18.2.2022 Dine4fit.hu

Elhízás a pszichoszomatika szemszögéből: hogyan keletkezik, és hogyan lehet megszabadulni tőle?

Megkértek a szerkesztőségtől, hogy írjak pár sort az elhízásról pszichoszomatikus szemszögből.

Miért? Mert annak, hogy túlsúlyosak vagyunk, sok oka van, és ezekben a pszichoszomatikus okok is nagy szerepet játszanak.

Ezt a lehetőséget inkább arra használnám fel, hogy elgondolkozzunk a túlsúly lehetséges okain és következményein, és nem csak a magánéletünkben, hanem a közösségi életünkben is –  hogyan befolyásolja az elhízás a gondolkodásunkat, attitűdeinket, döntéseinket, és tetteinket.

hubnutí

Ha csak az olyan kulcsszavakra keresünk a google-ban, mint a „pszichoszomatika”, „okok”, és „elhízás”, akkor több ezer találatnyi cikkre bukkanunk.

 • De elgondolkoztunk már azon valamikor, hogy az, amit eszünk, hogyan hat a pszichénkre és így az egész életünkre?

Ha most az elhízás szimbolikus pszichoszomatikus okaival foglalkozunk, akkor észrevehetjük a különböző szakértők nézeteinek különbségeit. Általánosságban úgy gondolom, hogy az elhízás vagy túlsúly kimondott szimbolikája nagyon le van egyszerűsítve, és nem tekinthető az emberekkel végzett munka egyetlen kulcsfontosságú előfeltételének.

Csakis a kliensek saját belső gondolkodásmódja tekinthető döntőnek, amely teljesen eltérhet a leírtaktól. A szimbolika persze nagyon sok mindenre felhívhatja a figyelmünket, és sokszor magát a klienst is „elvezetheti” túlsúllyal való küzdelmének lehetséges okához.

Érdekességként most bemutatom valamelyiket közülük:

Túlsúlyos emberek tudat alatt (tudatlanul):

 • saját súlyukkal harcolnak
 • a zsírt védőrétegként használják fel egy olyan környezettel szemben, ahol nincs szeretet, azaz saját várukba zárják magukat (testükben), mert semmi sem szigetel úgy, mint a zsír. Azonban ez semmilyen “meleget” nem enged sem befelé, sem kifelé.
 • „bújócskát játszanak” – kerülik a valóságot, menekülnek saját ÉN-ük elől, nem élnek szexualitásuknak megfelelően, „stagnálnak” a gyerek-„zsírban”.
 • védtelennek érzik magukat – gyakran nagyon érzékeny emberek, a zsírt “lökhárítóként” használják, nem tudják kezelni érzéseiket, a zsír segít eltompítani a rossz érzelmeket és élményeket.
 • nincsenek megelégedve önmagukkal, „szidják” a testüket, és az pedig védekezik…

Mindezek és még sok más egyéb mentális oka lehet az elhízásnak. Ha pedig kiderül, hogy a kliens szeretne dolgozni magán, akkor célszerű az illetőt támogatni, lehetőleg egy szakemberrel.

De mik a lehetséges következmények? Milyen társadalmi hatása lehet a túlsúlynak a körülöttünk lévő emberekre, az önértékelésre, vagy akár a társaságra? Az, hogy “kövér” vagyok, tényleg csak az én dolgom? Természetesen egy bizonyos mértékig igen.

Sok csodálatos, szerető boldog embert ismerek, akik nem foglalkoznak az alakjukkal, és egyáltalán nem látszik, hogy a kilóik akár egy cseppet is befolyásolják a hangulatukat. De ismerek olyanokat is, és sokkal többen is vannak, akik nem boldogok – nem érzik jól magukat, nem tudnak teherbe esni, hangulatingadozásaik vannak, és nem csak az én rendelőmet látogatják.

 • Miért tartom tehát olyan fontosnak felismerni, hogy saját magunk és gyermekeink életére való odafigyelés kulcsfontosságú az életünkben, és nem csak egy „modern trend”-je a kornak? Mert úgy gondolom, hogy társasági emberek vagyunk, és az, ahogyan érezzük magunkat, akarva-akaratlanul hatással van a körülöttünk lévőkre. A következő spirál ezt elég világosan megmagyarázza nekünk.

Gondolkozzunk el ezen mindannyian, mivel egy olyan ember, aki…

 • jobb információval rendelkezik a táplálkozásról (tudja, hogy melyik élelmiszerek ártanak, és melyek a megfelelőek), ezért jobb döntéseket tud hozni (mit egyen és mit nem), ami utána megmutatkozik nála a jobb életszemléleténél is
 • jobb döntéseket tudni hozni, és jobb a hozzáállása is – jobban állítja be gondolkodását
 • jobb a gondolkodásmódja – jobban viszonyul az egészséghez
 • jobban viszonyul az egészséghez – több energiája van
 • több energiája van – több energiát ad le (úgy a fizikai, mint a szellemi)
 • több energiát ad le – nő a teljesítménye, és gyorsabban éri el céljait
 • nagyobb a teljesítménye, és eléri céljait – nagyobb az önbizalma, és további kihívásokat keres
 • nagyobb az önbizalma – gyorsabban fejlődik a személyisége
 • gyorsabban fejlődik – több lehetősége és tapasztalata van
 • több lehetősége és tapasztalata van – jobb döntéseket hoz, okosabb, jobb az ítélőképessége
 • jobb az ítélőképessége – minőségibb életet él

Úgy gondolom, hogy a fordított spirált (negatív spirál) mindannyian könnyen el tudjuk képzelni.

Az elhízás tehát valóban csak az én dolgom?

Bárhogyan is válaszolnak a kérdésre, akár titokban is, de egy dolgot ki kell hangsúlyozni. Csak a belső erőforrásainkra hagyatkozzunk, ne a csodatevő szerekre. Amennyiben különböző vegyszeres kiegészítőkre, vagy egyéb eszközökre támaszkodunk, akkor azzal elutasítjuk a saját belső erőnket. Az ideális testsúly elérése elsősorban a saját magunkon elvégzett munkán múlik, úgy a külsőn, mint a belsőn. A belső alatt azt értjük, hogy a gondolatainkat és a tudatalatti akaratunkat egyensúlyba hozzuk. A külső a szervezet megtisztulását, az anyagcsere megváltoztatását, a megfelelő táplálkozást, a helyes fizikai aktivitást, és a fizikai állapot fenntartását jelenti.

források, és inspiráció: www.vladozlatos.com,  V. Sinelnikov: Szeresd a betegséged, R. Dahlke: A lélek nyelve: a betegség.

 

Radka Doležalová
www.dolezalova-fyzioterapie.cz

fizioterapeuta, a magánpraxisban pszichoszomatikus kezeléssel foglalkozó NLP-szakorvos
Egyéb érdekes olvasnivalók:

Főszerepben a spenót – tippek zöld ételekre a Dine4Fit csoportból

18.2.2022 Dine4fit.hu Cikkek

Hozzászólások

A hozzászólások nem képviselik a szerkesztők vagy a blog üzemeltetőjének véleményét.

Hozzászólás írása

Kapcsolódó cikkek
MUDr. Marie Skalská: Mikortól lehet akár az életünkre is veszélyes a túlsúly? MUDr. Marie Skalská: Mikortól lehet akár az életünkre is veszélyes a túlsúly?

Azt, hogy a plusz kilók nem tesznek jót az egészségünknek, Hippokratész már 2000 évvel ezelőtt tudta, amikor megfigyelte, hogy a hirtelen halál gyakrabban fordul elő a “kövérebb” embereknél, mint a karcsúbbak esetében.

Azt, hogy saját magunk esetében mi a helyzet a testsúlyunkkal, a legegyszerűbben a testtömegindex, avagy a BMI alapján tudjuk meghatározni. Egy másik, ennél is fontosabb paraméter, ami alapján megítélhetjük a többletkilogrammok súlyosságát, az a derékbőség.

Az egész cikk 10.4.2024 0

Táplálkozási terapeuta, Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS.: Akkor is le lehet fogyni, ha néha lazítunk Táplálkozási terapeuta, Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS.: Akkor is le lehet fogyni, ha néha lazítunk

Sokan azt gondolják, hogy a fogyókúra egy büntetés, és azzal a gondolattal vágnak bele, hogy rettenetesen vissza kell fogniuk magukat, túlárazott fogyókúrás termékeket kell vásárolniuk, éhezniük kell, rengeteget kell mozogniuk és mindenről kedvenc ételükről le kell mondaniuk.

Valaki valóban így csinálja, de én nem rajongok érte. Az én filozófiám kicsit más: “Inkább lazábban, de fenntarthatóan.”

Az egész cikk 27.3.2024 0