Az egészséghez vezető út
és jóléthez
App store rating

Az egészséghez vezető út
és jóléthez

Karlovka – a lusta férfi zabpehely-lepénye

Karlovka. Mi ez valójában? És hogy készítsük el magunknak otthon? 

Leggyakrabban ezt kérdezik a Fogyunk és egészségesen táplálkozunk a Dine4Fit segítségével csoport új tagjai, amikor a „karlovka” névvel találkoznak.

Karej Švejda, a férfi, aki feltalálta a „karlovkát”, és tette híressé a csoportban, ezt mondja róla: „Ez egy zabpehelyből és tojásból készült lepény. Igen, ebből a két gyakori alapanyagból készül az az étel, amelyről folyamatosan beszélnek a Dine4Fit csoportban. Szóval a „Karlovka” nem egy csoda.“

Karlovka - ovesná placka líného muže

Miért és hogyan jött létre karlovka?

Mert szeretem a zabpelyhet, ami nem csak rostforrásnak jó. Régebben édes zabkását készítettem belőle. Ezért valami sós variációt kerestem. És mivel az egyszerűen elkészíthető ételeket szeretem, csak fogtam a zabpelyhet, tettem bele egy tojást és egy kis fűszert, beledobtam a kontaktgrillbe, és kipróbáltam, mit lesz belőle. Egy szép lepény lett belőle, amire tettem egy kis sonkát és sajtot” – írja a szimpatikus srác, aki a www.dine4fit.hu alkalmazással változtatta meg alakját és életét. És aki most hajlandó a csoportban tanácsot adni azoknak, akik most vágnak bele a fogyókúrába. Nagyon szépen köszönjük neki. És köszönjük az egyszerű és ízletes receptet is – amit lépésről lépésre írt le nekünk.

Karlovka

Karel Švejda arról mesél, hogyan fejlesztette a „karlovka”-t: „A lepény egyszerű, gyors és finom volt. Kipróbáltam elkészíteni serpenyőben és palacsintasütőben is – és jó lett. Ezután készítettem el sonkás, sajtos változatban. Nagyon finom lett, és akár utazásokra is vihetünk magunkkal belőle.

Karlovka - ovesná placka líného muže

Amikor már volt sós változatban elkészíthető lepényem, akkor kipróbáltam édes verzióban is elkészíteni – azaz ízesített túróval a tetején. Így is ízlett nekem.

Karlovka - ovesná placka líného muže

És mivel a Fogyunk és egészségesen táplálkozunk a Dine4Fit segítségével csoportban szeretjük bemutatni saját kreációinkat, ott meg is osztottam a lepényemet. Megnyerő volt, a csoport több tagja is kipróbálta, és így kapta a „Karlovka” nevet. Kérésekre többször is elküldtem a receptet. De azt lehet mondani, hogy tulajdonképpen pontos recept nincs, az alapja pedig:

  • 1 tojás
  • 50 až 60 g zabpehely (lehet nagyszemű, vagy aprószemű, ízlés szerint)
  • kevés víz (nem szükséges, de néha jól jön)

Minden más csak rajtunk múlik. A képzeletnek nincs határa. Sós változat esetén szárított fokhagymát, borsot, köményt, chilit teszek a tésztába. Nem sózom, mert a sonka, a sajt, a füstölt hús adja meg az ízét. Bele is lehet keverni, de akár a tetejére is lehet rakni.

Karlovka

Én a legjobban a következő folyamatot szeretem: serpenyőben megsütöm a felszeletelt sonkadarabokat vagy a felkockázott füstölt comb esetleg tarja húst, hozzáteszem a fűszerezett zabpelyhes tojásos tésztát, megsütöm lepénynek, megfordítom és darabolt sajtot szórok rá. Tovább sütöm, a sajt pedig szépen elolvad rajta. Kontaktgrill esetén a sonkadarabokkal kezdem, majd hozzáadom a sajtot, leöntöm a tésztával és lezárom a grillt. Pillanatok alatt elkészül. Jó étvágyat.“

Karlovka

Karlovka

Karlovka - ovesná placka líného muže

 

Dine4fit.hu

21.8.2024 Dine4fit.hu Cikkek, Érdekességek

Az archívumból

Kenőkrémek – gyors reggeli, tízórai, uzsonna, és vacsora

A házi készítésű kenőkrémek előnye elsősorban az, hogy tudják miből készítik, és mindenféle „E” adalékanyagoktól mentes.

A kenőkrémekkel a Dine4Fit blogján csak érintőlegesen foglalkoztunk, mint pl. legutóbb, a Nagyböjt az Ortodox Egyházban blogunkban.

Kapcsolódó cikkek

Ha nem eszed meg, nem kapsz édességet, avagy a gyermekkori nevelés hogyan befolyásolja nem csak az ételekhez való hozzáállást a felnőttkorban

A nevelési minták, amiket a gyermekkorban elsajátítunk, később egész életünkön át formálnak és befolyásolnak minket.

Gondolkoztak már azon, hogy a gyerekkorunkban hallott mondatok milyen nyomokat hagynak bennünk?

Ing. Barbora Karásková: Mit tehetünk még a jojó-effektus nélküli egészséges fogyás érdekében?

Az előző cikkünkben olvashattak a gyors fogyás kockázatairól, és részletesen ismertettük az egészséges fogyás szabályait és alapelveit. De ez még nem minden.

Melyek azok a további fontos szokások, amelyek nemcsak az egészséges fogyást és folyamatát segítik elő, hanem az optimális testsúly, a lelki egyensúly és az egészség megőrzését is?

Ing. Barbora Karásková: Egészséges fogyás jojó effektus nélkül – kulcsfontosságú elvek és alapelvek

A fogyókúrát gyakran nagyon összetett és stresszes folyamatnak tekintik.

Az igazság az, hogy sokan feleslegesen komplikálják a fogyókúrát azzal, hogy különféle gyorsítószerekkel és extrém módszerekkel próbálkoznak, például a nagyon szigorú, tiltó és korlátozásokkal teli diétákkal.

Marcela Szlauerová: A főzéshez vezető utam, és a kedvenc receptjeim

A Dine4Fit blogunk „hogyan szerettem meg az ételek elkészítését” részét képező történeteiből most egy újabb történetet mutatunk be Önöknek.

Azzal a kéréssel, hogy személyesebb cikkeket tudjunk közzétenni blogunkon, mind a velünk együtt dolgozó szakértőkhöz, mind a Fogyunk és egészségesen táplálkozunk a Dine4fit segítségével csoport néhány tagjához fordultunk.

Befolyásolja-e a fogyókúra folyamatát egy cél kitűzése?

Ezt egyenesen kijelenthetjük – igen, a célmeghatározás az egyik leghatékonyabb és legolcsóbb eszköz, amit a fogyókúra során és a hosszú távú motiváció fenntartása érdekében használhatunk.

Legyen akár férfi akár nő, ez a folyamat alapvetően befolyásolhatja az életmódváltás sikerét (sikertelenségét).

Bárhol elérhető, ahol szükség van rájuk

Kalóriatáblázatok elérhetők online, telefonon, táblagépen és okosórákon, például a Garmin és az Apple Watch készülékeken.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner