30.5.2022 Dine4fit.hu

Miért számolnak a különböző kalkulátorok eltérő BMR-t, és hogyan állítsuk be helyesen az aktivitásokat a Dine4Fit alkalmazásban

Mostani cikkem a blog.Dine4Fit.hu – milyen számítási módszert használjunk a bazális alapanyagcsere számításához, és hogyan állitsuk be cikk folytatásaként írtam.

Ma a kalkulátorokról és a fogyókúra közbeni aktivitásokról lesz szó.

Tehát a kalkulátorok… Hogy is van ez? Én a BMR-t (bazális anyagcsere) a Harris Benedict képlet alapján számolom, amivel az In body készülék is számol (a Jičín-i rendelőmben ilyen van). A Dine4Fit a Mifflin – St.Jeor képlet szerint számol. És amennyiben ismerjük a testzsír százalékot, akkor a Katch – Mcardle egyenlet alapján.

Vigyázat – amennyiben a testzsír-százalék nem egy megbízható mérésből származik, akkor a fénykép alapján akár alá is becsülhetik a saját testzsír-százalékukat. Ha a testzsír-százalékban 10%-nyit tévednek, a beviteli különbség akár 400-500 kJ is lehet. És ez kulcsfontosságú a fogyókúra szempontjából. Ezért azt javaslom, hogy ne adják meg a becsült zsírszázalékot, amennyiben nem egy megbízható mérésből származik.

A gyakorlatban nálam a mérésekkel nem rendelkező ügyfelek esetében az vált be, hogy a bevitelt és a BMR számítását a Harris Benedict képlet alapján végzem, anélkül, hogy megadnánk a zsírszázalékot, vagy a Dine4Fit alkalmazás szerint a Mifflin-St.J. képlet alapján.

Hogyan?

Amennyiben valamilyen bioimpedancia mérésből ismerik a saját BMR értéküket, akkor a Dine4Fit beállításokban ezt kell beállítani:

  • Saját profil: saját BMR érték, vagy hagyják, hogy a Dine4Fit számolja ki
  • Saját profil: étrend beállítások: itt mindegy, milyen értéket adunk meg, kJ vagy kcal, az csak Önökön múlik. Én jobban szeretem kJ-ban megadni (a WHO szerint a hivatalos mértékegység a kJ).

Proč různé kalkulačky počítají jiný BMR a jak si nastavit správně aktivitu v Kalorických Tabulkách

Aktivitások

  • A mozgásokkal kapcsolatban nehéz mindenki számára megfelelő útmutatót írni. Az én esetemben a következő vállt be.
  • Ülés: Ülőmunka, átlagos mozgás a háztartásban és lassú séta heti 1-2 alkalommal.
  • Könnyű munka: Ülő foglalkozás + hetente 2x zsírégető (vagy erősítő) edzés, esetleg heti 1-2 alkalommal aktív munkavégzés és edzés (aktivitástól függően lehet akár közepes aktivitás is)
  • Közepes aktivitás: Ülő foglalkozás + hetente 2-5 alkalommal zsírégető, vagy erősítő edzés. Aktív munkavégzés és heti 2-4 alkalommal edzés.
  • Nagyon aktív: Ülő foglalkozás + hetente 5-6 alkalommal zsírégető, vagy erősítő edzés, aktív munkavégzés + heti 7 alkalommal zsírégető, vagy erősítő edzés.
  • Extrémen aktív: Ülő foglalkozás és több mint 7 edzés hetente, munkahelyen kívül aktív nap, néhány típusú sportág, sportolók.

Mindenesetre ennyi elég kell legyen, és tényleg nem lehet mindenki számára megfelelő, univerzális útmutatót írni. Tehát ha valami nem működik rendesen, azt javaslom, hogy vegyék fel a kapcsolatot egy szakértővel.

Befejezésnek

A Dine4Fit és a beállítások jól működnek, amik sok embernek segíthetnek (és soknak már segítettek is) egészségük megőrzésében és a fogyásában. Anno én is több mint 30kg-ot fogytam a Dine4Fit alkalmazással, és azóta másokat is tanítok úgy enni, hogy ők is élvezhessék a pozitív változást. A történetemet megtalálhatják itt a blogon és a Kalorické Tabulky – nejlepší recepty (Jota Kiadó, 2020) cseh nyelven íródott könyvben is.

Markéta Matyášová
https://www.fitmakyta.cz

  • Képzett professzionális táplálkozási szakember és szenvedélyes szakács, aki szereti az egészségesebb főzést és sütést, valamint új egyedi receptek elkészítését. Számos recept és mintaétrend szerzője a Kalorické Tabulky (Jota Kiadó, 2020) című könyvben.
  • Végzettség: vizsgázott és szakképesítést szerzett a táplálkozás területén, Egészségügyi Minisztérium jogosult szervezet.
  • Életelv: Egészségesen élni és enni, fittnek és boldognak lenni. Életelvét át akarja adni ügyfeleinek, és segíteni akarja őket az egészséghez és a boldogsághoz vezető úton. Megtanítani őket, hogy lehet fogyni elegendő mennyiségű étellel, és az általánosan elérhető élelmiszerektől is. És hogy a testsúly és elégedettség hosszú távon is fenntartható.
  • Instagram
  • Légy fitt, és fogyjál Makyta-val a facebookon
Egyéb érdekes olvasnivalók:

Tippek az ételek és saját magunk fényképezéséhez

30.5.2022 Dine4fit.hu Cikkek, Érdekességek, Hogyan fogyókúrázzunk egészségesen?

Hozzászólások

A hozzászólások nem képviselik a szerkesztők vagy a blog üzemeltetőjének véleményét.

Hozzászólás írása

Kapcsolódó cikkek
Táplálkozási terapeuta, Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS.: Akkor is le lehet fogyni, ha néha lazítunk Táplálkozási terapeuta, Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS.: Akkor is le lehet fogyni, ha néha lazítunk

Sokan azt gondolják, hogy a fogyókúra egy büntetés, és azzal a gondolattal vágnak bele, hogy rettenetesen vissza kell fogniuk magukat, túlárazott fogyókúrás termékeket kell vásárolniuk, éhezniük kell, rengeteget kell mozogniuk és mindenről kedvenc ételükről le kell mondaniuk.

Valaki valóban így csinálja, de én nem rajongok érte. Az én filozófiám kicsit más: “Inkább lazábban, de fenntarthatóan.”

Az egész cikk 27.3.2024 0

PhDr. Iva Málková: Hogyan lehetünk ínyencek még a fogyókúra alatt is? PhDr. Iva Málková: Hogyan lehetünk ínyencek még a fogyókúra alatt is?

Manapság a csábító finomságok gazdag kínálata mellett az érzelmek is szerepet játszanak abban, hogy mennyit, mit, miért és hogyan együnk. Hogyan tudnánk meggyőzni az embereket arról, hogy nem csak az a fontos, hogy mit esznek, hanem az is, hogy miért és hogyan esznek?

Fontos megtanulni, hogy az étel nem egy problémamagoldó segédeszköz, amivel megoldjuk azokat a problémákat, amelyek egyáltalán nem is kapcsolódnak hozzá.

Az egész cikk 20.3.2024 0

Hellča Vávrová: Az egészséges életmóddal kilépünk a komfortzónánkból? Hellča Vávrová: Az egészséges életmóddal kilépünk a komfortzónánkból?

Gondolkodtak már valamikor azon, hogy milyen gyakran halljuk a “kilépni a komfortzónából” kifejezést? Az egészséges életmód kontextusában ez a mondás egy egészen új dimenziót kap, főleg a gyermekes anyukák számára, akik megpróbálják összekapcsolni a családi életet a saját testükről és lelkükről való gondoskodással.

De mit is jelent valójában “kilépni a komfortzónából”, és tényleg szükséges-e az egészségesebb életmód eléréséhez?

Az egész cikk 13.3.2024 0