12.7.2022 Dine4fit.hu

Minden, amiről tudniuk kell, mielőtt elkezdenek futni

A futás most nagy divat. Kortól függetlenül bárhol és bármikor lehet, és alig kell hozzá valami. 

Hogyan kezdjünk bele, hogy helyesen, egészségesen, és főleg úgy fussunk, hogy jól érezzük magunkat?

Tegyék meg az első lépést

A legfontosabb, hogy kezdjük el. Igen, mindig akad valami kifogás, hogy miért ne fussunk. Még ha több ezer kifogást is tartogatnak, határozzák meg pontosan a dátumot és időpontot, amikor futni fognak. Ebben a legjobb segítség lehet egy barát – egy futó. Ha ketten megállapodnak, akkor nem mondják le olyan könnyen, és sokkal szórakoztatóbb lesz mindkettőjük számára.

Co všechno potřebujete vědět, když začínáte s během

Elsősorban saját magunk miatt fussunk

Igen, a futás jelenleg divat, de nem biztos, hogy mindenkinek megfelel. Nagy hiba, ha csak azért akarnak elkezdeni futni, mert a barátjuk, vagy a párjuk is fut, és vele akarnak lenni. Ha nincs saját belső motivációjuk, soha nem fognak kitartani mellette. Nagyon jó, ha kitűzünk egy célt. Akár egy kicsit is – például azt, hogy javítsunk az állóképességünkön, hogy többet tartózkodjunk a friss levegőn, hogy jobban megismerjük saját magunkat és testünket. Vagy csak úgy, szórakozásból futni. Ez a kezdőknél is be szokott válni, ne gondolkodjunk rajta sokat, ne törjük ezen a fejünket.

Ne akarjanak mindent egyszerre

Még csak kezdők, így a szervezetnek fokozatosan hozzá kell szoknia a terheléshez. Könnyedén, nagyon lassan kezdjenek futni. Hogy nyugodtan tudjanak beszélni, és nem lihegve. Ezt hívják “beszédtempónak”. Az a fontos, hogy jól érezzék magukat. Ha túlzásba viszik az első futást, akkor következőhöz már nem lesz kedvük.

Ne féljenek a gyaloglástól

Barátkozzanak meg azzal a ténnyel, hogy az elején a szervezetük még nem áll készen a folyamatos futásra. Ellenkező esetben csak feleslegesen fognak küzdeni CSAK azért, hogy fussanak. Amikor kapkodni kezdenek a levegőért, és újra előjön az a kellemetlen szúrás az oldalukban, már nem fognak tudni tovább futni, és mint máskor, ismét feladják. Ha az egójuk nem engedi, menjenek olyan helyre futni, ahol senki sem látja Önöket, és váltogassák a futást és a tempós gyaloglást. A testük megszokja, és hamarosan azt veszik majd észre, hogy csak futnak.

Adagolják a kilométereket is

Ugyanúgy, mint ahogy az elején nem szabad túlzásba vinni a tempót, úgy az is fontos, hogy ne vigyék túlzásba a távot sem. Még sportteszter sem kell hozzá. Próbálják meg az elején otthon hagyni, és figyeljenek a testükre. Saját maga fogja jelezni, mikor érzi jól magát, és mikor kezd fáradni.

Co všechno potřebujete vědět, když začínáte s během

Alakítsanak ki szokást

Bizonyított tény, hogy a szervezetnek 21 napra van szüksége a megszokásig – és ha ezidő alatt rendszeresen csinálnak valamit, akkor a testük azt megszokja, és szükségük lesz a futásra. Ne aggódjanak, nem kell mind a 21 napon egymás után futniuk, de érdemes rendszeresen, ideális esetben minden második nap futni. Ismét elegendő a rövidebb táv és a lassú tempó, akár gyaloglással felváltott futás is. De ha csak véletlenszerűen edzenek, a szokás nem fog jelentkezni.

Ne engedjék, hogy a futás unalmas legyen

Nincs annál unalmasabb, mint hetente többször ugyanazt a kört lefutni. Már ismerik az összes fát, összes oszlopot, összes padot, összes követ. Mink is, még ha a kedvenc útvonalaink az otthonunkhoz közel vannak, akkor is váltogatjuk őket. Néha csak meg kell változtatni az kör irányát, és hirtelen más lesz. Ne féljenek megnézni a térképet, és orra futni, ahol még nem jártak. Mink például nemrég találtunk egy helyet gyönyörű kilátással. Az új útvonal lefoglalja az agyunkat, és megváltoztatja a tempót is, különösen, ha az útvonal változó és dombos.

  • fotó: Nutrend és a szerző archívuma

A Dine4Fit szerkesztőség tippje

Azt akarják, hogy a futás könnyed legyen? Kövessék étrendjüket a Dine4Fit alkalmazás segítségével. Elérhető Android-ra, iOS-ra, és Windows Phone-ra.

Soňa Hrabec Kotulková a Michal Hrabec
https://running2.cz

Soňa és Michal újságírók, testben és lélekben is igazi futók, ezért írnak erről a sikeres Running2.cz futóblogban. A prágai félmaratonon ismerkedtek meg, majd három évvel később futóesküvőt tartottak. Mindketten szeretnek a természetben és a hegyekben futni, szeretnek utazni és szenvedélyük az ultrafutás.
instagram: running2.cz
facebook: Running2.cz

Egyéb érdekes olvasnivalók:

Legjobb harapnivalók nyaraláshoz az útra III.

12.7.2022 Dine4fit.hu Cikkek, Érdekességek

Hozzászólások

A hozzászólások nem képviselik a szerkesztők vagy a blog üzemeltetőjének véleményét.

Hozzászólás írása

Kapcsolódó cikkek
Fogyni csak lassan, ne higgyenek a varázslatosan gyors lehetőségeknek Fogyni csak lassan, ne higgyenek a varázslatosan gyors lehetőségeknek

Nemrég tettük közzé itt a blogunkon egy háromgyermekes édesanya elképesztő átalakulását, aki saját elhatározásával és a Dine4Fit alkalmazás segítségével egy év alatt el érte álmai alakját.

És mivel a szimpatikus Romana a Facebook-csoportunknak is tagja, beszélgettünk vele, és megkérdeztük, mi az, amit még tanácsolna másoknak.

Az egész cikk 10.8.2022 0

Egészséges ételek, amelyek egészségtelenek Egészséges ételek, amelyek egészségtelenek

A reklámok és egyes ételek elnevezése azt a gondolatot keltheti bennünk, hogy valami egészségeset eszünk.

Sok esetben azonban ez nem igaz.

Sok reklám azt sugallja nekünk, hogy milyen egészségesen fogunk enni, ha ezt vagy azt esszük, mennyi tejet, vitamint, élőflórát tartalmaznak stb. A valóságban az ilyen termékeknek van egy másik arcuk is, amit a reklámok már nem emlegetnek.

Az egész cikk 26.7.2022 0

Tíz biztonságos és kellemes otthoni edzés Tíz biztonságos és kellemes otthoni edzés

Az elmúlt évben a edzés az edzőtermekből, fitnesztermekből és a sportpályákról az online világba költözött, aminek köszönhetően megnőtt a saját motivációnk és fegyelmünk szembeni igényünk is.

Másrészt egy váratlan lehetőség nyílt meg előttünk, hogy kedvenc oktatóink állandóan velünk legyenek az “orrunk alatt”, a saját otthonunkban.

Az egész cikk 21.7.2022 0