Öt tipp, hogyan tegyünk rendet a hűtőben, ha fogyókúrázni szeretnék
Önök is be szoktak nézni a hűtőbe csak úgy?
Belenéznek, és be is csukják anélkül, hogy bármit kivennének, mert nem látták meg azt, amit megkívántak, vagy ami ettől csak rosszabb – gyorsan kiveszik az első elérhető ételt, ami általában nem ideális a céljaik eléréséhez…
Hogy lehet ezen változtatni?
Itt vannak a bevált tippjeim:
- Csináljanak a hűtőben egy átlátható kirakatot olyan élelmiszerekből, amiket a cél érdekében enni szeretnének
- Készítsék el ételeiket előre (dobozolós módszer)
- Különítsék el az ételeket – külön a családnak szánt, és külön az Önöknek szánt ételek
- Tervezzék meg az étrendjüket, hogy ne legyen sem hiányos, sem túlzott
Hogyan rendezzük be a hűtőnket, ha fogyni szeretnénk?
Ha ezeket az egyszerű lépéseket követik, gyorsan rendet tudnak tenni a hűtőszekrényükben, és elkerülhetik, hogy a farkaséhség miatt egészségtelen ételeket fogyasszanak.
1. lépés: Pakoljanak ki mindent az asztalra
Az első lépés a hűtőszekrény és a fagyasztó rendszerezésénél a régi élelmiszerek leltározása és selejtezése. A lejárt szavatosságú élelmiszereket feltétlenül dobják ki. Azokat az élelmiszereket, amelyeket nem tudják felhasználni a diétás étrendjüknél, adják oda valaki másnak.
2. lépés: Takarítsák ki a hűtőszekrényt
Ha már üres a hűtő, töröljék meg a polcokat és a fiókokat a megfelelő tisztítószerrel.
3. lépés: Szortírozzák szét az élelmiszereket több csoportra
Az élelmiszereket a típusok és azok céljainak megfelelően pakolják vissza a hűtőszekrénybe. Tegyék egy helyre az olyan élelmiszereket, amiket pl. reggelire szoktak kivenni, vagy pakolják külön helyre a zöldségeket, külön helyre a tejtermékeket, az italokat, a fűszereket, a zsírokat stb. Ne felejtsék el helyet hagyni a főtt ételeknek.
Tipp a pazarlások ellen: A gyorsan romlandó élelmiszereket a hűtőben pakolják mindig előre. Jó ötlet a dobozt megjelölni pl. „gyors fogyasztásra”. Így az ételek készítésekor az itt található gyorsan romlandó alapanyagokat könnyen elérhetik. Egy másik módszer, hogy az élelmiszereket a lejárati dátumuk szerint pakoljuk el.
4. lépés: Igazítsák meg a hűtőben található polcokat
Mindig ugyanazon a helyen tárolják az élelmiszereket. Használják ki az állítható polcok és fiókok előnyeit, ami már a legtöbb új készülékben megtalálható. Mint más esetben is, itt is nagyon hasznos tud lenni a címkézés és feliratozás. Így pszichológiailag is sokkal nehezebb lesz az ételt más helyre tenni, mint a megjelölt helye.
5. lépés: Megfelelő tárolóeszközök kiválasztása
Fontolják meg a hűtőszekrény-rendszerezők és tárolódobozok kiválasztását, hogy megkönnyítse az élelmiszerek kivételét a hűtőszekrényből az elkészítésnél. Ne feledjék, hogy a hűtőszekrény meglehetősen mély, próbálják meg a lehető legtöbb helyet kihasználni, vásároljanak megfelelő méretű tárolódobozokat. Kipróbálhatnak például akár egy nem szokványos forgatható rendszerezőt is.
Diétás tipp: Ha odafigyelnek az egészséges étkezésre, ügyeljenek arra, hogy az egészséges ételek látható helyen legyenek, elkészítve a lehető leggyorsabb fogyasztásra. Azt javaslom, hogy a friss gyümölcsöket és zöldségeket mossák meg, szeleteljék fel, legyenek előre elkészítve az étkezéshez. Sokkal csábítóbb lesz, és nagyobb lesz az esély arra, hogy nem nyúlnak majd valami egészségtelen élelmiszer után.
Naponta legalább ötször nyúlunk a hűtőbe, ezért nem csak a minőségi és egészséges ételek kiválasztására kell odafigyelnünk, hanem a hűtőszekrény tartalmának a megfelelő rendszerezésére is.
Sok sikert!
fotó: cz.depositphotos.com és a szerző archívuma
Profi rendszerező, aki hisz abban, hogy a megfelelően rendezett háztartás megváltoztatja az emberek életminőségét. A káoszból funkcionális és harmonikus otthont teremt. Segít az embereknek rendszerezni a tárolóhelyeiket. Az „USPOŘÁDEJ TO” (szervezd meg) projekt célja egy olyan rend kialakítása, ami könnyen fenntartható, és a takarításra fordított idő is minimalizálható.
Facebook oldalán hasznos tippeket olvashatnak cseh nyelven.
27.12.2023
Dine4fit.hu
Cikkek, Érdekességek, Hogyan fogyókúrázzunk egészségesen?