PhDr. Iva Málková: Hogyan lehetünk ínyencek még a fogyókúra alatt is?
Manapság a csábító finomságok gazdag kínálata mellett az érzelmek is szerepet játszanak abban, hogy mennyit, mit, miért és hogyan együnk. Hogyan tudnánk meggyőzni az embereket arról, hogy nem csak az a fontos, hogy mit esznek, hanem az is, hogy miért és hogyan esznek?
Fontos megtanulni, hogy az étel nem egy problémamagoldó segédeszköz, amivel megoldjuk azokat a problémákat, amelyek egyáltalán nem is kapcsolódnak hozzá.
Ebben a kognitív viselkedésterápia – a pszichoterápia egyik típusa – segíthet, ami megtanít minket bánni a gondolatainkkal, az érzelmekkel és a viselkedéssel. Ez hosszú folyamat, de már most is megpróbálhatják felismerni és megváltoztatni néhány alapvető dolgot.
Hét tipp az ínyenc étkezéshez
1. Az evés öröme
Tegyék oda az ételt, ahová való – a fiziológiai szükségletek kielégítésére, nem pedig a stressz kezelésére. Egy teli tányér előtt jól kell érezniük magukat, örülni kell az ételnek, és az étkezés után jobban kell, hogy érezzék magukat, mint előtte (azaz anélkül, hogy bűntudatot éreznének az elfogyasztott kalóriák miatt).
2. Amikor esznek, akkor egyenek
Lehet, hogy gyakran esznek tévénézés, e-mailek olvasása vagy egyéb elfoglaltság közben, megfosztva magukat az étkezés élményétől. Egész nap az ételre gondolnak, és amikor végre odakerül a sor, nem figyelnek rá. Próbáljanak meg ezen változtatni.
3. Használják az összes érzékszervüket
Próbáljanak meg ne csak az ízekre koncentrálni, fedezzék fel az ételt, nézzék meg, szagolják meg, tapintsák meg és hallgassák meg. Úgy nézzenek az ételre vagy élelmiszerre, mintha most látnának és kóstolnának meg először. Hogy néz ki? Milyen a formája, a felülete, a szerkezete, az illata? Lehet, hogy meg fognak lepődni az étel által nyújtott élménytől, és azon is, hogy hamarabb jóllakottak lesznek, mintha csak automatikusan megennének. Az étkezésre való odafigyelés növeli a jóllakottság érzetét, ami azt eredményezi, hogy kisebb adagra lesz szükségük. Ez jobb minőségű ételek választásához vezethet, és így minden falat örömteli élmény lesz.
4. Legyen olyanok, mint egy foodstylist
Olyan ételeket készítsenek maguknak, amelyek nemcsak a szájuknak, hanem az összes érzékszervüknek is tetszeni fog. Tálalják ki az ételüket szép tányérra, lehet akár ünnepi tányér is, hogy az étel vonzó és színes legyen. Ne becsüljék alá a környezetet sem, tegyenek rendet az asztalon, amelyiken enni fognak. Ennek köszönhetően jobban fogják élvezni az ételt.
5. Nincsenek tiltott ételek
Egyes élelmiszerek tápanyagtartalomban gazdagabbak, mások kevésbé, de nincsenek olyan ételek, amelyeket nem ehetnének (hacsak nincs korlátozva egészségügyi szempontok miatt). Egyetlen élelmiszer sem veszélyes ésszerű mennyiségben. Nincsenek jó és rossz ételek, inkább az ételek tápértékeinek vannak különböző fokai és az elégedettségnek az ételtől. Ne válogassák szét az élelmiszereket szuperélelmiszerekre és mérgekre, hanem inkább gyakori és alkalmi ételekre.
6. Kapcsolódjanak a szervezetük igényeihez
Néha azért, mielőtt elfogyasztanak egy ételt, főleg az olyanokat, amelyeket a tervezettnél többször fogyasztanak, kérdezzék meg maguktól: Hogy érzem magam testileg és szellemileg? Honnan jött az étvágy? Hol mutatkozik ez a szervezetemben? Fizikailag vagyok éhes, vagy inkább érzelmileg? Honnan ismerem ezt fel? Nincs kizárva, hogy az ilyen elmélkedés oda fog vezetni, hogy az evés helyett mást fognak csinálni. Talán rájönnek, hogy egy Önökhöz közel álló személlyel folytatott vita után a csokoládé enyhíti ugyan a haragot, de érdemes lenne foglalkozni a probléma lényegével – miért alakult ki a vita. Illetve, hogy a hazaérkezés után a munkahely okozta fáradtságot az édességen kívül más módon is lehet kezelni.
7. Ha odafigyelünk az evésre, az étel örömet okoz, nem pedig gondot
A figyelemfejlesztési gyakorlatokkal új módszereket fognak felfedezni ahhoz, hogy hogyan lehet jobban élvezni az ételt, miközben kevesebbet fogyasztanak belőle. Mint ahogy az egészséges testnek szüksége van az edzésre, úgy az egészséges elmének is szüksége van rá. Heti 150 perc aktív mozgás vagy 50 000 lépés javítja a kondíciónkat, és 10 percnyi figyelemfejlesztő gyakorlat javítja az elménket.
Ha sikerül kontroll alatt tartanunk az elmét, az hatással lesz egészségünkre, a plusz kilóinkra és boldogságérzetünkre.
fotó: cz.depositphotos.com
PhDr. Iva Málková több mint 40 éve foglalkozik az elhízás problémájával. 1990-ben megalapította a STOB (STop OBezitě – stop az elhízásnak) egyesületet, ahol sikeresen alkalmazza a kognitív-viselkedési pszichoterápia módszerét. Számos könyv szerzője és társszerzője. A legújabb könyvének címe a “Lefogyok – okosan, egészségesen és tartósan“. A STOB módszertan arra tanítja az embereket, hogy hogyan kell bánni a gondolkodással és érzelmekkel, amelyek befolyásolják a viselkedést – azaz az étkezési és edzési szokásokat. Tehát nem csak azzal foglalkozik, hogy a túlsúlyos emberek mit esznek, hanem azt is, hogy miért esznek többet és hogyan esznek (figyelmes étkezés). Belföldi és külföldi szálláshelyek közvetítésével foglalkozik.
20.3.2024
Dine4fit.hu
Cikkek, Érdekességek, Hogyan fogyókúrázzunk egészségesen?