Az egészséghez vezető út
és jóléthez
App store rating

Az egészséghez vezető út
és jóléthez

Táplálkozási szakértő: Alapvető információk a szénhidrátokról, amelyeket mindenkinek tudnia kellene

A zsírok után, amelyekről minden lényeges információt átbeszéltünk, az én szemszögemből a legtöbbet vitatott makrotápanyag a szénhidrát.

Vagy inkább olyan, amit az emberek a leggyakrabban iktatnak ki az étrendjükből.

Amit most be akarok mutatni, lehet, hogy sok kollégám véleményétől eltér, de én személy szerint úgy gondolom, hogy ha van elegendő fehérje és minőségi zsírok az étrendemben, akkor a szénhidrátotokkal nem kell túlzásba esni. Az én tányéromon is nagyon változó összetételként szerepelnek. Leggyakrabban az adagom1/4-ét teszik ki a tányéron.

 

Vannak azonban olyan időszakok, például terhesség, vagy ha nagyon keményen edzek az edzőteremben, vagy akár olyan évszakok, amikor az embernek nagyobb a szénhidrátszükséglete. Éppen ezért rendkívül fontos, hogy hallgassunk a testünkre. Ha növeljük a szénhidrátbevitelt, akkor célszerű csökkenteni a zsírok bevitelén.

A szénhidrátokat méret szerint csoportosítjuk. A legegyszerűbb szénhidrátokat monoszacharidoknak nevezzük. A monoszacharidok egyetlen egységből állnak (ahogy a neve is sugallja), ebben az esetben a glükózról és a fruktózról van szó. A két cukoregységet tartalmazó diszacharidok közül a szacharóz a legismertebb, de a cukor elnevezés biztos többet mond. Ide soroljuk a laktózt is.

A monoszacharidok édességekben, süteményekben, édesített italokban stb. találhatók, és sokszor „gyors cukroknak” is nevezik őket. Az ilyen cukrok fogyasztását célszerű korlátozni. A nagyobb méretű – láncszerkezetű – csoportba az oligoszacharidok tartoznak. Főleg hüvelyesekben találkozhatunk velük, és biztosan találkoztak már velük Önök is, amikor pl. a lencse elfogyasztása után fájt a hasuk. Ugyanis puffadást okoznak. Ezért célszerű a hüvelyeseket az elkészítésük előtt beáztatni, majd tiszta vízben megfőzni. Így jelentősen lecsökkentik az oligoszacharidok mennyiségét.

Odbornice na výživu: Základní informace o sacharidech, které by vědět každý

A poliszacharidok szerkezete a legösszetettebb, a szervezetnek ezért hosszabb ideig tart megemészteni és lebontani őket. Ide tartozik például a keményítő vagy az inulin. Megtalálhatjuk őket teljes kiőrlésű pékárukban, burgonyában, gyümölcsökben és zöldségekben.

Mint ahogy azt már biztosan sejtik, a rostokhoz kapcsolódnak. A rostok egy nagyon összetett téma, amiről elég gyakran olvashattak itt a Dine4Fit blogon, és éppen ezért nagyon leegyszerűsítve. Azonban fontos tudni, hogy a rost valójában egy olyan növényi poliszacharid, amelyet a szervezet nem képes lebontani az emésztőenzimek segítségével sem.

Két félére oszthatjuk, az egyik az oldható, amit a bélbaktériumok csak a vastagbélben bontanak le a, a másik a nem oldható, amit a szervezet egyáltalán nem tud feldolgozni, ezért a széklettel együtt üríti ki anélkül, hogy bármit is kiválasszon belőle. De ez ne tévessze meg Önöket. Abban van nagy jelentősége, hogy bár csak „átszalad” a szervezetben, de egyúttal tisztítja a beleket, ami nagyon fontos a vastagbélrák megelőzésében.

v čem je vláknina

Befejezésnek

Ezért az étrendünkbe leginkább a poliszacharidokat és oligoszacharidokat iktassunk be, viszont az egyszerű cukrokra figyeljünk oda.

illusztráció: Johanka Ilčíková és cz.depositphotos.com

Ing. Dokoupilová Ladislava
https://www.facebook.com/jidlemkradosti

Kitanult élelmiszer-technológus, és táplálkozási szakértő. Az evészavarok megelőzésével foglalkozik, és próbálja mindenkivel megértetni a táplálkozással kapcsolatos alapvető dolgokat. Az „Étellel a boldogsághoz” (Jídlem k radosti) projekt alapítója, ahol hiteles információkat oszt meg a táplálkozásról és saját tapasztalatairól. A kliensekkel végzett munkája során a lelki egészségre is nagy hangsúlyt fektet.

Dine4fit.hu

14.11.2023 Dine4fit.hu Cikkek, Érdekességek

Az archívumból

Hány fajta tésztát ismernek?

Ha a tésztára gondolunk, legtöbbünknek legfeljebb csak a spagetti, a csőtészta vagy az orsó tészta jut eszébe.

És Önök hogy vannak ezzel?

Kapcsolódó cikkek

Fogyókúra, egészséges életmód és motiváció (3. rész): Hogyan haladjunk előre, motiváció és válsághelyzet

Sorozatunkban most egy talán fontosabb témával találkoztunk, mint amilyennek első pillantásra tűnik – együttműködés a saját pszichénkkel.

Hogyan tudjuk nyomon követni a fejlődést, és hogyan lehet fenntartani a motivációt azokban a pillanatokban is, amikor a dolgok nem mennek jól?

Nézzük meg lépésről lépésre.

Fedezd fel a Prémium újdonságunkat!

Lefényképezett ételek felismerése és súlybecslés.

A lefényképezett ételek felismerése és az adag becslése egy másik dolog, ami bekerült a Dine4Fit alkalmazásba – a mesterséges intelligencia, mint egy asszisztens a feljegyzésekhez.

Tíz lépés, ami segít helyesen elkezdeni a fogyókúrát

Elmúltak az ünnepek, ami gyakran nagyobb ételfogyasztással jár, és több kalóriabevitellel alkohol formájában.

Ráadásul sokan ilyenkor is szoktak fogadalmat tenni, ami persze nem tart sokáig. Hogyan vágjunk bele, hogy ezúttal kitartóak legyünk?

A fogyókúra nem csak a kilókról szól: Hogyan és miért kell megmérni a derék és a csípő kerületét

Az emberek igyekeznek lefogyni, főleg az ünnepek után, ugyanakkor nem is annyira a súlyon van a hangsúly.

Sokan közülünk naponta mérik a testsúlyukat, feljegyzik azt, esetleg újraszámolják a BMI-t, azaz a testtömegindexünket. Azonban nem biztos, hogy ezeknek az értéknek annyira jelentős szerepük van a fogyókúra során.

Fogyókúra, egészséges életmód és motiváció (2. rész): Gondoljunk másképp az ételre

Elegük van már a diéták és a tiltások végtelen körforgásából?

Talán itt az ideje abbahagyni a csodamegoldások keresését, és elkezdeni úgy tekinteni az ételre, mint aminek segítenie kell, nem pedig korlátoznia.

Bárhol elérhető, ahol szükség van rájuk

Kalóriatáblázatok elérhetők online, telefonon, táblagépen és okosórákon, például a Garmin és az Apple Watch készülékeken.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner