Az egészséghez vezető út
és jóléthez
App store rating

Az egészséghez vezető út
és jóléthez

Mire jó a burgonyalé?

A feleségem meglepett, amikor kijelentette, hogy ez bizony nem jó semmire.

Az én feleségem a burgonyából a vizet valóban a mosogatóba önti. Ami nagy kár, mint ahogy azt most ki fogjuk tárgyalni.

Őszintén szólva eszembe sem jutna megírni ezt a cikket, mert szerintem ez annyira közismert dolog, hogy szinte feleslegesnek tartom. De ahogy magam is tapasztaltam, talán nem mindenki tudja, miről is van szó.

Egy kis történelem

A burgonya a padlizsánfélék családjába tartozik, így rokonaik mind a padlizsánfajták (ebből kb. harminc féle létezik), de a paradicsom vagy a paprika is (meg a dohány is, de ez most nem érdekel minket). A népszerű patiszon és cukkini nem tartozik a padlizsánfélék családjába, ezek tökfajok, így a tökfélék családjába tartoznak.

K čemu je dobrá voda z brambor?

A burgonyát a 16. század végén a dél-amerikai Andokból a tengerészek hozták Spanyolországba. Mivel Európában az emberek nem ismerték ezt a növényt, és az indiánok sem adtak a felhasználáshos utasításokat, így gyakran fordult elő mérgezés, mert a burgonya levelét ették meg, nem pedig a gumókat. Amikor azonban az európaiak rájöttek a megfelelő felhasználásra, a burgonyafogyasztás száz éven belül a legtöbb európai országba, köztük nálunk is elterjedt. Itt pedig sok tájnyelvi nevet adtak neki, például krumpli, kompéra, gruja, kolompér stb.

A burgonya a későbbiekben felváltotta az addig termesztett és köretként fogyasztott sulymot. A burgonyához hasonlóan magas a keményítőtartalma. De jóval a burgonya előtt a kárórépát és a tarlórépát is fogyasztották köretként.

A burgonya tápanyag-tartalma

A burgonya összetételét tekintve közel 80%-ban vizet tartalmaz, C-, B1-, B2-, B3-, B6- és K-vitamin (a korai burgonyában van a legtöbb C-vitamin, akár 23 mg/100 g), valamint vasat, káliumot, cinket, foszfort, magnéziumot és kalciumot, 2% fehérjét, 1,5% rostot, 0,2% zsírt és természetesen körülbelül 16% keményítőt tartalmaznak. A póréhagyma és a paradicsom ugyanannyi C-vitamint tartalmaz, mint a burgonya.

Hogy mennyi tápanyagot tartanak meg, az attól függ, hogy mennyire öreg, és hogyan dolgozzák fel. Minél idősebb a burgonya, annál kevesebb tápanyagot tartalmaz. A jelentések szerint a szobahőmérsékleten tárolt három hónapos burgonya már csak az eredeti C-vitamin érték 60%-át, a féléves burgonya pedig csak 35%-át tartalmazza. Átszámítva: az eredeti 23 mg C-vitaminból negyed év múlva 14 mg, fél év múlva pedig már csak 8 mg lesz a burgonyában. Ez pedig annyi, mint a sárgarépában, a zellerben, az uborkában vagy az almában található C-vitamin tartalom. De ha fagyasztott burgonyát veszünk, akkor a vitaminveszteség minimális. Jó megoldás lehet erre egy hűvös és szellős pince is, melynek hőmérséklete 5 °C körüli, akkor a tápanyagveszteség 5% alatti lesz. De nem mindenkinek van pincéje, ugye?

Hőkezeléses felhasználáskor a tápanyagok egy másik jelentős százalékát veszíti el, a legtöbbet a főzés során (kb. 69%-os veszteség, a tápanyagok kimosódnak vízbe), a legkevesebbet sütés során (kb. 54%-os veszteség).

K čemu je dobrá voda z brambor?

A hőkezeléses feldolgozással a kalóriatartalma is változik – egyértelműen a vízben főtt burgonya tartalmazza a legkevesebb kalóriát, körülbelül 350 kJ, a héjában főtt burgonya 380 kJ, a burgonyapüré 480 kJ, szárazon sütött krumpli 550 kJ, a sütőben sült krumpli 590 kJ és olajban sült krumpli pedig nagyjából 1200 kJ (mindig 100 g-ra vetítve).

  • A burgonya héja folsavat és pantoténsavat is tartalmaz, amelyek héjában főzve behatolnak a gumóba. Így ez a típusú hőkezelési eljárás azért javasolt, mivel így őrzi meg a legtöbb tápanyagot a burgonya.

Ha csökkenteni szeretnénk a tápanyagveszteséget a meghámozott burgonya főzésekor, ne hideg vízbe, hanem már forrásban lévő vízbe tegyék. A burgonya forrásban lévő vízben kissé összezsugorodik, és nem bocsát ki annyi tápanyagot a vízbe. Ha mégis úgy főzzük meg a burgonyát, hogy először hideg vízbe tesszük, akkor a tápanyagok és a vitaminok kimosódnak a vízbe. Az pedig ilyenkor már szinte egy energiaital lesz, amit tényleg kár kiönteni a mosogatóba.

A burgonyából származó víz felhasználása

A meghámozott burgonya megfőzése után a víz tele lesz vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Ezt beleönthetjük befőttesüvegekbe, és ha kihűlt, a hűtőben tárolhatjuk, hogy később is felhasználhassuk. Nem szükséges azonnal feldolgozni.

K čemu je dobrá voda z brambor?

A tapasztaltabb szakácsok a burgonyából (sőt tésztából is) származó vizet használnak főzéskor sűrítéshez a liszt és tejszín helyett a szószokban, levesekben, a víz tulajdonképpen egy zöldségalaplé. Ha nem sózzák a vizet, akkor energiaitalként is iható – és nem is olyan rossz az íze, én is kipróbáltam.

A burgonyavíz állítólag hatásos fogínygyulladásra, másnaposságra, gyomorégés ellen, sózatlanul hajmosásra és virágöntözésre, komposztálásra, trágyázásra vagy akár a fürdőkád és evőeszközök tisztítására is. Ezeket még nem próbáltam, de lesz még rá alkalom, elég gyakran főzünk krumplit.

fotó: cz.depositphotos.com

 

Jan Lipšanský

Forgatókönyvíró, újságíró, író, a Cseh Televízió munkatársa, jelenleg két fiával töltik kellemesen mindennapjaikat, és együtt utazgatnak.

Dine4fit.hu

23.10.2024 Dine4fit.hu Cikkek, Érdekességek

Az archívumból

Iva Málková a STOB-tól: Hogyan kényszerítsük rá magunkat a mozgásra? Próbáljanak mozogni a szünetekben!

Mindannyian tudjuk, hogy a fogyás legfontosabb tényezője az energia deficit, vagyis az, hogy több energiát égetünk el, mint amennyit felveszünk.

Az kiegyensúlyozatlan energiaarány eléréséhez valóban fontosabb az étkezési szokások változtatása, de nem szabad megfeledkezni a mozgásról sem.

Kapcsolódó cikkek

Saša Fraisová: Edzhetünk-e ha nem érezzük jól magunkat?

Szépen megtervezték az edzéseket és a diétákat, izgatottak, hogy újra belevághatnak, majd reggel azzal az érzéssel ébrednek, hogy egy egész lócsorda futott át Önökön az éjszaka folyamán?

Itt van „moribundus“! Mi legyen?

Ing. Barbora Karásková: A táplálkozási szokások sikeres megváltoztatásának titka

Amikor az ügyfeleim azt kérdezik, hol és hogyan kezdjék megváltoztatni az étkezési szokásaik, hogy karcsúak és egészségesek legyenek, a válaszom mindig ugyanaz: kiegyensúlyozott étrenddel.

Gyakran tapasztalom, hogy az emberek hajlamosak kihagyni az alapokat, és hajlamosak belevágni az étrendek bonyolultságaiba és részleteibe. Ezzel kihagyják a lényeget, és nincsenek tudatában az étrendjük alapvető hibáival, ami időveszteséghez, akaratvesztéshez, energiapazarláshoz és anyagi veszteséghez vezet.

MUDr. Marie Skalská: Aki hálás, az boldogabb. És lehet karcsúbb is!

Milyen sikerben volt ma részük? Milyen jó élményük volt ma? Min tudtak ma nevetni egy jót? Mi tette ma Önöket boldoggá? Miért hálásak ma?

Minden kérdésre tudnak válaszolni? Ha IGEN, gratulálok, valószínűleg tudják, hogyan kell hálásnak lenni.

Mit szeret karácsonykor a táplálkozási tanácsadó, a családanya?

A karácsony az öröm, a nyugalom és – valljuk be – az étkezések ünnepe.

Táplálkozási szakértőként minden hagyományos finomságot megeszek, de csak ésszel és annak tudatában, hogy az elégedett test kulcsa nem a szigorú szabályokban, hanem az egész éves egyensúlyban rejlik.

Ünnepi kalóriák ellenőrzés alatt: Hogyan élvezzük az ünnepeket, hogy ne hízzunk

Amikor fogyni próbálunk, vagy csak megtartani a súlyunkat, a karácsonyi ünnepek általában az aggodalommal és izgatott várakozással telnek, hogy mi is lesz vajon az extra lakomázás után.

Tekintsék meg hét tippemet, amelyeket eredetileg csak az ügyfeleimnek készítettem. Hiszem, hogy segít az ünnepek nyugodt eltöltésében, annak ellenére, hogy most másként tesznek, mint amit évek óta megszoktak.

Bárhol elérhető, ahol szükség van rájuk

Kalóriatáblázatok elérhetők online, telefonon, táblagépen és okosórákon, például a Garmin és az Apple Watch készülékeken.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner