Az egészséghez vezető út
és jóléthez
App store rating

Az egészséghez vezető út
és jóléthez

Markéta Nevěčná: A proteines termékek boom-ja, és egy recept házi Monte elkészítéséhez

Bármelyik soron sétálok az élelmiszerboltban, mindenhol találkozok a ” high protein ” „fit protein” „magas fehérjetartalmú” feliratokkal.

Manapság már lehet venni proteines pirítóst, proteines kenyeret, proteines tésztát, proteines joghurtot, protein shot-ot, proteines pudingot, proteines zabkását, proteines tejet, proteines mogyoróvajat, proteines csokit, protein-szeletet, proteines sütit…

Mink, akik a Dine4Fit-et használjuk, tudjuk, hogy a fehérje zöld köröcske elérése sokszor meglehetősen nehéz. Így megértem, hogy nagyon csábító ezeket a ” high protein” termékeket beszerezni. De ha megfordítom a terméket és megnézem a csomagoláson feltüntetett összetételét, akkor nincs benne semmi forradalmi újítás. Egyedül arról van szó, hogy a gyártó növényi vagy állati fehérjét adott a szokásos termékhez. A növényi főként hüvelyesekből, az állati általában tejsavófehérje – más néven tejfehérje. Pusztán gazdasági szempontból sokkal jobb, ha magunk szerezzük be a tejsavófehérjét, ideális esetben 70-85% CFM technológiával készült koncentrátumot. A százalékok azt jelentik, hogy 70-85% fehérjét tartalmaz, a többit pedig az ún. ballasztanyagok teszik ki (pl. laktóz).

Markéta Nevěčná: Boom proteinových produktů a recept na domácí monte

CFM technológia – angolul cross flow microfiltration, magyarul keresztáramú mikroszűrés. Ez egy olyan módszer, amely szitarendszert használ, amely finoman szűri a fehérjét a végső formájára. Pusztán fizikai módszer, a fehérje semmilyen kémiai anyagal nem érintkezik. Számomra ezért sokkal előnyösebb – mind gazdasági, mind táplálkozási szempontból is – veszek egy natúr fehér joghurtot, és adok hozzá egy kanál fehérjeport.

Kezdetnek jó ízesítés nélküli fehérjét választani, vagy amolyan semleges – klasszikus – vanília, esetleg csokoládé ízűt. Ezeket az ízeket jól lehet kombinálni különféle tejtermékekkel, gyümölcsökkel, diófélékkel, így biztosan megtalálják majd a felhasználásuk módját.

Én leginkább sütéshez és sütés nélküli édes desszertekhez használom őket. A legjobb stratégia az, ha a liszt egy részét és a cukor egy részét a fehérjével helyettesítjük. Manapság azonban már lehet olyan recepteket is találni, ahol a protein mennyisége külön fel van tüntetve. A kedvencem a körtepuding, a poharas sajttorta, a tejbegríz, de még a palacsinta, vagy a túrós-kávés szelet sem elhanyagolható.

A tejsavófehérjétől nem kell félni. Nem árt neki, ha felforraljuk, az sem, ha megsütjük. Nem lesz keserű, alapvetően nem változtatja meg a tészta szerkezetét, és továbbra is megőrzi tápértékét. Nekem nagy segítség.

Ha még csak most kezdik el a proteint fogyasztani, próbálják meg fokozatosan hozzáadni ahhoz, amit rendszeresen enni szoktak. Tegyenek egy keveset a joghurtba, szórjanak egy kicsit a zabpehelyre, készítsenek chia pudingot, vagy keverjék bele a smoothie-ba.

A „proteinnel való főzés” második fázisában egy bögrés tortát próbálnék ki. Vagy ott van a palacsinta, bukta, sütemények és egyéb finomságok. Én biztos nem ragaszkodnék a vízzel vagy tejjel készített proteines italhoz. A proteinben sokkalta több lehetőség van.

De amire szeretném felhívni a figyelmüket, és amire vigyázni kell, az az lenne, hogy ne vegyék a fehérjét a fő és egyetlen fehérjeforrásnak. Sok más fehérjeforrás is felhasználható édességek sütéséhez, mint például a túró, akár tégelyes, akár fóliába csomagolt, vagy akár a rögös túró. Ezen kívül még kiemelném a cottage-t, ricottát, tojást, vagy csak a tojásfehérjét.

Tehát a proteines termékek vásárlása helyett vegyenek inkább tiszta proteint, és alkossanak belőle saját ízlésük szerint, felesleges E-k és egyéb adalékanyagok nélkül. A Dine4Fit, a pénztárcájuk és különösen a szervezetük hálás lesz érte.

