Az egészséghez vezető út
és jóléthez
App store rating

Az egészséghez vezető út
és jóléthez

Monika Hronová táplálkozási tanácsadó: Hogyan tervezzük meg hatékonyan a kiegyensúlyozott étrendünket

Az étrendünk tervezése kulcsfontosságú lehet a kiegyensúlyozott tápanyagbevitel és a céljainak eléréséhez – legyen szó az erőnlétünk javításáról, a hatékonyabb regenerációról, vagy csupán a tudat miatt, hogy egészségesen étkezünk.

Gyakran okoz gondot az elegendő fehérjebevitel tervezése, ami nagyon fontos a szervezetünk számára. Hogyan csináljuk?

Nézzünk meg egy konkrét példát, ami segíthet jobban megérteni a tervezés alapelvét, és azt saját igényeinkhez igazítani.

Výživová poradkyně Monika Hronová: Jak efektivně plánovat vyvážený jídelníček

1. Kezdjük a fehérjékkel

Az emberek étrendjéből gyakran hiányzik a fehérje. Amennyiben először a fehérjékre koncentrálunk, könnyebb lesz pótolni a többi makrotápanyagot (szénhidrátokat és zsírokat). Példa a fehérjék elosztására a nap folyamán (napi ötszöri étkezés esetén):

  • Reggeli: 2 tojás
  • Tízórai: görög joghurt (kb. 150 g)
  • Ebéd: 100 g csirkehús (nyers állapotban mérve)
  • Vacsora: féltofu

2. Adjunk hozzá szénhidrátot

A szénhidrátok az alapvető energiaforrások. A szénhidrátokat például az alábbiak szerint pótolhatjuk:

  • Reggeli: 80 g rozsos-tönkölykenyér, 100 g bab paradicsomszószban
  • Tízórai: banán, 15 g rostos gabonapehely
  • Ebéd: 60 g jázmin rizs (szárazon mérve)
  • Uzsonna: fél csomag csicseriborsó kréker
  • Vacsora: 200 g burgonya, 20 ml ketchup

3. Ne feledkezzünk meg a zsírokról

A zsírok nemcsak az energia miatt fontosak, hanem bizonyos vitaminok felszívódásához és a szervezet megfelelő működéséhez is:

  • Reggeli: 15 g mogyoróvaj
  • Ebéd: 6 ml napraforgóolaj (a húshoz), 30 ml főzőtejszín a szószba
  • Uzsonna: Hummus (itt ügyeljünk az összetételre, zsírtartalmát tekintve nagyon eltérő)
  • Vacsora: 10 ml olívaolaj (salátához)

4. Egészítsük ki zöldségekkel, gyümölcsökkel

A zöldségek és gyümölcsök rostokat, vitaminokat és ásványi anyagokat biztosítanak szervezetünknek. Étkezéseinkbe például így oszthatjuk el:

  • Reggeli: 50 g pirospaprika, 50 g uborka
  • Ebéd: 100 g mexikói zöldségkeverék (a csirkehúshoz keverve)
  • Uzsonna: 100 g cherry paradicsom, 100 g sárgarépa
  • Vacsora: 200 g salátakeverék (paradicsom, uborka, salátalevél, paprika)

5. Használják a Dine4Fit alkalmazást

Az előre megtervezett étkezéseket jegyezzék fel a Dine4Fit alkalmazásba! Segítségével áttekintést kapunk arról, hogy kielégíti-e napi makrotápanyag-szükségletünket. Ha azt tapasztaljuk, hogy valamiből több van (pl. szénhidrát), módosítsuk a mennyiséget – például csökkentsük a burgonya adagunkat. Ha a fehérjékből kevesebb van, tehetünk egy kis proteint a joghurthba, vagy egy kis mozzarellát például salátához. A fantázia határtalan.

6. A tényleges mennyiséggel számoljanak

Egy nagyobb szelet húst vágnak le, vagy a joghurt, amit elfogyasztanak nem 140 g? Módosítsák a Dine4fit alkalmazásban a ténylegesen elfogyasztott mennyiségnek megfelelően. Már napközben is látható lesz, hogy emiatt valahol többlet, esetleg hiány van, és ennek megfelelően változtathatnak egy kicsit az uzsonnán vagy vacsorán.

Výživová poradkyně Monika Hronová: Jak efektivně plánovat vyvážený jídelníček

Egy tanács a végére

Az étrendjük megtervezéshez használjanak segítségként szakácskönyvet, hogy ihletet merítsenek új és finom ételekhez. Esetleg megtervezhetnek egy alap étrend sablont, amit az aktuális étvágyuk szerint és a hűtőszekrényben lévő összetevők szerint könnyen módosíthatnak.

Az étrend megtervezése nem nehéz, ha az alapokkal kezdjük – például a fehérjékkel –, és a többi összetevőt pedig a saját preferenciánk szerint állítjuk össze. Ne feledkezzünk meg a flexibilitásról és arról, hogy mindenkinek másak az igényei. Az étrendnek nemcsak minőséginek és kiegyensúlyozottnak kell lennie, hanem finomnak is.

Csatlakozzanak a Fogyunk és egészségesen táplálkozunk a Dine4fit segítségével facebook csoporthoz, kérjenek segítséget, tanácsot az étrendjük tervezéséhez. Az egészséges életmódot bármikor elkezdhetik, akár ma is.

fotó: cz.depositphotos.com és archívum

Monika Hronová

vyzivahronova.cz

  • Okleveles táplálkozási tanácsadó, aki szereti az ételt
  • Egészséges, fenntartható fogyás, általánosan elérhető élelmiszerekből, „csodatevő” termékek eladása nélkül
  • Megmutatja, hogy a fogyókúra nem csak a tiltásokról szól
  • Egyéni hozzáállás mindenkihez

Elérhetőség: vyzivahronova@seznam.cz

Dine4fit.hu

23.4.2025 Dine4fit.hu Cikkek, Érdekességek, Hogyan fogyókúrázzunk egészségesen?

Az archívumból

Tíz lépés a sikeres fogyáshoz

Az újév kezdetével rendszeresen elérkeznek hozzánk az elhatározások és elszántságok legnagyobb hullámai is. Az idén végre lefogyok!

A kezdeti lelkesedés után azonban sokunknál megérkezik a hanyatlás időszaka is. Mit kezdhetünk ezzel?

Kapcsolódó cikkek

Dine4Fit: Hogyan és mivel pótoljuk a fehérjéket az étrendben

A rostokhoz hasonlóan (megtalálják a Hogyan és mivel egészítsük ki a rostokat az étrendünkben cikkben), a Dine4Fit alkalmazás legtöbb új felhasználója azt tapasztalja, hogy sokszor a fehérjéket jelző köröcske sem akar bezöldülni.

Mik is a fehérjék, és hogyan érhetjük el, hogy eleget fogyasszunk belőlük?

Továbbfejlesztett funkciók az alkalmazásban. Tételek másolása és tömeges törlése!

Az étrend kitöltése most még gyorsabb és egyszerűbb lesz! Bemutatunk két továbbfejlesztett funkciót, amelyekkel időt takaríthatsz meg.

Jan Lipšanský a kalóriákról másként: Ételek, amelyek másnap jobban ízlenek

Én például szeretem, ha másnap reggelre maradnak még szendvicsek egy buli után. Kicsit kemények, de szerintem ez adja meg a különleges ízt.

És valóban léteznek olyan ételek is, amelyeket jobb pihenni hagyni egy napig, néha két napig is.

Hogyan tervezzünk és készítsünk helyesen és biztonságosan dobozolt ételeket

Az ételek csomagolása, vagyis az ételek dobozba készítése az utóbbi években egyre népszerűbb lett.

Nemcsak időt és pénzt takarítunk meg, hanem segít fenntartani az egészséges és kiegyensúlyozott étrendünket is, ugyanis mindent, amit otthon elkészítünk, előre megtervezhetjük, megmérhetjük, és így nagyon könnyen feljegyezhetjük a Dine4Fit alkalmazásba.

Ennek az étkezési tervezési módszernek azonban megvannak a maga szabályai, amelyeket be kell tartani, hogy hatékony és mindenekelőtt biztonságos legyen. Nézzük meg az előnyöket, hátrányokat, valamint néhány tippet a lehetséges kockázatok elkerülésére.

Bemutatjuk egyik újdonságunkat – a kalóriaegyensúlyt

Eddig kicsit mágikus számításokkal lehetett találkozni az alkalmazásban, mert minden a háttérben történt, és bizonyára zavaró is lehetett, hogy melyik szám honnan is jött. Ezért úgy döntöttünk, hogy ezt most tisztázzuk!

Bárhol elérhető, ahol szükség van rájuk

Kalóriatáblázatok elérhetők online, telefonon, táblagépen és okosórákon, például a Garmin és az Apple Watch készülékeken.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner