26.5.2022 Dine4fit.hu

Dine4Fit –milyen számítási módszert használjunk a bazális alapanyagcsere számításához, és hogyan állítsuk be

Markéta Matyášová vagyok, és már egy ideje együttműködök a Dine4Fit.hu alkalmazással.

A Fogyunk és egészségesen táplálkozunk a Dine4fit segítségével csoportban, többé-kevésbé azonos típusú kérdések forognak, ezért nem árt átismételni az alapokat.

Mai írásom azoknak szól, akik kezdők, bizonytalanok, vagy már összezavarodtak az egymásnak ellentmondó tanácsok miatt.

Bízzák rá a bevitel kiszámítását a Dine4Fit alkalmazásra

Személy szerint azt javaslom, hogy a napi bevitel számítását a Dine4Fit alkalmazás segítségével végezzük. Csupán az utasításokat kell követni. A saját aktivitásukat ne becsüljék alá, és ne is becsüljék túl.

Kalorické Tabulky – jak nastavit a kterou kalkulačku na výpočet bazálního metabolismu použít

Légy fitt és fogyjál Makytával

Rögtön az elején vigyázzunk. Több ember több véleményt jelent, amikkel gyakran nem értenek egyet a szakértők, majd az interneten vitatják meg ezeket. Ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy az egyiknek igaza van, a másiknak pedig nem. Mindkettőjüknek lehet igaza, a saját gyakorlati és szakmai tudásuk alapján. Abban azonban mindannyian egyetértünk, hogy kalóriadeficit nélkül egyszerűen nem lehet tartósan és egészségesen fogyni.

Kinek higgyünk

Mekkora kalóriadeficit kell a fogyáshoz? Kinek a tanácsára érdemes hallgatni? Mindig jó tudni, ki ad nekünk tanácsot, és milyen véleményen van. Legyen szó akár hétköznapi emberről, akinek sikerült lefogynia, vagy táplálkozási szakértőről. Továbbá azt javaslom, hogy válasszunk egy személyt, és bízzunk benne. Legalább egy hónapig, ami a minimális idő ahhoz, hogy megtudjuk, hogy ez vagy az működik-e.

  • Az alapvető hibát abban látom, ha egyesek  meghallgatják x ember tanácsát, majd teljesen belezavarodnak. Ugyanez érvényes az interneten található összes kalkulátorra és a különféle fitneszedzők, egészséges életmód tanácsadók, táplálkozási tanácsadók, táplálkozási szakértők, klinikák stb. esetében is.

Kalkulátor

A kalkulátor egy olyan eszköz, ami valamilyen képlet alapján számol. És számos olyan képlet létezik a BMR számítására – a bazális anyagcsere kiszámítására, ami az alap bevitelt határozza meg.

Ezért logikus, hogy a különböző kalkulátorok, amelyek különböző képleteket vesznek figyelembe, viszonylag eltérő eredményeket adnak. A tanácsom a következő: Ha úgy döntenek, hogy a www.dine4fit.hu alkalmazást használják, akkor a bevitelt csak azon számítsák. Kérhetnek hozzá tanácsokat a csoportokban (lásd lent). Érdemes hallgatni valakire, aki kedves hozzánk, és akinek a véleménye hasonló a saját véleményünkhöz.

  • El kell olvasni pár hozzászólást, amiből nem kevés van.

Tanulmányozzák figyelmesen az instrukciókat (cseh nyelvű youtube csatorna), és olvassák el a blogon található cikkeket arról, hogyan is működik mindez. Új segítőtárs lehet a cseh nyelvű könyv is, ahol nem csak száz receptet találhatunk kódokkal az alkalmazásba való könnyebb feljegyzéséhez, hanem számos szakértő tanácsát is. És néhány mintaétrendet, amiket feltöltöttem.

A táplálkozási tanácsadó szerepe

Hogy nincs időnk minderre? Akkor érdemes kikérni egy táplálkozási tanácsadó segítségét. Ezért vagyunk itt. Hogy kit választanak, az csak Önökön múlik. De ha már választottunk valakit, akkor bízzunk benne. Adjunk neki visszajelzéseket, és beszéljék meg vele az érzéseiket. Ne keressenek más lehetőségeket máshol. Ez ugyan olyan, mint az orvosnál. Adjunk neki esélyt, hogy megmutassa, mire képes.

Sokan ingyen akarnak segítséget kapni, amit a Dine4Fit csoportban (link lent) meg is kapnak. A fogyókúra során követhetik az ingyenes tanácsokat (ismét javaslom, hogy nézzék meg alaposan a profilját annak a személynek, aki tanácsokat ad Önöknek), vagy kérhetnek fizetős segítséget.

Kalorické Tabulky – jak nastavit a kterou kalkulačku na výpočet bazálního metabolismu použít

Ha én számolom ki valakinek a napi bevitelét, akkor nem csak az életkort, magasságot, súlyt és aktivitásokat veszem figyelembe, mint ahogy a kalkulátorok számolják, hanem az ügyfeleim egészségi állapotát, stressz-faktorukat, életmódjukkal, munkahelyi és családi leterheltségükkel is foglalkozunk, továbbá figyelembe veszem mikor szoktak menni aludni, a műszakos munkarendet, a reakciókat bizonyos élelmiszerekre, az intoleranciát és esetleges korlátozásokat, az emésztési funkciót, a fizikai aktivitást, a genetikai hajlamokat stb. Ez a különbség, és egyeseknek szüksége van erre a részletesebb elemzésre.

Hol van a hiba, ha nem fogyok?

Még ha mindent megfelelően állítottak be, nem biztos, hogy fognak fogyni. Miért? Mert nem megfelelően tartják be a bevitelt. Tapasztalatból tudom, hogy az embereknek nagyon gyakran rosszul van beállítva a bevitel (mert pl. nem teljesen egészségesek, nem tudják megfelelően meghatározni saját kiadásaikat, vagy több egyéni beállításra van szükségük, amelyekre semmilyen kalkulátor sem képes). Vagy ha a bevitelük megfelelően van beállítva, de az étrendjük összetétele és a napközbeni (és főleg az esti) étkezések megválasztása nem megfelelő a fogyáshoz. Ezeknél az eseteknél célszerű figyelembe venni az adott személy egyéni életvitelét. Mindenki más. Ezért történnek néha “csodák” a kisebb változtatások után. Például csökkentsük le 20 grammal a fehérjéket, 5 grammal a zsírt és növeljük 20 grammal a szénhidrátot, módosítsuk a bevitelt az esti étkezésnél, növeljük, vagy csökkentsük az mennyiséget stb. És ez már a személyes tanácsadás feladatköre.

A Dine4Fit remek segítség, nagyon tudom ajánlani, ehhez ragaszkodok. Sokkal tartozom neki. És szeretnék köszönetet mondani mindazoknak, akik részt vesznek az alkalmazás és a Facebook-csoportok működtetésében, különösen a készítőjének, Tomáš Pětivoký-nak, és az adminoknak, Marcela Macáková-nak és Lucia Šafránková-nak, akikkel a legtöbbször vagyok kapcsolatban.

Befejezésnek

Ha az adatokat helyesen adják meg, úgy a bevitelt az alkalmazás megfelelően állítja be. Néha ettől is mélyebbre kell mennünk, de ez nem a Dine4Fit hibája. Az interneten megtalálható kalkulátorok közül egyik sem képes igazán részletes és egyedi számításokra. Ezért nem is kell többféle, az interneten elérhető kalkulátorral kiszámolni a bevitelt, ahogy azt már a bevezetőben is említettem.

Ha megfelelően van beállítva a bevitel, elég csak leellenőrizni, hogy tényleg betartják-e a fogyókúrás elveket. A több száz ügyféllel való együttműködés és az azokból származó tapasztalok egyre inkább azt mutatják nekem, hogy mennyire fontos, hogy kik vagyunk, mit eszünk, mikor fekszünk le, milyen genetikai adottságaink vannak, mikor eszünk és mennyi ideig, hogy van elosztva a napi tápanyag-bevitelünk, a glikémiás index alapelvei szerint eszünk-e, milyen zsírokat fogyasztunk stb. Mindenki egyedi a maga módján.

Legközelebb: Miért számolnak a különböző kalkulátorok eltérő BMR-t, és hogyan állítsuk be helyesen az aktivitásokat.

Ön is fogyni szeretne? Akkor ez jól jöhet:

Markéta Matyášová
https://www.fitmakyta.cz

  • Képzett professzionális táplálkozási szakember és szenvedélyes szakács, aki szereti az egészségesebb főzést és sütést, valamint új egyedi receptek elkészítését. Számos recept és mintaétrend szerzője a Kalorické Tabulky (Jota Kiadó, 2020) című könyvben.
  • Végzettség: vizsgázott és szakképesítést szerzett a táplálkozás területén, Egészségügyi Minisztérium jogosult szervezet.
  • Életelv: Egészségesen élni és enni, fittnek és boldognak lenni. Életelvét át akarja adni ügyfeleinek, és segíteni akarja őket az egészséghez és a boldogsághoz vezető úton. Megtanítani őket, hogy lehet fogyni elegendő mennyiségű étellel, és az általánosan elérhető élelmiszerektől is. És hogy a testsúly és elégedettség hosszú távon is fenntartható.
  • Instagram
  • Légy fitt, és fogyjál Makyta-val a facebookon

 

Egyéb érdekes olvasnivalók:

Hana Málková: Miért eszünk olyan kevés hüvelyest, ha jót tesz az egészségünknek, és hogyan iktassuk be fájdalommentesen az étrendünkbe?

26.5.2022 Dine4fit.hu Cikkek, Érdekességek, Hogyan fogyókúrázzunk egészségesen?

Hozzászólások

A hozzászólások nem képviselik a szerkesztők vagy a blog üzemeltetőjének véleményét.

Hozzászólás írása

Kapcsolódó cikkek
MUDr. Marie Skalská: Mikortól lehet akár az életünkre is veszélyes a túlsúly? MUDr. Marie Skalská: Mikortól lehet akár az életünkre is veszélyes a túlsúly?

Azt, hogy a plusz kilók nem tesznek jót az egészségünknek, Hippokratész már 2000 évvel ezelőtt tudta, amikor megfigyelte, hogy a hirtelen halál gyakrabban fordul elő a “kövérebb” embereknél, mint a karcsúbbak esetében.

Azt, hogy saját magunk esetében mi a helyzet a testsúlyunkkal, a legegyszerűbben a testtömegindex, avagy a BMI alapján tudjuk meghatározni. Egy másik, ennél is fontosabb paraméter, ami alapján megítélhetjük a többletkilogrammok súlyosságát, az a derékbőség.

Az egész cikk 10.4.2024 0