8.5.2024 Dine4fit.hu

A fogyókúra és a kihívások: Van értelme, vagy csak demotiválnak minket?

A táplálkozással/fogyókúrával és a testmozgással kapcsolatos kihívások lehet motivációs eszköz, ami előre mozdít minket, de lehet csapda is, amibe nem szabad gondolkodás nélkül beleesni.

Fontos, hogy meg tudjuk különböztetni, hogy a kihívások mikor előnyösek, és mikor kellene elkerülnünk őket.

Sokan kerültek már olyan helyzetbe, hogy irreális és értelmetlen kihívásokba “csalták” őket (gyakran keringenek ilyenek az interneten, és sokszor még fizetősek is). Például az extrém diéták drasztikus kalóriakorlátozással vagy teljes élelmiszercsoportok kizárásával fáradtsághoz, ingerlékenységhez és akár az anyagcsere károsodásához is vezethetnek. Hasonlóképpen, a túl intenzív edzéstervek túlterhelést és sérülést okozhatnak. Az ilyen egészségtelen kihívások gyakran frusztrációhoz és kudarchoz vezetnek, ami negatívan befolyásolhatja önbizalmunkat és motivációnkat.

Hubnoucí a cvičící výzvy: Mají smysl, nebo nás jen demotivují?

Fontos, hogy kerüljük az olyan kihívásokat, amik „manapság oly népszerűek és gyakran szakszerűtlenül összeállítottak”, és keressük meg inkább az egyensúlyt és a fenntartható stratégiákat a kitűzött céljaink eléréséhez. A legjobb, ha egy megbízható szakértő felügyelete mellett, legalább a kezdetén.

Akkor van értelme a kihívásoknak, ha reálisak, konkrétak és relevánsak az egyéni szükségleteink és céljaink szempontjából. Például egy olyan kihívás, hogy egy hónapon belül csökkentsük a cukrok bevitelét 30%-kal, hasznos lehet azok számára, akik szeretnének javítani étrendjükön, és csökkenteni akarják a túlzott cukorbevitellel összefüggő betegségek kockázatát.

Az extrém, kiegyensúlyozatlan vagy egészségtelen kihívásokat pedig teljesen figyelmen kívül kell hagyni, és nem szabad hagyni, hogy „belerángassanak” minket. Még akkor sem, ha a legjobb barátunk vagy munkahelyi kollégánk akar belevágni, és azt mondja nekünk, hogy kettőnknek biztos menni fog.

Az extrém diéták, amelyek rövid időn belül gyors fogyást ígérnek, általában csak rövid távú eredményekhez vezetnek, hosszú távon pedig károsíthatják az egészségünket. Hasonlóképpen, azok a kihívások, amelyek teljes élelmiszercsoportokat zárnak ki az étrendből, vagy extrém testmozgásra kényszerítenek minket, tápanyaghiányhoz és egészségügyi problémákhoz vezethetnek. A kihívás kiválasztásakor kulcsfontosságú, hogy figyelembe vegyük egyéni igényeinket, egészségi állapotunkat és életmódunkat.

Hubnoucí a cvičící výzvy: Mají smysl, nebo nás jen demotivují?

Kerülnünk kellene az olyan kihívásokat, amelyek kényelmetlenséget okozhatnak, vagy fizikai és lelki sérülések kockázatának tesznek ki minket. Ehelyett táplálkozási szakértőktől vagy tanácsadótól kérhetünk segítséget egy egészséges és fenntartható étrend és edzésterv elkészítéséhez, ami segít elérni céljainkat az egészségünk veszélyeztetése nélkül. Vegyük személyes kihívásnak az étkezési szokásaink fokozatos megváltoztatását, és próbáljuk meg legyőzni a kihívást.

Fontos felismerni, hogy a különféle rövid távú és intenzív kihívások nem mindig alkalmasak a hosszú távon fenntartható változások eléréséhez. Ehelyett célszerűbb szisztematikusan haladni, és fokozatosan megváltoztatni az étkezési szokásainkat, hogy az új életmód fenntartható legyen – lehetőleg egy életen át.

Kezdhetjük például úgy, hogy fokozatosan növeljük a zöldségek mennyiségét az étrendünkben, növeljük a folyadékbevitelünket, vagy megtanuljuk felismerni szervezetünk éhség- és ízvágyainak a jelzéseit. Ez a lépésről lépésre történő megközelítés lehetővé teszi, hogy tartósabb változásokat hozzunk létre, amelyek hosszú távú sikerhez vezethetnek a fogyókúrában és az egészséges testsúly megőrzésében.

Ne feledjük, hogy minden ember más, és ami az egyik embernél működik, az nem biztos, hogy a másiknál is hatékony lesz.Ezért kell hallgatnunk a szervezetünkre, reagálni annak szükségleteire, és személynek szabott megfelelő stratégiákat kell választanunk. Példaként felhozok egy nagyon gyakori esetet a Fogyunk és egészségesen táplálkozunk a Dine4fit segítségével csoportból, amikor az új csoporttagok étrendet kérnek olyanoktól, akik körülbelül azonos testsúllyal kezdték a fogyókúrát. Ez így nem működik. Még a Dine4Fit alkalmazást is testre kell szabni, amikor nem csak a kezdeti testsúlyunk számít, hanem a fizikai tevékenységek és az azokban való részvételi lehetőségek, az egészségi állapotunk, a “fogyókúrás múltunk”, a változásra való elszántság és egyéb tényezők.

Igen, a fogyás és a táplálkozási szokások javítása egy olyan folyamat, ami türelmet, összpontosítást és önbizalmat igényel, de mindenképpen megéri. Ez nem csak a szemmel látható változásról szól, hanem az egészségügyi paraméterek javulásáról is, mint például a vérnyomás, stb. Ügyfeleimnél azt tapasztalom, hogy ezek gyakran hamarabb jelentkeznek, mint az ruhák vásárlása (kisebb méret).

Befejezésnek

  • Fontos, hogy fel tudjuk ismerni, hogy a kihívásoknak akkor van értelme, ha azok teljesíthetőek és reálisak számunkra.
  • Kerüljük el az extrém és egészségtelen kihívásokat, amelyek árthatnak nekünk, és ehelyett keressünk lehetőséget az étkezési szokásink fokozatos és fenntartható megváltoztatására. A siker azon múlik, hogy képesek vagyunk-e hallgatni szervezetünkre, reagálni annak szükségleteire, és olyan stratégiákat választani, amelyek segítenek egészséges és kiegyensúlyozott módszerekkel elérni céljainkat.
  • Legyünk türelmesek, koncentráljunk és higgyünk magunkban – a táplálkozás javításához és a fogyáshoz vezető út hosszú, de az erőfeszítés megtérül, és örökre megtartjuk az elsajátított szokásainkat.

 

fotó: cz.depositphotos.com

Hellča Vávrová
https://cobuduzasvarit.cz

Egyéb érdekes olvasnivalók:

Újdonság a Dine4Fit applikációban: A recepteknél már feltüntettük a tápértékeket is. Inspirálódjanak és használják!

8.5.2024 Dine4fit.hu Cikkek, Érdekességek, Hogyan fogyókúrázzunk egészségesen?

Hozzászólások

A hozzászólások nem képviselik a szerkesztők vagy a blog üzemeltetőjének véleményét.

Hozzászólás írása

Kapcsolódó cikkek
Ne keresd az akadályokat ott, ahol nincsenek Ne keresd az akadályokat ott, ahol nincsenek

Sok embernél nagyon nehéz feladat belevágni a fogyókúrába.

Azok, akik korábban már próbáltak fogyókúrázni, de nem jártak sikerrel, gyakran vádolják magukat ilyen kijelentésekkel, mint pl.: Sohasem fogok lefogyni, ez olyan családon belüli dolog, a génekben van stb.

Az egész cikk 1.5.2024 0

Mug cake, muffin, cup cake, brownies – mik ezek, éz hogyan készétsük el Mug cake, muffin, cup cake, brownies – mik ezek, éz hogyan készétsük el

A Dine4Fit felhasználóinak évekkel ezelőtt létrehoztunk egy privát csoportot, mégpedig a „Fogyunk és egészségesen táplálkozunk a Dine4fit segítségével” nevű csoportot.

Nagyon örülünk, hogy az emberek nem csak tanácsot adnak egymásnak az alkalmazás beállításaival kapcsolatban, de megosztják étrendjüket, és tippeket is adnak egymásnak ételekre.

Az egész cikk 24.4.2024 0