Az egészséghez vezető út
és jóléthez
App store rating

Az egészséghez vezető út
és jóléthez

Táplálkozási javaslatok szoptató nők részére és a Dine4Fit alkalmazás helyes beállítása

A szoptatás (laktáció) egy olyan időszak, amely fokozott táplálkozási igényeket támaszt a nőkkel szemben.

Oda kell figyelni az ételek minőségére, az energia mennyiségére, a tápanyagokra, a vitaminokra, az ásványi anyagokra…

Ebben a cikkben összeírtam Önöknek néhány fontos információt és táplálkozási tanácsot. A cikk végén arra vonatkozóan is találnak tanácsokat, hogy milyen irányadó értékeket állítsanak be a Dine4Fit alkalmazásban, amennyiben szoptatás alatt is használják.

Fontos információk a szoptatás alatti táplálkozással kapcsolatban

Szoptatási időszak alatt nem javaslom semelyik szigorú redukciós diéta betartását sem, mert a laktáció megterhelő folyamat egy nő számára (mind energia szempontjából, tápanyag szempontjából, de gyakran hormonálisan és érzelmileg is). A tápanyagok és egyéb anyagok, amelyeket az anya az étellel juttat be szervezetébe, az anyatejbe is bejutnak.

Výživová doporučení pro kojící ženy a jak nastavit aplikaci Kalorické Tabulky

Én a rendszeres étkezést javaslom (kb. 2-3,5 órás időközönként), amikor az étkezést körülbelül napi öt részre érdemes felosztani (annak ellenére, hogy a baba gondozása mellett nincs idő az evésre).

Az étrendnek változatosnak kellene lennie, de ugyanakkor ne legyen puffasztó és ne legyen irritáló, mert a puffadást okozó anyagok az anyatejbe is bejutnak (puffasztó zöldségek, hüvelyesek, kelt tészta, savanyú gyümölcs…). Az ilyen ételeket a szoptatás alatt csak fokozatosan, hónapokkal később (pl. a gyermek életkorának 4. hónapja után) célszerű az étrendbe beiktatni, hogy a baba is hozzászokjon.

Szintén javaslom odafigyelni az élelmiszerek megfelelő technológiai feldolgozására is – főzés, párolás, sütés, viszont nem ajánlott az olyan sütés, ami közben az étel odaéghet.

Célszerű kizárni/korlátozni a konzerves termékek fogyasztását (pástétomok, húskonzervek…), a füstölt termékeket, és a sós rágcsálnivalókat a nagy sótartalom miatt.

Javaslom továbbá a mesterséges édesítőszereket, színezékeket és tartósítószereket tartalmazó élelmiszerek korlátozását/elhagyását is. Elengedhetetlen továbbá a rothadt és penészes ételek, valamint az alkohol fogyasztásának mellőzése.

Célszerű kiiktatni az édességek, az iparilag feldolgozott élelmiszerek fogyasztását is, a gyorsételeket, zsíros és sült ételeket, valamint a túlzott állati zsírok fogyasztását (vaj, disznózsír, szalonna, pástétom, zsíros húsok, kolbász, szalámi, kolbász…).

Táplálkozási javaslatok szoptató anyáknak

A jó minőségű anyatej termelés érdekében fontos a szoptatós anyák folyadékbevitelének növelése (kb. 40 ml/testtömeg-kg/nap mennyiség), valamint a kalcium bevitele – például tejtermékekből (jó tűrőképességgel) napi 3-4 részletben (joghurtok, túrók, savanyított tejtermékek és sajtok).

Výživová doporučení pro kojící ženy a jak nastavit aplikaci Kalorické Tabulky

Figyelem: Ha a szoptató anya étrendje nem megfelelő ahhoz, hogy elegendő tápanyagot biztosítson, például vasat, cinket, kalciumot, folsavat vagy D-vitamint, akkor ezeknek az anyagoknak a koncentrációja nem az anyatej összetételében tükröződik vissza, hanem az anya tápláltsági állapotában. Egyszerűen fogalmazva – ha az étrend tápanyagban szegény, akkor ezek a szükséges anyagok az anya szervezetének tartalékaiból kerülnek az anyatejbe, így a babát nem fenyegeti egy esetleges hiány, viszont befolyásolhatja az anya saját szervezetének tápanyag-tartalékait. Ez hatással lehet csontjainak, fogainak, hajának az állapotromlására, az izomtömeg mennyiségére, valamint könnyen okozhat izomgörcsöket, fáradtságot, sápadtságot stb.

  • Ne felejtsenek el odafigyelni a halból származó omega-3 telítetlen zsírsavak, a lenolaj, a dió vagy a halolajból, vagy tengeri moszatokból származó speciális olajok mindennapi bevitelére sem.
  • Továbbá szükséges a vöröshúsból és halból, tenger gyümölcseiből, vörös bogyós gyümölcsökből, diófélékből és magvakból, kakaóból, zabpehelyből vagy tojássárgájából származó vas mindennapi bevitele.
  • A szoptatós anyáknak figyelniük kell a jód, cink, C-vitamin, D-vitamin és B-komplex bevitelére is.

Célszerű beleiktatni az étrendbe: legalább 3 adag teljes kiőrlésű gabonából készült ételt (kenyér, pehely, köret), legalább 3 adag zöldséget (adagonként 100-150 g), legalább 2 adag gyümölcsöt (100- 150 g adagonként), legalább 3 adag tejterméket (lásd fent) és „egészséges zsírokat” (olíva/lenmag-olaj, avokádó, sózatlan és nem pörkölt mogyoró, magvak vagy halolaj).

Fontos tudni róla

A laktáció energiaigényes folyamat, ezért a szoptatás ideje alatt a táplálékkal bevitt napi energiamennyiséget a szoptatás gyakoriságától függően átlagosan 1400-2300 kJ/335-550 kcal-val kellene növelni (hozzá kell adni az átlagos napi energiaszükséglethez), ezért nem szabad diétázni, hanem éppen ellenkezőleg, növelni kell az energiát. A szoptatás alatt a súly magától is inkább csökken, a laktáció alatt általában éppen azok az anyukák nem fogynak, akik keveset, vagy rossz minőségben étkeznek – a szervezet így „takarít” energiát a laktációhoz és a szervezet működésének szükségleteire. A szoptatás alatt a napi fehérjeszükséglet átlagosan napi 15 grammal növekszik.

Hogyan állítsuk be a Dine4Fit alkalmazást szoptató anyukák számára

A Dine4Fit alkalmazásban beállíthatjuk az energia- és tápanyagértékeket, amelyeket az alábbi egyszerűsített séma szerint nagyjából kiszámíthatjuk:

  • a napi energia bevitelt növeljük 1400 – 2300 kJ/335 – 550 kcal-val a szoptatás nélküli átlagos napi energiaszükséglethez képest
  • a tápanyagok hármasaránya a következőképpen választható: 15-20% fehérje, 30-35% zsír és 50% szénhidrát a teljes napi energiaszükségletből (már megnövelve a szoptatás energiaszükségletével)

Praktikus példa

Egy nem szoptató aktív nő átlagos napi energiafogyasztása körülbelül 7500 kJ/1790 kcal. Most a kizárólagos szoptatás folyamatában van (= a baba egyelőre csak anyatejet kap + az anya egész nap meg sem „áll ” az újszülött gondozása miatt). Ebben az esetben a nő kb.2300 kJ/550 kcal-val növelheti az energiamennyiség bevitelét. Az alkalmazásban így manuálisan megadhatjuk a 9800 kJ/2340 kcal-t, azaz amit az összeadás után kapunk. A fehérjék, zsírok és szénhidrátok kiszámításához használhatnak segítséget, 15-20% fehérje (1g fehérje = 17 kJ/4 kcal), 30-35% zsír (1g zsír = 38 kJ/9 kcal) és 50% szénhidrát (1g szénhidrát = 17 kJ/4 kcal) a beállított teljes energiaszükségletből. A rostmennyiséget legalább napi 30 g körüli mennyiségben javasolt beiktatni az étrendbe.

Számítás a mi „minta“ szoptató nőnk esetében:

  • 20 % fehérje a 9800 kJ/2340 kcal-ból = 1960 kJ/470 kcal osztva 1 g fehérjével, azaz 17 kJ/4 kcal-val = 115 g fehérje
  • 30 % zsír a 9800 kJ/2340 kcal-ból = 2940 kJ/700 kcal osztva 1 g zsírral, azaz 38 kJ/9 kcal-val = 77g zsír
  • 50 % szénhidrát a 9800 kJ/2340 kcal-ból = 4900 kJ/1170 kcal osztva 1 g szénhidráttal, azaz 17 kJ/4 kcal-val = 290 g szénhidrát

A szerkesztőség tippje

Mivel ez az időszak nem csak a kalóriákról vagy az értékek beállításáról szól, hanem elsősorban a megfelelően elosztott étrendről és a minőségi étkezésről, nem árt szakember segítségét kérni, aki mindenben segít (így nem lesz szükség számolgatni és gondolkodni). Fizetős konzultációra (online vagy személyes) megkérheti például kollégánkat is, a cikk szerzőjét, aki nemcsak táplálkozási terapeuta, hanem személyes tapasztalatokkal is rendelkezik a szoptatással kapcsolatban.

fotó: cz.depositphotos.com

 

Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS.
www.martinakorejckova.cz

  • Táplálkozási terapeuta és táplálkozási tanácsadó
  • Személyre szabott étrendeket állít össze, táplálkozási programokat, on-line étrendeket és általános életmód tanácsokat biztosít
  • Örömmel ír cikkeket a saját blogjára és weboldalakra
  • Miss Csehország döntőseinek táplálkozási tanácsadójaként is dolgozott
  • FacebookInstagram

Dine4fit.hu

28.2.2023 Dine4fit.hu Cikkek

Az archívumból

Markéta Nevěčná – edző és táplálkozási tanácsadó: A fizika törvényei mindig működnek

Még ha nehéz is beismerni, mert a rosszul működő rendszert kifogásolni egyszerűbb és kényelmesebb, de nézzük meg a tényt, hogy kalóriadeficittel tényleg le lehet lefogyni.

És hogy néhányan hazudnak saját maguknak (és néha a körülöttük lévőknek is), amikor azt állítják, hogy a Dine4Fit alkalmazással nem igazán tudnak fogyni…

Kapcsolódó cikkek

Jan Lipšanský a kalóriákról másként: Ételek, amelyek másnap jobban ízlenek

Én például szeretem, ha másnap reggelre maradnak még szendvicsek egy buli után. Kicsit kemények, de szerintem ez adja meg a különleges ízt.

És valóban léteznek olyan ételek is, amelyeket jobb pihenni hagyni egy napig, néha két napig is.

Hogyan tervezzünk és készítsünk helyesen és biztonságosan dobozolt ételeket

Az ételek csomagolása, vagyis az ételek dobozba készítése az utóbbi években egyre népszerűbb lett.

Nemcsak időt és pénzt takarítunk meg, hanem segít fenntartani az egészséges és kiegyensúlyozott étrendünket is, ugyanis mindent, amit otthon elkészítünk, előre megtervezhetjük, megmérhetjük, és így nagyon könnyen feljegyezhetjük a Dine4Fit alkalmazásba.

Ennek az étkezési tervezési módszernek azonban megvannak a maga szabályai, amelyeket be kell tartani, hogy hatékony és mindenekelőtt biztonságos legyen. Nézzük meg az előnyöket, hátrányokat, valamint néhány tippet a lehetséges kockázatok elkerülésére.

Bemutatjuk egyik újdonságunkat – a kalóriaegyensúlyt

Eddig kicsit mágikus számításokkal lehetett találkozni az alkalmazásban, mert minden a háttérben történt, és bizonyára zavaró is lehetett, hogy melyik szám honnan is jött. Ezért úgy döntöttünk, hogy ezt most tisztázzuk!

Mi a fényhigiénia, és miért játszik kulcsszerepet a fény a minőségi alvásnál?

Fény. Mit gondolnak, amikor meghallják a fény szót? Valaki egy kristálycsillárra gondol, valaki egy izzóra, valaki a Napra.

Jelenleg az évnek olyan időszakában vagyunk, amikor kevés a természetes fény. Viszont a fény, avagy a napfény nélkülözhetetlen az emberi egészség megőrzéséhez, antidepresszáns hatása van, befolyásolja a kognitív és fizikai teljesítményt, és szabályozza a cirkadián ritmust – vagyis az aktív ébrenlét és alvás természetes váltakozását idézi elő.

Ines Střítecká: A fogyókúra és a mentális egészség

Az egészséges és sikeres fogyókúra magában foglalja többek között a mentális egészséget is, ami a minőségi alvással és a kiegyensúlyozott táplálkozással együtt életünk első számú prioritásai közé kell, hogy tartozzon.

A cikk megírásához a Fogyunk és egészségesen táplálkozunk a Dine4fit segítségével csoport kérdései inspiráltak, ahol táplálkozási szakértőként veszek részt a beszélgetésekben. És a saját tapasztalatom is inspirált.

Bárhol elérhető, ahol szükség van rájuk

Kalóriatáblázatok elérhetők online, telefonon, táblagépen és okosórákon, például a Garmin és az Apple Watch készülékeken.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner