3.7.2024 Dine4fit.hu

Eritrit, cikória szirup és flavdrops – előnyök és hátrányok dióhéjban

Eritrit, cikória szirup, és flavdrops – népszerű édesítőszerek, különösen azok körében, akik odafigyelnek a napi bevitelre. És gyakran sokat vitatott édesítőszerek is egyben, mint minden más, ami a táplálkozással és a fogyókúrával kapcsolatos.

Semmi sem lehet csak fekete, vagy csak fehér, ezért jó tudni, hogy ezeknek az édesítőszereknek megvannak a maga előnyei és hátrányai.

Mivel az ügyfeleimmel együtt jómagam is a Dine4Fit alkalmazást használom, természetesen látom a zárt csoportokban megjelenő beszélgetéseket. És mivel sokszor merülnek fel kérdések az édesítőszerek használatával kapcsolatban, ezért írtam egy rövid áttekintést a három leggyakrabban előforduló édesítők előnyeiről és hátrányairól.

Autorka článku Markéta Nevěčná s uvednými sladidly a dortík ochucený FlavDrops

Markéta Nevěčná a cikk szerzője a nevezett édesítőszerekkel, és egy szelet sütemény FlavDrops édesítőszerrel ízesítve

Eritrit

Az eritrit egy természetes cukoralkohol, ami bizonyos gyümölcsökben és fermentált élelmiszerekben fordul elő. Szinte teljesen kalóriamentes (0,2 kalória grammonként), édesítőereje pedig körülbelül 70%-a a közönséges cukorénak.
Eritrit előnyei:
  • Alacsony glikémiás index (nem befolyásolja a vércukorszintet és az inzulinszintet, ami nem csak a cukorbetegek számára lehet jó hír).
  • Alacsony kalóriatartalom, mondhatni gyakorlatilag teljesen kalóriamentes (így nem jelent akadályt a fogyókúra esetében sem).
  • A fogszuvasodás kialakulásához sem járul hozzá.
Eritrit hátrányai:
  • Emésztőrendszeri problémák – nagy dózisban puffadást és hasmenést okozhat.
  • Néhány emberre negatívan hathat az enyhe hűsítő ízt.

Cikória szirup

A cikória szirup egy cikóriagyökérből készült édesítőszer, ami inulint, növényi prebiotikus rostot tartalmaz. Édesítőereje körülbelül 50%-a a közönséges cukorénak.

Cikória szirup előnyei:

  • A fent említett inulin elősegíti az egészséges baktériumok szaporodását a belekben, ami javíthatja az emésztést és a bélrendszer állapotát.
  • Alacsony glikémiás indexének köszönhetően nem okoz hirtelen vércukorszint-emelkedést.
  • A hagyományos cukorhoz képest kevesebb kalóriát tartalmaz, amit örömmel vesznek a fogyókúrázók, és azok az emberek is, aki odafigyelnek a kalória-egyensúlyra.

Cikória szirup hátrányai:

  • Túlzott fogyasztása puffadást, gázképződést és hasmenést (emésztőrendszeri problémákat) okozhat a magas rosttartalom miatt.
  • Íze eltérhet a hagyományos cukor ízétől, ami könnyen zavarhat valakit.

Tippei: Határozottan nem javaslom mindenféleképpen teljesíteni a Dine4Fit alkalmazásban a rosttartalom zöld köröcskéjét. Jelen esetben is érvényes a „mindent csak mértékkel”.

FlavDrops

Folyékony édesítőszerek (általában szukralóz vagy szteviol-glikozid alapú) különféle vonzó ízekkel (csokoládé, dió, vanília, eper, kókusz stb.), így közvetlenül alkalmazható italok, zabkása és egyéb ételek ízesítésére.

FlavDrops előnyei

  • Nincs kalóriatartalma, ami szintén kedvező a fogyókúra alatt.
  • Tekintettel arra, hogy számos érdekes ízben kaphatóak, kellemesen változatossá tehetik az étrendet.
  • Könnyen használható – a cseppek jól adagolhatóak, ételbe és italba könnyen keverhetők.

FlavDrops hátrányai:

  • Aggályok a mesterséges édesítőszerek, például a szukralóz fogyasztásával kapcsolatban.
  • Ízük és utóízük erős lehet, ami nem biztos, hogy mindenkinek kedvező.

Befejezésnek egy tanács

A megfelelő édesítőszer kiválasztása függhet az egyéni preferenciáktól, az egészségügyi állapotnak megfelelő szükségletektől, és függhet attól is, hogy a szervezetünk hogyan reagál az adott édesítőszerre.

fotó: a cikk szerzője

 

 

Markéta Nevěčná
https://www.facebook.com/profile.php?id=100063938746465

Edző és táplálkozási tanácsadó, aki az étrendeket nem papírra írja, mert az legtöbbször a fiók alján vagy a szemetesben végzi, hanem a Dine4Fit segítségével próbálja rávezetni ügyfeleit az ételek megértéséhez, felhívja a figyelmüket az élelmiszerek tápértékére, és leegyszerűsíti az álmaik alakjához vezető utat.

Egyéb érdekes olvasnivalók:

Dine4Fit.hu receptverseny

3.7.2024 Dine4fit.hu Cikkek, Érdekességek, Hogyan fogyókúrázzunk egészségesen?

Hozzászólások

A hozzászólások nem képviselik a szerkesztők vagy a blog üzemeltetőjének véleményét.

Hozzászólás írása

Kapcsolódó cikkek
Ing. Barbora Karásková: Mit tehetünk még a jojó-effektus nélküli egészséges fogyás érdekében? Ing. Barbora Karásková: Mit tehetünk még a jojó-effektus nélküli egészséges fogyás érdekében?

Az előző cikkünkben olvashattak a gyors fogyás kockázatairól, és részletesen ismertettük az egészséges fogyás szabályait és alapelveit. De ez még nem minden.

Melyek azok a további fontos szokások, amelyek nemcsak az egészséges fogyást és folyamatát segítik elő, hanem az optimális testsúly, a lelki egyensúly és az egészség megőrzését is?

Az egész cikk 4.9.2024 0