28.10.2021 Dine4fit.hu

A bazális anyagcsere új számítása, és egyéb újdonságok a Dine4Fit alkalmazásban

Amint bizonyára észrevették, folyamatosan igyekszünk javítani a Dine4Fit alkalmazást. Némelyik változás azonban első ránézésre nem egyértelmű.

Itt egy rövid áttekintés az utolsó javítások egyikéből.

A bazális anyagcsere alapszámítása

Egyik fő és nagyobb változás a BMR számítás, ami az angol rövidítésből ered – basal metabolic rate. Magyarul ezt bazális anyagcserének, avagy alapanyagcserének nevezzük, amit lehetne bazális (alap) metabolikus leadásnak/folyamatnak nevezni. Egyszerűen mondva az érték azt az energiamennyiséget határozza meg, amelyet a szervezet teljes nyugalmi állapotban elhasznál, vagyis azt az energiát, amit akkor éget el, amikor nem csinálunk semmit, és nem is emésztünk semmilyen ételt. Erre több számítási módszer is létezik.

novinky v aplikaci Kalorické tabulky

Az első képlet 1918-ban jelent meg, amit Harris-Benedict egyenletnek/képletnek neveznek. A BMR értéket a test felületéből számítja ki (magasság és súly alapján), életkortól, nemtől, valamint az oxigén és széndioxid értékektől függően. Ennek az egyenletnek egy később módosított és javított változatát a Dine4Fit alkalmazásban is használtuk.

Létezik azonban egy még pontosabb számítás is, ez pedig a Mifflin-St. Jeor képlet 1990-ből. Amennyiben a felhasználónak a BMI indexe normál tartományba esik (vagyis a BMI index 19 – 25 közé esik), akkor nincs szükség a testzsír-szászalék értékére, így jelenleg ez a képlet a legpontosabb.

  • Azon felhasználók esetében, akiknél a BMI-index a normál tartományon kívül esik, a Katch-Mcardle képletet használjuk, ami a testzsír értéket is figyelembe veszi számításkor.

Adatok a számításhoz

A számítások tételei is megváltoztak, melyek most már a következő adatokat tartalmazzák: testzsír (a fent nevezett Katch-McArdle képlet féle BMR számításhoz), fizikai aktivitás (ülő, kissé aktív, közepesen aktív, nagyon aktív, rendkívül aktív, nincs aktivitás) és a cél, ahol további három tétellel találkozunk:

  • Fogyás (15 % kerül levonásra a teljes kalóriából),
  • Izomtömeg növelés (10 % kerül hozzá pluszba a teljes kalóriához),
  • Fittnek lenni (nem változik).

A cél alapja

Megváltoztattuk a tápanyagok, avagy a makrotápanyagok arányát is a felhasználó által elérni kívánt cél alapján. Tucatnyi elérhető forrást vizsgáltunk, úgy az Egészségügyi Világszervezet, mint a fitnesz és fogyókúra szakértők ajánlásait, hogy képesek legyünk az értékeket a lehető legpontosabban beállítani:

  • Fittnek lenni cél esetében a fehérjék 25 %, szénhidrátok 47 % a zsírok 28 %,
  • Fogyás esetében a fehérjék 28 %, szénhidrátok  43 % és a zsírok  29 %,
  • és végül az Izomtömeg növelés cél esetében – a fehérjék 25 %, szénhidrátok 49 % a zsírok 26 %.

Egyéb változások a számításokban

További változásokon esett át a cukor, folyadék, só és a telített zsírsavak számítása is:

  • A cukrok esetében a számítás az Egészségügyi Világszervezet ajánlásain alapul, ami a napi bevitelnek a férfiak esetében maximum 8 %-nak, a nők esetében maximum 7 %-nak kellene lennie.
  • A folyadékbevitel számítást külön kell végezni a férfiaknál és külön a nőknél, továbbá a súly és aktivitás szerint. A nők esetében a napi folyadékbevitelnek 2 és 3,1 liter között, a férfiaknál 2,5 és 4 liter között kellene lennie.
  • Az Egészségügyi Világszervezet információja alapján a napi sóbevitelt lecsökkentettük 6 grammról 5 grammra.
  • A telített zsírsavak eredeti számításánál fix értéket használtunk, most a napi bevitelnél az arányuk nem haladhatja meg a 10 %-ot.

szerző:

Jan Lipšanský

Forgatókönyvíró, újságíró, író, a Cseh Televízió munkatársa, jelenleg két fiával töltik kellemesen mindennapjaikat, és együtt utazgatnak.

Egyéb érdekes olvasnivalók:

Három gyerek mellett fogyott le egy magyar édesanya

28.10.2021 Dine4fit.hu Cikkek, Érdekességek

Hozzászólások

A hozzászólások nem képviselik a szerkesztők vagy a blog üzemeltetőjének véleményét.

Hozzászólás írása

Kapcsolódó cikkek
Mug cake, muffin, cup cake, brownies – mik ezek, éz hogyan készétsük el Mug cake, muffin, cup cake, brownies – mik ezek, éz hogyan készétsük el

A Dine4Fit felhasználóinak évekkel ezelőtt létrehoztunk egy privát csoportot, mégpedig a „Fogyunk és egészségesen táplálkozunk a Dine4fit segítségével” nevű csoportot.

Nagyon örülünk, hogy az emberek nem csak tanácsot adnak egymásnak az alkalmazás beállításaival kapcsolatban, de megosztják étrendjüket, és tippeket is adnak egymásnak ételekre.

Az egész cikk 24.4.2024 0

MUDr. Marie Skalská: Mikortól lehet akár az életünkre is veszélyes a túlsúly? MUDr. Marie Skalská: Mikortól lehet akár az életünkre is veszélyes a túlsúly?

Azt, hogy a plusz kilók nem tesznek jót az egészségünknek, Hippokratész már 2000 évvel ezelőtt tudta, amikor megfigyelte, hogy a hirtelen halál gyakrabban fordul elő a “kövérebb” embereknél, mint a karcsúbbak esetében.

Azt, hogy saját magunk esetében mi a helyzet a testsúlyunkkal, a legegyszerűbben a testtömegindex, avagy a BMI alapján tudjuk meghatározni. Egy másik, ennél is fontosabb paraméter, ami alapján megítélhetjük a többletkilogrammok súlyosságát, az a derékbőség.

Az egész cikk 10.4.2024 0