2.5.2023 Dine4fit.hu

Markéta Nevěčná: A proteines termékek boom-ja, és egy recept házi Monte elkészítéséhez

Bármelyik soron sétálok az élelmiszerboltban, mindenhol találkozok a ” high protein ” “fit protein” “magas fehérjetartalmú” feliratokkal.

Manapság már lehet venni proteines pirítóst, proteines kenyeret, proteines tésztát, proteines joghurtot, protein shot-ot, proteines pudingot, proteines zabkását, proteines tejet, proteines mogyoróvajat, proteines csokit, protein-szeletet, proteines sütit…

Mink, akik a Dine4Fit-et használjuk, tudjuk, hogy a fehérje zöld köröcske elérése sokszor meglehetősen nehéz. Így megértem, hogy nagyon csábító ezeket a ” high protein” termékeket beszerezni. De ha megfordítom a terméket és megnézem a csomagoláson feltüntetett összetételét, akkor nincs benne semmi forradalmi újítás. Egyedül arról van szó, hogy a gyártó növényi vagy állati fehérjét adott a szokásos termékhez. A növényi főként hüvelyesekből, az állati általában tejsavófehérje – más néven tejfehérje. Pusztán gazdasági szempontból sokkal jobb, ha magunk szerezzük be a tejsavófehérjét, ideális esetben 70-85% CFM technológiával készült koncentrátumot. A százalékok azt jelentik, hogy 70-85% fehérjét tartalmaz, a többit pedig az ún. ballasztanyagok teszik ki (pl. laktóz).

Markéta Nevěčná: Boom proteinových produktů a recept na domácí monte

CFM technológia – angolul cross flow microfiltration, magyarul keresztáramú mikroszűrés. Ez egy olyan módszer, amely szitarendszert használ, amely finoman szűri a fehérjét a végső formájára. Pusztán fizikai módszer, a fehérje semmilyen kémiai anyagal nem érintkezik. Számomra ezért sokkal előnyösebb – mind gazdasági, mind táplálkozási szempontból is – veszek egy natúr fehér joghurtot, és adok hozzá egy kanál fehérjeport.

Kezdetnek jó ízesítés nélküli fehérjét választani, vagy amolyan semleges – klasszikus – vanília, esetleg csokoládé ízűt. Ezeket az ízeket jól lehet kombinálni különféle tejtermékekkel, gyümölcsökkel, diófélékkel, így biztosan megtalálják majd a felhasználásuk módját.

Én leginkább sütéshez és sütés nélküli édes desszertekhez használom őket. A legjobb stratégia az, ha a liszt egy részét és a cukor egy részét a fehérjével helyettesítjük. Manapság azonban már lehet olyan recepteket is találni, ahol a protein mennyisége külön fel van tüntetve. A kedvencem a körtepuding, a poharas sajttorta, a tejbegríz, de még a palacsinta, vagy a túrós-kávés szelet sem elhanyagolható.

A tejsavófehérjétől nem kell félni. Nem árt neki, ha felforraljuk, az sem, ha megsütjük. Nem lesz keserű, alapvetően nem változtatja meg a tészta szerkezetét, és továbbra is megőrzi tápértékét. Nekem nagy segítség.

Ha még csak most kezdik el a proteint fogyasztani, próbálják meg fokozatosan hozzáadni ahhoz, amit rendszeresen enni szoktak. Tegyenek egy keveset a joghurtba, szórjanak egy kicsit a zabpehelyre, készítsenek chia pudingot, vagy keverjék bele a smoothie-ba.

A “proteinnel való főzés” második fázisában egy bögrés tortát próbálnék ki. Vagy ott van a palacsinta, bukta, sütemények és egyéb finomságok. Én biztos nem ragaszkodnék a vízzel vagy tejjel készített proteines italhoz. A proteinben sokkalta több lehetőség van.

De amire szeretném felhívni a figyelmüket, és amire vigyázni kell, az az lenne, hogy ne vegyék a fehérjét a fő és egyetlen fehérjeforrásnak. Sok más fehérjeforrás is felhasználható édességek sütéséhez, mint például a túró, akár tégelyes, akár fóliába csomagolt, vagy akár a rögös túró. Ezen kívül még kiemelném a cottage-t, ricottát, tojást, vagy csak a tojásfehérjét.

Tehát a proteines termékek vásárlása helyett vegyenek inkább tiszta proteint, és alkossanak belőle saját ízlésük szerint, felesleges E-k és egyéb adalékanyagok nélkül. A Dine4Fit, a pénztárcájuk és különösen a szervezetük hálás lesz érte.

Markéta Nevěčná: Boom proteinových produktů a recept na domácí monte

Házi Monte recept

A Monte az egyik legnépszerűbb desszert (nem csak) a gyermekek körében. A drágábbak közé sorolható, táplálkozási szempontból pedig nem az előnyös típusúakhoz. De van egy másik lehetőség is:

Hozzávalók

Sötét krém:

  • 70 g mogyoró
  • 40 g csokoládé ízű pudingpor
  • 40 g fehérjepor (mogyoró ízű)
  • 20 g kakaó
  • flavdrops

Világos krém:

  • 260 g skyr
  • 250 g alufóliás csomagolású túró
  • flavdrops

Elkészítés folyamata

  • A sötét krémhez a mogyorót egy erős gép segítségével finomra turmixoljuk.
  • A pudingport, a kakaót, a fehérjeport, a mogyorót és a flavdrops-ot elkeverjük 400 ml vízzel, és sűrűsödésig főzzük. Ideális, ha a fedő alatt hagyjuk kihűlni.
  • A fehér krémhez keverjük össze a skyr-t a túróval, és ízlés szerint adjunk hozzá flavdrops-ot.
  • A pohár aljára tegyük a világos túrókrémet, utána a sötét mogyorókrémet és a tetejére ismét a világos túrókrémet. A rétegeket addig váltogathatjuk, amíg meg nem telik a pohár. Ezek után már csak hűtsük le.

fotó: a cikk szerzője

Markéta Nevěčná: Boom proteinových produktů a recept na domácí monte

Markéta Nevěčná
https://www.facebook.com/profile.php?id=100063938746465

Edző és táplálkozási tanácsadó, aki az étrendeket nem papírra írja, mert az legtöbbször a fiók alján vagy a szemetesben végzi, hanem a Dine4Fit segítségével próbálja rávezetni ügyfeleit az ételek megértéséhez, felhívja a figyelmüket az élelmiszerek tápértékére, és leegyszerűsíti az álmaik alakjához vezető utat.

Egyéb érdekes olvasnivalók:

A Dine4Fit alkalmazás beállítása: Mi a helyzet az aktivitással?

2.5.2023 Dine4fit.hu Cikkek, Érdekességek

Hozzászólások

A hozzászólások nem képviselik a szerkesztők vagy a blog üzemeltetőjének véleményét.

Hozzászólás írása

Kapcsolódó cikkek
Táplálkozási terapeuta, Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS.: Akkor is le lehet fogyni, ha néha lazítunk Táplálkozási terapeuta, Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS.: Akkor is le lehet fogyni, ha néha lazítunk

Sokan azt gondolják, hogy a fogyókúra egy büntetés, és azzal a gondolattal vágnak bele, hogy rettenetesen vissza kell fogniuk magukat, túlárazott fogyókúrás termékeket kell vásárolniuk, éhezniük kell, rengeteget kell mozogniuk és mindenről kedvenc ételükről le kell mondaniuk.

Valaki valóban így csinálja, de én nem rajongok érte. Az én filozófiám kicsit más: “Inkább lazábban, de fenntarthatóan.”

Az egész cikk 27.3.2024 0

PhDr. Iva Málková: Hogyan lehetünk ínyencek még a fogyókúra alatt is? PhDr. Iva Málková: Hogyan lehetünk ínyencek még a fogyókúra alatt is?

Manapság a csábító finomságok gazdag kínálata mellett az érzelmek is szerepet játszanak abban, hogy mennyit, mit, miért és hogyan együnk. Hogyan tudnánk meggyőzni az embereket arról, hogy nem csak az a fontos, hogy mit esznek, hanem az is, hogy miért és hogyan esznek?

Fontos megtanulni, hogy az étel nem egy problémamagoldó segédeszköz, amivel megoldjuk azokat a problémákat, amelyek egyáltalán nem is kapcsolódnak hozzá.

Az egész cikk 20.3.2024 0

Hellča Vávrová: Az egészséges életmóddal kilépünk a komfortzónánkból? Hellča Vávrová: Az egészséges életmóddal kilépünk a komfortzónánkból?

Gondolkodtak már valamikor azon, hogy milyen gyakran halljuk a “kilépni a komfortzónából” kifejezést? Az egészséges életmód kontextusában ez a mondás egy egészen új dimenziót kap, főleg a gyermekes anyukák számára, akik megpróbálják összekapcsolni a családi életet a saját testükről és lelkükről való gondoskodással.

De mit is jelent valójában “kilépni a komfortzónából”, és tényleg szükséges-e az egészségesebb életmód eléréséhez?

Az egész cikk 13.3.2024 0