Az egészséghez vezető út
és jóléthez
App store rating

Az egészséghez vezető út
és jóléthez

Elkezdődött az iskolaév: Hogyan néz ki az ideális tízórai?

Amikor iskolába kezdtem hordani az első fiunkat, lenyűgözött – kellemesen –, hogy mennyi automata van, az egyikben a kávé, a másikban a szendvics és a kekszek, a harmadikban tej (ízesített is), a negyedikben pedig a hideg italok.

Ma már minden más.

Probléma az automatákkal

Először a kávéautomatát szüntették meg, amit lecserélték egy kávéhelyettesítő italautomatára, de az sem tartott sokáig. Nem is csoda, a kávépótló mindig csak pótló marad.

Aztán az egyik szülőértekezleten a szülők egy csoportjának nem tetszett, hogy az automaták túlzottan édes termékekkel vannak tele. A szavazáson csak egy hajszállal nyert az a javaslat, hogy az automaták megszüntetésre kerülnek, nem pedig a választék korlátozása és módosítása nyert. A gépet üzemeltető céggel így felvették a kapcsolatot, hátha hajlandóak lennének kevésbé édes termékekkel feltölteni azokat.

školní svačina

Az iskolaigazgató és szóban forgó cég között tartott megbeszélésen kiderült, hogy mindenhol ellentmondás van a szülők és a gyerekek véleménye között. A gyerekek nem akarnak vásárolni kevésbé édes termékeket, és más termékekkel a gépek üzemeltetése veszteséges lenne.

Végül mégis felajánlották, hogy megváltoztatják a kínálatot: steviával édesített italok, gyümölcsös víz, cukor nélküli kofola, Snipp Aloe Vera, ízesítés nélküli Goccia és joghurtos ital. Kétféle teljes kiőrlésű szelet került be az édességek közé, a teljes kiőrlésű és kukoricás Bebe, a bagettből a sonkás Eiffel (sonkával és uborkával, csak vajjal van megkenve), valamint a sajtos bagett, ami egy sötét bagett, többféle sajttal.

Iskolai étkező

A szülők pihenhetnek – a gyerekeknek biztosítva van az egészséges menü. De mint azt mindannyian tudjuk – és a szóban forgó automatagyártó cég is tudja – ez elúszott. Az iskolai menzákon a kétféle menü mellett mindig van egy harmadik, a zöldséges menü. Kérdezzék meg valamikor a szakácstól, hány gyerek eszik zöldséget ebédre.

Ez nem egy tréfa, főleg a főétellel. Mivel otthon dolgozom, és saját magam főzöm az ebédemet, tanúja vagyok annak, hogy a fiunk hazajön az iskolából, az ebéd után, és úgy eszik a főztömből, mintha nem is evett volna előtte semmit. Egyszer elmentem az iskolai ebédlőbe, ugyanis még a felnőttek is megvehetik az ebédjüket, és az adagok tényleg olyanok, mint az óvodában, nem éppen a tinikor előtt álló, fejlődésben lévő fiamnak való.

De figyeljék meg, hány szülő csinálja azt, – beleértve azokat is, akik egészséges ételeket kértek az iskolai automatákba – hogy tanítás után felveszi a gyerekét az iskolánál, és elviszi őket a McDonald’s-ba. Menjenek el egy gyorsétterembe röviddel az iskolai tanítások után, és számolják meg, hány iskolás korú gyerek van ott.

školní svačina

Tízórai az iskolába

A szülőknek hasonló problémával akad az iskolai tízóraival is. Mit adjunk a gyereknek? Ne gondolják, hogy a reklámszlogenek működnek, és azok az agyonreklámozott kekszek egész délelőttre feltöltik a kölyköket, és több órára energiát adnak nekik. Az ilyene keksz szeleteket gyártó cégeknek stressztesztet kellene végeznie, és ne a mézes madzagot húzgálják az orrunk előtt a megtévesztő reklámokkal.

Nálunk mindig két kifli a nyerő tízóraira – egyszer szeletelt sajttal, egyszer sonkával, egyszer mézzel. A fiam úgy eszik, mint egy kismalac, úgyhogy a mézzel csak óvatosan. Az almát gyakran hazahozza, és ha elfelejti kivenni az táskájából, megesik, hogy megrohad benne.

Úgy gondolom, hogy a fejlődésben lévő gyerekeknél az egészséges táplálkozásra való bármilyen törekvés felesleges. Semmi értelme evésre kényszeríteni őket, legyen szó akár egészséges ételről, de még az egészségtelen ételeket sem kényszeríthetjük rájuk. Valami kiegyensúlyozottat kell próbálni. A sonkás kifli egészséges étel, és amennyiben a kifli teljes kiőrlésű, akkor a gyerek rostot és fehérjét is eszik.

Erről az jut az eszembe, ahogy a dédnagymamám egyszer kvarglit adott tízóraira az iskolába. Már útközben is éreztem az illatát, hát még amikor kicsomagoltam! A sikerem garantált volt, és azt hiszem, utána néhány hónapig az egész iskola rólam beszélt és a tízóraimról. – „Emlékeztek, amikor Lipšanský kvarglit hozott az iskolába tízóraira…”, És mindeközben egészségesen ettem! A kvargli minimális zsírt tartalmaz.

Ezzel azt akarom mondani, hogy léteznek egészséges és „egészséges” ételek. Hogy nem lehet bármilyen ételt az iskolába vinni, és hogy amikor a többiek azt mondják, hogy az alma (kiwi, szilva, körte…) nem nekik való, akkor a mi gyerekünknek lesz bátorsága kimondani, de én szeretem.

školní svačina

Cöliákiában szenvedő gyerekek

A fiunknak van egy barátja az osztályban, aki cöliákiás. Fogalmam sincs, hogyan oldják meg a szülei ezt a problémát az iskolai étkezéssel. Vannak ételek, amiket ehet, és vannak amiket nem, speciális ételt hord az iskolába, ami a szüleinek egy vagyonba kerül.

Ha jól tudom, még egy házi pékséget is berendeztek, hogy saját maguk süthessék a gluténmentes kenyeret, és ne függjenek az egyetlen egészséges élelmiszereket árusító üzlet nem igazán folyamatos kínálatától, ami a közelben megtalálható.

Bevallom, fogalmam sincs, milyen ételeket szabad ennie a fiunk barátjának, és mit nem, milyen étkezési korlátozásokat kell betartania. Nekem már az is elég, hogy anyukám cukorbeteg, diabetikus étrendet követ, és gyakran van vele elég gondja.

Mindenesetre tisztában vagyok vele, hogy az iskola étkezdéiben az ilyen gyerekeknek nem készítenek külön ételt, ezért nem csak a tízóraival, hanem az ebéddel is foglalkozni kell. Vannak gyerekek, akik allergiásak egyes E betűs adalékanyagrakre, függetlenül attól, hogy az élelmiszerláncok mit mondanak a biztonságukról. Igazából fogalmam sincs, hogy ezeknek a gyerekeknek a szülei hogyan oldják meg az iskolai étkezéseket, de úgy gondolom, hogy nem lehet könnyű, sőt, biztos, hogy nem könnyű.

Ahány ház, annyi szokás

Minden gyerek más. Nincs egy speciális recept, hogy mit adjunk a gyerekeknek az iskolába. Hogyan kezeljük az iskolai ebédet azokkal a fél adagokkal, vagy a vegetáriánus ételekkel, talán amolyan minden mindegy alapon (mint az éttermekben is a vegetáriánus ételek alatt mindenhol a rántott sajtra és sültkrumplira gondolnak).

Önök hogyan oldják meg ezeket a problémákat? Hogyan állnak az ilyen problémához az Önök iskolájában? Hogyan oldják meg az egészséges és egészségtelen ételek egyensúlyát a gyermekek számára, például a tízórait? Mi a helyzet a gyermekek esetleges ételekkel kapcsolatos betegségeivel? És Önök is szokták mondani, hogy ezek a gyerekek egyszer minket is megesznek?

Jan Lipšanský

Forgatókönyvíró, újságíró, író, a Cseh Televízió munkatársa, jelenleg két fiával töltik kellemesen mindennapjaikat, és együtt utazgatnak.

Dine4fit.hu

9.10.2024 Dine4fit.hu Cikkek, Érdekességek

Az archívumból

Nem csak az ételtől él az ember, avagy mik lehetnek az okai a fogyás kudarcainak II.

Több mint 7 éve vagyok a rajongója a Dine4Fit alkalmazásnak.

Történetem első része a harmadik szülésemig íródott.

A harmadik szülés után újra elkezdtem fogyókúrázni, és ezúttal már azzal az elhatározással, hogy most már ez végleges lesz. És hogy ez az út az egészségesebb és boldogabb énemhez. Tudtam, hogy nem szeretnék még egy babát, és hogy nekem karcsúnak és fittnek kell lennem örökre.

Kapcsolódó cikkek

Saša Fraisová: Amit a folyadék-bevitelről tudni kell

A folyadék-bevitel témáját jó néhány mítosz övezi. Ezért logikus, hogy mindenki hisz valamiben, és néha makacsul ragaszkodik az állításához, ami nincs teljesen alátámasztva sem.

Mennyi folyadékra van szükségünk?

Forrólevegős fritőzök, rizsfőzők és lassan főző edények

Ma három aktuális „újdonságot” mutatunk be (ez nem igazán újdonság) a konyhával kapcsolatban, ezek történetét, felhasználását és lehetséges kalória-előnyeit.

Ezek most a Fogyunk és egészségesen táplálkozunk a Dine4fit segítségével csoportunk slágertermékei.

Mgr. Tereza Rogalewiczová: Testösszetétel analízis

A testösszetétel elemzésére használt eszközök manapság egyre gyakoribban megtalálhatósak a rendelőkben, táplálkozási tanácsadóknál, és a sportközpontokban.

A test összetételén kívül, azaz az izom-, zsír-, víz stb. információkon túlmenően az emberek tápláltsági állapota is megállapítható. Pontosabb képet adnak a túlsúly vagy az elhízás mértékéről, valamint az esetleges alultápláltságról is. Ez egy érdekes kiegészítés, amelynek köszönhetően néhány egészségügyi paraméter is megfigyelhető.

Hellča Vávrová: Hogyan érhetjük el a belső elégedettséget fogyókúra alatt

Amikor a „fogyókúra” szót halljuk, a legtöbb embernek a szigorú diéták, az edzőteremben eltöltött órák és a mérlegen leolvasható érték folyamatos követése jut az eszébe.

Azonban az egész folyamat pszichológiai oldala gyakran elkerüli a figyelmünket.

Ha nem eszed meg, nem kapsz édességet, avagy a gyermekkori nevelés hogyan befolyásolja nem csak az ételekhez való hozzáállást a felnőttkorban

A nevelési minták, amiket a gyermekkorban elsajátítunk, később egész életünkön át formálnak és befolyásolnak minket.

Gondolkoztak már azon, hogy a gyerekkorunkban hallott mondatok milyen nyomokat hagynak bennünk?

Bárhol elérhető, ahol szükség van rájuk

Kalóriatáblázatok elérhetők online, telefonon, táblagépen és okosórákon, például a Garmin és az Apple Watch készülékeken.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner