Az egészséghez vezető út
és jóléthez
App store rating

Az egészséghez vezető út
és jóléthez

Marcela Szlauerová: A főzéshez vezető utam, és a kedvenc receptjeim

A Dine4Fit blogunk „hogyan szerettem meg az ételek elkészítését” részét képező történeteiből most egy újabb történetet mutatunk be Önöknek.

Azzal a kéréssel, hogy személyesebb cikkeket tudjunk közzétenni blogunkon, mind a velünk együtt dolgozó szakértőkhöz, mind a Fogyunk és egészségesen táplálkozunk a Dine4fit segítségével csoport néhány tagjához fordultunk.

Tapasztalataikat, tanácsaikat, az inspirációikat és segítségüket az étrend összeállításához a Dine4Fit alkalmazáson belül is megtalálhatják.

V rámci volného cyklu pro blog Kalorických Tabulek „jak jsem se naučil/a mít ráda přípravu jídel“ vám představujeme další příběh.

Most a csoportunk egy több éves tagja sorait olvashatjuk, aki rendszeresen megosztja étrendjét (sokszor tippeket is ad, mit vigyünk munkába), és ahogy ő maga is mondja, a Dine4Fit segít neki megőrizni a súlyát és pszichéjét. Mi pedig a gyönyörű, de egyszerű ételkombinációit nézegetve csak megerősíteni tudjuk, hogy az étel öröm, nem pedig gond.

Gyerekkorom óta imádom az ételeket, édesanyámnak és nagymamámnak köszönhetően csupa finomságok kerültek a tányéromra, amiket főként saját alapanyagokból, ráadásul gyorsan el lehetett készíteni. Apukám gondoskodott a házi húsokról és belőlük készült termékekről. Szerencsém volt, hogy a szüleim azon a véleményen voltak, hogy a házi készítésű ételek sokkal jobb minőségűek és finomabbak, mint a készételek. És engem is erre neveltek.

Háztartásunkban négy nő volt, így sokat kellett főznünk. Idővel magam is rájöttem, hogy nem is olyan nehéz otthon ételt varázsolni. Ha jól emlékszem, tizenegy évesen kezdtem el főzni az első ételeimet. Persze néha nem sikerült…

Egyébként sokaknak segíthetne egy praktikus megjegyzés a valós életből: Ha egy hattagú család, mint ahogy a miénk is volt, étterembe járna enni, akkor könnyen kiszámolhatjuk, hogy annyi pénzért sokkal több ételt tudnánk főzni otthon – akár több napra is. Ráadásul még azt is pontosan tudni fogjuk, hogy miből készült.

Amikor férjhez mentem, a férjem lett a fő kóstoló –az ételeket persze pozitívan és negatívan is értékelte, néha azzal a megjegyzéssel, hogy még a wc-nek is enni kell (mondta nevetve).

De a legjobb kritikusok a gyerekek voltak. Mint minden anya, én is a legjobbat akartam a családomnak. Ráadásul a férjem is megtanult főzni, mert látta, hogy ezt egyszerűen meg lehet csinálni. Édesapámtól megtanulta, hogy kell készíteni a házi kolbászt, disznósajtot, hurkát, és hogyan kell helyesen füstölni a húst.

Od mého táty se naučil dělat domácí klobásy, tlačenky, jitrnice i jak správně maso udit.

Egyébként nagyon sok egyszerű és kifejezetten gyors ételt tudunk varázsolni a konyhába. Nálunk reggelire a különféle kenhető krémek a nyerőek – ami valóban pillanatok alatt elkészül. Imádom az egy tálban, vagy tepsiben készült ételeket és a mártásokat is! De nem a sok liszttel készülteket, elég csak gyökérzöldséget használni az alaphoz, amit összemixelünk, és a gyerekek nem is tudják, hogy olyan zöldség is van benne, amit egyébként nem szeretnek.

Szívesen készítek különféle salátákat is, amiket a hűtőben talált maradékból lehet összeállítani, legyen az rizottó, tészta, vagy akár burgonya. Elég csak egy kicsit kombinálni, és kész is van egy gyors ebéd vagy vacsora.

Saját véleményem szerint a konyhát nem kell luxusgépekkel felszerelni. Csak egy jó minőségű serpenyőre és edényre van szükség. Annó azért vettem én is egy segédeszközt – egy forrólevegős sütőt. Ahogy láttam, hogy az emberek mennyire dicsérik, nem tudtam neki ellenállni. És jól is tettem. Csodálatos ételeket készíthetünk benne szó szerint néhány perc alatt. Egy sültcsirke, amit ebben el lehet készíteni, az egy igazi ínyencség.

A Fogyunk és egészségesen táplálkozunk a Dine4fit segítségével csoportnak köszönhetően arra is rájöttem, hogy nagyon sok olyan minőségi élelmiszer van, amiről nem is tudtam, ilyen például a csicseriborsó, a tofu, vagy a quinoa. Megtanultam használni őket, és ma már az étrendem részét képezik. Nagyon hálás vagyok, hogy minden nap bekukkanthatok ebbe a nagyszerű csoportba – sok inspirációt találhatunk, és rengeteg receptet nagyszerű emberektől, akikkel virtuális barátságban élünk, és szeretjük a jó ételeket, amiket mi magunk készítünk el úgy, ahogy nekünk ízlik, és köröcskék a Dine4Fit alkalmazásban is zöldre váltsanak.

Recept na kuře po řecku

Csirke görög módra recept

  • 700 g burgonya
  • 250 g sárgarépa
  • Nagyobb fej hagyma
  • 100 g petrezselyem
  • 100 g zeller
  • Mustár, olaj és grill fűszerek ízlés szerint

Elkészítés: Az apróra vágott zöldségeket a mustárral és egy kanál olajjal egy tepsiben összekeverjük. Erre helyezzük a fűszerezett, feldarabolt csirkét, és 180 fokon egy órán át sütjük.

Recept na cizrnový salát

Csicseriborsó saláta recept

  • 1 konzerv csicseriborsó
  • 200 g konzerves tonhal
  • 1 vöröshagyma
  • 150 g paradicsom
  • Olívabogyó

Az öntethez olívaolaj, egy kevés méz és citrom.

Az egyszerűségben rejlik a szépség. Jó étvágyat hozzá.

Dine4fit.hu

14.8.2024 Dine4fit.hu Cikkek, Érdekességek

Az archívumból

Tíz lépés a sikeres fogyáshoz

Az újév kezdetével rendszeresen elérkeznek hozzánk az elhatározások és elszántságok legnagyobb hullámai is. Az idén végre lefogyok!

A kezdeti lelkesedés után azonban sokunknál megérkezik a hanyatlás időszaka is. Mit kezdhetünk ezzel?

Kapcsolódó cikkek

Ha nem eszed meg, nem kapsz édességet, avagy a gyermekkori nevelés hogyan befolyásolja nem csak az ételekhez való hozzáállást a felnőttkorban

A nevelési minták, amiket a gyermekkorban elsajátítunk, később egész életünkön át formálnak és befolyásolnak minket.

Gondolkoztak már azon, hogy a gyerekkorunkban hallott mondatok milyen nyomokat hagynak bennünk?

Ing. Barbora Karásková: Mit tehetünk még a jojó-effektus nélküli egészséges fogyás érdekében?

Az előző cikkünkben olvashattak a gyors fogyás kockázatairól, és részletesen ismertettük az egészséges fogyás szabályait és alapelveit. De ez még nem minden.

Melyek azok a további fontos szokások, amelyek nemcsak az egészséges fogyást és folyamatát segítik elő, hanem az optimális testsúly, a lelki egyensúly és az egészség megőrzését is?

Ing. Barbora Karásková: Egészséges fogyás jojó effektus nélkül – kulcsfontosságú elvek és alapelvek

A fogyókúrát gyakran nagyon összetett és stresszes folyamatnak tekintik.

Az igazság az, hogy sokan feleslegesen komplikálják a fogyókúrát azzal, hogy különféle gyorsítószerekkel és extrém módszerekkel próbálkoznak, például a nagyon szigorú, tiltó és korlátozásokkal teli diétákkal.

Karlovka – a lusta férfi zabpehely-lepénye

Karlovka. Mi ez valójában? És hogy készítsük el magunknak otthon? 

Leggyakrabban ezt kérdezik a Fogyunk és egészségesen táplálkozunk a Dine4Fit segítségével csoport új tagjai, amikor a „karlovka” névvel találkoznak.

Befolyásolja-e a fogyókúra folyamatát egy cél kitűzése?

Ezt egyenesen kijelenthetjük – igen, a célmeghatározás az egyik leghatékonyabb és legolcsóbb eszköz, amit a fogyókúra során és a hosszú távú motiváció fenntartása érdekében használhatunk.

Legyen akár férfi akár nő, ez a folyamat alapvetően befolyásolhatja az életmódváltás sikerét (sikertelenségét).

Bárhol elérhető, ahol szükség van rájuk

Kalóriatáblázatok elérhetők online, telefonon, táblagépen és okosórákon, például a Garmin és az Apple Watch készülékeken.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner