2.5.2023 Dine4fit.hu

Markéta Nevěčná: A proteines termékek boom-ja, és egy recept házi Monte elkészítéséhez

Bármelyik soron sétálok az élelmiszerboltban, mindenhol találkozok a ” high protein ” “fit protein” “magas fehérjetartalmú” feliratokkal.

Manapság már lehet venni proteines pirítóst, proteines kenyeret, proteines tésztát, proteines joghurtot, protein shot-ot, proteines pudingot, proteines zabkását, proteines tejet, proteines mogyoróvajat, proteines csokit, protein-szeletet, proteines sütit…

Mink, akik a Dine4Fit-et használjuk, tudjuk, hogy a fehérje zöld köröcske elérése sokszor meglehetősen nehéz. Így megértem, hogy nagyon csábító ezeket a ” high protein” termékeket beszerezni. De ha megfordítom a terméket és megnézem a csomagoláson feltüntetett összetételét, akkor nincs benne semmi forradalmi újítás. Egyedül arról van szó, hogy a gyártó növényi vagy állati fehérjét adott a szokásos termékhez. A növényi főként hüvelyesekből, az állati általában tejsavófehérje – más néven tejfehérje. Pusztán gazdasági szempontból sokkal jobb, ha magunk szerezzük be a tejsavófehérjét, ideális esetben 70-85% CFM technológiával készült koncentrátumot. A százalékok azt jelentik, hogy 70-85% fehérjét tartalmaz, a többit pedig az ún. ballasztanyagok teszik ki (pl. laktóz).

Markéta Nevěčná: Boom proteinových produktů a recept na domácí monte

CFM technológia – angolul cross flow microfiltration, magyarul keresztáramú mikroszűrés. Ez egy olyan módszer, amely szitarendszert használ, amely finoman szűri a fehérjét a végső formájára. Pusztán fizikai módszer, a fehérje semmilyen kémiai anyagal nem érintkezik. Számomra ezért sokkal előnyösebb – mind gazdasági, mind táplálkozási szempontból is – veszek egy natúr fehér joghurtot, és adok hozzá egy kanál fehérjeport.

Kezdetnek jó ízesítés nélküli fehérjét választani, vagy amolyan semleges – klasszikus – vanília, esetleg csokoládé ízűt. Ezeket az ízeket jól lehet kombinálni különféle tejtermékekkel, gyümölcsökkel, diófélékkel, így biztosan megtalálják majd a felhasználásuk módját.

Én leginkább sütéshez és sütés nélküli édes desszertekhez használom őket. A legjobb stratégia az, ha a liszt egy részét és a cukor egy részét a fehérjével helyettesítjük. Manapság azonban már lehet olyan recepteket is találni, ahol a protein mennyisége külön fel van tüntetve. A kedvencem a körtepuding, a poharas sajttorta, a tejbegríz, de még a palacsinta, vagy a túrós-kávés szelet sem elhanyagolható.

A tejsavófehérjétől nem kell félni. Nem árt neki, ha felforraljuk, az sem, ha megsütjük. Nem lesz keserű, alapvetően nem változtatja meg a tészta szerkezetét, és továbbra is megőrzi tápértékét. Nekem nagy segítség.

Ha még csak most kezdik el a proteint fogyasztani, próbálják meg fokozatosan hozzáadni ahhoz, amit rendszeresen enni szoktak. Tegyenek egy keveset a joghurtba, szórjanak egy kicsit a zabpehelyre, készítsenek chia pudingot, vagy keverjék bele a smoothie-ba.

A “proteinnel való főzés” második fázisában egy bögrés tortát próbálnék ki. Vagy ott van a palacsinta, bukta, sütemények és egyéb finomságok. Én biztos nem ragaszkodnék a vízzel vagy tejjel készített proteines italhoz. A proteinben sokkalta több lehetőség van.

De amire szeretném felhívni a figyelmüket, és amire vigyázni kell, az az lenne, hogy ne vegyék a fehérjét a fő és egyetlen fehérjeforrásnak. Sok más fehérjeforrás is felhasználható édességek sütéséhez, mint például a túró, akár tégelyes, akár fóliába csomagolt, vagy akár a rögös túró. Ezen kívül még kiemelném a cottage-t, ricottát, tojást, vagy csak a tojásfehérjét.

Tehát a proteines termékek vásárlása helyett vegyenek inkább tiszta proteint, és alkossanak belőle saját ízlésük szerint, felesleges E-k és egyéb adalékanyagok nélkül. A Dine4Fit, a pénztárcájuk és különösen a szervezetük hálás lesz érte.

Markéta Nevěčná: Boom proteinových produktů a recept na domácí monte

Házi Monte recept

A Monte az egyik legnépszerűbb desszert (nem csak) a gyermekek körében. A drágábbak közé sorolható, táplálkozási szempontból pedig nem az előnyös típusúakhoz. De van egy másik lehetőség is:

Hozzávalók

Sötét krém:

 • 70 g mogyoró
 • 40 g csokoládé ízű pudingpor
 • 40 g fehérjepor (mogyoró ízű)
 • 20 g kakaó
 • flavdrops

Világos krém:

 • 260 g skyr
 • 250 g alufóliás csomagolású túró
 • flavdrops

Elkészítés folyamata

 • A sötét krémhez a mogyorót egy erős gép segítségével finomra turmixoljuk.
 • A pudingport, a kakaót, a fehérjeport, a mogyorót és a flavdrops-ot elkeverjük 400 ml vízzel, és sűrűsödésig főzzük. Ideális, ha a fedő alatt hagyjuk kihűlni.
 • A fehér krémhez keverjük össze a skyr-t a túróval, és ízlés szerint adjunk hozzá flavdrops-ot.
 • A pohár aljára tegyük a világos túrókrémet, utána a sötét mogyorókrémet és a tetejére ismét a világos túrókrémet. A rétegeket addig váltogathatjuk, amíg meg nem telik a pohár. Ezek után már csak hűtsük le.

fotó: a cikk szerzője

Markéta Nevěčná: Boom proteinových produktů a recept na domácí monte

Markéta Nevěčná
https://www.facebook.com/profile.php?id=100063938746465

Edző és táplálkozási tanácsadó, aki az étrendeket nem papírra írja, mert az legtöbbször a fiók alján vagy a szemetesben végzi, hanem a Dine4Fit segítségével próbálja rávezetni ügyfeleit az ételek megértéséhez, felhívja a figyelmüket az élelmiszerek tápértékére, és leegyszerűsíti az álmaik alakjához vezető utat.

Egyéb érdekes olvasnivalók:

Örök téma – tényleg annyira ijesztő a cukor?

2.5.2023 Dine4fit.hu Cikkek, Érdekességek

Hozzászólások

A hozzászólások nem képviselik a szerkesztők vagy a blog üzemeltetőjének véleményét.

Hozzászólás írása

Kapcsolódó cikkek
Élelmiszertechnológus és táplálkozási szakértő: Mennyit, és milyen zsírokat kellene naponta fogyasztani? Élelmiszertechnológus és táplálkozási szakértő: Mennyit, és milyen zsírokat kellene naponta fogyasztani?

Állandóan azon gondolkodom, hogy melyik makrotápanyagtól kellene jobban rettegni, a szénhidrátoktól vagy a zsíroktól.

Emlékszem még, amikor középiskolába jártam, és fogyni szerettem volna, akkor a zsírszegény étrend volt a sláger. Egyáltalán nem értettem a táplálkozáshoz, és így a zsír automatikusan „csúnya” szó lett nálam, és egyik napról a másikra szinte teljesen kiiktattam az étrendemből.

Az egész cikk 8.11.2023 0