19.6.2023 Dine4fit.hu

Rostok – honnan szerezzük be, hogy ne kelljen lopni

A rost az egyik olyan köröcske, amit nagyon nehéz teljesíteni a Dine4Fit alkalmazásban mindaddig, amíg meg nem tanulunk vele egy kicsit jobban “bánni”.

Emlékezzünk vissza egy kicsit, hogy hogyan is kell…

Nagyjából közismert, hogy a rostok jótékony hatásúak, és hogy elegendő mennyiségű élelmiszert kellene fogyasztanunk, amely ezeket tartalmazzák. Természetesen mindennek megvannak a határai, és nem jó túllépni a Dine4Fit.hu alkalmazás által ajánlott értékeket. 35 g-nál magasabb napi bevitele (felnőtteknél) gázképződést, puffadást, görcsöket és hasmenést okozhat, vagy akár a vitaminokat és ásványi anyagokat is képes eltávolítani a szervezetből.

Vláknina - kde ji vzít, a nekrást

Amennyiben még csak most kezdik használni a Dine4Fit alkalmazást, és a rostbevitelt eddig nem vették figyelembe, ne aggódjanak, ha a köröcske nem zöld. A rostmennyiséget növelni csak fokozatosan érdemes, hogy az emésztőrendszer hozzászokjon az feldolgozásához. Ne feledjék azt sem, hogy a rost mennyiségének a növelésével a folyadékbevitel növelése is fontos, amit a rost magához köt.

Talán mindannyian tudjuk már iskolás korunk óta, hogy jó rostforrás lehet:

  • gyümölcs (málna, szeder, körte, szilva, alma…)
  • zöldség (borsó, brokkoli, zeller, káposzta, sárgarépa…)
  • teljes kiőrlésű élelmiszerek (tésztafélék, péksütemények…)
  • hüvelyesek (bab, csicseriborsó, borsó, lencse…)
  • gabonafélék (rozs, hajdina, tönköly, zab, quinoa, amaránt, bulgur, köles)
  • diófélék és magvak (chia-mag, tökmag, mandula, szezámmag, törökmogyoró, földimogyoró, napraforgó…)

Elegendő, ha a fenti élelmiszereket kellő mennyiségben fogyasztjuk. Ha pedig nem fogyasztjuk, akkor van még egy ász a tarsolyunkban. Azaz több is, de mindent csak mértékkel.

  • PSYLLIUM (iható önmagában is, vagy joghurtba, zabkásaba keverve)
  • INULIN (főleg cikóriaszörpből ismerhetjük)

És vannak itt még más meglepő rostforrásaink is –az alábbi felsorolásban kattintással eljuthatnak olyan receptekhez (cseh nyelven), ahol ezeket a rostforrásokat használják (IG cikkek a szerzőtől cseh nyelven – a szerkesztőség megjegyzése).

Az egészséges rostfogyasztás néhány alapelve

1. Rostok minden ételben

Ennek a tanácsnak két pozitívuma van. Az első – a napi célunk könnyebben teljesíthető, a második – nem lesz gond az emésztésével. Hogyan lehet ezt elérni? Egészen egyszerűen. Minden étkezésnek tartalmaznia kell gyümölcsöt vagy zöldséget, ezzel egy bizonyos mennyiségű rost bevitelét biztosíthatjuk.

2. Válasszunk teljes kiőrlésű termékeket

Ha van lehetőségünk, akkor érdemes a teljes kiőrlésű vagy hántolatlan változatokat választani – teljes kiőrlésű tészta, teljes kiőrlésű kenyér, kifli, toast kenyér, tortilla, knäckebrotok, natúr rizs és még sok más.

3. Ne facsarjuk, és ne hámozzuk

A legtöbb rost a héjakban található, az un. húsrészekben már kevesebb. Ezért hülyeség kifacsarni egy narancsot és megfosztani magunkat egy jó adag rosttól. Ez arra az esetre is igaz, amikor meghámozunk egy almát vagy egy uborkát.

4. Minden tejtermékhez társítsunk rostforrást

Dióféléket, teljes kiőrlésű gabonákat, gyümölcsöket vagy akár cikóriaszirupot. A tejtermékek nem tartalmaznak rostot, ezért érdemes mindig adni hozzájuk valamit. És biztos, hogy még jobb íze is lesz.

5. Kerüljük a feldolgozott élelmiszereket

A feldolgozott élelmiszerek és félkész termékek a legtöbb esetben rostszegények. Egyrészt azért, hogy ne telítsenek minket sokáig, és rövid időn belül együnk még egy adagot, másrészt azért, mert a teljes kiőrlésű változatok drágábbak. A csomagolt fehér bagett helyett vegyenek inkább teljes kiőrlésű kenyeret, sonkát és salátát. A Dine4Fit alkalmazásnak és a pocakunknak biztos jobban fog tetszeni.

6. Elegendő folyadék

Esett már itt szó arról, hogy a rost magához köti a vizet, ezért fontos odafigyelni a kellő mennyiségű folyadékra.

Markéta Nevěčná
https://www.facebook.com/profile.php?id=100063938746465

Edző és táplálkozási tanácsadó, aki az étrendeket nem papírra írja, mert az legtöbbször a fiók alján vagy a szemetesben végzi, hanem a Dine4Fit segítségével próbálja rávezetni ügyfeleit az ételek megértéséhez, felhívja a figyelmüket az élelmiszerek tápértékére, és leegyszerűsíti az álmaik alakjához vezető utat.

Egyéb érdekes olvasnivalók:

Tippek és trükkök a Dine4Fit alkalmazás helyes és hatékony használatához

19.6.2023 Dine4fit.hu Cikkek, Érdekességek

Hozzászólások

A hozzászólások nem képviselik a szerkesztők vagy a blog üzemeltetőjének véleményét.

Hozzászólás írása

Kapcsolódó cikkek
Öt különböző étel, amikhez az előre elkészített tépett csirkemell alapot használjuk Öt különböző étel, amikhez az előre elkészített tépett csirkemell alapot használjuk

Ügyfeleimet arra próbálom rávezetni, hogy a Dine4Fit alkalmazásban általuk előre eltervezett ételek ízletesek legyenek, és az elkészítéséhez pedig a lehető legkevesebb időt kelljen rászánni.

Bármennyire is meglepő, de meg lehet oldani. Csak egy kicsit gondolkodni kell, és a jól bevált trükköket alkalmazni, amelyeknek köszönhetően egyszerre akár több különböző étel is elkészíthető.

Az egész cikk 12.6.2024 0