21.10.2022 Dine4fit.hu

Inspiráció Petra L. Krajčinovič személyes történetéből: A fogyásnak szórakoztatónak kell lennie

Sosem volt problémám a súlyommal, de gyerekkorom óta van egy bizonyos típusú ételfüggőségem.

Amikor itthon fülledt idő volt, bebújtam a paplan alá a “Mila” édességgel…

Már nyolcéves koromban főzögettem, és tematikus gasztro-partikat szerveztem a családomnak és a barátaimnak. És természetesen kóstolgattam is, mert egyszerűen imádom az ételeket! Aztán nem csoda, hogy már kiskoromtól kezdve étellel jutalmaztam, és vigasztaltam magam. Örömet szereztem ezzel a családomnak és barátaimnak. És végül nálam is jelentkezett a túlsúly életem egyik nehéz időszakában.

Inspirace osobním příběhem Petry L. Krajčinovič: Hubnutí vás musí bavit

Akkoriban az étel a megkönnyebbülést jelentette nekem. Személyes és szakmai tapasztalataimból pedig idővel rájöttem, hogy sok más nőnek is van hasonló hozzáállása az evéssel kapcsolatban, mint nekem.

Évekkel ezelőtt úgy döntöttem, hogy a táplálkozással kapcsolatos coaching-al fogok foglalkozni, és ekkor jöttem rá, hogy mennyire erős érzelmi akadály nekem az étel. A főzés nálam a meditációt helyettesíti, az evés pedig olyan, mint egy csodálatos kompenzáció a szomorúság és a bonyolult helyzetekben. Az ételkészítés, majd az ezt követő fogyasztása legalább egy kis örömöt és nyugalmat adott nekem a fájdalmas és a nehéz években. És így főztem, sütöttem, kevertem és dagasztottam. Amikor kiástam magam, és újra talpra álltam, a mérlegre is ráálltam. És majd megütött a guta.

  • Micsoda? 106 kg?!

Ezen kívül egy rendesen széthangolt szervezet és fájó térdek. A fejemben azonnal megszólalt a vészharang: Le kell mondanod szeretett ételedről! De ez határozottan nem volt a tervemben, ami logikus, mert az étel a legerősebb emberi szükséglet – a legnagyobb örömforrás. Az agy az örömök és a jutalmak érzésére van programozva. És ha elvesszük a jutalmat, akkor elveszik az “élet értelme”. Ezért az ételfüggőség a legerősebbek közé tartozik. Az ízfüggőség viccnek hangzik.

A 2014-2016-os időszakban többféle diétát kipróbáltam, és táplálkozási szakértőkkel dolgoztam együtt. A sikerek rövid távúak voltak, néhány kilogramm fogyás, majd visszahízás formájában jelentkeztek. Már nem voltam rakoncátlan, viszont egyetlen program sem vonzott annyira, hogy kitartsak mellette. Senki nem javasolt olyan ételkoncepciót, ami működne és annyira vonzott volna, hogy kedveljem is, és ne csak “kibírnom” kelljen. És a legfontosabb résznél vagyunk. Ha változtatni szeretnének az étrendjükön, akkor azt KEDVELNI kell! Csak élvezettel, örömmel és ízléssel lehet lefogyni, és utána megtartani is a súlyt. Mert a kora gyermekkorban kialakított étkezési szokásaink nagyon erősek (és így az étkezési szokások megváltoztatásának folyamata meglehetősen összetett). Csodálkoztam, hogy a táplálkozási szakértők, és egyetlen táplálkozási program sem szentelt még eddig ennek a témának nagy figyelmet.

Inspirace osobním příběhem Petry L. Krajčinovič: Hubnutí vás musí bavit

Segítettem saját magamon. Elvégeztem a pszichológiát, az elmúlt dekádban edzősködtem, és ezt kiegészítettem táplálkozástudományi végzettséggel is. Választ kerestem több száz kérdésemre. Megérteni azt, hogy működik az emésztőrendszer és az anyagcsere. Mennyire zseniális az emberi szervezet. Hogy az emberi test egy lánghoz hasonlítható. Elégeti az élelmet, ami a szervezet tüzelőanyaga, és határozottan nem tesznek jót neki az egyoldalú diéták. Éppen ellenkezőleg, táplálnia kell. Mennyire fontos, hogy ne terheljük a szervezetet olyan élelmekkel, amelyek salakanyagot termelnek, és többek között a zsírsejtekben halmozódnak fel.

  • Megtanultam a szervezetet olyan tápanyagokkal ellátni, amelyek segítik felgyorsítani az anyagcsere folyamatokat. Elkezdtem foglalkozni az energiaegyensúllyal, növeltem az energiaforgalmat, és kiegészítettem a táplálékkiegészítőkkel.

A fejemben erősen rögzült az az információ, hogy az emésztőrendszer egy emberi élet során átlagosan 50 tonnányi táplálékot dolgoz fel. Ezért rendkívül fontos, hogy odafigyeljünk arra, hogy mit veszünk a szánkba. És ezen felül helyesen kombináljuk az ételeket, hogy felgyorsítsuk az anyagcserét. Néhány héten belül megváltozott a hozzáállásom az ételhez, és pár hónap alatt 23 kg-ot fogytam.

  • Karcsú alakra ettem túl magam.

Újra sportolok, van erőm, energiám, és ötven évesen jobban nézek ki, mint harminc évesen néztem ki! Jó dolog megérteni azt, hogy a diéták és az éhezés hosszú távon nem működnek, ha az ember fitt akar lenni és karcsú testben szeretne élni, akkor kellő táplálkozási ismeretekkel kell rendelkeznie, és folyamatosan képeznie kell magát. Csak így leszünk képesek egészséges és boldog életet élni.

Inspirace osobním příběhem Petry L. Krajčinovič: Hubnutí vás musí bavit

Recept az én FIT és FRESH életemhez?

  1. Minden a gondolatainkban kezdődik. A fejben formálódnak a döntések, a motiváció, a fegyelem, bizonyos szabályok elfogadása, és azok fixálása. Azután jön az étel, és a már említett táplálkozási ismeretek.
  2. Többéves tapasztalataimból tudom, hogy fontos, hogy ne spóroljunk az ízeken. Az étkezési rendszernek a lehető legkevésbé volna szabad megterhelőnek lennie mind ideileg, anyagilag, és mindenekelőtt az anyagcsere szempontjából.
  3. Örömmel és kedvvel le lehet küzdeni a kezdeti nehézségeket, de különösen a fenntartó időszakot. Az ételeink nem lehetnek egyhangúak, különben unalmassá válnak, és hajlamosak leszünk visszatérni az eredeti étkezési szokásainkhoz.

A kilók leadása szerintem az ízek tűzijátéka, és ehhez gyakran más családtagok is csatlakoznak. És értelemszerűen nagy népszerűsítője vagyok a mozgásnak. Én is rollerezek, úszok, edzőterembe járok edzeni szakember felügyelete mellett, szeretem a futást és a tempós gyaloglást, az aerobikot, a bikram jógát, és közvetlenül az 50-es éveim előtt megszerettem a sziklamászást. Nem csak a fizikai erőnlét miatt ajánlom a sportot, hanem a kognitív funkciók javítására, és a lelki hangolódások miatt is. Kimondottan örülök, hogy irányításom alatt javul a klienseim egészségi állapota, fogynak, javul az önbizalmuk. És ami a legfontosabb, hogy elégedettek és boldogabbak.

 

Petra L. Krajčinovič
https://www.bykrajcinovic.cz

Szakmai pályafutása során számos sikeres projektet alakított ki magának és ügyfeleinek. Több tucat forgatókönyvet írt “az életből” az „Ulice” című sorozathoz, valamint több más forgatókönyvet is televíziós és rádiós műsorokhoz, online videókhoz és podcastokhoz személyiségfejlesztő témákkal kapcsolatban. Érdekes vendégekkel együttműködve szervezi “élményfőző tanfolyamok Petrával” tanfolyamait , a 2022-es évre pedig saját, ízletes receptekkel teli naptárat adott ki.

Egyéb érdekes olvasnivalók:

Köröcskék a Dine4Fit alkalmazásban: Hová tűnt a rost? Csak semmi pánik!

21.10.2022 Dine4fit.hu Cikkek, Érdekességek, Hogyan fogyókúrázzunk egészségesen?

Hozzászólások

A hozzászólások nem képviselik a szerkesztők vagy a blog üzemeltetőjének véleményét.

Hozzászólás írása

Kapcsolódó cikkek
Mug cake, muffin, cup cake, brownies – mik ezek, éz hogyan készétsük el Mug cake, muffin, cup cake, brownies – mik ezek, éz hogyan készétsük el

A Dine4Fit felhasználóinak évekkel ezelőtt létrehoztunk egy privát csoportot, mégpedig a „Fogyunk és egészségesen táplálkozunk a Dine4fit segítségével” nevű csoportot.

Nagyon örülünk, hogy az emberek nem csak tanácsot adnak egymásnak az alkalmazás beállításaival kapcsolatban, de megosztják étrendjüket, és tippeket is adnak egymásnak ételekre.

Az egész cikk 24.4.2024 0

MUDr. Marie Skalská: Mikortól lehet akár az életünkre is veszélyes a túlsúly? MUDr. Marie Skalská: Mikortól lehet akár az életünkre is veszélyes a túlsúly?

Azt, hogy a plusz kilók nem tesznek jót az egészségünknek, Hippokratész már 2000 évvel ezelőtt tudta, amikor megfigyelte, hogy a hirtelen halál gyakrabban fordul elő a “kövérebb” embereknél, mint a karcsúbbak esetében.

Azt, hogy saját magunk esetében mi a helyzet a testsúlyunkkal, a legegyszerűbben a testtömegindex, avagy a BMI alapján tudjuk meghatározni. Egy másik, ennél is fontosabb paraméter, ami alapján megítélhetjük a többletkilogrammok súlyosságát, az a derékbőség.

Az egész cikk 10.4.2024 0