Az egészséghez vezető út
és jóléthez
App store rating

Az egészséghez vezető út
és jóléthez

Ing. Barbora Karásková: Mit tehetünk még a jojó-effektus nélküli egészséges fogyás érdekében?

Az előző cikkünkben olvashattak a gyors fogyás kockázatairól, és részletesen ismertettük az egészséges fogyás szabályait és alapelveit. De ez még nem minden.

Melyek azok a további fontos szokások, amelyek nemcsak az egészséges fogyást és folyamatát segítik elő, hanem az optimális testsúly, a lelki egyensúly és az egészség megőrzését is?

Nastavení reálných cílů a sledování pokroku

Egyéni hozzáállás

Minden ember más, ezért nem létezik univerzális útmutató a fogyáshoz. Fontos figyelembe venni az olyan egyéni tényezőket, mint az életkor, a nem, az egészségi állapot, a genetika és a korábbi életmód. Ha nem biztosak benne, hogyan kell jól értelmezni a fogyást, kérjenek először tanácsot egy táplálkozási szakértőtől, aki nagy segítségünkre lehet az elején.

Reális célok kitűzése és a fejlődés nyomon követése

Inkább kisebb, de reális célokat tűzzenek ki maguknak. A fejlődést és változásokat 3-4 hetente érdemes ellenőrizni, ami állhat pl. a testrészek megméréséből és a testösszetétel újraméréséből. Ne felejtsék el megdicsérni és megjutalmazni magukat minden apró siker esetén.

Nastavení reálných cílů a sledování pokroku

Részvétel egy közösségben vagy támogató csoportban

Nagyon motiváló tud lenni az olyan emberektől származó támogatás, akik hasonló célokat próbálnak elérni. Előnyös csatlakozni egy online csoporthoz és más emberektől inspirálódni, ahol megoszthatják a sikereiket és kudarcaikat, és értékes tapasztalatokat is szerezhetnek. Hasonlóképpen, a páros fogyókúra is nagyon előnyös lehet.

Jak zhubnout? Velmi přínosné je zapojit se do on-line skupiny a nechat se inspirovat dalšími lidmi, můžete se zde podělit o své úspěchy či neúspěchy, ale také načerpat cenné zkušenosti.

Tudatos étkezés

Étkezés közben szabaduljanak meg minden zavaró tényezőtől (telefon, tablet, újság, tévé stb.), hogy nyugodtan tudjanak csak az ételre koncentrálni. Ez egy nagyon fontos szokás és sajnos egyre ritkábban találkozhatunk vele.

Az érzelmileg megterhelő helyzeteket ne az étellel próbálják megoldani

Ha hajlamosak az érzelmi evésre, ismerjék fel azokat a helyzeteket, amik ezt a viselkedést kiváltják, és tanulják meg azokat valamilyen jobb módszerrel kezelni. Édesség helyett válasszanak egészségesebb alternatívákat, esetleg sétáljanak egy kicsit, csináljanak pár guggolást, vagy lépcsőzzenek. Lehet, hogy segíteni fog néhány mély lélegzetvétel, vagy magnézium tartalmú ásványvíz. Kísérletezzenek, és figyeljék meg, mi segít Önöknek a legjobban.

Ne falatozzanak a napi rendszeres étkezések között

Ügyeljenek a beállított napi adagokra, és próbálják meg kizárni a folyamatos evést. Ez gyakran a diófélék, aszalt vagy friss bogyós gyümölcsök, vagy más élelmiszerek folyamatos fogyasztását jelenti. Sokszor annyira el vagyunk foglalva a munkával, vagy elmerülünk a közösségi médiában esetleg egy filmben, hogy észre sem vesszük, mennyit ettünk. Az ilyen étkezési szokás egészségügyi szempontból nézve rossz, hiszen a szervezetnek folyamatosan fel kell dolgoznia a bevitt táplálékot, és az egészséges fogyásnak sem kedvez.

Elegendő alvás és pihenés

A minőségi alvás és a napközbeni rövid pihenés elengedhetetlen a szervezet regenerálódásához és a jó pszichés közérzet fenntartásához. Különféle relaxációs technikákat is alkalmazhatnak, mint például a meditáció, a jóga, vagy séta a természetben.

Pótlás minőségi táplálékkiegészítőkkel

Amennyiben Önöknél bizonyos vitamin, vagy ásványianyag-hiányt állapítottak meg, érdemes megfontolni a minőségi étrend-kiegészítőkkel való pótlást. Ez lehet például a D-vitamin, az omega-3 vagy a vas hiánya. Javaslom azonban, hogy mindezt csak az aktuális vérvizsgálat alapján és a kezelőorvosuk javaslatára tegyék.

Rendszeres orvosi ellenőrzések

Amennyiben mozgásszervi problémáik vannak, esetleg más speciális egészségügyi gondokkal küzdenek, ne becsüljék alá a rendszeres orvosi vizsgálatokat. Nagyon fontos, hogy odafigyeljünk az egészségünkre.

Je velmi důležité mít zdravotní stav pod kontrolou.

Emlékeztetőül

Összefoglalva a végére, jó tisztában lenni azzal, hogy az egészséges fogyás jojó effektus nélkül nem csak az ideális testsúly eléréséről szól, hanem a jó egészséghez, a minőségibb és a boldogabb élethez vezető útról is. Megfelelő motivációval, információkkal és támogatással ennek a célnak az elérése reális.

Ne feledjék, hogy a siker kulcsa a türelem, a kitartás és a hajlandóság elfogadni a hosszú távú változtatásokat. Az egészséges életmódhoz vezető út kis lépésekkel kezdődik, amelyek nagy változásokhoz vezetnek. Minden jó irányú kis lépés számít. Sok sikert kívánok mindenkinek mosollyal az arcukon.

illusztrációs fotó: cz.depositphotos.com

Ing. Karásková Barbora

barborakaraskova.cz

Táplálkozási specialista, személyi edző és élelmiszer-technológus (Kémiai és Élelmiszertechnológiai Egyetemen végzet, államvizsgák táplálkozástudományból és átképző tanfolyamokból), aki 12 éve dolgozik ezeken a területeken, és Brünnben dolgozik.

E-könyvek szerzője: Felgyorsult idő – az étkezés kulcsa, Bevásárlói kézikönyv
Szerepelni szokott a cseh televízióban, ahol tanácsokat ad a helyes élelmiszerválasztáshoz, de a fogyókúrához is.

Érdekes tippeket, recepteket és cikkeket oszt meg Facebook oldalán, Instagramján, és a saját blogján is.

Dine4fit.hu

4.9.2024 Dine4fit.hu Cikkek, Érdekességek, Hogyan fogyókúrázzunk egészségesen?

Az archívumból

Nagyböjt az Ortodox Egyházban, avagy 40 napos kimondottan vegán étrend

Közeleg a húsvét és a húsvét előtti nagyböjt időszaka. A katolikusok és az ortodox hívők böjtje között viszont van egy kis különbség.

A mai cikkben ezekről a különbségekről olvashatnak.

Kapcsolódó cikkek

Ha nem eszed meg, nem kapsz édességet, avagy a gyermekkori nevelés hogyan befolyásolja nem csak az ételekhez való hozzáállást a felnőttkorban

A nevelési minták, amiket a gyermekkorban elsajátítunk, később egész életünkön át formálnak és befolyásolnak minket.

Gondolkoztak már azon, hogy a gyerekkorunkban hallott mondatok milyen nyomokat hagynak bennünk?

Ing. Barbora Karásková: Egészséges fogyás jojó effektus nélkül – kulcsfontosságú elvek és alapelvek

A fogyókúrát gyakran nagyon összetett és stresszes folyamatnak tekintik.

Az igazság az, hogy sokan feleslegesen komplikálják a fogyókúrát azzal, hogy különféle gyorsítószerekkel és extrém módszerekkel próbálkoznak, például a nagyon szigorú, tiltó és korlátozásokkal teli diétákkal.

Karlovka – a lusta férfi zabpehely-lepénye

Karlovka. Mi ez valójában? És hogy készítsük el magunknak otthon? 

Leggyakrabban ezt kérdezik a Fogyunk és egészségesen táplálkozunk a Dine4Fit segítségével csoport új tagjai, amikor a „karlovka” névvel találkoznak.

Marcela Szlauerová: A főzéshez vezető utam, és a kedvenc receptjeim

A Dine4Fit blogunk „hogyan szerettem meg az ételek elkészítését” részét képező történeteiből most egy újabb történetet mutatunk be Önöknek.

Azzal a kéréssel, hogy személyesebb cikkeket tudjunk közzétenni blogunkon, mind a velünk együtt dolgozó szakértőkhöz, mind a Fogyunk és egészségesen táplálkozunk a Dine4fit segítségével csoport néhány tagjához fordultunk.

Befolyásolja-e a fogyókúra folyamatát egy cél kitűzése?

Ezt egyenesen kijelenthetjük – igen, a célmeghatározás az egyik leghatékonyabb és legolcsóbb eszköz, amit a fogyókúra során és a hosszú távú motiváció fenntartása érdekében használhatunk.

Legyen akár férfi akár nő, ez a folyamat alapvetően befolyásolhatja az életmódváltás sikerét (sikertelenségét).

Bárhol elérhető, ahol szükség van rájuk

Kalóriatáblázatok elérhetők online, telefonon, táblagépen és okosórákon, például a Garmin és az Apple Watch készülékeken.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner