Az egészséghez vezető út
és jóléthez
App store rating

Az egészséghez vezető út
és jóléthez

Hogyan bánjunk az egyszerű cukrokkal

A „cukor“ téma az egyik kedvencem, ami már évek óta nagyon érdekel.

Élvezem, amikor ügyfeleimnél sikerül korrigálni az egyszerű cukrok bevitelét, és az édességfüggőségtől a tudatos és mértékletes fogyasztásra térünk át.

Nem arra kell törekednünk, hogy a cukrot teljesen kiirtsuk étrendünkből, elvégre számunkra ez a leggyorsabban felhasználható energiaforrás. A probléma azonban az, hogy sokan túl sokat fogyasztanak belőle, vagy más, nem egészen megfelelő helyettesítőt használnak (például iparilag előállított glükóz-fruktóz szirupokat, ipari fruktózt, mesterséges édesítőszereket stb.).

Jak zacházet s jednoduchými cukry

Sajnos a cukrot és helyettesítőit olyan ételekhez is hozzáadják, gyakran értelmetlenül, amiknél ezt egyáltalán nem is gondolnánk. Mit lehet ezzel kezdeni? Itt vannak a tanácsaim.

Figyeljük a termék összetételét

Ennek köszönhetően azonnali választ kapunk arra vonatkozóan, hogy az étel tele van-e cukorral vagy sem. A termék címkéjén az összetevők listáját jogszabály szabályozza, ezért az élelmiszerek csomagolásán minden esetben fel kell tüntetni a termék összetételét. A másik szabályozott dolog az alapanyagok sorrendje az összetevőknél – a termékben megtalálható alapanyagokat a leginkább képviselttől csökkenő sorrendbe kell rendezni. Csak azoknál az összetevőknél nem számít a sorrend, amelyek 5% alatti mennyiségben találhatóak termékben, ezek általában a lista végén találhatóak. Ebből egyértelműen és gyorsan meg tudjuk állapítani, hogy mennyi cukrot tartalmaz a bizonyos termék.

Figyeljük az „ebből a cukrok” kifejezést a termék tápértékére vonatkozó tájékoztatóban

A tápérték azt jelenti, hogy az élelmiszer elméletileg mit is jelent szervezetünk számára az élelmiszerből származó energiaellátás (energiaérték) és az egyes tápanyagok minőségének (biológiai érték) szempontjából.

A „cukrok” szó gyakran a „szénhidrátok” kifejezés általános neve. A terméken mindig találunk információt a ” szénhidrátok” tartalmáról, és alatta pedig ott van a sorban az „ebből a cukrok” rész is, amely jelenleg éppen az a cukor, amelyik minket érdekel. Ezek mind ún. „gyors” cukrok, mind a természetes (például a gyümölcsben, tejben található természetes cukrok…), és a hozzáadott cukrok is (glükóz, fruktóz vagy szacharóz, például répa- vagy nádcukor.

Könnyen tudják korrigálni az egyszerű cukrok bevitelét, amennyiben a Dine4Fit alkalmazásban jegyzetelnek

A teljes napi energiabevitel kb. 10%-át kellene fedeznünk az „egyszerű cukrokból”, ami nőknél napi 35-60 g, férfiaknál 40-85 g mennyiség között mozog. Ha egy nap megeszünk 200-300 g gyümölcsöt (pl. banánt és almát), 200 g fehér nem édesített joghurtot (3,5% zsír) és 2 dl tejet (1,5% zsír), akkor 50 g „gyors” szénhidráthoz (cukrokhoz) jutunk, és emellett még nem ettünk semmilyen édesített terméket.

Ha ehhez még hozzáadjuk az édes italokból, desszertekből, süteményekből, édességekből, csokoládéból származó cukrokat, a kávé és tea édesítésére szolgáló cukrokat, és a cukrot tartalmazó élelmiszereket – a ketchupban, kenhető krémekben, öntetekben, szószokban, péksüteményekben és sok más élelmiszerben megtalálható hozzáadott cukrokat, máris jóval túllépjük az optimális cukorbeviteli szint mennyiségét. Ezért nagyon ajánlott megtanulnunk tájékozódni, hogy mennyi cukrot viszünk be a szervezetünkbe, és időben tudjunk intézkedni annak megszüntetésére.

Egy megjegyzés a végére:

Persze nem arról van szó, hogy soha életünkben nem ehetünk egy szelet házi süteményt, vagy hogy nem édesíthetjük meg életünket valamilyen édességgel. De a cukorbevitelt tartsuk elfogadható határokon belül, hogy megtartsuk a szép alakunkat, valamit erősebb és jobb egészségnek örvendjünk.

Ezért javaslom figyelni a termékek összetételét, és az olyan élelmiszerek használatának mellőzését, amelyek bármilyen formában tartalmaznak hozzáadott cukrot – répacukor, nádcukor, méz, glükóz-fruktóz szirup, más típusú szirupok, kókuszcukor, maltodextrin, melasz… Másrészt a cukrot és a szirupokat mesterséges édesítőszerekkel való helyettesítését sem javaslom.

Felhívás és kihívás:

Ha Ön cukor- és édességfüggő, van egy nagyon hatásos tippem egy nagy kihívás formájában így a végére. Próbálja mg kibírni körülbelül egy hónapig a hozzáadott cukrok és édességek nélkül (kivéve a friss gyümölcsöt és a cukrozatlan tejtermékeket, mint pl. a kefir, a natúr joghurt, a skyr…). Az édesség iránti étvágyuk eleinte fájdalmas lesz, de ha az étrendjük kiegyensúlyozott, akkor csillapodnia kell. Tényleg! Az édes ízek érzékelése kifinomodik, és az édesség iránti vágyuk pedig csökkenni fog. Csak ezek után fogja érezni, milyen édes is a friss gyümölcs vagy a tiszta tej. Az édességvágy bizonyos mértékig mesterségesen előállított és függőséget okoz, így a leszokás folyamata durva tud lenni. De ha nem vagyunk a függőségünk rabszolgája, akkor a végeredmény felbecsülhetetlen!

illusztrációs fotó: cz.depositphotos.com

Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS.
www.martinakorejckova.cz

  • Táplálkozási terapeuta és táplálkozási tanácsadó
  • Személyre szabott étrendeket állít össze, táplálkozási programokat, on-line étrendeket és általános életmód tanácsokat biztosít
  • Örömmel ír cikkeket a saját blogjára és weboldalakra
  • Miss Csehország döntőseinek táplálkozási tanácsadójaként is dolgozott
  • Facebook oldala

Dine4fit.hu

30.8.2023 Dine4fit.hu Cikkek, Érdekességek

Az archívumból

Ing. Barbora Karásková: A táplálkozási szokások sikeres megváltoztatásának titka

Amikor az ügyfeleim azt kérdezik, hol és hogyan kezdjék megváltoztatni az étkezési szokásaik, hogy karcsúak és egészségesek legyenek, a válaszom mindig ugyanaz: kiegyensúlyozott étrenddel.

Gyakran tapasztalom, hogy az emberek hajlamosak kihagyni az alapokat, és hajlamosak belevágni az étrendek bonyolultságaiba és részleteibe. Ezzel kihagyják a lényeget, és nincsenek tudatában az étrendjük alapvető hibáival, ami időveszteséghez, akaratvesztéshez, energiapazarláshoz és anyagi veszteséghez vezet.

Kapcsolódó cikkek

Fogyókúra, egészséges életmód és motiváció (3. rész): Hogyan haladjunk előre, motiváció és válsághelyzet

Sorozatunkban most egy talán fontosabb témával találkoztunk, mint amilyennek első pillantásra tűnik – együttműködés a saját pszichénkkel.

Hogyan tudjuk nyomon követni a fejlődést, és hogyan lehet fenntartani a motivációt azokban a pillanatokban is, amikor a dolgok nem mennek jól?

Nézzük meg lépésről lépésre.

Fedezd fel a Prémium újdonságunkat!

Lefényképezett ételek felismerése és súlybecslés.

A lefényképezett ételek felismerése és az adag becslése egy másik dolog, ami bekerült a Dine4Fit alkalmazásba – a mesterséges intelligencia, mint egy asszisztens a feljegyzésekhez.

Tíz lépés, ami segít helyesen elkezdeni a fogyókúrát

Elmúltak az ünnepek, ami gyakran nagyobb ételfogyasztással jár, és több kalóriabevitellel alkohol formájában.

Ráadásul sokan ilyenkor is szoktak fogadalmat tenni, ami persze nem tart sokáig. Hogyan vágjunk bele, hogy ezúttal kitartóak legyünk?

A fogyókúra nem csak a kilókról szól: Hogyan és miért kell megmérni a derék és a csípő kerületét

Az emberek igyekeznek lefogyni, főleg az ünnepek után, ugyanakkor nem is annyira a súlyon van a hangsúly.

Sokan közülünk naponta mérik a testsúlyukat, feljegyzik azt, esetleg újraszámolják a BMI-t, azaz a testtömegindexünket. Azonban nem biztos, hogy ezeknek az értéknek annyira jelentős szerepük van a fogyókúra során.

Fogyókúra, egészséges életmód és motiváció (2. rész): Gondoljunk másképp az ételre

Elegük van már a diéták és a tiltások végtelen körforgásából?

Talán itt az ideje abbahagyni a csodamegoldások keresését, és elkezdeni úgy tekinteni az ételre, mint aminek segítenie kell, nem pedig korlátoznia.

Bárhol elérhető, ahol szükség van rájuk

Kalóriatáblázatok elérhetők online, telefonon, táblagépen és okosórákon, például a Garmin és az Apple Watch készülékeken.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner