A fagyasztó előnyei és hátrányai
Manapság már nem kell annyira aggódnunk egyes élelmiszerfajták eltarthatósága miatt a hűtők és fagyasztók lehetőségeinek köszönhetően.
Tudják, hogy mennyi ideig állnak el az élelmiszerek a fagyasztóban?
Elképzelhető, hogy a leptin-rezisztencia szó szinte átoknak hangzik, de nem olyan bonyolult. Sőt, talán ennek a megértése akár a fogyásban is segíthet.
De vegyük át az egészet az elejétől.
A leptin egy hormon, amit főleg a bőr alatti zsírsejtek termelnek, és amelyet a jóllakottság hormonának is neveznek. Ahogy az előző mondat is sugallja, ez a hormon egyszerűen mondva szabályozza az étvágyunkat. Ha a szintje alacsony, a szervezetünk egy jelzést kap, hogy együnk többet és mozogjunk kevesebbet. Ha pedig magas a szintje, a szervezetünk olyan jelzést kap, hogy nem szabad többet ennünk, és többet kell mozognunk.
A leptin hormon szintén szorosan összefügg az úgynevezett jojó-effektussal. Amikor éhezünk, és valóban a bazális anyagcsere szintje alatt étkezünk, akkor a szervezetünk az ún. energiatakarékos üzemmódba kapcsol. Az esetek többségében azonban az ember nem bírja sokáig az éhezést, ezért amikor egy ilyen diéta után normálisan kezd étkezni, a szervezet tartalékot kezd elraktározni zsír formájában felkészülve a „rosszabb időkre”.
Több mint valószínű, hogy mindannyian ismerjük az inzulinrezisztenciát, amelyben a sejtek csökkent inzulinreakcióval rendelkeznek. Ez a glükóz és az inzulin egyensúlyának felborulásához vezet, azaz megemelkedik a vércukorszint, és ezzel elkezd kialakulni a népbetegség – a cukorbetegség. A folyamat sokkal bonyolultabb, a hasnyálmirigynek nagy szerepe van benne, de bőven elég, ha a szemléltetés kedvéért így leegyszerűsítjük.
A leptin is ugyanezen az elven működik. Leptin-rezisztencia esetében a szervezet nem tud megfelelően reagálni a leptin jelzésekre, így nem kapja meg a „ne egyél többet, elég volt már” figyelmeztetést, és továbbra farkaséhség érzetünk van, még akkor is, ha már elegendő mennyiségű ételt fogyasztottunk el. Elkezdjük tömni magunkat egyszerű cukrokkal, mindenféle tápérték nélküli ételekkel… Sajnos ez az egész mechanizmus a fent említett cukorbetegséghez vezethet.
Emiatt a rezisztencia miatt egy elhízott embernek az agya akár azt is gondolhatja, hogy nincs elegendő elraktározott zsírkészlete. És ilyenkor az illető hajlamos folyamatosan növelni ezeket, különösen a hasi területen.
A leptin-rezisztenciát a nem megfelelő, főként a magas zsír-, cukor- és sótartalmú élelmiszerek okozzák– tehát pl. egy tipikus menü egy meg nem nevezett népszerű gyorsétteremláncban. Az okozójának azonban a széles körben fogyasztott, iparilag feldolgozott élelmiszereket tekintjük.
Szerencsére a leptin-rezisztenciának nem kell tartós állapotnak lennie, elég könnyen visszafordítható. Legfontosabb, hogy az iparilag feldolgozott élelmiszereket az étrendünkből iktassuk ki/ vagy csökkentsük jelentősen, és térjünk vissza az alapvető élelmiszerekhez(minőségi hús és hal, burgonya, rizs, hüvelyesek, zöldségek, diófélék), kezdjünk el mozogni, mellőzzük a cukros italokat, és aludjunk jól.
fotó: cz.depositphotos.com
12.10.2023 Dine4fit.hu Cikkek, Érdekességek, Hogyan fogyókúrázzunk egészségesen?Manapság már nem kell annyira aggódnunk egyes élelmiszerfajták eltarthatósága miatt a hűtők és fagyasztók lehetőségeinek köszönhetően.
Tudják, hogy mennyi ideig állnak el az élelmiszerek a fagyasztóban?
Folytassa az olvasást 10.1.2024
Amikor a „fogyókúra” szót halljuk, a legtöbb embernek a szigorú diéták, az edzőteremben eltöltött órák és a mérlegen leolvasható érték folyamatos követése jut az eszébe.
Azonban az egész folyamat pszichológiai oldala gyakran elkerüli a figyelmünket.
Folytassa az olvasást 18.9.2024
A nevelési minták, amiket a gyermekkorban elsajátítunk, később egész életünkön át formálnak és befolyásolnak minket.
Gondolkoztak már azon, hogy a gyerekkorunkban hallott mondatok milyen nyomokat hagynak bennünk?
Folytassa az olvasást 11.9.2024
Az előző cikkünkben olvashattak a gyors fogyás kockázatairól, és részletesen ismertettük az egészséges fogyás szabályait és alapelveit. De ez még nem minden.
Melyek azok a további fontos szokások, amelyek nemcsak az egészséges fogyást és folyamatát segítik elő, hanem az optimális testsúly, a lelki egyensúly és az egészség megőrzését is?
Folytassa az olvasást 4.9.2024
A fogyókúrát gyakran nagyon összetett és stresszes folyamatnak tekintik.
Az igazság az, hogy sokan feleslegesen komplikálják a fogyókúrát azzal, hogy különféle gyorsítószerekkel és extrém módszerekkel próbálkoznak, például a nagyon szigorú, tiltó és korlátozásokkal teli diétákkal.
Folytassa az olvasást 28.8.2024
Karlovka. Mi ez valójában? És hogy készítsük el magunknak otthon?
Leggyakrabban ezt kérdezik a Fogyunk és egészségesen táplálkozunk a Dine4Fit segítségével csoport új tagjai, amikor a „karlovka” névvel találkoznak.
Folytassa az olvasást 21.8.2024