15.1.2023 Dine4fit.hu

Dine4fit: Nem elég, ha „zöldek a köröcskék“?

Léteznek szabályok a megfelelő étrendek elkészítésére?

Vagy egyszerűen elég, ha teljesítjük az egyes tápanyagok napi bevitelét, és minden rendben van?

Gyakran azon töprengünk, hogyan tervezzük meg az étkezésünket úgy, hogy minden érték zöld legyen. Ez annyit jelent, hogy gondoskodunk arról, hogy megfelelő mennyiségű fehérjét, szénhidrátot, zsírt és rostot vigyünk be szervezetünkbe naponta. Mindannyian elsősorban a mennyiséget és a számokat figyeljük.

illusztrációs kép

Hogy mindent jobban megértsünk, nézzünk meg egy kissé extrém példát. Valaki például ehet 300 grammnyi hasábburgonyát rántott sajttal, fél liter édes limonádét és este egy gombóc fagylaltot és egy lattét. Gondosan felír mindent a Dine4Fit alkalmazásba, és még a köröcskék is zöldek nála, mert így a napi bevitel 100%-ban teljesül. Még ha sejtjük is, hogy egy kiegyensúlyozott étrend nem így néz ki, akkor is elégedett lehet az illető, mert zöldek a köröcskék.

De az egészséges táplálkozás elve természetesen a rendszeres és főleg a minőségi étkezés.

Étrendünket éppen azért tervezzük, hogy ne csak kellő mennyiségű makrotápanyagot kapjunk, hanem elsősorban minőségi forrásokból. Valószínűleg a sült krumpli szénhidrátja nem lesz olyan tápláló, mint a főtt burgonyában vagy a kuszkuszban található szénhidrát. A fél liternyi tejeskávéban lévő fehérje pedig nem ugyanaz, mint a sült túróban. Ez tényleg csak szemléltető eset, nem kell azon vitatkozni, hogy egy ilyen “horror” esetben a köröcskék úgysem lennének zöldek.

A tervezésnél nem csak a mennyiségre kell figyelni, hanem arra is, hogy milyen ételt fogunk fogyasztani. Minőségi forrásokat kell keresni, és olyan ételeket kell kombinálni, amelyek segítenek elérni a napi kalóriabevitelünket.

Při zapisování do aplikace Kalorické Tabulky si mohu dát cokoliv, co budu chtít, ale rozumně to rozložit a propojit i s jinými potravinami.

De vigyázzanak. Nem arról van szó, hogy ne egyenek krumplit, hanem gondoljanak arra, hogy ez nem ideális. Az ízeket szükség szerint kell változtatni, és az ízlelőbimbókat ki kell elégíteni. Élvezni kell az ételt és élvezni kell az életet. A Dine4Fit alkalmazásba feljegyezve azt ehetünk, amit csak akarunk, de észszerűen elosztva más ételekkel kombinálva.

Ha rántott sajtot szeretnénk enni, akkor azon is elgondolkodhatunk, hogy a klasszikusnál milyen egészségesebb elkészítési mód létezik még. Megsüthetjük például sütőben, vagy esetleg forrólevegős fritőzben. Ha fagyizni szeretnénk, akkor mindenképpen jó időpontot kell választanunk az elfogyasztására, és nem este lefekvés előtt. A sült krumplihoz pulykahúst választunk, ami fehérjékben nagyon gazdag. És megpróbáljuk mindezt nem egy nap alatt megenni, hanem minél hosszabb időre elosztani.

Redukciós fázisban azért próbáljuk sokkal rafináltabban és kifinomultabban megtervezni az étrendünket, mint a fenntartó fázisban.

Ha a lehető legjobb étrendet fogják maguknak összeállítani, de nem szánnak rá elég időt, vagy függetlenül az összetételétől nem fognak rendszeresen enni, nem lesz javulás. A Dine4Fit alkalmazásnak köszönhetően nem csak a tápanyagok mennyiségét, a napi bevitelt és a szükséges tápanyagok grammokban megadott értékeit láthatják, hanem azt is, hogy miből származnak az egyes tápanyagok. Fontos, hogy megtanuljunk olyan élelmiszereket enni és olyan ételeket elkészíteni, amelyek ízélményt, és vizuális élvezetet nyújtanak, és a táplálkozás szempontjából is hasznosak lesznek számunkra.

 

Hellča Vávrová
https://www.instagram.com/cobuduzasvarit

Egyéb érdekes olvasnivalók:

Örök téma – tényleg annyira ijesztő a cukor?

15.1.2023 Dine4fit.hu Cikkek, Érdekességek, Hogyan fogyókúrázzunk egészségesen?

Hozzászólások

A hozzászólások nem képviselik a szerkesztők vagy a blog üzemeltetőjének véleményét.

Hozzászólás írása

Kapcsolódó cikkek
MUDr. Marie Skalská: Mikortól lehet akár az életünkre is veszélyes a túlsúly? MUDr. Marie Skalská: Mikortól lehet akár az életünkre is veszélyes a túlsúly?

Azt, hogy a plusz kilók nem tesznek jót az egészségünknek, Hippokratész már 2000 évvel ezelőtt tudta, amikor megfigyelte, hogy a hirtelen halál gyakrabban fordul elő a “kövérebb” embereknél, mint a karcsúbbak esetében.

Azt, hogy saját magunk esetében mi a helyzet a testsúlyunkkal, a legegyszerűbben a testtömegindex, avagy a BMI alapján tudjuk meghatározni. Egy másik, ennél is fontosabb paraméter, ami alapján megítélhetjük a többletkilogrammok súlyosságát, az a derékbőség.

Az egész cikk 10.4.2024 0

Táplálkozási terapeuta, Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS.: Akkor is le lehet fogyni, ha néha lazítunk Táplálkozási terapeuta, Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS.: Akkor is le lehet fogyni, ha néha lazítunk

Sokan azt gondolják, hogy a fogyókúra egy büntetés, és azzal a gondolattal vágnak bele, hogy rettenetesen vissza kell fogniuk magukat, túlárazott fogyókúrás termékeket kell vásárolniuk, éhezniük kell, rengeteget kell mozogniuk és mindenről kedvenc ételükről le kell mondaniuk.

Valaki valóban így csinálja, de én nem rajongok érte. Az én filozófiám kicsit más: “Inkább lazábban, de fenntarthatóan.”

Az egész cikk 27.3.2024 0