Markéta Nevěčná: Boom proteinových produktů a recept na domácí monte

Házi Monte recept

A Monte az egyik legnépszerűbb desszert (nem csak) a gyermekek körében. A drágábbak közé sorolható, táplálkozási szempontból pedig nem az előnyös típusúakhoz. De van egy másik lehetőség is:

Hozzávalók

Sötét krém:

  • 70 g mogyoró
  • 40 g csokoládé ízű pudingpor
  • 40 g fehérjepor (mogyoró ízű)
  • 20 g kakaó
  • flavdrops

Világos krém:

  • 260 g skyr
  • 250 g alufóliás csomagolású túró
  • flavdrops

Elkészítés folyamata

  • A sötét krémhez a mogyorót egy erős gép segítségével finomra turmixoljuk.
  • A pudingport, a kakaót, a fehérjeport, a mogyorót és a flavdrops-ot elkeverjük 400 ml vízzel, és sűrűsödésig főzzük. Ideális, ha a fedő alatt hagyjuk kihűlni.
  • A fehér krémhez keverjük össze a skyr-t a túróval, és ízlés szerint adjunk hozzá flavdrops-ot.
  • A pohár aljára tegyük a világos túrókrémet, utána a sötét mogyorókrémet és a tetejére ismét a világos túrókrémet. A rétegeket addig váltogathatjuk, amíg meg nem telik a pohár. Ezek után már csak hűtsük le.

fotó: a cikk szerzője

Markéta Nevěčná: Boom proteinových produktů a recept na domácí monte

Markéta Nevěčná
https://www.facebook.com/profile.php?id=100063938746465

Edző és táplálkozási tanácsadó, aki az étrendeket nem papírra írja, mert az legtöbbször a fiók alján vagy a szemetesben végzi, hanem a Dine4Fit segítségével próbálja rávezetni ügyfeleit az ételek megértéséhez, felhívja a figyelmüket az élelmiszerek tápértékére, és leegyszerűsíti az álmaik alakjához vezető utat.

Dine4fit.hu

2.5.2023 Dine4fit.hu Cikkek, Érdekességek

Az archívumból

Élelmiszertechnológus és táplálkozási szakértő: Mennyit, és milyen zsírokat kellene naponta fogyasztani?

Állandóan azon gondolkodom, hogy melyik makrotápanyagtól kellene jobban rettegni, a szénhidrátoktól vagy a zsíroktól.

Emlékszem még, amikor középiskolába jártam, és fogyni szerettem volna, akkor a zsírszegény étrend volt a sláger. Egyáltalán nem értettem a táplálkozáshoz, és így a zsír automatikusan „csúnya” szó lett nálam, és egyik napról a másikra szinte teljesen kiiktattam az étrendemből.

Kapcsolódó cikkek

Fogyókúra, egészséges életmód és motiváció (3. rész): Hogyan haladjunk előre, motiváció és válsághelyzet

Sorozatunkban most egy talán fontosabb témával találkoztunk, mint amilyennek első pillantásra tűnik – együttműködés a saját pszichénkkel.

Hogyan tudjuk nyomon követni a fejlődést, és hogyan lehet fenntartani a motivációt azokban a pillanatokban is, amikor a dolgok nem mennek jól?

Nézzük meg lépésről lépésre.

Fedezd fel a Prémium újdonságunkat!

Lefényképezett ételek felismerése és súlybecslés.

A lefényképezett ételek felismerése és az adag becslése egy másik dolog, ami bekerült a Dine4Fit alkalmazásba – a mesterséges intelligencia, mint egy asszisztens a feljegyzésekhez.

Tíz lépés, ami segít helyesen elkezdeni a fogyókúrát

Elmúltak az ünnepek, ami gyakran nagyobb ételfogyasztással jár, és több kalóriabevitellel alkohol formájában.

Ráadásul sokan ilyenkor is szoktak fogadalmat tenni, ami persze nem tart sokáig. Hogyan vágjunk bele, hogy ezúttal kitartóak legyünk?

A fogyókúra nem csak a kilókról szól: Hogyan és miért kell megmérni a derék és a csípő kerületét

Az emberek igyekeznek lefogyni, főleg az ünnepek után, ugyanakkor nem is annyira a súlyon van a hangsúly.

Sokan közülünk naponta mérik a testsúlyukat, feljegyzik azt, esetleg újraszámolják a BMI-t, azaz a testtömegindexünket. Azonban nem biztos, hogy ezeknek az értéknek annyira jelentős szerepük van a fogyókúra során.

Fogyókúra, egészséges életmód és motiváció (2. rész): Gondoljunk másképp az ételre

Elegük van már a diéták és a tiltások végtelen körforgásából?

Talán itt az ideje abbahagyni a csodamegoldások keresését, és elkezdeni úgy tekinteni az ételre, mint aminek segítenie kell, nem pedig korlátoznia.

Bárhol elérhető, ahol szükség van rájuk

Kalóriatáblázatok elérhetők online, telefonon, táblagépen és okosórákon, például a Garmin és az Apple Watch készülékeken.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner