Az egészséghez vezető út
és jóléthez
App store rating

Az egészséghez vezető út
és jóléthez

Markéta Nevěčná: A proteines termékek boom-ja, és egy recept házi Monte elkészítéséhez

Bármelyik soron sétálok az élelmiszerboltban, mindenhol találkozok a ” high protein ” „fit protein” „magas fehérjetartalmú” feliratokkal.

Manapság már lehet venni proteines pirítóst, proteines kenyeret, proteines tésztát, proteines joghurtot, protein shot-ot, proteines pudingot, proteines zabkását, proteines tejet, proteines mogyoróvajat, proteines csokit, protein-szeletet, proteines sütit…

Mink, akik a Dine4Fit-et használjuk, tudjuk, hogy a fehérje zöld köröcske elérése sokszor meglehetősen nehéz. Így megértem, hogy nagyon csábító ezeket a ” high protein” termékeket beszerezni. De ha megfordítom a terméket és megnézem a csomagoláson feltüntetett összetételét, akkor nincs benne semmi forradalmi újítás. Egyedül arról van szó, hogy a gyártó növényi vagy állati fehérjét adott a szokásos termékhez. A növényi főként hüvelyesekből, az állati általában tejsavófehérje – más néven tejfehérje. Pusztán gazdasági szempontból sokkal jobb, ha magunk szerezzük be a tejsavófehérjét, ideális esetben 70-85% CFM technológiával készült koncentrátumot. A százalékok azt jelentik, hogy 70-85% fehérjét tartalmaz, a többit pedig az ún. ballasztanyagok teszik ki (pl. laktóz).

Markéta Nevěčná: Boom proteinových produktů a recept na domácí monte

CFM technológia – angolul cross flow microfiltration, magyarul keresztáramú mikroszűrés. Ez egy olyan módszer, amely szitarendszert használ, amely finoman szűri a fehérjét a végső formájára. Pusztán fizikai módszer, a fehérje semmilyen kémiai anyagal nem érintkezik. Számomra ezért sokkal előnyösebb – mind gazdasági, mind táplálkozási szempontból is – veszek egy natúr fehér joghurtot, és adok hozzá egy kanál fehérjeport.

Kezdetnek jó ízesítés nélküli fehérjét választani, vagy amolyan semleges – klasszikus – vanília, esetleg csokoládé ízűt. Ezeket az ízeket jól lehet kombinálni különféle tejtermékekkel, gyümölcsökkel, diófélékkel, így biztosan megtalálják majd a felhasználásuk módját.

Én leginkább sütéshez és sütés nélküli édes desszertekhez használom őket. A legjobb stratégia az, ha a liszt egy részét és a cukor egy részét a fehérjével helyettesítjük. Manapság azonban már lehet olyan recepteket is találni, ahol a protein mennyisége külön fel van tüntetve. A kedvencem a körtepuding, a poharas sajttorta, a tejbegríz, de még a palacsinta, vagy a túrós-kávés szelet sem elhanyagolható.

A tejsavófehérjétől nem kell félni. Nem árt neki, ha felforraljuk, az sem, ha megsütjük. Nem lesz keserű, alapvetően nem változtatja meg a tészta szerkezetét, és továbbra is megőrzi tápértékét. Nekem nagy segítség.

Ha még csak most kezdik el a proteint fogyasztani, próbálják meg fokozatosan hozzáadni ahhoz, amit rendszeresen enni szoktak. Tegyenek egy keveset a joghurtba, szórjanak egy kicsit a zabpehelyre, készítsenek chia pudingot, vagy keverjék bele a smoothie-ba.

A „proteinnel való főzés” második fázisában egy bögrés tortát próbálnék ki. Vagy ott van a palacsinta, bukta, sütemények és egyéb finomságok. Én biztos nem ragaszkodnék a vízzel vagy tejjel készített proteines italhoz. A proteinben sokkalta több lehetőség van.

De amire szeretném felhívni a figyelmüket, és amire vigyázni kell, az az lenne, hogy ne vegyék a fehérjét a fő és egyetlen fehérjeforrásnak. Sok más fehérjeforrás is felhasználható édességek sütéséhez, mint például a túró, akár tégelyes, akár fóliába csomagolt, vagy akár a rögös túró. Ezen kívül még kiemelném a cottage-t, ricottát, tojást, vagy csak a tojásfehérjét.

Tehát a proteines termékek vásárlása helyett vegyenek inkább tiszta proteint, és alkossanak belőle saját ízlésük szerint, felesleges E-k és egyéb adalékanyagok nélkül. A Dine4Fit, a pénztárcájuk és különösen a szervezetük hálás lesz érte.

Markéta Nevěčná: Boom proteinových produktů a recept na domácí monte

Házi Monte recept

A Monte az egyik legnépszerűbb desszert (nem csak) a gyermekek körében. A drágábbak közé sorolható, táplálkozási szempontból pedig nem az előnyös típusúakhoz. De van egy másik lehetőség is:

Hozzávalók

Sötét krém:

  • 70 g mogyoró
  • 40 g csokoládé ízű pudingpor
  • 40 g fehérjepor (mogyoró ízű)
  • 20 g kakaó
  • flavdrops

Világos krém:

  • 260 g skyr
  • 250 g alufóliás csomagolású túró
  • flavdrops

Elkészítés folyamata

  • A sötét krémhez a mogyorót egy erős gép segítségével finomra turmixoljuk.
  • A pudingport, a kakaót, a fehérjeport, a mogyorót és a flavdrops-ot elkeverjük 400 ml vízzel, és sűrűsödésig főzzük. Ideális, ha a fedő alatt hagyjuk kihűlni.
  • A fehér krémhez keverjük össze a skyr-t a túróval, és ízlés szerint adjunk hozzá flavdrops-ot.
  • A pohár aljára tegyük a világos túrókrémet, utána a sötét mogyorókrémet és a tetejére ismét a világos túrókrémet. A rétegeket addig váltogathatjuk, amíg meg nem telik a pohár. Ezek után már csak hűtsük le.

fotó: a cikk szerzője

Markéta Nevěčná: Boom proteinových produktů a recept na domácí monte

Markéta Nevěčná
https://www.facebook.com/profile.php?id=100063938746465

Edző és táplálkozási tanácsadó, aki az étrendeket nem papírra írja, mert az legtöbbször a fiók alján vagy a szemetesben végzi, hanem a Dine4Fit segítségével próbálja rávezetni ügyfeleit az ételek megértéséhez, felhívja a figyelmüket az élelmiszerek tápértékére, és leegyszerűsíti az álmaik alakjához vezető utat.

Dine4fit.hu

2.5.2023 Dine4fit.hu Cikkek, Érdekességek

Az archívumból

Öt különböző étel, amikhez az előre elkészített tépett csirkemell alapot használjuk

Ügyfeleimet arra próbálom rávezetni, hogy a Dine4Fit alkalmazásban általuk előre eltervezett ételek ízletesek legyenek, és az elkészítéséhez pedig a lehető legkevesebb időt kelljen rászánni.

Bármennyire is meglepő, de meg lehet oldani. Csak egy kicsit gondolkodni kell, és a jól bevált trükköket alkalmazni, amelyeknek köszönhetően egyszerre akár több különböző étel is elkészíthető.

Kapcsolódó cikkek

Hellča Vávrová: Hogyan érhetjük el a belső elégedettséget fogyókúra alatt

Amikor a „fogyókúra” szót halljuk, a legtöbb embernek a szigorú diéták, az edzőteremben eltöltött órák és a mérlegen leolvasható érték folyamatos követése jut az eszébe.

Azonban az egész folyamat pszichológiai oldala gyakran elkerüli a figyelmünket.

Ha nem eszed meg, nem kapsz édességet, avagy a gyermekkori nevelés hogyan befolyásolja nem csak az ételekhez való hozzáállást a felnőttkorban

A nevelési minták, amiket a gyermekkorban elsajátítunk, később egész életünkön át formálnak és befolyásolnak minket.

Gondolkoztak már azon, hogy a gyerekkorunkban hallott mondatok milyen nyomokat hagynak bennünk?

Ing. Barbora Karásková: Mit tehetünk még a jojó-effektus nélküli egészséges fogyás érdekében?

Az előző cikkünkben olvashattak a gyors fogyás kockázatairól, és részletesen ismertettük az egészséges fogyás szabályait és alapelveit. De ez még nem minden.

Melyek azok a további fontos szokások, amelyek nemcsak az egészséges fogyást és folyamatát segítik elő, hanem az optimális testsúly, a lelki egyensúly és az egészség megőrzését is?

Ing. Barbora Karásková: Egészséges fogyás jojó effektus nélkül – kulcsfontosságú elvek és alapelvek

A fogyókúrát gyakran nagyon összetett és stresszes folyamatnak tekintik.

Az igazság az, hogy sokan feleslegesen komplikálják a fogyókúrát azzal, hogy különféle gyorsítószerekkel és extrém módszerekkel próbálkoznak, például a nagyon szigorú, tiltó és korlátozásokkal teli diétákkal.

Karlovka – a lusta férfi zabpehely-lepénye

Karlovka. Mi ez valójában? És hogy készítsük el magunknak otthon? 

Leggyakrabban ezt kérdezik a Fogyunk és egészségesen táplálkozunk a Dine4Fit segítségével csoport új tagjai, amikor a „karlovka” névvel találkoznak.

Bárhol elérhető, ahol szükség van rájuk

Kalóriatáblázatok elérhetők online, telefonon, táblagépen és okosórákon, például a Garmin és az Apple Watch készülékeken.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner