Hagyományos karácsonyi receptek és szilveszteri finomságok egészségesebb változatai
Kedves olvasók, ebben a csodálatos hónapban egy kivételesen más összetételű cikket készítettem.
A választás a karácsonyi recept tippekre esett – mégpedig a karácsonyi sós és édes sütemények fit változataihoz.
Mint táplálkozási terapeuta örülnék annak, ha az ünnepi időszakban olyan recepteket is beiktatnának az emberek, amelyekben a búzaliszt, a cukor, a keményített zsírok és a füstölt húsok kevésbé szerepelnének az étrendben… Ezért osztok meg néhány bevált receptet, amelyekhez érdekes alapanyagok széles választékát használhatjuk fel, és egyúttal megőrzik a „hagyományos ünnepi” ízeket.
Mézeskalács tönkölybúzából (kb. 2 tepsire való adag)
- 380 g teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt
- 120 g nádcukor
- 2 tojás (+ 1 fehérje – megkenni)
- 50 g puha vaj
- 2 kanál méz
- 1 kávéskanál sütőpor
- 2 kávéskanál mézeskalács fűszer
- ½ kávéskanál fahéj
- citromhéj bio citromból
A cukrot elkeverjük a vajjal, hozzáadjuk a tojást, a mézet, a fűszereket, a fahéjat és a citromhéjat. Ezután hozzáadjuk az átszitált lisztet, a sütőport, és tésztát készítünk belőle, amit egy éjszakára a hűtőben pihentetünk. A kiformázott mézeskalács tésztát sütőpapírral bélelt tepsiben 170°C-on kb. 10 percig sütjük. A sütőből kivéve még forrón kenjük be a mézeskalácsot a tojásfehérjével, hogy fényes legyen.
Rozslisztből készült vaníliás kifli
- 280 g rozsliszt
- 200 g vaj
- 120 g darált dió
- 50 g nádcukor
- 2 evőkanál tej
- csipet só
- liszt a nyújtáshoz
- vaníliacukor a kiflik forgatásához (nem szükséges)
Egy tálban összekeverjük a lisztet a dióval, a cukorral és egy csipetnyi sóval. Adjuk hozzá a puha vajat és a tejet. Tésztát készítünk belőle, amit néhány órára pihenni hagyjuk. Ezután a tésztából kifliket formázunk, amiket sütőpapíron 160 °C-ra előmelegített sütőben kb. 8 percig sütjük. Sütés után a kiflicskéket megforgatjuk cukorban (porcukor és vaníliacukor keverék).
Diós aprósütemény
- 1 csésze finom rozsliszt
- 1 csésze zabpehely
- 1 evőkanál kókuszolaj
- 5 evőkanál tej
- 3 evőkanál darált dió
- 3 evőkanál aszalt áfonya vagy mazsola
- 2 evőkanál juharszirup
- 1 evőkanál diókrém (vagy egyéb 100%-os dió”vaj”)
- őrölt fahéj
Keverjük össze az összes hozzávalót, és formázzunk a kapott tésztából kisebb-nagyobb sütigolyócskákat. 150 °C-on kb 25 percig sütjük.
Gluténmentes karácsonyi mézeskalács
- 6 házi tojás
- 6 evőkanál kakaó
- 2 evőkanál burgonyakeményítő
- 6 evőkanál pépesített datolya vagy méz
- mézeskalács fűszer
- vaj és kókuszreszelék a tepsi kikenéséhez
A tojásokat habbá verjük. A körülbelül egy órán át beáztatott datolyát (kb. 8 db) elmixeljük, vagy a datolya helyett mézet használunk. Összekeverjük a tojáshabbal majd hozzáadjuk a burgonyakeményítőt, a kakaót és a mézeskalács fűszereket. A tepsit kenjük ki vajjal és szórjuk meg kókuszreszelékkel. A tésztát formába öntjük és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 30 percig sütjük.
Cukkini chips
- cukkini
- olívaolaj
- só, bors
- reszelt parmezán sajt
A cukkinit alaposan megmossuk, és késsel vagy burgonyahámozóval vékonyka szeletekre vágjuk. A tepsire sütőpapírt teszünk, amire egymás mellé helyezzük a vékonyka szeleteket. Kenjük meg olívaolajjal, megsózzuk, megborsozzuk. Ezután 120 °C-os sütőben lassan, körülbelül 40 percig sütjük. A sütés vége felé szórjuk meg reszelt parmezánnal.
Fit mini szendvics
- 2 teljes kiőrlésű bagett
- céklakrém (krémsajt elkeverve 1 db reszelt céklával, sóval, borssal és egy csipet reszelt citromhéjjal BIO citromból)
- 200 g baromfisonka karikára vágva (minimum 92% hústartalommal)
- 2 paradicsom
- 1 uborka
- 2 piros paprika
- 100 g kecskesajt vagy fetasajt
- darált dió a szendvicsek díszítésére
A teljes kiőrlésű bagettet karikákra vágjuk, megkenjük a krémmel és ízlés szerint díszítjük egyéb hozzávalókkal.
Tönkölylisztből készült pizza
Tészta:
- 100 g zsírszegény túró
- 40 g tönkölyliszt
- tojásfehérje
- só
Feltét a pizzára:
- friss paradicsom vagy paradicsom sugo (szósz) + zúzott fokhagyma
- fűszernövény (oregánó, bazsalikom stb..)
- mozzarella, kemény sajt, sonka, tojás…
- galambbegy, rukkola, kukorica, paprika, cukkini, brokkoli, gomba stb.
A túrót alaposan elkeverjük a tönkölyliszttel, a tojásfehérjével és a sóval. Az így kapott tésztát sütőpapírral borított tepsiben elterítjük. Előmelegített sütőben 200°C-on kb. 15 percig sütjük. Az elősütött tésztára tesszük a karikára szeletelt paradicsomot vagy paradicsom sugót (szószt), a fokhagymát, megszórjuk a fűszerekkel, és ízlés szerint adhatunk hozzá egyéb hozzávalókat is (mozzarella, sonka, gomba, rukkola stb.). Ezután viszzarakjuk még kb. 10 percig sütni.
Sajtos muffin
A mozzarellát és a cheddar sajtot finomra reszeljük. A tojást felverjük, amit a krémsajttal és sóval elkeverjük, majd hozzáadjuk a reszelt sajtokat és összekeverjük. A sűrűbb sajtos tésztát egy kanállal a szilikon muffin formákba töltjük, amiből az elkészült muffinok könnyen kijönnek. A formákba tegyünk egy kanál tésztát, arra pedig egy megmosott brokkoli rózsafejet (vagy más zöldséget), amit egy második kanál sajttésztával beterítünk. 180°C-ra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt aranybarnára sütjük. Melegen és hidegen is tálalhatjuk.
Kellemes karácsonyi ünnepeket, az új évben minden jót, és sok kedvet az egészséget elősegítő tevékenységekhez kíván Martina.
fotó: a szerző archivuma és cz.depositphotos.com
Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS.
- Táplálkozási terapeuta és táplálkozási tanácsadó
- Személyre szabott étrendeket állít össze, táplálkozási programokat, on-line étrendeket és általános életmód tanácsokat biztosít
- Örömmel ír cikkeket a saját blogjára és weboldalakra
- Miss Csehország döntőseinek táplálkozási tanácsadójaként is dolgozott
- Facebook oldala
11.12.2024
Dine4fit.hu
Cikkek, Érdekességek, Receptek