagylaltot és egy lattét. Gondosan felír mindent a Dine4Fit alkalmazásba, és még a köröcskék is zöldek nála, mert így a napi bevitel 100%-ban teljesül. Még ha sejtjük is, hogy egy kiegyensúlyozott étrend nem így néz ki, akkor is elégedett lehet az illető, mert zöldek a köröcskék.
De az egészséges táplálkozás elve természetesen a rendszeres és főleg a minőségi étkezés.
Étrendünket éppen azért tervezzük, hogy ne csak kellő mennyiségű makrotápanyagot kapjunk, hanem elsősorban minőségi forrásokból. Valószínűleg a sült krumpli szénhidrátja nem lesz olyan tápláló, mint a főtt burgonyában vagy a kuszkuszban található szénhidrát. A fél liternyi tejeskávéban lévő fehérje pedig nem ugyanaz, mint a sült túróban. Ez tényleg csak szemléltető eset, nem kell azon vitatkozni, hogy egy ilyen „horror” esetben a köröcskék úgysem lennének zöldek.
A tervezésnél nem csak a mennyiségre kell figyelni, hanem arra is, hogy milyen ételt fogunk fogyasztani. Minőségi forrásokat kell keresni, és olyan ételeket kell kombinálni, amelyek segítenek elérni a napi kalóriabevitelünket.
De vigyázzanak. Nem arról van szó, hogy ne egyenek krumplit, hanem gondoljanak arra, hogy ez nem ideális. Az ízeket szükség szerint kell változtatni, és az ízlelőbimbókat ki kell elégíteni. Élvezni kell az ételt és élvezni kell az életet. A Dine4Fit alkalmazásba feljegyezve azt ehetünk, amit csak akarunk, de észszerűen elosztva más ételekkel kombinálva.
Ha rántott sajtot szeretnénk enni, akkor azon is elgondolkodhatunk, hogy a klasszikusnál milyen egészségesebb elkészítési mód létezik még. Megsüthetjük például sütőben, vagy esetleg forrólevegős fritőzben. Ha fagyizni szeretnénk, akkor mindenképpen jó időpontot kell választanunk az elfogyasztására, és nem este lefekvés előtt. A sült krumplihoz pulykahúst választunk, ami fehérjékben nagyon gazdag. És megpróbáljuk mindezt nem egy nap alatt megenni, hanem minél hosszabb időre elosztani.
Redukciós fázisban azért próbáljuk sokkal rafináltabban és kifinomultabban megtervezni az étrendünket, mint a fenntartó fázisban.
Ha a lehető legjobb étrendet fogják maguknak összeállítani, de nem szánnak rá elég időt, vagy függetlenül az összetételétől nem fognak rendszeresen enni, nem lesz javulás. A Dine4Fit alkalmazásnak köszönhetően nem csak a tápanyagok mennyiségét, a napi bevitelt és a szükséges tápanyagok grammokban megadott értékeit láthatják, hanem azt is, hogy miből származnak az egyes tápanyagok. Fontos, hogy megtanuljunk olyan élelmiszereket enni és olyan ételeket elkészíteni, amelyek ízélményt, és vizuális élvezetet nyújtanak, és a táplálkozás szempontjából is hasznosak lesznek számunkra.
A Dine4Fit alkalmazás zárt csoportjainkban folyamatosan ismétlődik a helyes beállítás és az azt követő lépések kérdése a fogyás folyamatában.
Az lépésekről egy rövid útmutatót írt Roland, a csoport szakértője.
Folytassa az olvasást 8.6.2023
Sokszor dilemmáztam azon, hogy valójában hogyan is működik a matt és a fényes oldala az alufóliának.
Egyszer aztán újra előjött ez a kérdés, de nem főzéskor, hanem egy egészen más alkalommal.
Folytassa az olvasást 20.11.2024
A Fogyunk és egészségesen táplálkozunk a Dine4fit segítségével csoportban ötletgazdag és nagyszerű szakácsaink is jelen vannak. Folyamatosan szoktuk bemutatni őket itt a blogon.
Mi pedig mutatunk párat a repertoárjukból. Ma Andrea Ondováé a szó, akit már talán a lélegzetelállító átalakulásának köszönhetően ismerhetnek.
Folytassa az olvasást 13.11.2024
Megpróbálják fenntartani a kalóriadeficitet, de a mérleg egy bizonyos értéktől már nem akar lejjebb menni? Mi lehet a probléma?
Ezzel a témával már többször foglalkoztunk, de foglaljuk össze röviden néhány ponját. Hiszen az ismétlés a tudás anyja, ahogy mondani szokás.
Folytassa az olvasást 6.11.2024
Nem telik el egy nap sem a táplálkozástudományi klinikán, hogy ne találkoznék valakivel, aki azt gondolja, hogy a szénhidrátok tehetnek arról, hogy nem tudja elérni a kiálmodott alakját.
Olyan időkben nincs min csodálkozni, amikor minden oldalról bombáznak bennünket az alacsony szénhidráttartalmú és keto-diéták hirdetésekkel. De tényleg a szénhidrátok a legnagyobb ellenségei a karcsú vonalaknak? Olvassák végéig a cikket, és megtudhatnak valamit, amire nem is számítottak.
Folytassa az olvasást 30.10.2024
A feleségem meglepett, amikor kijelentette, hogy ez bizony nem jó semmire.
Az én feleségem a burgonyából a vizet valóban a mosogatóba önti. Ami nagy kár, mint ahogy azt most ki fogjuk tárgyalni.
Folytassa az olvasást 23.10.2024