Az egészséghez vezető út
és jóléthez
App store rating

Az egészséghez vezető út
és jóléthez

Pavel Furch táplálkozási tanácsadó: Mit változtassunk az étrendünkön a forró nyári napokon

Amikor kint nagyon meleg van, sokan nehezen tudnak normálisan étkezni, és leginkább csak vizet innának.

De jó az, ha egyáltalán nem eszünk?

Výživový poradce Pavel Furch: Jak si upravit jídelníček v horkých dnech

Ha ebben a hőségben egyáltalán nem tudnak enni, akkor legalább a fehérjére érdemes odafigyelni, hogy elegendő mennyiséget vigyünk be a szervezetünkbe. A fehérjék fontosak az izomtömeg megtartásához, amit biztosan nem szeretnénk elveszíteni.

Éhezni sem akarunk – az igaz, hogy az emésztésünket megkönnyítené, viszont a szervezet működéséhez szükséges tápanyagok és a bevitt energia hiánya fáradtságot okozhat. Ha ez csak rövid távú lenne, akkor nem okoz komolyabb gondot, de ha már hosszabb ideig tart, akkor az már nem kívánatos.

Persze ne feledkezzünk meg a folyadékbevitelről – nem csak akkor kell inni, amikor már szomjasnak érzik magukat, az már sokszor késő. Az lenne az ideális, ha testsúly-kilogrammonként 35 ml folyadékot fogyasztanánk, a forró napokon célszerű a folyadék mennyiségét növelni (mindenképpen vegyük figyelembe a sportaktivitásokat is, mert a dehidratációval, – a szervezet víztartalmának csökkenésével – csökken a teljesítmény is). A nem elegendő folyadékbevitel megnövelheti a szervezet folyadék-visszatartását. Az lenne az ideális, ha az italunk szoba-hőmérsékletű, mert a jeges italok fogyasztásakor a testhőmérsékletünk fenntartása miatt még verejtékesebbek leszünk.

Célszerű kerülni a nehéz ételeket (sültek, sertéshús…). A fűszeres ételek (chili és hasonlók) a melegben még jobban megemelik a hőérzetet (a bennük található kapszaicin miatt).

Ügyeljünk a só mennyiségére is, mert nagyobb mennyiségben elősegítheti a folyadék-visszatartást – másrészt pedig az izzadással és sportolással a nagy melegben nagyobb mennyiségű nátrium távozik szervezetünkből.

Konkrétní tipy pro jídelníček v horkých letních dnech

Konkrét étrendtippek a forró nyári napokra

Könnyebben emészthető fehérjéket találhatunk például a zsírszegény, magasabb fehérjetartalmú tejtermékekben (görög joghurt, skyr, tégelyes zsírszegény túró), és a minőségi sonkában. A fehérjék megtalálhatóak a tejtermékekben, sajtokban (Eidam, cottage, mozzarella), hüvelyesekben, húsban, tojásban, halakban…

A kalóriát a zsírok mennyiségének a növelésével lehet gyorsan pótolni, mivel a zsírok kétszer annyi a kalóriát tartalmaznak, mint a szénhidrátok, így térfogatilag kisebb mennyiségű táplálékra van szükségünk. Természetesen célszerű az egészségesebb zsírforrásokat választani.

Mit válasszunk

Zöldségsaláta tonhallal, light mozzarellával, tojással, edami sajttal, minőségi olajjal (repce, extra szűz olívaolaj, lenmagolaj, kendermagolaj) vagy különféle magvakat (lenmag, kendermag, chia…), esetleg különböző dióféléket érdemes nassolgatni.

Konkrétní tipy pro jídelníček v horkých letních dnech

Ha gondot okoz az evés a nagy kánikulában, akkor szükség esetén folyékony formában is pótolhatjuk a fehérjéket, csak mixeljük össze a túrót/skyrt/görög joghurtot bogyós, vagy bármilyen másfajta gyümölccsel, dióval, esetleg akár zabpehellyel is.

Nem vagyunk egyformák, én például mindig tudok enni – még a nagy kánikulában is, de tapasztalatból tudom, hogy sokak esetében tényleg gondot okoz ez a probléma. Ha Önök is közéjük tartoznak, próbálják ki a fent említett tanácsokat – egészségesen, ízletesen, egyszerűen.

illusztrációs fotó: cz.depositphotos.com

Pavel Furch, DiS.
www.vyzivovyporadce-hustopece.cz

  • Az Oktatási, Ifjúsági és Sportminisztérium akkreditált táplálkozási tanácsadója és fitnesz oktató
  • személyre szabott egyéni étrendek az igények és ízlések figyelembevételével (személyesen vagy online)
  • étkezési nyilvántartások elemzése, utólagos ajánlásokkal, milyen ételekkel bővíthető az étrend az egészség megőrzésének elősegítése érdekében
  • mérések Tanita BC 545 szegmentális bioimpedancia mérlegen, az értékek részletes grafikonokos elemzésével, és az azt követő ajánlásokkal
  • tanácsadás az életmód és a fizikai tevékenységek területén
  • a facebook-on is aktív, ahol személyes tippjeit osztja meg

Dine4fit.hu

10.7.2024 Dine4fit.hu Cikkek, Érdekességek, Hogyan fogyókúrázzunk egészségesen?

Az archívumból

A természetes zsírégető recepteket Jarka Matoušková táplálkozási tanácsadó mutatja be

Hívták már valamikor segítségül a természetet, hogy segítsen nekünk lefogyni? Akkor mindenképpen ki kell próbálni!

A természet nagy varázsló, segít nekünk a FOGYÁS A FÜRDŐRUHÁBA akcióterv megvalósításában is, amit Önöknek készítettünk.

Kapcsolódó cikkek

Hellča Vávrová: Hogyan érhetjük el a belső elégedettséget fogyókúra alatt

Amikor a „fogyókúra” szót halljuk, a legtöbb embernek a szigorú diéták, az edzőteremben eltöltött órák és a mérlegen leolvasható érték folyamatos követése jut az eszébe.

Azonban az egész folyamat pszichológiai oldala gyakran elkerüli a figyelmünket.

Ha nem eszed meg, nem kapsz édességet, avagy a gyermekkori nevelés hogyan befolyásolja nem csak az ételekhez való hozzáállást a felnőttkorban

A nevelési minták, amiket a gyermekkorban elsajátítunk, később egész életünkön át formálnak és befolyásolnak minket.

Gondolkoztak már azon, hogy a gyerekkorunkban hallott mondatok milyen nyomokat hagynak bennünk?

Ing. Barbora Karásková: Mit tehetünk még a jojó-effektus nélküli egészséges fogyás érdekében?

Az előző cikkünkben olvashattak a gyors fogyás kockázatairól, és részletesen ismertettük az egészséges fogyás szabályait és alapelveit. De ez még nem minden.

Melyek azok a további fontos szokások, amelyek nemcsak az egészséges fogyást és folyamatát segítik elő, hanem az optimális testsúly, a lelki egyensúly és az egészség megőrzését is?

Ing. Barbora Karásková: Egészséges fogyás jojó effektus nélkül – kulcsfontosságú elvek és alapelvek

A fogyókúrát gyakran nagyon összetett és stresszes folyamatnak tekintik.

Az igazság az, hogy sokan feleslegesen komplikálják a fogyókúrát azzal, hogy különféle gyorsítószerekkel és extrém módszerekkel próbálkoznak, például a nagyon szigorú, tiltó és korlátozásokkal teli diétákkal.

Karlovka – a lusta férfi zabpehely-lepénye

Karlovka. Mi ez valójában? És hogy készítsük el magunknak otthon? 

Leggyakrabban ezt kérdezik a Fogyunk és egészségesen táplálkozunk a Dine4Fit segítségével csoport új tagjai, amikor a „karlovka” névvel találkoznak.

Bárhol elérhető, ahol szükség van rájuk

Kalóriatáblázatok elérhetők online, telefonon, táblagépen és okosórákon, például a Garmin és az Apple Watch készülékeken.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner