Az egészséghez vezető út
és jóléthez
App store rating

Az egészséghez vezető út
és jóléthez

Mgr. Tereza Rogalewiczová: Testösszetétel analízis

A testösszetétel elemzésére használt eszközök manapság egyre gyakoribban megtalálhatósak a rendelőkben, táplálkozási tanácsadóknál, és a sportközpontokban.

A test összetételén kívül, azaz az izom-, zsír-, víz stb. információkon túlmenően az emberek tápláltsági állapota is megállapítható. Pontosabb képet adnak a túlsúly vagy az elhízás mértékéről, valamint az esetleges alultápláltságról is. Ez egy érdekes kiegészítés, amelynek köszönhetően néhány egészségügyi paraméter is megfigyelhető.

 

Mgr. Tereza Rogalewiczová: Analýza tělesného složení

Milyen elven működik a mérés?

A testösszetétel-elemző készülékek bioimpedancia-analízis elven működnek, ami arra a fizikai elvre utal, amelyen alapulnak. Pontosabban ez egy bioelektromos impedancia nevű jelenség. A készülék alacsony intenzitású váltakozó elektromos áramot állít elő (teljesen biztonságos, nem is érezhető). A testszöveteken halad át, amelyek összetételüktől (impedanciájuktól) függően eltérő ellenállást mutatnak vele szemben.

A sok vizet tartalmazó szövetek kisebb ellenállást (alacsony impedanciájú) mutatnak, ezért jó vezetők. Ezzel szemben az alacsony víztartalmú zsír- vagy csontszövet rossz elektromos vezető, így nagy az ellenállása (magas impedanciájú).

A mért értékekből egy speciális egyenlet segítségével kiszámítják a szükséges adatokat. Ez a kiegészítő számítás az oka annak, hogy az eredmények kevésbé pontosak, mint a számítási hibákkal nem terhelt direkt módszerek alkalmazása esetén. Ezeket inkább a kutatások alkalmával alkalmazzák, vagy speciális klinikai helyeken találhatóak meg. Az összehasonlító vizsgálatokban azonban a bioimpedancia módszeres analízis eltérése – ami a hibaarányt illeti – elég kicsi, százalékos mértékegységben.

A különböző típusú készüléknek kissé eltérő számítási egyenlete van, így az eredmények két különböző eszközön mérve eltérőek lehetnek. Pontosabb eredményt adnak azok a készülékek, amik a karokon és lábakon mérnek, aminek köszönhetően így a test felső és alsó feléről is kapnak adatokat. Ez azonban a méréshez használt frekvenciától is függ. Minél magasabb frekvenciát használ a készülék, annál pontosabbak lesznek az eredmények.

Mi mindent tudunk megállapítani a mérésből?

A testsúlyon kívül az elemzés például a következő adatokat mutatja meg:

  • testzsír tömege és százalékos aránya
  • víztartalom
  • testsúly zsírok nélkül
  • teljes izomtömeg
  • ásványi anyagok mennyisége
  • kockázatos zsigeri zsír mennyisége
  • bazális anyagcsere értéke
  • biológiai életkor

A különböző gyártók készülékei különböző értékeket mutatnak, de a fent említett értékeket többnyire mindegyik megmutatja.

Analýza tělesného složení

Ennek a módszernek az a nagy előnye, hogy gyorsan és fájdalommentesen kapjuk meg az eredményeket. Minőségi készülék alkalmazása, a megfelelő kiértékelés, az eredmények magyarázata és a mérési feltételek betartása esetén a mérések megmutatják a szükséges tájékoztató értékeket. Tudni kell azonban, hogy ez egy kiegészítő készülék, és nem helyettesíti a speciális komplex orvosi vizsgálatokat.

És mik a feltételei a helyesen elvégzett mérésnek?

Mivel a mérés elve a vezetőképesség és ellenállás mérésén alapul, az eredményeket olyan tényezők és tevékenységek befolyásolják, amelyek hatással vannak a szervezetben lévő víz mennyiségére. Az eredményekre így hatással van például az étel- és italfogyasztás, a fizikai aktivitás, az izzadás mértéke, a helyiség hőmérséklete és páratartalma, valamint egyéb tényezők.

Alapvető tanácsok:

  • a méréseket mindig ugyanazon a készüléken végezzék el, lehetőleg alsóneműben
  • a méréseket mindig ugyanabban a napszakban végezzék az ugyanannyi idő elteltével az evés és ivás után (ezért a legjobb reggel, éhgyomorra végezni)
  • optimális, ha az étkezés és az ivás után eltelt kb. idő 2-3 óra (közvetlenül az étkezés utáni mérés alábecsülné a zsírszövet mennyiségét)
  • vegyék lel a fémes tárgyakat, például ékszereket, órát (nem sérülnek meg, de mivel a fémek jó vezetőképességűek, kissé befolyásolhatják az eredményt)
  • ne mérjék magukat közvetlenül zuhanyozás után, mert még a véráramlás változása is befolyásolja a szövetek vezetőképességét
  • ne legyen bekenve a lábuk vagy a kezük semmilyen krémmel, a zsírnak nagy elektromos ellenállása van, és az eredmény ismét torzítani fog abban az értelemben, hogy túlbecsüli a zsír mennyiségét
  • ne mérjék magukat közvetlenül edzés után, az ideális 6 óra elteltével edzés után
  • ne mérjék magukat közvetlenül zuhanyozás vagy fürdés után
  • a mérés előtti napon figyeljenek az italfogyasztásra, és kerüljék az alkoholt, ami befolyásolja a hidratációt, a kávé a szokásos mennyiségben nem befolyásoló tényező
  • a mérés előtti napon ne szaunázzanak
  • nőknél figyelembe kell venni a menstruációs ciklus fázisait, mivel a hormonális hatások miatt a menstruáció első napjaiban vízvisszatartás jelentkezik
  • amennyiben pacemakerrel vagy cochleáris implantátummal rendelkeznek, úgy az elemzés nem végezhető el
  • a terhesség nem zárja ki a mérés elvégzésének a lehetőségét, de az eredmények pontatlanok lesznek a számos testelváltozás miatt
  • szoptatás alatt is lehet mérések végezni, de az eredmény nem lesz eléggé pontos a szervezet megváltozott vízmennyisége miatt
  • a testben lévő fémtárgyak (implantátumok) méretüktől függően torzítják az eredményeket, de nem akadályozzák a mérést
  • a mérések eredményeit a gyógyszerek és a szervezet vízmennyiségét befolyásoló betegségek is befolyásolják (pl. vízhajtók használata, vesebetegség stb.)

Egy javaslat a végére…

…olyan helyet keressenek, ahol nem csak a mérést tudják elvégezni, hanem az eredményeket egy igazi szakértő kiértékeli és elmagyarázza Önöknek. A minőségi magyarázatnak köszönhetően jobban megértik az értékeket és a szükséges összefüggéseket. Óvakodj az olyan helyektől, ahol ijesztő információkat kapnak és azonnali megoldást javasolnak „csodatevő” kiegészítők fogyasztásával.

fotó: cz.depositphotos.com a STOB

Mgr. Rogalewiczová Tereza

www.vyzivakoucink.cz

A Károly Egyetem 2. Orvostudományi Karon végzett, fizikoterápia, táplálkozási szakértő és edző szakon.

Táplálkozási tanácsadással 10 éve foglalkozik. Szolgáltatásait a Pavel Kolář Mozgásszervi gyógyászati ​​Centrumban és magánpraxisa keretében kínálja ügyfelei számára. Csoportos fogyókúrákat vezet a STOB cégnél, szívesen vesz részt közoktatásokban, együttműködik az uLékaře.cz társasággal. Érdekli az emberi psziché, és szereti az interdiszciplináris együttműködést.

Dine4fit.hu

25.9.2024 Dine4fit.hu Cikkek, Érdekességek

Az archívumból

Mit szólnak a brunch-hoz?

Manapság oly modern szónak számít a „brunch”, ami valójában egy későbbi órákban fogyasztott villásreggelit jelent.

Hogy jött ez el hozzánk, és miről van szó pontosan?

Mindenhol azt olvashatjuk, hogy a „brunch“ szót egy bizonyos Guy Beringer találta ki, amikor 1895-ben cikket írt a Hunter‘s Weekly részére a brit felsőosztály szombatonkénti későesti összejöveteleiről, akik vasárnapokon csak későn keltek fel. A „reggeli“ (breakfast) és „ebéd“ (lunch) szavak kombinációjáról van szó. Hasonlóképpen Olaszországban is létrehoztak egy úgy szót, a „colanzo“, ami a „colazione“ (reggeli) és „pranzo“ (ebéd) kombinációja.

Kapcsolódó cikkek

Saša Fraisová: Amit a folyadék-bevitelről tudni kell

A folyadék-bevitel témáját jó néhány mítosz övezi. Ezért logikus, hogy mindenki hisz valamiben, és néha makacsul ragaszkodik az állításához, ami nincs teljesen alátámasztva sem.

Mennyi folyadékra van szükségünk?

Elkezdődött az iskolaév: Hogyan néz ki az ideális tízórai?

Amikor iskolába kezdtem hordani az első fiunkat, lenyűgözött – kellemesen –, hogy mennyi automata van, az egyikben a kávé, a másikban a szendvics és a kekszek, a harmadikban tej (ízesített is), a negyedikben pedig a hideg italok.

Ma már minden más.

Forrólevegős fritőzök, rizsfőzők és lassan főző edények

Ma három aktuális „újdonságot” mutatunk be (ez nem igazán újdonság) a konyhával kapcsolatban, ezek történetét, felhasználását és lehetséges kalória-előnyeit.

Ezek most a Fogyunk és egészségesen táplálkozunk a Dine4fit segítségével csoportunk slágertermékei.

Hellča Vávrová: Hogyan érhetjük el a belső elégedettséget fogyókúra alatt

Amikor a „fogyókúra” szót halljuk, a legtöbb embernek a szigorú diéták, az edzőteremben eltöltött órák és a mérlegen leolvasható érték folyamatos követése jut az eszébe.

Azonban az egész folyamat pszichológiai oldala gyakran elkerüli a figyelmünket.

Ha nem eszed meg, nem kapsz édességet, avagy a gyermekkori nevelés hogyan befolyásolja nem csak az ételekhez való hozzáállást a felnőttkorban

A nevelési minták, amiket a gyermekkorban elsajátítunk, később egész életünkön át formálnak és befolyásolnak minket.

Gondolkoztak már azon, hogy a gyerekkorunkban hallott mondatok milyen nyomokat hagynak bennünk?

Bárhol elérhető, ahol szükség van rájuk

Kalóriatáblázatok elérhetők online, telefonon, táblagépen és okosórákon, például a Garmin és az Apple Watch készülékeken.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner