Amire az alufóliát használhatjuk, nem csak a konyhában
Sokszor dilemmáztam azon, hogy valójában hogyan is működik a matt és a fényes oldala az alufóliának.
Egyszer aztán újra előjött ez a kérdés, de nem főzéskor, hanem egy egészen más alkalommal.
Kis kitérő az tömjén füstölők felé
Kezdem egy kis kitérővel. Főleg a konyhában szokták használni az alufóliát, de ezúttal másképp kellett használni. Sok olyan háztartás van, ahol aromalámpákkal vagy füstölőkkel illatosítják az otthonukat. Egyesek tömjént használnak. Amit egy ideje én is megkedveltem, mert kellemesen megnyugtat és jó dolgozni az illata mellett.
A tömjén füstölőt egy speciális edényben faszénnel égetve kell használni, de találhatunk alternatív lehetőségeket is. Az egyik alternatíva egy állítható tálmagasságú füstölő, amely alatt egy teamécses ég. A tömjén így lassabban ég el, nem termel olyan füstöt, mint a faszén használatakor, és az aromalámpához hasonló illatú, csak kicsit intenzívebben.
Magában a tálkában van egy rács, amelyre maga a tömjén kerül. De a tűz hatására megolvad. Emiatt a tálka koszos lesz a tömjéntől, és az olvadt tömjén lecsepeg a teamécsesbe. Az alufóliával ki kell bélelni a tálat (és máris itt vagyunk!), majd a tetejére kerül a tömjén. Amikor a tömjén megolvad, az olvadék az alufólián marad. Amit kihűlés után ki lehet dobni.
Pontosan ezt kellett megcsinálnom. De csak ott álltam kezemben az alufóliával, és fogalmam sem volt, melyik oldalát tegyem felfelé. A fényeset vagy a matt oldalt?
A fényes vagy a matt oldalt használjam?
Röviden:
- a matt oldal a meleget átereszti,
- a fényes oldal a hőt visszatükrözi.
Az alufólia szó az Alu és a fólia rövidítése. Az Alu pedig az alumínium. Mert az alufólia egy vékonyra hengerelt alumínium. Az az oldal, amelyikkel a henger érintkezik az alumíniummal, az a fényes oldal. Jellemzője, hogy visszaveri a hőt. A matt oldal átereszti a hőt. A hővisszaverődés a hősugárzáskor a legészrevehetőbb. Ez persze csak akkor érvényes, ha az alufólia nem érintkezik más fémmel, mert akkor az egész egy hővezetőként működik.
Mit jelent ez a gyakorlatban? Ha a füstölőbe az alufóliát úgy teszem, hogy a fényes oldala a gyertya felé néz, akkor nem nagyon fog megolvadni a tömjén. Hasonlóan, mint a főzéskor – a matt oldalának kell a hőforrás felé néznie. Például, ha a sütőben alufóliában készítenek ételt, akkor úgy kell rátenni az alufóliát, hogy a matt oldala kifelé nézzen. Ha azt szeretnének, hogy a kész étel sokáig meleg maradjon, akkor a fényes oldalával kifelé kell becsomagolni, vagy letakarni az alufóliával.
Alufólia, mint csomagolóanyag – és az egészségre gyakorolt hatások
Az 1950-es évekig az élelmiszerek csomagolására a sztaniolt használták, ami egy vékonyra hengerelt ónlemez volt. Az alufóliánál azonban drágább volt, ráadásul a belecsomagolt étel is egy kicsit ón ízű volt.
Édesanyám például alufóliába csomagolja a rántotthúst amikor a gyerekekkel meglátogatjuk – és a többórás hazautazásunk után is még meleg marad. És az íze nem olyan, mint az alumínium. (A rántotthúst anyukám előtte szalvétába teszi, ami magába szívja a zsírt.) Az alufólia még azért is jó, mert a belecsomagolt étel nem párolódik.
Az alumínium egyetlen hátránya, hogy savval nem érintkezhet, még gyengével sem, mert feloldódik benne. Hasonlóan reagál a sókra is. Éppen ezért nem lehet alufóliába csomagolni citromot, savanyúságot vagy bármit, ami ecetet tartalmaz, de még egy sajtszeletet sem szabad.
Az egészségre gyakorolt hatását illetően számos tanulmány készült Európában és az Egyesült Államokban, és egyetértenek abban, hogy az alumínium nem karcinogén (nem rákkeltő), a normál szintű alumínium-tartalom (40 mg/1 kg testtömeg alatt) nincs hatással az egészségre, és a szervezetbe kerülő alumínium a vizelettel vagy ürülékkel eltávozik.
Az alufólia további felhasználási lehetőségei
Nem csak hőszigetelés
Az alufóliát használják a szaunákban, hogy jobban megtartsák a helyiségben a hőt, vagy a radiátorok mögött is megtalálható, ahol fényes oldalával kifelé ragasztva visszaveri a hőt a falakról a helyiségbe. Vezetékek árnyékolására is használják.
Gyors edény és evőeszköz
Több réteg alufóliából gyorsan készíthetünk tálcát, tálat, tányért, kanalat, kosárkát, tölcsért, kis serpenyőt, rögtönzött pohár vagy palack fedelet… Csak a fantáziánkon múlik. Mivel a fólia felülete tapadásmentes, sütőpapír helyett is használható.
Fém dörzsi
Kipróbáltam ezt a javaslatot is – és bevált, hogy a golyó formára gyűrött alufóliát fém dörzsiként használjam mosogatásnál (mert éppen nem volt itthon), mert az edényben odaégett az étel. Persze a „puhább” edényekhez nem való, megkarcolná őket.
Élező
Ezt a trükköt még nem próbáltam, de a fém dörzsihez hasonlóan az alufóliát golyóvá gyűrjük, és kést vagy ollót élesíthetünk vele. Azt is szokták javasolni, hogy célszerű körülbelül nyolc réteg alufóliát egymásra rakni, és azt kell ollóval vagdosni – így élesedik.
A fodrásznál
A hölgyek biztosan tudják, hogy a fodrászatban alufóliát használnak a melírozáshoz. Egyes fodrászok ideiglenes hajcsavaróként is használják.
A kertben
Sok kertész használ alufóliacsíkokat a nemkívánatos rovarok elriasztására, vagy hogy a napfényt a szükséges helyekre tükrözzék, amelyek egyébként a nap nagy részében csak árnyékban lennének.
Képek / festmények festésekor
Nem is olyan régen az egyik alkotóműhelyben a festéshez szükséges különböző színű festékeket alufólián kaptuk. Az alufólia így egy variálható festékpalettaként funkcionált. De az alufólia valószínűleg akkor is használható, amikor a falak vagy bútorok festése után el akarjuk tenni az ecsetet.
Tömjén füstölő
Ja, és nehogy elfelejtsem, az állítható teamécseses tömjénfüstölőben is használható.
ilusztrációs fotó: cz.depositphotos.com
Jan Lipšanský
Forgatókönyvíró, újságíró, író, a Cseh Televízió munkatársa, jelenleg két fiával töltik kellemesen mindennapjaikat, és együtt utazgatnak.
20.11.2024
Dine4fit.hu
Cikkek, Érdekességek