18.2.2022 Dine4fit.hu

Elhízás a pszichoszomatika szemszögéből: hogyan keletkezik, és hogyan lehet megszabadulni tőle?

Megkértek a szerkesztőségtől, hogy írjak pár sort az elhízásról pszichoszomatikus szemszögből.

Miért? Mert annak, hogy túlsúlyosak vagyunk, sok oka van, és ezekben a pszichoszomatikus okok is nagy szerepet játszanak.

Ezt a lehetőséget inkább arra használnám fel, hogy elgondolkozzunk a túlsúly lehetséges okain és következményein, és nem csak a magánéletünkben, hanem a közösségi életünkben is –  hogyan befolyásolja az elhízás a gondolkodásunkat, attitűdeinket, döntéseinket, és tetteinket.

hubnutí

Ha csak az olyan kulcsszavakra keresünk a google-ban, mint a „pszichoszomatika”, „okok”, és „elhízás”, akkor több ezer találatnyi cikkre bukkanunk.

 • De elgondolkoztunk már azon valamikor, hogy az, amit eszünk, hogyan hat a pszichénkre és így az egész életünkre?

Ha most az elhízás szimbolikus pszichoszomatikus okaival foglalkozunk, akkor észrevehetjük a különböző szakértők nézeteinek különbségeit. Általánosságban úgy gondolom, hogy az elhízás vagy túlsúly kimondott szimbolikája nagyon le van egyszerűsítve, és nem tekinthető az emberekkel végzett munka egyetlen kulcsfontosságú előfeltételének.

Csakis a kliensek saját belső gondolkodásmódja tekinthető döntőnek, amely teljesen eltérhet a leírtaktól. A szimbolika persze nagyon sok mindenre felhívhatja a figyelmünket, és sokszor magát a klienst is „elvezetheti” túlsúllyal való küzdelmének lehetséges okához.

Érdekességként most bemutatom valamelyiket közülük:

Túlsúlyos emberek tudat alatt (tudatlanul):

 • saját súlyukkal harcolnak
 • a zsírt védőrétegként használják fel egy olyan környezettel szemben, ahol nincs szeretet, azaz saját várukba zárják magukat (testükben), mert semmi sem szigetel úgy, mint a zsír. Azonban ez semmilyen “meleget” nem enged sem befelé, sem kifelé.
 • „bújócskát játszanak” – kerülik a valóságot, menekülnek saját ÉN-ük elől, nem élnek szexualitásuknak megfelelően, „stagnálnak” a gyerek-„zsírban”.
 • védtelennek érzik magukat – gyakran nagyon érzékeny emberek, a zsírt “lökhárítóként” használják, nem tudják kezelni érzéseiket, a zsír segít eltompítani a rossz érzelmeket és élményeket.
 • nincsenek megelégedve önmagukkal, „szidják” a testüket, és az pedig védekezik…

Mindezek és még sok más egyéb mentális oka lehet az elhízásnak. Ha pedig kiderül, hogy a kliens szeretne dolgozni magán, akkor célszerű az illetőt támogatni, lehetőleg egy szakemberrel.

De mik a lehetséges következmények? Milyen társadalmi hatása lehet a túlsúlynak a körülöttünk lévő emberekre, az önértékelésre, vagy akár a társaságra? Az, hogy “kövér” vagyok, tényleg csak az én dolgom? Természetesen egy bizonyos mértékig igen.

Sok csodálatos, szerető boldog embert ismerek, akik nem foglalkoznak az alakjukkal, és egyáltalán nem látszik, hogy a kilóik akár egy cseppet is befolyásolják a hangulatukat. De ismerek olyanokat is, és sokkal többen is vannak, akik nem boldogok – nem érzik jól magukat, nem tudnak teherbe esni, hangulatingadozásaik vannak, és nem csak az én rendelőmet látogatják.

 • Miért tartom tehát olyan fontosnak felismerni, hogy saját magunk és gyermekeink életére való odafigyelés kulcsfontosságú az életünkben, és nem csak egy „modern trend”-je a kornak? Mert úgy gondolom, hogy társasági emberek vagyunk, és az, ahogyan érezzük magunkat, akarva-akaratlanul hatással van a körülöttünk lévőkre. A következő spirál ezt elég világosan megmagyarázza nekünk.

Gondolkozzunk el ezen mindannyian, mivel egy olyan ember, aki…

 • jobb információval rendelkezik a táplálkozásról (tudja, hogy melyik élelmiszerek ártanak, és melyek a megfelelőek), ezért jobb döntéseket tud hozni (mit egyen és mit nem), ami utána megmutatkozik nála a jobb életszemléleténél is
 • jobb döntéseket tudni hozni, és jobb a hozzáállása is – jobban állítja be gondolkodását
 • jobb a gondolkodásmódja – jobban viszonyul az egészséghez
 • jobban viszonyul az egészséghez – több energiája van
 • több energiája van – több energiát ad le (úgy a fizikai, mint a szellemi)
 • több energiát ad le – nő a teljesítménye, és gyorsabban éri el céljait
 • nagyobb a teljesítménye, és eléri céljait – nagyobb az önbizalma, és további kihívásokat keres
 • nagyobb az önbizalma – gyorsabban fejlődik a személyisége
 • gyorsabban fejlődik – több lehetősége és tapasztalata van
 • több lehetősége és tapasztalata van – jobb döntéseket hoz, okosabb, jobb az ítélőképessége
 • jobb az ítélőképessége – minőségibb életet él

Úgy gondolom, hogy a fordított spirált (negatív spirál) mindannyian könnyen el tudjuk képzelni.

Az elhízás tehát valóban csak az én dolgom?

Bárhogyan is válaszolnak a kérdésre, akár titokban is, de egy dolgot ki kell hangsúlyozni. Csak a belső erőforrásainkra hagyatkozzunk, ne a csodatevő szerekre. Amennyiben különböző vegyszeres kiegészítőkre, vagy egyéb eszközökre támaszkodunk, akkor azzal elutasítjuk a saját belső erőnket. Az ideális testsúly elérése elsősorban a saját magunkon elvégzett munkán múlik, úgy a külsőn, mint a belsőn. A belső alatt azt értjük, hogy a gondolatainkat és a tudatalatti akaratunkat egyensúlyba hozzuk. A külső a szervezet megtisztulását, az anyagcsere megváltoztatását, a megfelelő táplálkozást, a helyes fizikai aktivitást, és a fizikai állapot fenntartását jelenti.

források, és inspiráció: www.vladozlatos.com,  V. Sinelnikov: Szeresd a betegséged, R. Dahlke: A lélek nyelve: a betegség.

 

Radka Doležalová
www.dolezalova-fyzioterapie.cz

fizioterapeuta, a magánpraxisban pszichoszomatikus kezeléssel foglalkozó NLP-szakorvos
Egyéb érdekes olvasnivalók:

Kutya, mint sparring partner

18.2.2022 Dine4fit.hu Cikkek

Hozzászólások

A hozzászólások nem képviselik a szerkesztők vagy a blog üzemeltetőjének véleményét.

Hozzászólás írása

Kapcsolódó cikkek
Élelmiszertechnológus és táplálkozási szakértő: Mennyit, és milyen zsírokat kellene naponta fogyasztani? Élelmiszertechnológus és táplálkozási szakértő: Mennyit, és milyen zsírokat kellene naponta fogyasztani?

Állandóan azon gondolkodom, hogy melyik makrotápanyagtól kellene jobban rettegni, a szénhidrátoktól vagy a zsíroktól.

Emlékszem még, amikor középiskolába jártam, és fogyni szerettem volna, akkor a zsírszegény étrend volt a sláger. Egyáltalán nem értettem a táplálkozáshoz, és így a zsír automatikusan „csúnya” szó lett nálam, és egyik napról a másikra szinte teljesen kiiktattam az étrendemből.

Az egész cikk 8.11.2023 0