Az egészséghez vezető út
és jóléthez
App store rating

Az egészséghez vezető út
és jóléthez

Ing. Barbora Karásková: A táplálkozási szokások sikeres megváltoztatásának titka

Amikor az ügyfeleim azt kérdezik, hol és hogyan kezdjék megváltoztatni az étkezési szokásaik, hogy karcsúak és egészségesek legyenek, a válaszom mindig ugyanaz: kiegyensúlyozott étrenddel.

Gyakran tapasztalom, hogy az emberek hajlamosak kihagyni az alapokat, és hajlamosak belevágni az étrendek bonyolultságaiba és részleteibe. Ezzel kihagyják a lényeget, és nincsenek tudatában az étrendjük alapvető hibáival, ami időveszteséghez, akaratvesztéshez, energiapazarláshoz és anyagi veszteséghez vezet.

Közben elég lenne csak türelmesnek lenni, bízni a testükben, és lépésről lépésre haladni.

Fontos tisztában lennünk azzal, hogy az étrendünk nemcsak a testsúlyunkat, hanem a pszichénket, a belső elégedettségünket és az általános egészségi állapotunkat is befolyásolja. Az, ahogyan a testünkkel bánunk, azt mindig visszakapjuk. Ezért kerüljék a különböző diétákkal és a „csodatevő” termékekkel való kísérletezéseket. Ne használjuk az ételt a fogyókúrás kísérleteinkhez, és ne nyugtassuk magunkat vele az érzelmileg megterhelő helyzetekben. Étrendünknek biztosítania kell a szervezetünk számára a minőségi táplálékot, hogy az megfelelően tudjon működni, ami ugye a saját érdekünk.

Ing. Barbora Karásková: Tajemství úspěšného začátku změny stravovacích návyků

Ezért tegyük félre a bonyolult dolgokat, és összpontosítsunk az alapokra. Az étrend fokozatos, egyszerű, minőségi információkon és a józan észen alapuló módosításának köszönhetően nagyszerű és mindenekelőtt tartós eredményeket érhetünk el. Ez a cikk egy útmutatást nyújt Önöknek, hogyan lehet megtenni az első lépést!

Mit értünk a kiegyensúlyozott étrend alatt?

A kiegyensúlyozott étrend minden olyan fontos tápanyagot tartalmaz, amire szervezetünknek szüksége van. Alapvető, hogy ezeket a tápanyagokat különféle élelmiszerekből nyerjük, amivel biztosítani tudjuk az étrendünk sokszínűségét és változatosságát. Jelentős szerepe van a tápanyag optimális mennyiségének és a teljes energiabevitelnek, beleértve a felhasználást is.

De mielőtt azonban a konkrét mennyiségekre összpontosítanánk, kulcsfontosságú az alapvető ismeretek megszerzése azzal kapcsolatban, hogy mely tápanyagok a fontosak, melyik élelmiszerekben találhatók meg, és tudjunk minőségibb élelmiszereket választani a táplálkozás szempontjából. Ha ezeket az alapokat megtanuljuk, magunk is képesek leszünk minőségi és kiegyensúlyozott étrendet összeállítani. Azonban minőségi információforrásokra, időre és gyakorlatra van szükség ahhoz, hogy ezeket a szokásokat elsajátítsuk. De nem érdemes elhamarkodni ezt a lépést.

Základní složky vyvážené stravy

A kiegyensúlyozott étrend alapvető összetevői

A kiegyensúlyozott étrendnek fontos makrotápanyagokból, azaz szénhidrátokból, fehérjékből és zsírokból kell állnia. Azonban nem szabad megfeledkeznünk a rostokról sem.

Szénhidrátok

Szervezetünk fő energiaforrása. Elsősorban összetett szénhidrátokat válasszunk, amelyek hosszabb ideig biztosítják a stabil energiát és a jóllakottság érzését. Megfelelő szénhidrát forrás lehet például a teljes kiőrlésű pékáru.

  • Teljes kiőrlésű pékáru: teljes kiőrlésű pékáru, knäckebrot
  • Köretek: rizs, krumpli, kuszkusz, quinoa
  • Gyümölcsök: alma, banán, bogyós gyümölcsök
  • Zabpehely

Fehérjék

Ami alapvető a szervezetünk részére, és a fogyókúra esetében is fontos szerepet játszanak.

  • Sovány hús: csirkemell, pulyka hús
  • Halak és tenger gyümölcsei: tonhal, tőkehal, garnélarák
  • Hüvelyesek: lencse, bab, csicseriborsó, borsó
  • Tejtermékek: joghurtok, túrók, sajtok, skyr, cottage, kefir

Zsírok

A zsírban oldódó vitaminok felszívódásának javítása érdekében szükségesek, és védik szerveinket. A sikeres fogyáshoz is fontosak, ezért ne zárjuk ki az étrendünkből. Azonban nem minden zsír alkalmas, válasszanak olyanokat, amelyek jótékony hatással vannak az egészségre.

  • Diófélék és magvak: mandula, dió és mogyoró, chia és tökmag,
  • Növényi olajok: olívaolaj, avokádóolaj, lenmagolaj
  • Halak: lazac, szardínia, makréla
  • Avokádó

Vláknina je podstatnou součástí vyvážené stravy a je obsažena v některých zmiňovaných makronutrientech. Je vhodné zvyšovat příjem vlákniny postupně a pít dostatek tekutin.

Ne feledkezzenek meg a rostokról

A rostok is a kiegyensúlyozott étrend elengedhetetlen részét képezik, és az említett makrotápanyagok némelyikében is megtalálhatók. Célszerű a rostbevitelt fokozatosan növelni és elegendő folyadékot inni hozzá.

Rostforrások: zöldség, teljes kiőrlésű termékek, gyümölcsök és hüvelyesek.

A rostok előnyei egészségügyi szempontból:

  • Segíti az emésztést– segít megelőzni a székrekedést.
  • Cukorszint szabályozás– lassítja a cukrok felszívódását.
  • Csökkenti a koleszterinszintet – hozzájárul a szív egészségéhez.
  • Testsúly kontroll – a jóllakottság érzését biztosítja.

Hogyan kell helyesen elkezdeni?

Elkezdeni alkalmazni a kiegyensúlyozott étrendet könnyebb lehet, mint gondolnának. Az a lényeg, hogy ne állítsanak maguk elé irreális elvárásokat, és ne próbáljanak meg mindent 100%-osan csinálni. A szigorú hozzáállás gyakran azt az érzést okozza, hogy amikor eltérünk az étrendtől, akkor mindent elveszettnek tekintünk majd rögtön az első alkalommal, és így az ember könnyen visszatér a nem megfelelő étkezési szokásokhoz. Legyenek türelmesek és kedvesek önmagukkal, a cél nem a tökéletesség elérése, hanem az egészséges kapcsolat kialakítása az új étkezési szokásokkal. Tehát, ha néha eltérnek, és elkényeztetik magukat egy jégkrémmel vagy más nasival, ne bánkódjanak, csak folytassák tovább.

Plánování jídelníčku: Naplánujte si jídelníček na týden dopředu.

Öt lépés a sikeres kezdéshez:

  1. Étrend tervezés: Tervezzék meg az étrendjüket előre egy hétre. Így elegendő idejük lesz arra, hogy átgondolják az ételek összetételét, megvásárolják a szükséges alapanyagokat és minőségi élelmiszereket a gyors falatokhoz.
  2. Az élelmiszerek címkézésének ismerete: Tanulják meg, hogy az élelmiszerek csomagolásán mely információkra kell összpontosítaniuk, és hogyan kell azokat helyesen értelmezni. E nélkül aligha lehet igazán jó minőségű és a táplálkozás szempontjából értékes ételeket választani. Ellenkező esetben függeni fognak mások ajánlásaitól.
  3. Minőségi élelmiszerek kiválasztása a táplálkozás szempontjából: Az élelmiszer címkék tudatos olvasása és értelmezése elengedhetetlen. Az ételek kiválasztásakor elsősorban az összetételre kell koncentrálni. Részesítsék előnyben a kevesebb összetevőből álló, szintetikus (mesterséges) színezék nélküli termékeket, és figyeljenek a felsorolás sorrendjére is. Ne felejtsék el ellenőrizni a tápanyag információkat is, különösen a hozzáadott cukrok mennyiségét.
  4. Fokozatos változtatások: Kezdjék kisebb változtatásokkal, például cseréljék le a fehér pékárut teljes kiőrlésűre, fogyasszanak egy tálka zöldséget minden főétkezéshez, vagy az édesség helyett egyenek gyümölcsöt.
  5. Rendszeresség: Tartsák be a rendszeres étkezési szokásokat, például napi háromszori főétkezést és esetleg a tízóraikat az uzsonnákat. Ez segít fenntartani a stabil energiaszintet és megakadályozni a túlevést.

