13.8.2021 Dine4fit.hu

Tippek az ételek és saját magunk fényképezéséhez

Hogyan lehet a legjobb képeket elkészíteni a Din4Fit adatbázisába? És hogyan fotózzuk magunkat a fogyásunkkal kapcsolatos történethez?

Felhasználóinknak köszönhetően élelmiszer adatbázisunk folyamatosan gyarapszik, és hasonlóképpen növekszik a fotók száma is. Úgyszintén jelennek meg sikertörténetek is azon felhasználóinktól, akiknek a Dine4Fit alkalmazás segítségével sikerült lefogyni, melyekhez fényképeket is gyakran csatolnak a szerzők (pl. előtte-utána).

De persze nem minden fénykép alkalmas erre. Melyek a leggyakoribb hibák a magunkról, vagy az ételekről készített fényképek készítésekor? Reméljük, hogy tudunk segíteni néhány tippel és alapvető trükkel megfelelő képeket elkészíteni.

Jak nejlépe vyfotit své jídlo do databáze Kalorických tabulek?

Fénykép saját magunkról

Mi fotózzuk magunkat, vagy kérjünk meg valakit a képek készítésére?

Amennyiben lehetséges, kérjük meg a képek készítésére valamelyik családtagunkat, vagy barátunkat. Szelfi, tükör, esetleg mobiltelefon előlapi kamera esetén számos probléma merülhet fel.

Először is ezen esetekben tükörképet készítenénk (beleértve mindent, ami látszik, még a feliratok). Így nehéz lefényképezni az egész alakunkat. Ami még rosszabb – nem tudunk megfelelő hátteret találni, megfelelő fényt és a távolságot – lásd lejjebb. Ráadásul, ha a vakut is használjuk, könnyen tűnhetünk zombinak a fényképen.

  • Annak érdekében, hogy a fogyás folyamatai jól lássanak, a fényképen oldalról és elölről kellene látszódunk, nem behúzott hassal és nem befeszített izmokkal. A folyamatokról készített fényképek sorozata akkor az igazi, ha a helyszín és a fényviszonyok is azonosak.

jak se správně fotit do proměn

Illusztrációs fotó – változásokról szívesen jelenítünk meg olyan fényképeket, amelyeken az arc is látszik

Milyen magasságról, és milyen távolról fényképezzünk

Valószínű, hogy senki sem szeretné, ha a képeken torz lenne. Leggyakoribb hiba egyike a túlságosan magasról, vagy a túlságosan alacsonyról való fényképezés.

  • Ez hasonló eset, mint amikor egy kirándulás alkalmával a torony tövében állva készítünk fényképet a toronyról – így a képen majd azt látjuk, hogy lent meglehetősen széles, felfelé pedig keskenyedik. Ez a rólunk készített képeken is látszódik, az alacsonyról készített képeken a lábunk szélesebb és hosszabb lesz, testünk és fejünk pedig kisebbnek látszik majd.
  • Ez fordítva is igaz – a felülről készített fényképek esetében (például aki a fényképet készíti jóval magasabb nálunk, és a fényképezőt vagy mobiltelefon a szeme elé helyezve készít rólunk képet), a fejünk lesz aránytalanul nagy, lábaink pedig kisebbnek fognak tűnni.

Nagyobb távolságból fényképezve ezek a torzítások egyre kevésbé látszanak, viszont ebben az esetben csak olyan fényképezővel célszerű fotókat készíteni, amelyek zoom-mal rendelkeznek. A mobiltelefonokban ez a funkció ritka, így a képeken csak egy távolban levő alak látszana.

  • A legmegfelelőbb magasság ahonnan a fényképeket készíthetjük a vállmagasság, esetleg has-magasság, mivel így érjük el a legjobb egyensúlyt.

Fény és háttér

Mivel most az átalakulást szemléltető képekről beszélünk, így nem foglalkozunk a pózokkal, a kép teljes mezőjének a kitöltésével, vagy hasonlókkal. Itt a hangsúly most a változáson, összehasonlításon van.

  • Fényképezéskor ügyeljünk arra, hogy elegendő fény legyen, és lehetőleg elölről. A túl árnyékos képeken sajnos kevésbé lehet felismerni a valós alakot.

A mi esetünkben a háttérnek is ugyanannak kellene lennie, legjobb választás a fehér színű háttér. Az tényleg jól néz ki, ha például egy pálmafákkal teli tapéta előtt állunk, viszont ebben az esetben is háttérbe kerül az alakunk – pedig a változásunkat dokumentáló fényképeken éppen erre lenne szükség.

Ételfotózás

Oldalról, felülről, esetleg valamilyen szögből készítsük a képeket?

Az ínyenc és kulináris élvezeteket megörökíteni igyekvő kezdő fotósok legnagyobb dilemmáját talán az okozza, hogy eldöntse, honnan is kellene fényképezni az ételeket.

Itt egy egyszerű szabály lesz érvényes – ha nem egy „magas“ ételről van szó (pl. torta, lasagne, nagy hamburger, fagylaltos kehely, stb.), amelyek valóban jobban mutatnak az oldalról készített képeken, akkor fényképezzünk felülről.

Jak nejlépe vyfotit své jídlo do databáze Kalorických tabulek?

Az ilyen magasabb ételek jobban mutatnak a képeken, ha kicsit távolabbról (legjobb körülbelül másfél méter távolságból) fényképezzük zoom használatával. A háttér nem lesz zavaró, mert így kissé elhomályosodik, és az étel úgy fog dominálni a képen, ahogy annak lennie kell. A felülről fényképezés esetén viszont a zoom használata nem javasolt. Fényképezzük le az ételt környezetével együtt, utólag körbevágással bármikor szerkeszthető lesz. De egy hátteret utólag nem tudunk beleszerkeszteni (pl. egy régi, érdekes struktúrával rendelkező faasztal).

  • Ha felülről, akkor tényleg felülről. A tányérnak kereknek kell lennie a képen, nem pedig oválisnak, vagy ellipszis alakúnak. Ezen kívül pedig ha felülről készítjük a képet, akkor nem fogunk árnyékolni (persze azzal a feltétellel, hogy nincs felettünk lámpa).

Megfelelő fény

Ezzel egy lényeges és egyik legnehezebb részhez jutottunk. A megfelelő fényviszonyok megtalálása. Ha pl. a konyhában gyertyafénynél, vagy egyetlen égő mellett fogjuk fényképezni a színes és érdekes kompozíciójú ételt, úgyis szürkésnek fog látszani, esetleg tele árnyékkal.

Ezért ha lehet, próbáljuk meg kihasználni a lehető legjobban a nappali fényt. Az ablakon át napsütéses időben általában érdekes, szűrt fény világít be (ilyenkor nem közvetlen napsütésről beszélünk). Ezen úgy tudunk segíteni, hogy a fényt (ez esetben lehet szó lámpáról vagy akár csillárról) visszaverjük egy darab fehér papírral, függönnyel, fehér terítővel, vagy polisztirol lappal.

Ez a trükk étteremben is könnyen használható, ahol gyakran találkozhatunk nem megfelelő fényviszonyokkal. Fogjuk meg az étlapot, amennyiben fehér alappal rendelkezik, és segítségével szükség szerint „megvilágíthatjuk” az ételt a visszavert fénnyel. Vakut semmi esetre sem használjunk.

  • Minden esetre érvényes, hogy a fény 90 %-ban felel a jó képekért, és nem csak az ételek fotózása esetén.

Háttér, színek, és elrendezés

Meg kell békülnünk azzal a tudattal, hogy senki sem fog tudni olyan gyönyörű és művészi képeket készíteni az ételről, mint amilyeneket a reklámokban, szórólapokon, vagy szakmai könyvekben látunk. Az ilyen jellegű képek az erre szakosodott stúdiókban készülnek több órán keresztül, ahol „food stylist”-ok, megvilágítók, és professzionális szakmai szervezők asszisztálnak hozzá. De sajnos mielőtt hasonló eredményeket érnénk el, addig az étel kihűlhet, kiszáradhat.

Valószínű, hogy jelen esetben gyorsan szeretnénk fényképet készíteni az ételről, amit a Dine4Fit-ra akarunk feltölteni, amit utána még melegében el is fogyasztunk.

Ebben nagy szerepet játszik a háttér és a hely, ahol az étel jól fog kinézni. Ez lehet a már feljebb említett régi, érdekes, rusztikus struktúrával rendelkező asztal, szép színes és kontrasztos felület, egy kőlap, vagy érdekes terítő.

  • Alapvető, hogy a háttér megfelelően egészítse ki a fényképezendő ételt, és még jobban „kiemelje”. Fókuszáláskor természetesen az ételre kell koncentrálni, és nem a környezetére.

Számos különböző szín tudja növelni az ételről készített kép attraktivitását, de a színeknek vagy ki kell egészíteniük egymást, vagy kontrasztban kell hogy legyenek (pl. amikor hideg és meleg színeket használunk egyidejűleg).

  • A fénykép esztétikai értékét növelhetjük, ha valamilyen kisebb kiegészítőt használunk – kövek, virágok, esetleg az adott étellel kapcsolatos tárgyakat: fűszerek, hagyma, paprika, gyümölcs, szalvéta, egy csésze kávé, kanál, sószórót, vágódeszkát stb.

És ha igazán szép képeket szeretnénk készíteni az ételekről, ne felejtsük el jól beállítani a fehéregyensúlyt (White Balance) a fényképezőgépen, de még a mobiltelefonon sem, amit az adott fényviszonyokhoz (nappali fény, vagy világítás) tudunk igazítani.

És ha még ezután sem elégszünk meg az eredménnyel, akkor segítségünkre lehet egy képszerkesztő (megteszi valamelyik ingyenes változat is), ahol szükség szerint véglegesre szerkeszthetjük képünket a kontraszt, fényerő, vagy a telítettség beállításával.

szerző:

 

Jan Lipšanský

Forgatókönyvíró, újságíró, író, a Cseh Televízió munkatársa, jelenleg két fiával töltik kellemesen mindennapjaikat, és együtt utazgatnak.

Egyéb érdekes olvasnivalók:

Renata Daubnerová, táplálkozási terapeuta: A kalóriaszegény nyarat üdvözöljük, de vigyázzunk a mesterséges édesítőszerekkel!

13.8.2021 Dine4fit.hu Cikkek, Érdekességek, Hogyan fogyókúrázzunk egészségesen?

Hozzászólások

A hozzászólások nem képviselik a szerkesztők vagy a blog üzemeltetőjének véleményét.

Hozzászólás írása

Kapcsolódó cikkek
MUDr. Marie Skalská: Mikortól lehet akár az életünkre is veszélyes a túlsúly? MUDr. Marie Skalská: Mikortól lehet akár az életünkre is veszélyes a túlsúly?

Azt, hogy a plusz kilók nem tesznek jót az egészségünknek, Hippokratész már 2000 évvel ezelőtt tudta, amikor megfigyelte, hogy a hirtelen halál gyakrabban fordul elő a “kövérebb” embereknél, mint a karcsúbbak esetében.

Azt, hogy saját magunk esetében mi a helyzet a testsúlyunkkal, a legegyszerűbben a testtömegindex, avagy a BMI alapján tudjuk meghatározni. Egy másik, ennél is fontosabb paraméter, ami alapján megítélhetjük a többletkilogrammok súlyosságát, az a derékbőség.

Az egész cikk 10.4.2024 0