Az egészséghez vezető út
és jóléthez
App store rating

Az egészséghez vezető út
és jóléthez

Táplálkozási terapeuta: Előnyös lehet-e a light termékek fogyasztása?

Az úgynevezett „light” termékek az elmúlt években nagyon népszerűek voltak. Szerencsére az utóbbi időben ez már egyre csökkenő fázisban van. Az emberek tudat alatt kezdik felismerni, hogy az egészséghez és a megfelelően karbantartott alakhoz vezető utat általában máshol kell keresni…

A biztonság kedvéért nézzük meg alaposabban ezt az élelmiszercsoportot.

A gyártók olyan termékeket nevezhetnek „light”-nak vagy „könnyű”-nek, amelyek min. 30%-kal kevesebb energiát, zsírt vagy szénhidrátot tartalmaznak, mint a többi azonos névvel ellátott termékük. Ezt az élelmiszer csomagolásán is fel kell legyen tüntetve, pl. „30%-kal kevesebb zsírtartalom” stb.

Označením „light“ nebo „lehký“ si může výrobce nazvat ten výrobek, který obsahuje min. o 30 % méně energie, tuku nebo sacharidů než jeho jiný výrobek se stejným názvem.

Hasznosak lehetnek a light verziók?

Változó. Van ilyen „light” és olyan „light” is. Ha például a félkemény sajtszeletek light verziójáról beszélünk (tényleg léteznek ilyen sajtok), akkor nem ítélem el, mert egyes gyártók light-nak nevezik az olyan sajtjaikat, amelyek esetében a szárazanyagban a zsír százalékát 30%-ra csökkentették. Az ilyen sajtok általában megőrzik finom ízüket, és ráadásul kevesebb zsírt tartalmaznak – jelen esetben állati eredetű zsírokat, amikből valakinek az étrendjében a kelleténél több is lehet, így még hasznos is tud lenni ez a néhány grammnyi zsír megtakarítása.

Light joghurtok

Például a ” light ” gyümölcsös joghurtokat a legtöbb esetben sokszor jobb a polcon hagyni. Ezek a termékek azzal büszkélkednek, hogy például csökkentett mennyiségű energiát (zsírokat, cukrot) tartalmaznak, de a hiányzó cukrot és zsírokat – mint ízhordozókat – mesterséges édesítőszerekkel pótolják, hogy a zsírszegény joghurtnak azért legyen valamilyen íze.

Találtam Önöknek egy light gyümölcsjoghurtnak az összetételét: tej, málna, fruktóz szirup, tejfehérjék, sűrített tej, színező koncentrátum céklából, édesítőszerek: aszpartám, aceszulfám-K, aroma, joghurt kultúra. Zsír: 1,1%, gyümölcs: 9%.

Nutriční terapeutka: Je výhodné zařazovat light výrobky?

És mi lenne a helyes választás? 3,5% körüli zsírtartalommal rendelkező fehér joghurt, ami tartalmazza a probiotikus baktériumokat (lactobacillusok, bifidobaktériumok…) és hozzá friss gyümölcsöt. Az ilyen zsírtartalmú joghurt nem fog ártani a fogyókúrának. Az így kapott ár valószínűleg valamivel magasabb lesz, de a minőség és a tápanyagtartalom szempontjából jobban járunk.

Light italok

Szeretnék még egy csoportot megemlíteni a light élelmiszerek közül, amelyeket személy szerint nem ajánlok, ezek pedig a light italok. Ezek általában limonádék vagy kólák cukormentes, light változatban, viszont mesterséges édesítőszereket, például aszpartámot, szukralózt, aceszulfám-K -t tartalmaznak… Ezeknél az édesítőszereknél továbbra is fennáll a negatív egészségügyi hatások potenciális veszélye, különös tekintettel a bél mikrobiomára (amennyiben rendszeresen isszuk ezeket az italokat). Kiegészíteném még azzal a gondolatommal, hogy szintetikus (mesterséges) édesítőszerekről van szó, amelyeket kémiailag állítanak elő, így nem tekinthetőek természetes étkezési formának.

Co pít? Doporučuji přejít na vodu, čaje nebo vodu s obsahem čerstvého ovoce, zázvoru, máty apod

És mi a helyzet a light termékekkel és italokkal, mint lehetőség a diabetikusoknak?

Én még a cukorbetegeknek sem ajánlom ezeket az italokat, még akkor sem, ha ez a lehetőség számukra előnyösnek tűnhet. Legfeljebb átmenetileg, mielőtt sikerül kialakítani az új szokást – vagyis kimondottan cukormentes italokat fogyasztani, még a mesterséges édesítőszereket is mellőzni. Javaslom fogyasztani a tiszta vizet, a teákat, a friss gyümölcsöt, gyömbért, mentát stb. tartalmazó vizeket. Készíthetnek cukrozatlan szálas teát, vagy friss mentával és citrom-, lime- vagy narancslével ízesíthetik a vizet. Vagy egy kancsó vízbe tegyenek apróra vágott friss gyümölcsöt – epret, görögdinnyét, ízlés szerint kiegészíthetik gyógynövényekkel és virágokkal – mentával, levendulával, ibolyával (szezontól függően). Mindez csak a megszokás és az akarat kérdése. Az ízlelősejtek egy idő után átorientálódnak és hozzászoknak az új alapízekhez. A helyes szokás már félút a minőségibb étkezési forma eléréséhez.

Egy megjegyzés a végére:

Eddig is, és ezek után is mindig azt fogom tanácsolni az embereknek, hogy figyeljenek az élelmiszerek összetevőire, és olvassák el figyelmesen a címkéket. Hogy ne a csomagoláson található feliratok alapján, hanem a termék összetétele alapján válasszanak. Javaslom visszatérni a táplálkozás alapelveihez, azaz különös figyelmet kell fordítani az adott élelmiszer természetellenes összetételére.

Szintén fontos megkülönböztetni a „light”-ot (joghurtok, italok, kekszek…) a „light”-tól (sajtok, görög joghurt…). Egyes termékekben az energia vagy a zsírok mennyisége kevesebb, de a terméket már nem egészítik ki semmi mással, ami ellentmondana az egészséges táplálkozás elveinek (mesterséges édesítőszerek, módosított keményítők, fruktózszirup és más összetevők), így ezeket nem kell teljesen elítélni. Ezért – mindig olvassák el az összetételt, és mérlegeljenek azok szerint.

illusztrációs fotó: cz.depositphotos.com

Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS.
www.martinakorejckova.cz

  • Táplálkozási terapeuta és táplálkozási tanácsadó
  • Személyre szabott étrendeket állít össze, táplálkozási programokat, on-line étrendeket és általános életmód tanácsokat biztosít
  • Örömmel ír cikkeket a saját blogjára és weboldalakra
  • Miss Csehország döntőseinek táplálkozási tanácsadójaként is dolgozott
  • Facebook oldala

Dine4fit.hu

14.9.2023 Dine4fit.hu Cikkek, Érdekességek, Hogyan fogyókúrázzunk egészségesen?

Az archívumból

Rejtély, amit bazális anyagcserének neveznek: Hogyan fogyjunk egészségesen, jojó effektus nélkül

„Az élet nem igazságos,“ hallottam egy edzőterem öltözőjében az edzés után. Egy történet követte, amelyben egy hölgy elmesélte, milyen gondosan figyel az étkezésre – és mégis az egész élete egy harc a mérleg mutatójával.

A hölgy elárulta, hogy nagyon irigy a legjobb barátnőjére, aki reggeltől estig mást sem csinál csak eszik és egy grammnyit sem hízik. Hogy lehet az, hogy valaki valóban bármennyit ehet, más pedig csak ránéz egy tábla csokira, és már rá is pattant két kiló?

Ismerek olyan nőket, akik a karcsúság vágya miatt olyan messze képesek elmenni, hogy szinte nem is esznek semmit. Ugyanakkor már mindannyian tudjuk, hogy az éhezés a legrosszabb út az álomalak eléréséhez! A szervezetünk ilyenkor állandó stresszben van és minden nehezen megkaparintott kalóriát azonnal tartalékká változtat, attól tartva, hogy ez a kritikus állapot továbbra is fennáll. Ez a folyamat lelassítja a bazális anyagcserét (alapanyagcsere), amely befolyásolja fogyásunk sikerét.

Kapcsolódó cikkek

Fedezd fel a Prémium újdonságunkat!

Lefényképezett ételek felismerése és súlybecslés.

A lefényképezett ételek felismerése és az adag becslése egy másik dolog, ami bekerült a Dine4Fit alkalmazásba – a mesterséges intelligencia, mint egy asszisztens a feljegyzésekhez.

Tíz lépés, ami segít helyesen elkezdeni a fogyókúrát

Elmúltak az ünnepek, ami gyakran nagyobb ételfogyasztással jár, és több kalóriabevitellel alkohol formájában.

Ráadásul sokan ilyenkor is szoktak fogadalmat tenni, ami persze nem tart sokáig. Hogyan vágjunk bele, hogy ezúttal kitartóak legyünk?

A fogyókúra nem csak a kilókról szól: Hogyan és miért kell megmérni a derék és a csípő kerületét

Az emberek igyekeznek lefogyni, főleg az ünnepek után, ugyanakkor nem is annyira a súlyon van a hangsúly.

Sokan közülünk naponta mérik a testsúlyukat, feljegyzik azt, esetleg újraszámolják a BMI-t, azaz a testtömegindexünket. Azonban nem biztos, hogy ezeknek az értéknek annyira jelentős szerepük van a fogyókúra során.

Fogyókúra, egészséges életmód és motiváció (2. rész): Gondoljunk másképp az ételre

Elegük van már a diéták és a tiltások végtelen körforgásából?

Talán itt az ideje abbahagyni a csodamegoldások keresését, és elkezdeni úgy tekinteni az ételre, mint aminek segítenie kell, nem pedig korlátoznia.

Fogyókúra, egészséges életmód és motiváció: Alapvető információk és célok kitűzése

Januárban a cseh nyelvű „Fogyunk és egészségesen táplálkozunk a Dine4fit segítségével” Facebook-csoportban futott egy #nemleszekjegmadar kihívás, ami az újévi fogadalmak megvalósítását hivatott segíteni.

De a fogyókúrába és az életmód váltásba az idén tavasszal is sokan akarnak belevágni, abban a reményben, hogy nyáron (főleg nyaraláskor) sokkal jobban fogják majd érezni magukat.

Bárhol elérhető, ahol szükség van rájuk

Kalóriatáblázatok elérhetők online, telefonon, táblagépen és okosórákon, például a Garmin és az Apple Watch készülékeken.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner