28.3.2022 Dine4fit.hu

Nem csak az ételtől él az ember, avagy mik lehetnek az okai a fogyás kudarcainak III.

Az elvégzett táplálkozási tanfolyam motiválásával, ami fél évig tartott, még jobban beleástam magam a témába.

Szeretnék segíteni azoknak, akiknek segítségre van szükségük, és tanácstalanok, mint egykor én is voltam, és főleg azoknak, akik hisznek abban, hogy a fogyás nem csak hozzáadok-elveszek részekbőlből áll. Ha nem a saját érdekeinkben cselekszünk, az a szervezetünk egyszerűen nem fogja engedni (a történet eleje).

Az egészséges táplálkozással és az egészséges életmóddal kapcsolatban saját magamnak vagyok a tanácsadója, és élvezem figyelemmel kísérni a szervezetem reakcióját bármire, amit mondok neki, vagy amit teszek vele.

Néha nagyon nehéz figyelni, és sok-sok türelem kell hozzá, amit folyamatosan én is tanulok. Leginkább azt igyekszem átadni mindenkinek, hogy nem csak a diétáról és a sportról van szó, hanem az egész életünk saját magunk megfigyeléséről, énünk megértéséről szól. Arról szól, hogy milyen életet élünk, hol éljük, kivel éljük, és mindehhez mi magunk hogyan állunk hozzá.

  • A pszichoszomatika egészségünkre gyakorolt ​​hatásáról van szó, mert minden lelki probléma és minden kellemetlenség azonnal, vagy fokozatosan hatással lesz egészségünkre.

Vannak, akik hamarabb megértik, és vannak, akiket erőteljesebben kell figyelmeztetni, hogy megértsék. Hiszem, hogy az egészséges és természetes fogyás, a boldogabb és szerencsésebb életmód nemcsak az ételek kalóriáinak és tápanyagainak a számolásáról szól, hanem arról is, hogyan érezzük magunkat belülről, milyen környezetben élünk, betartjuk-e a pihenést, a minőségi alvást, és elégedettek vagyunk saját magunkkal. Arról, hogy tudunk-e örülni az apróságoknak, és könnyedén venni a dolgokat. Arról, hogy a jelenben élünk, és azt csináljuk, amit élvezünk. Ez nem luxus, ez a mai világ szükséglete.

Jelen lenni itt és most. Mindannyian egyediek vagyunk, és valami másra van szükségünk – annak ellenére, hogy mindannyian emberek vagyunk:

  • Kövessék álmaikat és vágyaikat, senki más nem fogja megtenni helyettünk. Ilyenkor kezdenek feloldódni a gátlások a belső frekvenciánkban, eltűnnek az egészségügyi problémáink, így fittek és boldogok leszünk.
  • Oldjuk fel a családunkkal, párunkkal, férjünkkel, gyermekeinkkel, munkahelyi kollégáinkkal, főnökünkkel stb. szemben fennálló gátlásainkat.
  • Ne tartsuk magunkban a negatív érzelmeket, és ne mondjunk ki mindent, amit gondolunk (valahogy úgy finoman).
  • Tanuljuk meg tiszteletben tartani igényeinket, és mondjunk NEM-et, amikor úgy érezzük, hogy ki akarjuk mondani.
  • Ne áldozzunk senkiért. A saját életünk és a saját döntésünk. Mindig van választási lehetőségünk – a megfelelő szemszögből nézzük. Csakis mi döntjük el, hogyan tekintünk az egészre vagy helyzetre.

Néha meg kell állni és megérteni a belső énünket, csak akkor fogjuk megérteni, mit akar nekünk mondani. A káoszban és a rohanásban nem hallunk meg semmit.Végre elkezdtem felfogni, mit akar üzenni nekem a testem, és megértettem, miért kellet átesnem mindenen, ami az elmúlt években történt velem. És aminek tanúja voltam. Nem kis trauma volt ez, de minden rosszon el kell, hogy gondolkozzunk, semmi sem lehet csak fekete vagy fehér.

Megértem és elfogadom, hogy valójában csak a testünk jelzett, és a pszichoszomatika nem egy kitaláció, de mindenki, akinek csupa rohanás az élete, nem hallgat a testére és a szívére, el kell, hogy gondolkodjon. Néha a kudarctól való félelem annyira erős, hogy nem engedi meg, hogy a szemünk előtt heverő boldogságot meglássuk.

Csodálatos körülmények nyílnak meg nekem, amelyeket korábban nem láttam meg, és nem tudtam megítélni. Nem tudtam elképzelni sem, hogy az egészség a lelkünk állapotát tükrözi, az önmagunkhoz való belső viszonyulásunkat, azt, hogy hogyan bánunk önmagunkkal, mekkora figyelmet fordítunk önmagunkra és testünkre. Ez azt tükrözi, mennyire becsüljük magunkat. Fokozatosan könnyebbülök meg egészségileg is, és tudom, hogy még az útját járom, de már nem félek, mert élek és hallgatok a testemre. Megkönnyebbültem, mivel megértettem, hogy a testem jelezni fogja, mi az, amire szüksége van. És amíg nem kezdünk el hallgatni rá, addig állandóan meg fog minket állítani.

  • A szervezetem kezd belülről meggyógyulni. És ugyanolyan sokáig fog tartani, mint amilyen sokáig pusztítottam, ezért türelem kell a gyógyuláshoz, és hogy egészséges legyen. 

Azt hittem, hogy mindent kibírok, és azt csinálhatok a testemmel, amit csak akarok. De higgyék el, nem tehetjük azt. Testünk állandó gondozásra szorul, és ha belülről nem érezzük jól magunkat, akkor kívülről sem fogunk jól kinézni. A testünk tükrözi gondolatainkat és lelkünk állapotunkat. Miután nem csak rájöttem, hogy ez így van, de el is kezdtem úgy csinálni, nem csak a plusz kilóktól kezdtem megszabadulni, hanem néhány egészségügyi problémám is kezd eltűnni.

Szeretnék történetemmel mindenkit inspirálni, aki nem tudja, mit tegyen, és nem érti, miért nem fogy. Ne adják fel, ismerjék meg saját testüket és saját szükségleteiket, és ne féljenek tanácsot kérni, ha tétováznak, és nem tudják, hogyan kezdjenek hozzá. 

  • Nem szeretném az összes személyes problémámat, egészségügyi gondjaimat idézni, és konkretizálni mindazt, ami miatt most itt tartok, de hiszem, hogy a cikkben sokan megtalálják azt, amin el tudnak gondolkodni, és elmozdítja őket valamerre.

Legalább azok, akik tágabban szeretnék látni az életüket, és hisznek abban, hogy egészségünket nem csak az határozza meg, hogy mit eszünk vagy hol élünk, sem a genetikai hajlamok és az örökletes betegségek stb. Egészségünkről saját magunk döntünk, mégpedig úgy, hogy mennyire engedjük meg azt, hogy a mostani rohanó világ hatással legyen ránk. Azzal, hogy hogyan viszonyulunk mi magunk a testünkhöz, életünkhöz, és hogy mennyire hagyjuk azt, ahogy mások bánnak velünk. Ha nem szeretjük mi saját magunkat, és nem azt csináljuk, amit elterveztük, akkor hogyan tudjon minket bárki is szeretni? Hogyan tisztelhet minket bárki, ha mi sem tiszteljük önmagunkat?

  • Olyan emberekkel találkozom, akik azt írják nekem, hogy sportolnak, egészségesen táplálkoznak és számolják a beviteleiket, és mégsem fogynak. A kalóriabevitelt és a tápértéket kiszámították, és a súlyuk mégsem változik.

Az ő véleményük szerint mindent jól csinálnak. De ez nem csak a bevitel és a kiadás függvénye, ennek az oka egyes embereknél olyan mélyen rejtőzik, hogy kalóriadeficit mellett sem fognak lefogyni. A testük semmit sem enged, ami még nagyobb veszélyt jelentene.

  • Az agy egy “túlélési” programot futtat, és nem enged lefogyni egy dekányit sem.

Minél többet próbálnak sportolni, annál nagyobb stresszbe és harcba kényszerítik a szervezetüket. Keresi az ellenséget, és mivel nem találja, így a testünk minden erejét saját sejtjei ellen fordítja – ezek miatt pedig gyakoriak az autoimmun betegségek – a szenvedésből. Az állandó belső „küzdelmek” miatt, amit a saját fennmaradásáért folytat.

  • Hányszor mondták az utóbbi időben, hogy nem tudják túltenni magukat rajta, hogy elegük van belőle, ki nem állhatják, ránézni sem tudnak, hallgatni sem tudják, hogy már a fejük is fáj tőle stb?
  • Hányszor mondták azt az elmúlt hónapban, hogy tele van vele mindenük, hogy fáradtak, vagy akár stresszesek?

Már a 80-as években óriási problémává vált a stressz, és a mai napig nagy probléma. Egyetlen szó,  STRESSZ, nagyon sokféle nyomást és feszültségforrást jelenthet: otthon, család és kapcsolatok, munkahelyi teljesítmény, drasztikus változások az életünkben. Ez befolyásolhatja legjobban az egészségünket. Mindez olyan benyomást kelthet, hogy a dolgok kicsúsztak a kezünkből, és nincs elég időnk, hogy mindent megcsináljunk. Idegesek leszünk, rossz kedvünk lesz, így nem csoda, ha legalább egy kis időre ki akarunk szállni ebből a körhintából. A stressz megtöri egészségünket. Nem csak a szívre, az erekre és az immunrendszerre van káros és alattomos hatással, hanem a mellékvesékre is (melyek a szervezet ásványianyag-gazdálkodását irányítják, és a pajzsmirigykel együtt fenntartják energiaszintünket).

A stressz során a mellékvesék három fázison mennek keresztül, amelyek mindegyike kifejezetten befolyásolja egészségünket.

  • Az első a stresszre való felkészülés, amikor a mellékvesék elkezdenek dolgozni, és rendkívüli mennyiségű hormont termelnek, hogy reagáljanak a stressz-riasztásokra. Ez az egyik gyakori funkciója a mellékvesének. Amikor a stressz alábbhagy, a mellékvesék megnyugszanak, és folytatják szokásos tevékenységüket.
  • A második fázis akkor következik be, amikor a stressz hosszabb ideig tart. A mellékvesék megnagyobbodásával és funkcióiknak kiterjesztésével alkalmazkodnak hozzá. Emiatt a szervezet tartalékaiból kell tápanyagot és energiát nyerniük. Ez a fázis hetekig, hónapokig, vagy akár évekig is eltarthat, amíg a szervezet legyengül az energia- és tápanyag-tartalékok hiánya miatt.
  • A harmadik fázis a teljes kimerültség. Ez egy olyan állapot, amikor az energia- és tápanyagtartalékok teljesen kimerültek. A szervezet már nem tud ellenállni több sérülésnek, ezért kimerültség vagy krónikus fáradtság lép fel.

Az érzelmi stressz nem az egyetlen stresszforma, amelynek mellékveséink ki vannak téve. A fizikai stressztől is szenvednek, ami fizikai sérüléseket, túlterheltséget és alváshiányt foglal magában. Szervezetünknek minden anyagot méregtelenítenie kell, legyen szó környezetszennyező anyagokról, vagy a feldolgozott élelmiszerekben található vegyszerekről. És ez egy újabb teher a mellékvesénken. Túlterheltségükhöz hozzájárul a munkafolyamat, a testmozgás hiánya vagy túlzása (!), és a különböző serkentőszerek használata is.

Szervezetünk mindenféle stresszre egyformán reagál, függetlenül attól, hogy mi okozta. A mellékvese gyengeségének első figyelmeztető jelei közé tartozik a krónikusan alacsony vérnyomás, a fáradtság és gyenge állóképesség, a hidegre való túlérzékenység, és a vágyódás az édességek iránt.

  • Nincs miért csodálkozni, hogy sokan falják az édességeket, amivel elűzik a mindennapi gondokat és kényelmetlenségeket. Ez egy gyors megoldás a rossz hangulat elűzésére, viszont ez egy ördögi kör is.

Ezért a helyes életmódhoz azt javaslom, hogy tanuljunk meg nagy stressz nélkül élni, és ne hagyjuk, hogy belopózzon az életünkbe és ott letelepedjen. Így egészséges testre, elmére, boldogabb és nyugodtabb életre számíthatunk egy természetes karcsú testben.

www.dine4fit.hu szerkesztőség

Egyéb érdekes olvasnivalók:

Kalória és kalóriadeficit – mítoszok vs. tények

28.3.2022 Dine4fit.hu Cikkek, Érdekességek, Hogyan fogyókúrázzunk egészségesen?

Hozzászólások

A hozzászólások nem képviselik a szerkesztők vagy a blog üzemeltetőjének véleményét.

Hozzászólás írása

Kapcsolódó cikkek
Táplálkozási terapeuta, Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS.: Akkor is le lehet fogyni, ha néha lazítunk Táplálkozási terapeuta, Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS.: Akkor is le lehet fogyni, ha néha lazítunk

Sokan azt gondolják, hogy a fogyókúra egy büntetés, és azzal a gondolattal vágnak bele, hogy rettenetesen vissza kell fogniuk magukat, túlárazott fogyókúrás termékeket kell vásárolniuk, éhezniük kell, rengeteget kell mozogniuk és mindenről kedvenc ételükről le kell mondaniuk.

Valaki valóban így csinálja, de én nem rajongok érte. Az én filozófiám kicsit más: “Inkább lazábban, de fenntarthatóan.”

Az egész cikk 27.3.2024 0

PhDr. Iva Málková: Hogyan lehetünk ínyencek még a fogyókúra alatt is? PhDr. Iva Málková: Hogyan lehetünk ínyencek még a fogyókúra alatt is?

Manapság a csábító finomságok gazdag kínálata mellett az érzelmek is szerepet játszanak abban, hogy mennyit, mit, miért és hogyan együnk. Hogyan tudnánk meggyőzni az embereket arról, hogy nem csak az a fontos, hogy mit esznek, hanem az is, hogy miért és hogyan esznek?

Fontos megtanulni, hogy az étel nem egy problémamagoldó segédeszköz, amivel megoldjuk azokat a problémákat, amelyek egyáltalán nem is kapcsolódnak hozzá.

Az egész cikk 20.3.2024 0

Hellča Vávrová: Az egészséges életmóddal kilépünk a komfortzónánkból? Hellča Vávrová: Az egészséges életmóddal kilépünk a komfortzónánkból?

Gondolkodtak már valamikor azon, hogy milyen gyakran halljuk a “kilépni a komfortzónából” kifejezést? Az egészséges életmód kontextusában ez a mondás egy egészen új dimenziót kap, főleg a gyermekes anyukák számára, akik megpróbálják összekapcsolni a családi életet a saját testükről és lelkükről való gondoskodással.

De mit is jelent valójában “kilépni a komfortzónából”, és tényleg szükséges-e az egészségesebb életmód eléréséhez?

Az egész cikk 13.3.2024 0