Egy javaslat a végére

A kiegyensúlyozott étrend nem szigorú korlátozásokról szól, hanem az értékes élelmiszerek kiválasztásáról és azok hatékony összetételéről. A nem megfelelő étkezési szokások megváltoztatásakor ne feledkezzenek meg a mindennapi örömökről sem. Kezdjék kis lépésekkel, és látni fogják, hogy a szervezetük és az ételekhez való hozzáállásuk hogyan kezd majd pozitív irányba megváltozni. A kicsi, de hosszú távú lépések állandó és nagy változásokhoz vezetnek. Ne várjanak a megfelelő időre, ezeknek az egyszerű, de alapvető ajánlásoknak köszönhetően akár már most elkezdhetik. Sok sikert kívánok.

fotó: cz.depositphotos.com

Ing. Karásková Barbora

barborakaraskova.cz

Táplálkozási specialista, személyi edző és élelmiszer-technológus (Kémiai és Élelmiszertechnológiai Egyetemen végzet, államvizsgák táplálkozástudományból és átképző tanfolyamokból), aki 12 éve dolgozik ezeken a területeken, és Brünnben dolgozik.
E-könyvek szerzője: Felgyorsult idő – az étkezés kulcsa, Bevásárlói kézikönyv
Szerepelni szokott a cseh televízióban, ahol tanácsokat ad a helyes élelmiszerválasztáshoz, de a fogyókúrához is.

Érdekes tippeket, recepteket és cikkeket oszt meg Facebook oldalánInstagramján, és a saját blogján is.

Dine4fit.hu

15.1.2025 Dine4fit.hu Cikkek, Érdekességek, Hogyan fogyókúrázzunk egészségesen?

Az archívumból

Tíz tipp a Dine4Fit helyes beállításához (2.rész)

A nevem Alexandra Rohlíková. Mint táplálkozási tanácsadó gyakran válaszolok a Dine4Fit alkalmazás felhasználóinak a kérdéseire, amiket a kedvelt alkalmazás csoportjában tesznek fel.

Ma ott folytatjuk, ahol utoljára abbahagytuk.

Miket is kérdeznek az emberek általában?

Kapcsolódó cikkek

Fogyókúra, egészséges életmód és motiváció (2. rész): Gondoljunk másképp az ételre

Elegük van már a diéták és a tiltások végtelen körforgásából?

Talán itt az ideje abbahagyni a csodamegoldások keresését, és elkezdeni úgy tekinteni az ételre, mint aminek segítenie kell, nem pedig korlátoznia.

Fogyókúra, egészséges életmód és motiváció: Alapvető információk és célok kitűzése

Januárban a cseh nyelvű „Fogyunk és egészségesen táplálkozunk a Dine4fit segítségével” Facebook-csoportban futott egy #nemleszekjegmadar kihívás, ami az újévi fogadalmak megvalósítását hivatott segíteni.

De a fogyókúrába és az életmód váltásba az idén tavasszal is sokan akarnak belevágni, abban a reményben, hogy nyáron (főleg nyaraláskor) sokkal jobban fogják majd érezni magukat.

Újdonság! Ügyelj a köröcskékre még a feljegyzés előtt.

A Dine4Fit alkalmazás Prémium verziójában egy teljesen új funkcióval állunk rendelkezésedre, melynek köszönhetően könnyebben haladhatsz a kitűzött cél felé.

Monika Hronová táplálkozási tanácsadó: Hogyan tervezzük meg hatékonyan a kiegyensúlyozott étrendünket

Az étrendünk tervezése kulcsfontosságú lehet a kiegyensúlyozott tápanyagbevitel és a céljainak eléréséhez – legyen szó az erőnlétünk javításáról, a hatékonyabb regenerációról, vagy csupán a tudat miatt, hogy egészségesen étkezünk.

Gyakran okoz gondot az elegendő fehérjebevitel tervezése, ami nagyon fontos a szervezetünk számára. Hogyan csináljuk?

Dine4Fit: Hogyan és mivel pótoljuk a fehérjéket az étrendben

A rostokhoz hasonlóan (megtalálják a Hogyan és mivel egészítsük ki a rostokat az étrendünkben cikkben), a Dine4Fit alkalmazás legtöbb új felhasználója azt tapasztalja, hogy sokszor a fehérjéket jelző köröcske sem akar bezöldülni.

Mik is a fehérjék, és hogyan érhetjük el, hogy eleget fogyasszunk belőlük?

Bárhol elérhető, ahol szükség van rájuk

Kalóriatáblázatok elérhetők online, telefonon, táblagépen és okosórákon, például a Garmin és az Apple Watch készülékeken.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner