Az egészséghez vezető út
és jóléthez
App store rating

Az egészséghez vezető út
és jóléthez

Hagyományos karácsonyi receptek és szilveszteri finomságok egészségesebb változatai

Kedves olvasók, ebben a csodálatos hónapban egy kivételesen más összetételű cikket készítettem.

A választás a karácsonyi recept tippekre esett – mégpedig a karácsonyi sós és édes sütemények fit változataihoz.

Zdravější verze tradičních vánočních receptů a silvestrovských pochoutek

Mint táplálkozási terapeuta örülnék annak, ha az ünnepi időszakban olyan recepteket is beiktatnának az emberek, amelyekben a búzaliszt, a cukor, a keményített zsírok és a füstölt húsok kevésbé szerepelnének az étrendben… Ezért osztok meg néhány bevált receptet, amelyekhez érdekes alapanyagok széles választékát használhatjuk fel, és egyúttal megőrzik a „hagyományos ünnepi” ízeket.

Mézeskalács tönkölybúzából (kb.  2 tepsire való adag)

  • 380 g teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt
  • 120 g nádcukor
  • 2 tojás (+ 1 fehérje – megkenni)
  • 50 g puha vaj
  • 2 kanál méz
  • 1 kávéskanál sütőpor
  • 2 kávéskanál mézeskalács fűszer
  • ½ kávéskanál fahéj
  • citromhéj bio citromból

A cukrot elkeverjük a vajjal, hozzáadjuk a tojást, a mézet, a fűszereket, a fahéjat és a citromhéjat. Ezután hozzáadjuk az átszitált lisztet, a sütőport, és tésztát készítünk belőle, amit egy éjszakára a hűtőben pihentetünk. A kiformázott mézeskalács tésztát sütőpapírral bélelt tepsiben 170°C-on kb. 10 percig sütjük. A sütőből kivéve még forrón kenjük be a mézeskalácsot a tojásfehérjével, hogy fényes legyen.

Špaldové perníčky (množství na 2 plechy)

Rozslisztből készült vaníliás kifli

  • 280 g rozsliszt
  • 200 g vaj
  • 120 g darált dió
  • 50 g nádcukor
  • 2 evőkanál tej
  • csipet só
  • liszt a nyújtáshoz
  • vaníliacukor a kiflik forgatásához (nem szükséges)

Egy tálban összekeverjük a lisztet a dióval, a cukorral és egy csipetnyi sóval. Adjuk hozzá a puha vajat és a tejet. Tésztát készítünk belőle, amit néhány órára pihenni hagyjuk. Ezután a tésztából kifliket formázunk, amiket sütőpapíron 160 °C-ra előmelegített sütőben kb. 8 percig sütjük. Sütés után a kiflicskéket megforgatjuk cukorban (porcukor és vaníliacukor keverék).

Diós aprósütemény

  • 1 csésze finom rozsliszt
  • 1 csésze zabpehely
  • 1 evőkanál kókuszolaj
  • 5 evőkanál tej
  • 3 evőkanál darált dió
  • 3 evőkanál aszalt áfonya vagy mazsola
  • 2 evőkanál juharszirup
  • 1 evőkanál diókrém (vagy egyéb 100%-os dió”vaj”)
  • őrölt fahéj

Keverjük össze az összes hozzávalót, és formázzunk a kapott tésztából kisebb-nagyobb sütigolyócskákat. 150 °C-on kb 25 percig sütjük.

Gluténmentes karácsonyi mézeskalács

  • 6 házi tojás
  • 6 evőkanál kakaó
  • 2 evőkanál burgonyakeményítő
  • 6 evőkanál pépesített datolya vagy méz
  • mézeskalács fűszer
  • vaj és kókuszreszelék a tepsi kikenéséhez

A tojásokat habbá verjük. A körülbelül egy órán át beáztatott datolyát (kb. 8 db) elmixeljük, vagy a datolya helyett mézet használunk. Összekeverjük a tojáshabbal majd hozzáadjuk a burgonyakeményítőt, a kakaót és a mézeskalács fűszereket. A tepsit kenjük ki vajjal és szórjuk meg kókuszreszelékkel. A tésztát formába öntjük és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 30 percig sütjük.

Cukkini chips

  • cukkini
  • olívaolaj
  • só, bors
  • reszelt parmezán sajt

A cukkinit alaposan megmossuk, és késsel vagy burgonyahámozóval vékonyka szeletekre vágjuk. A tepsire sütőpapírt teszünk, amire egymás mellé helyezzük a vékonyka szeleteket. Kenjük meg olívaolajjal, megsózzuk, megborsozzuk. Ezután 120 °C-os sütőben lassan, körülbelül 40 percig sütjük. A sütés vége felé szórjuk meg reszelt parmezánnal.

Fit mini szendvics

  • 2 teljes kiőrlésű bagett
  • céklakrém (krémsajt elkeverve 1 db reszelt céklával, sóval, borssal és egy csipet reszelt citromhéjjal BIO citromból)
  • 200 g baromfisonka karikára vágva (minimum 92% hústartalommal)
  • 2 paradicsom
  • 1 uborka
  • 2 piros paprika
  • 100 g kecskesajt vagy fetasajt
  • darált dió a szendvicsek díszítésére

A teljes kiőrlésű bagettet karikákra vágjuk, megkenjük a krémmel és ízlés szerint díszítjük egyéb hozzávalókkal.

Tönkölylisztből készült pizza

Tészta:

  • 100 g zsírszegény túró
  • 40 g tönkölyliszt
  • tojásfehérje

Feltét a pizzára:

  • friss paradicsom vagy paradicsom sugo (szósz) + zúzott fokhagyma
  • fűszernövény (oregánó, bazsalikom stb..)
  • mozzarella, kemény sajt, sonka, tojás…
  • galambbegy, rukkola, kukorica, paprika, cukkini, brokkoli, gomba stb.

A túrót alaposan elkeverjük a tönkölyliszttel, a tojásfehérjével és a sóval. Az így kapott tésztát sütőpapírral borított tepsiben elterítjük. Előmelegített sütőben 200°C-on kb. 15 percig sütjük. Az elősütött tésztára tesszük a karikára szeletelt paradicsomot vagy paradicsom sugót (szószt), a fokhagymát, megszórjuk a fűszerekkel, és ízlés szerint adhatunk hozzá egyéb hozzávalókat is (mozzarella, sonka, gomba, rukkola stb.). Ezután viszzarakjuk még kb. 10 percig sütni.

Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS. - jídelníčky na míru, stravovací programy, on-line poradenství

Sajtos muffin

A mozzarellát és a cheddar sajtot finomra reszeljük. A tojást felverjük, amit a krémsajttal és sóval elkeverjük, majd hozzáadjuk a reszelt sajtokat és összekeverjük. A sűrűbb sajtos tésztát egy kanállal a szilikon muffin formákba töltjük, amiből az elkészült muffinok könnyen kijönnek. A formákba tegyünk egy kanál tésztát, arra pedig egy megmosott brokkoli rózsafejet (vagy más zöldséget), amit egy második kanál sajttésztával beterítünk. 180°C-ra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt aranybarnára sütjük. Melegen és hidegen is tálalhatjuk.

Kellemes karácsonyi ünnepeket, az új évben minden jót, és sok kedvet az egészséget elősegítő tevékenységekhez kíván Martina.

fotó: a szerző archivuma és cz.depositphotos.com

Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS.

ww.martinakorejckova.cz

  • Táplálkozási terapeuta és táplálkozási tanácsadó
  • Személyre szabott étrendeket állít össze, táplálkozási programokat, on-line étrendeket és általános életmód tanácsokat biztosít
  • Örömmel ír cikkeket a saját blogjára és weboldalakra
  • Miss Csehország döntőseinek táplálkozási tanácsadójaként is dolgozott
  • Facebook oldala

Dine4fit.hu

11.12.2024 Dine4fit.hu Cikkek, Érdekességek, Receptek

Az archívumból

Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS.: az egyik legfontosabb intézkedés az étkezésben

Egy igazán hatékony (és több száz ügyfélen tesztelt) tippem az van Önök számára, ami véleményem szerint kulcsfontosságú a fogyókúra során. És nem csak a fogyókúra alatt!

Ez a javaslat, amelyiket a következő sorokban feltárok Önöknek és alaposan meg is védek, az első helyen áll abban az esetben is, ha valaki egészségesebben és kiegyensúlyozottabban szeretne étkezni, vagy csak meg akarja őrizni az alakját.

Kapcsolódó cikkek

A legjobb burgonyasaláta: És milyen az Önök salátája?

A karácsonyi sütik, gyümölcsök, dió/mogyoró és bejgli mellett a rántott ponty és a burgonyasaláta nem hiányozhat a klasszikus szenteste asztaláról. Bár néhány családban a karácsonyi ponty helyett rántott hús vagy máshogyan elkészített hal kerül az asztalra, a burgonyasalátának mindenhol ott kellene lennie.

Ráadásul ez a szerény köret néha vicces családi veszekedések forrásává válik az együttélés első éveiben. Mindenki hozzászokott a saját salátájához, mert ahogy az egyik barátom mondta: A legjobb krumplisaláta az anyukáé. És az íze egész életünkben velünk lesz…

Az étrend alapvető összetevői: szénhidrátok, fehérjék és zsírok

Az étrend alapvető összetevői közé tartoznak a szénhidrátok, fehérjék (proteinek) és a zsírok (lipidek). Ezeket a szerves anyagokat makrotápanyagoknak vagy makrokomponenseknek is nevezzük.

A tápanyagot vitaminok, ásványi anyagok és fitonutriensek egészítik ki – ezeket az anyagokat nevezzük mikrotápanyagoknak vagy mikrokomponenseknek, mert általában nem látják el a szervezetet energiával, viszont nélkülözhetetlen szerepet töltenek be az anyagcserénkben és összességében lényegesen kevesebbre van szükségünk belőlük.

Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS.: Mit tegyünk, ha a mérlegen lévő számtól rendszeresen elveszítjük a kedvünket

Táplálkozási tanácsadóként klienseimmel leggyakrabban a fogyókúra – súlycsökkentés témával foglalkozom.

Egyeseknél azt vettem észre, hogy egy ördögi játszmának tekintik – mert csak fogynak és visszahíznak újra és újra. És minden újra próbálkozás alkalmával egyre erősebben ragaszkodnak a végeredményhez, elveszítik az önbizalmukat és egyre dühösebbek lesznek.

Amire az alufóliát használhatjuk, nem csak a konyhában

Sokszor dilemmáztam azon, hogy valójában hogyan is működik a matt és a fényes oldala az alufóliának.

Egyszer aztán újra előjött ez a kérdés, de nem főzéskor, hanem egy egészen más alkalommal.

Receptek, amiket imádni fognak: Kuszkusz édesen a’la rétes, póréhagymás-tojáskrém és kendermagos házi cipó

A Fogyunk és egészségesen táplálkozunk a Dine4fit segítségével csoportban ötletgazdag és nagyszerű szakácsaink is jelen vannak. Folyamatosan szoktuk bemutatni őket itt a blogon.

Mi pedig mutatunk párat a repertoárjukból. Ma Andrea Ondováé a szó, akit már talán a lélegzetelállító átalakulásának köszönhetően ismerhetnek.

Bárhol elérhető, ahol szükség van rájuk

Kalóriatáblázatok elérhetők online, telefonon, táblagépen és okosórákon, például a Garmin és az Apple Watch készülékeken.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner