A fagyasztó előnyei és hátrányai
Manapság már nem kell annyira aggódnunk egyes élelmiszerfajták eltarthatósága miatt a hűtők és fagyasztók lehetőségeinek köszönhetően.
Tudják, hogy mennyi ideig állnak el az élelmiszerek a fagyasztóban?
A „cukor“ téma az egyik kedvencem, ami már évek óta nagyon érdekel.
Élvezem, amikor ügyfeleimnél sikerül korrigálni az egyszerű cukrok bevitelét, és az édességfüggőségtől a tudatos és mértékletes fogyasztásra térünk át.
Nem arra kell törekednünk, hogy a cukrot teljesen kiirtsuk étrendünkből, elvégre számunkra ez a leggyorsabban felhasználható energiaforrás. A probléma azonban az, hogy sokan túl sokat fogyasztanak belőle, vagy más, nem egészen megfelelő helyettesítőt használnak (például iparilag előállított glükóz-fruktóz szirupokat, ipari fruktózt, mesterséges édesítőszereket stb.).
Sajnos a cukrot és helyettesítőit olyan ételekhez is hozzáadják, gyakran értelmetlenül, amiknél ezt egyáltalán nem is gondolnánk. Mit lehet ezzel kezdeni? Itt vannak a tanácsaim.
Ennek köszönhetően azonnali választ kapunk arra vonatkozóan, hogy az étel tele van-e cukorral vagy sem. A termék címkéjén az összetevők listáját jogszabály szabályozza, ezért az élelmiszerek csomagolásán minden esetben fel kell tüntetni a termék összetételét. A másik szabályozott dolog az alapanyagok sorrendje az összetevőknél – a termékben megtalálható alapanyagokat a leginkább képviselttől csökkenő sorrendbe kell rendezni. Csak azoknál az összetevőknél nem számít a sorrend, amelyek 5% alatti mennyiségben találhatóak termékben, ezek általában a lista végén találhatóak. Ebből egyértelműen és gyorsan meg tudjuk állapítani, hogy mennyi cukrot tartalmaz a bizonyos termék.
A tápérték azt jelenti, hogy az élelmiszer elméletileg mit is jelent szervezetünk számára az élelmiszerből származó energiaellátás (energiaérték) és az egyes tápanyagok minőségének (biológiai érték) szempontjából.
A „cukrok” szó gyakran a „szénhidrátok” kifejezés általános neve. A terméken mindig találunk információt a ” szénhidrátok” tartalmáról, és alatta pedig ott van a sorban az „ebből a cukrok” rész is, amely jelenleg éppen az a cukor, amelyik minket érdekel. Ezek mind ún. „gyors” cukrok, mind a természetes (például a gyümölcsben, tejben található természetes cukrok…), és a hozzáadott cukrok is (glükóz, fruktóz vagy szacharóz, például répa- vagy nádcukor.
A teljes napi energiabevitel kb. 10%-át kellene fedeznünk az „egyszerű cukrokból”, ami nőknél napi 35-60 g, férfiaknál 40-85 g mennyiség között mozog. Ha egy nap megeszünk 200-300 g gyümölcsöt (pl. banánt és almát), 200 g fehér nem édesített joghurtot (3,5% zsír) és 2 dl tejet (1,5% zsír), akkor 50 g „gyors” szénhidráthoz (cukrokhoz) jutunk, és emellett még nem ettünk semmilyen édesített terméket.
Ha ehhez még hozzáadjuk az édes italokból, desszertekből, süteményekből, édességekből, csokoládéból származó cukrokat, a kávé és tea édesítésére szolgáló cukrokat, és a cukrot tartalmazó élelmiszereket – a ketchupban, kenhető krémekben, öntetekben, szószokban, péksüteményekben és sok más élelmiszerben megtalálható hozzáadott cukrokat, máris jóval túllépjük az optimális cukorbeviteli szint mennyiségét. Ezért nagyon ajánlott megtanulnunk tájékozódni, hogy mennyi cukrot viszünk be a szervezetünkbe, és időben tudjunk intézkedni annak megszüntetésére.
Persze nem arról van szó, hogy soha életünkben nem ehetünk egy szelet házi süteményt, vagy hogy nem édesíthetjük meg életünket valamilyen édességgel. De a cukorbevitelt tartsuk elfogadható határokon belül, hogy megtartsuk a szép alakunkat, valamit erősebb és jobb egészségnek örvendjünk.
Ezért javaslom figyelni a termékek összetételét, és az olyan élelmiszerek használatának mellőzését, amelyek bármilyen formában tartalmaznak hozzáadott cukrot – répacukor, nádcukor, méz, glükóz-fruktóz szirup, más típusú szirupok, kókuszcukor, maltodextrin, melasz… Másrészt a cukrot és a szirupokat mesterséges édesítőszerekkel való helyettesítését sem javaslom.
Ha Ön cukor- és édességfüggő, van egy nagyon hatásos tippem egy nagy kihívás formájában így a végére. Próbálja mg kibírni körülbelül egy hónapig a hozzáadott cukrok és édességek nélkül (kivéve a friss gyümölcsöt és a cukrozatlan tejtermékeket, mint pl. a kefir, a natúr joghurt, a skyr…). Az édesség iránti étvágyuk eleinte fájdalmas lesz, de ha az étrendjük kiegyensúlyozott, akkor csillapodnia kell. Tényleg! Az édes ízek érzékelése kifinomodik, és az édesség iránti vágyuk pedig csökkenni fog. Csak ezek után fogja érezni, milyen édes is a friss gyümölcs vagy a tiszta tej. Az édességvágy bizonyos mértékig mesterségesen előállított és függőséget okoz, így a leszokás folyamata durva tud lenni. De ha nem vagyunk a függőségünk rabszolgája, akkor a végeredmény felbecsülhetetlen!
illusztrációs fotó: cz.depositphotos.com
Manapság már nem kell annyira aggódnunk egyes élelmiszerfajták eltarthatósága miatt a hűtők és fagyasztók lehetőségeinek köszönhetően.
Tudják, hogy mennyi ideig állnak el az élelmiszerek a fagyasztóban?
Folytassa az olvasást 10.1.2024
Elegük van már a diéták és a tiltások végtelen körforgásából?
Talán itt az ideje abbahagyni a csodamegoldások keresését, és elkezdeni úgy tekinteni az ételre, mint aminek segítenie kell, nem pedig korlátoznia.
Folytassa az olvasást 7.5.2025
Januárban a cseh nyelvű „Fogyunk és egészségesen táplálkozunk a Dine4fit segítségével” Facebook-csoportban futott egy #nemleszekjegmadar kihívás, ami az újévi fogadalmak megvalósítását hivatott segíteni.
De a fogyókúrába és az életmód váltásba az idén tavasszal is sokan akarnak belevágni, abban a reményben, hogy nyáron (főleg nyaraláskor) sokkal jobban fogják majd érezni magukat.
Folytassa az olvasást 30.4.2025
A Dine4Fit alkalmazás Prémium verziójában egy teljesen új funkcióval állunk rendelkezésedre, melynek köszönhetően könnyebben haladhatsz a kitűzött cél felé.
Folytassa az olvasást 29.4.2025
Az étrendünk tervezése kulcsfontosságú lehet a kiegyensúlyozott tápanyagbevitel és a céljainak eléréséhez – legyen szó az erőnlétünk javításáról, a hatékonyabb regenerációról, vagy csupán a tudat miatt, hogy egészségesen étkezünk.
Gyakran okoz gondot az elegendő fehérjebevitel tervezése, ami nagyon fontos a szervezetünk számára. Hogyan csináljuk?
Folytassa az olvasást 23.4.2025
A rostokhoz hasonlóan (megtalálják a Hogyan és mivel egészítsük ki a rostokat az étrendünkben cikkben), a Dine4Fit alkalmazás legtöbb új felhasználója azt tapasztalja, hogy sokszor a fehérjéket jelző köröcske sem akar bezöldülni.
Mik is a fehérjék, és hogyan érhetjük el, hogy eleget fogyasszunk belőlük?
Folytassa az olvasást 16.4.2025