Az egészséghez vezető út
és jóléthez
App store rating

Az egészséghez vezető út
és jóléthez

Befolyásolja-e a fogyókúra folyamatát egy cél kitűzése?

Ezt egyenesen kijelenthetjük – igen, a célmeghatározás az egyik leghatékonyabb és legolcsóbb eszköz, amit a fogyókúra során és a hosszú távú motiváció fenntartása érdekében használhatunk.

Legyen akár férfi akár nő, ez a folyamat alapvetően befolyásolhatja az életmódváltás sikerét (sikertelenségét).

Jak si cíle stanovit tak, aby byly co nejvíce efektivní?

Miért fontos a célok kitűzése?

A célok kitűzése meghatározza a irányt, és segít konkrét eredményekre összpontosítani – rövid és hosszú távon is egyaránt.

Ha tudjuk, hogy mit szeretnénk elérni, könnyebben el tudjuk készíteni a konkrét tervet, amihez ragaszkodni is fogunk. Viszont célok nélkül minden erőfeszítés meglehetősen kaotikus, átláthatatlan, és ez viszonylag gyorsan elégedetlenséghez, motivációvesztéshez és olyan érzésekhez vezethet, hogy inkább feladjuk.

Hogyan tűzzünk ki célokat úgy, hogy azok a lehető leghatékonyabbak legyenek?

Próbáljanak ragaszkodni ehhez az öt ponthoz:

  1. A cél legyen konkrét, specifikus – például az általánosnak mondott „Le akarok fogyni” helyett határozzuk meg célnak „Az átdolgozott étrenddel és heti 2-szeri mozgás segítségével 5 kilogrammot szeretnék leadni 2 hónap alatt.“.
  2. A célnak mérhetőnek kell lennie – például jegyezzük fel rendszeresen a súlyunkat, vagy a centiméterekben mérhető változásokat.
  3. A célnak elérhetőnek kell lennie – legyenek őszinték, és kérdezzék meg maguktól: Van rá lehetőségem? Reális ez nálam? Megfelel az életstílusomnak? Nem fogja befolyásolni a többi tervemet?
  4. A célnak fontosnak kell lennie: Segít elérni az egészséges életmódot? Összhangban van az életbeli értékeimmel? Mitől lesz ez nekem jobb? Mi lesz az eredménye?
  5. A cél legyen időhöz kötött – ez egy motiváció az olyan cselekedetek meglépésére, amelyek lényegesen tovább is tarthatnának, és így később, vagy egyáltalán nem érnénk el a kitűzött célt.

A kitűzött célok meghatározzák a helyes irányt és értelmet adnak cselekedeteinknek. Amikor egy mérföldkőhöz érünk, például leadjuk az első néhány kilót, sikerélmény érzetünk lesz, amit az agyunk szeret. Ez pedig a motiváció fenntartásának az alapja.

Az agyunk újra át akarja élni ezt az érzést. Ezért azt javaslom, hogy jegyezzék fel a lépéseket és a sikereket (akár a kicsiket is), és időnként vessenek rá néhány pillantást. Használhatnak ehhez naplót, alkalmazásokat vagy akár a sokak által kedvelt összehasonlító fotókat.

Ennek köszönhetően áttekinthetőbb lesz az idevezető út, és észre fogják venni például azt is, hogy min lehetne esetleg még javítani a jövőben. És ami a legfontosabb – ne felejtsék el megjutalmazni magukat minden nagyobb elért siker után.

Jak si cíle stanovit tak, aby byly co nejvíce efektivní?

Mi történik, ha akadályba ütközünk?

Például betegség, stagnálás… Ha van egy kitűzött célunk, akkor az ilyen helyzeteket könnyen kezeljük, hiszen a tervezéskor figyelembe vettük, hogy mi jöhet közbe. És aki fel van rá készülve, azt nem éri meglepetés.

Betegség esetén azt javaslom, hogy tartsák tiszteletben a szervezetük szükségleteit, és hagyjanak neki időt a gyógyulásra. A kitűzött határidőt egyszerűen csak meghosszabbítjuk a szükséges idővel. Ha valamiféle stagnálásról van szó, akkor érdemes visszatérni a tervhez, és átgondolni a lehetséges változtatásokat. Feltehetjük magunknak a kérdést: Milyen változtatásra lenne szükségünk? Hol lehetne még javítani rajta? Optimális-e még az étrendünk? Van-e értelme változtatni az edzésterven?

Az egészséges testsúlyhoz vezető út nem mindig egyszerű és akadálymentes. Ez tény. De vegyük kihívásnak és lehetőségnek arra, hogy tanuljunk valami újat magunkról, és így jobban megismerjük magunkat. A célok kitűzése segít abban, hogy az önreflexió révén jobban megismerjük magunkat, őszintébbek legyünk, és megtanuljunk felelősséget vállalni az életünkért. Ugyanis az életünket saját magunk irányítjuk.

Mit mondjak befejezésnek?

A célok kitűzése az egészség felé vezető út elengedhetetlen része. Segít összpontosítani a konkrét cselekvési lépésekre, leküzdeni az akadályokat és elérni a kívánt eredményeket. Akár még csak az egészséges életmód felé vezető út elején járnak, akár már megtették az első lépéseket, a megfelelő célok segítenek elérni az álmaikat és az elégedettséget.

Élvezzék az életet, legyen benne örömük.

illusztrációs fotó: cz.depositphotos.com

Zuzka Novotná https://zuzkanovotna.cz

  • A mozgás és az egészséges életmód végigkíséri az egész életét. Szeret mindent kipróbálni, ami csak az útjába kerül, és megosztja tapasztalatait mindenkivel, akinek ugyanaz a célja – hogy kényelmét és egészségét minél tovább megőrizze.
  • Professzionálisan összpontosít az átfogó táplálkozási tanácsokra, az intuitív étrendre, a megelőzésre, az egészséges életmódra és az oktatásra.
  • Honlapjáról ingyenesen letölthető a Základy pro Tvé zdraví (Alapok az egészségedért) című e-könyv, egyéb dolgokat tesz közzé Youtube-on és a FB oldalán – Zuzka Novotná – biorytmy, zdravý životní styl (bioritmusok, egészséges életmód).

Dine4fit.hu

7.8.2024 Dine4fit.hu Cikkek, Érdekességek, Hogyan fogyókúrázzunk egészségesen?

Az archívumból

Legjobb harapnivalók nyaraláshoz az útra, és hozzá egy fantasztikus recept

Elkezdődött a nyár, és mindannyian kiruccanunk. Délre, északra, vagy a föld másik részére készülünk nyaralni.

Egy valami közös mindannyiunk esetén. Minden utazás alkalmával kell valami harapnivaló. Lehetőleg egészségesen táplálkozzunk.

Ismert szakértőket kerestünk fel és kértük segítségüket, hogy árulják el nekünk, milyen harapnivalóval készülnek az utazásra, ne nekünk kelljen egyedül keresgélni és kitalálni utazásunkhoz a megfelelő harapnivalókat.

Kapcsolódó cikkek

Hellča Vávrová: Hogyan érhetjük el a belső elégedettséget fogyókúra alatt

Amikor a „fogyókúra” szót halljuk, a legtöbb embernek a szigorú diéták, az edzőteremben eltöltött órák és a mérlegen leolvasható érték folyamatos követése jut az eszébe.

Azonban az egész folyamat pszichológiai oldala gyakran elkerüli a figyelmünket.

Ha nem eszed meg, nem kapsz édességet, avagy a gyermekkori nevelés hogyan befolyásolja nem csak az ételekhez való hozzáállást a felnőttkorban

A nevelési minták, amiket a gyermekkorban elsajátítunk, később egész életünkön át formálnak és befolyásolnak minket.

Gondolkoztak már azon, hogy a gyerekkorunkban hallott mondatok milyen nyomokat hagynak bennünk?

Ing. Barbora Karásková: Mit tehetünk még a jojó-effektus nélküli egészséges fogyás érdekében?

Az előző cikkünkben olvashattak a gyors fogyás kockázatairól, és részletesen ismertettük az egészséges fogyás szabályait és alapelveit. De ez még nem minden.

Melyek azok a további fontos szokások, amelyek nemcsak az egészséges fogyást és folyamatát segítik elő, hanem az optimális testsúly, a lelki egyensúly és az egészség megőrzését is?

Ing. Barbora Karásková: Egészséges fogyás jojó effektus nélkül – kulcsfontosságú elvek és alapelvek

A fogyókúrát gyakran nagyon összetett és stresszes folyamatnak tekintik.

Az igazság az, hogy sokan feleslegesen komplikálják a fogyókúrát azzal, hogy különféle gyorsítószerekkel és extrém módszerekkel próbálkoznak, például a nagyon szigorú, tiltó és korlátozásokkal teli diétákkal.

Karlovka – a lusta férfi zabpehely-lepénye

Karlovka. Mi ez valójában? És hogy készítsük el magunknak otthon? 

Leggyakrabban ezt kérdezik a Fogyunk és egészségesen táplálkozunk a Dine4Fit segítségével csoport új tagjai, amikor a „karlovka” névvel találkoznak.

Bárhol elérhető, ahol szükség van rájuk

Kalóriatáblázatok elérhetők online, telefonon, táblagépen és okosórákon, például a Garmin és az Apple Watch készülékeken.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner