Az egészséghez vezető út
és jóléthez
App store rating

Az egészséghez vezető út
és jóléthez

Élelmiszertechnológus és táplálkozási szakértő: Mennyi ideig tárolhatjuk a készételeket a hűtőben?

Bizonyára sokunknál felmerül a kérdés, hogy hol tudunk időt spórolni az olyan dolgokra, amelyek örömet okoznak nekünk. Saját tapasztalatomból azt mondhatom, hogy a pihenés értékes pillanatait nálam legtöbbször a napi ételkészítés szokta elvenni.

Éppen ezért igyekszem ezt az időt is úgy csökkenteni, hogy több napra főzök előre és készítem el az ételeket.

Emelem a képzeletbeli kalapom azok előtt, akiknek a mindennapi főzés a hobbija. A hozzám hasonlókkal pedig megnézzük, mennyi ideig tárolhatjuk az ilyen előre elkészített ételeket, mivel az így megtakarított idő valóban jelentős. Ezen felül pedig azoknál az embereknél, akik napi szinten figyelik a kalóriabevitelüket, és mindent feljegyeznek a Dine4Fit alkalmazásba, az ételek előre elkészítése több napra a napi rutinjuk egy további kis részét is érinti, mert nincs egyszerűbb, mint bemásolni az előző napi ételt a következő napra. Ennek pedig csak örülni lehet, főleg, ha a kis karikák is zöldre váltanak.

Vystudovaná technoložka potravin a odbornice na výživu: Jak dlouho je možné uchovat hotové pokrmy v lednici?

Hogyan célszerű tárolni több napig az élelmiszereket, hogy továbbra is biztonságosan fogyaszthatóak maradjanak?

Az elején azonban meg kell említeni néhány alapelvet, amelyeket be is kell tartani.

  • Sosem teszünk meleg ételt a hűtőszekrénybe. Mert ilyenkor a hűtőszekrényben átmenetileg megemelkedik a belső hőmérséklet, ami veszélyeztetheti a hűtőben tárolt többi élelmiszer minőségét. Ráadásul az így eltárolt edények belsejében vízcseppek keletkeznek, amelyekben aztán gyorsabban elszaporodhatnak a mikroorganizmusok.
  • A hűtőszekrény alsó szintjein, ahol magasabb a páratartalom, inkább a gyümölcsöket és a zöldségeket tárolják.
  • Ellenőrizzék le, hogy a hűtőszekrényben a hőmérséklet 5 Celsius fok alatt van-e.
  • Gondolják át az ételek elrendezését a hűtőben. A húst és a tojást, a baktériumok potenciális hordozóit tárolják a lehető legtávolabb a készételektől. Ügyeljenek arra, hogy az élelmiszerek ne érintkezzenek, így megakadályozzák a baktériumok és a szagok átterjedését.

Pokud vaříme vývar poctivý, který má nahoře pěknou tukovou vrstvu a je bez zeleniny, nudlí a masa, vydrží nám v lednici i několik týdnů.

És most nézzük meg a konkrét ételeket.

HÚSLEVES

Ha igazi húslevest főzünk, aminek zsíros a teteje, nincs benne zöldség, sem tészta, és hús nélkül van, akkor a hűtőben akár több hétig is eláll. Tiszta befőttesüvegben kellene tárolni. Ha már hús is van a levesben, esetleg zöldségek vagy tészta, akkor a biztonságos tárolási idő 3 nap.

Azonban az ételek fogyasztása előtt minden alkalommal érdemes ellenőrizni hűtőszekrényben tárolt élelmiszerek illatát, kinézetét és állagát.

TOJÁS

A tojás egy kiváló fehérjeforrás, és jó tudni, hogy a főtt tojás megfelelő tárolás esetén akár egy hétig is eláll a hűtőben. A friss tojás akár egy hónapig is. A tojássárgája nyersen meglehetősen sok zsírt tartalmaz, ezért legfeljebb 3 napig érdemes tárolni a hűtőben, míg a tojásfehérje akár 3 hétig is eláll.

  • A lényeg, hogy tárolás előtt a tojásokat soha ne mossuk meg. A tojások héján egy természetes védőréteg található, ami megakadályozza a baktériumok átjutását a tojás belsejébe, és ezt a réteget vízzel mosva könnyen megsértjük.

BUKTÁK, KALÁCSOK       

Ha a megsütött buktákat vagy kalácsot, amik tojást is tartalmaznak, a hűtőszekrényben szeretnének tárolni, a legjobb, ha legfeljebb három napig tároljuk.

HÚS       

Ha főtt, vagy más módon feldogozott húsokról van szó (rántott szelet, fasírt), tartsuk be a három napos szabályt. Ugyanez vonatkozik a szószban és lében elkészített húsokra is, ugyanis fennáll a más összetevők általi kontamináció veszélye. Ha a húst pároljuk, sütjük, vagy jó minőségű vagdaltat készítünk belőle, a tárolási időt egy nappal meghosszabbíthatjuk, így nem kell félnünk, akár négy napig is biztonságosan tárolhatjuk.

Vystudovaná technoložka potravin a odbornice na výživu: Jak dlouho je možné uchovat hotové pokrmy v lednici?

HALAK         

A sült lazac esetében is a három napos szabály az érvényes, de például a füstölt makréla egy másfajta feldolgozási módnak köszönhetően akár két hétig is eláll a hűtőben.

KENYÉR ÉS EGYÉB PÉKÁRU

A pékségben vásárolt kenyér vagy kifli legfeljebb 10 napig tárolható a hűtőszekrényben. Fontos azonban ellenőrizni, hogy nem keletkezett-e rajtuk véletlenül penész, amit okozhat például a pékáruk szállítása közbeni szennyeződés, vagy a hűtőszekrényben nem megfelelően tárolt élelmiszerek is. Ellenőrizni kell minden fogyasztás előtt.

FŐTT RIZS   

Ha a rizst a kihűlés után azonnal a hűtőbe tesszük, nyugodtan fogyaszthatjuk négy napig.

Vystudovaná technoložka potravin a odbornice na výživu: Jak dlouho je možné uchovat hotové pokrmy v lednici?

Fontos figyelmeztetés

Végezetül szeretném felhívni a figyelmüket arra, hogy lehetőség szerint (itt nem a kenyérre vagy a kalácsra gondolok) a hűtőszekrényben tárolt ételeket a fogyasztásuk előtt mindig MELEGÍTSÉK MEG.

fotó: cz.depositphotos.com

Ing. Dokoupilová Ladislava
https://www.facebook.com/jidlemkradosti

Kitanult élelmiszer-technológus, és táplálkozási szakértő. Az evészavarok megelőzésével foglalkozik, és próbálja mindenkivel megértetni a táplálkozással kapcsolatos alapvető dolgokat. Az „Étellel a boldogsághoz” (Jídlem k radosti) projekt alapítója, ahol hiteles információkat oszt meg a táplálkozásról és saját tapasztalatairól. A kliensekkel végzett munkája során a lelki egészségre is nagy hangsúlyt fektet.

Dine4fit.hu

6.12.2023 Dine4fit.hu Cikkek, Érdekességek

Az archívumból

Igazi motiváció a fogyáshoz – hogyan találjuk meg?

A mai cikk témáját az egyik kliensem hozta fel a táplálkozási tanácsadói központomból, aki az elmúlt két évben összesen 23 kg-ot fogyott.

De volt egy érdekes bökkenő a súlyának megtartása folyamán…

Kapcsolódó cikkek

Amire az alufóliát használhatjuk, nem csak a konyhában

Sokszor dilemmáztam azon, hogy valójában hogyan is működik a matt és a fényes oldala az alufóliának.

Egyszer aztán újra előjött ez a kérdés, de nem főzéskor, hanem egy egészen más alkalommal.

Receptek, amiket imádni fognak: Kuszkusz édesen a’la rétes, póréhagymás-tojáskrém és kendermagos házi cipó

A Fogyunk és egészségesen táplálkozunk a Dine4fit segítségével csoportban ötletgazdag és nagyszerű szakácsaink is jelen vannak. Folyamatosan szoktuk bemutatni őket itt a blogon.

Mi pedig mutatunk párat a repertoárjukból. Ma Andrea Ondováé a szó, akit már talán a lélegzetelállító átalakulásának köszönhetően ismerhetnek.

Tíz ok, hogy miért nem úgy fogynak, mint ahogy elképzelték

Megpróbálják fenntartani a kalóriadeficitet, de a mérleg egy bizonyos értéktől már nem akar lejjebb menni? Mi lehet a probléma?

Ezzel a témával már többször foglalkoztunk, de foglaljuk össze röviden néhány ponját. Hiszen az ismétlés a tudás anyja, ahogy mondani szokás.

Mgr. Radka Šmídová: Szénhidrátok az étrendben – igen vagy nem? Ha igen, akkor mennyi?

Nem telik el egy nap sem a táplálkozástudományi klinikán, hogy ne találkoznék valakivel, aki azt gondolja, hogy a szénhidrátok tehetnek arról, hogy nem tudja elérni a kiálmodott alakját.

Olyan időkben nincs min csodálkozni, amikor minden oldalról bombáznak bennünket az alacsony szénhidráttartalmú és keto-diéták hirdetésekkel. De tényleg a szénhidrátok a legnagyobb ellenségei a karcsú vonalaknak? Olvassák végéig a cikket, és megtudhatnak valamit, amire nem is számítottak.

Mire jó a burgonyalé?

A feleségem meglepett, amikor kijelentette, hogy ez bizony nem jó semmire.

Az én feleségem a burgonyából a vizet valóban a mosogatóba önti. Ami nagy kár, mint ahogy azt most ki fogjuk tárgyalni.

Bárhol elérhető, ahol szükség van rájuk

Kalóriatáblázatok elérhetők online, telefonon, táblagépen és okosórákon, például a Garmin és az Apple Watch készülékeken.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner