25.10.2021 Dine4fit.hu

Miért hízunk néha a fogyókúra alatt?

Viszonylag gyakran fordul elő (mint ahogy később megtudtam), de az elején eléggé megijesztett ez a tény engem is…

Valamivel kevesebbet eszünk, betartjuk a testmozgásokat, több kalóriát adunk le, mint amennyit bevittünk szervezetünkbe, de pár hónap után a fogyás helyett ismét felszedünk pár kilót. Hogy lehetséges ez?

Fogyókúrám bizonyos szakaszában a fogyás nálam hirtelen lelassult, majd meg is állt. Utána a súlyom először 1 kilóval, majd 2 kilóval több lett, aztán ismét 1 kilóval kevesebb… Lehetséges, hogy önök is már ismerik, és talán utána is jártak, hogy miért is van ez. Azoknak, akik nem találkoztak még ezzel, és nem ismerik, szeretném összefoglalni a saját laikus megállapításaimat.

Először néhány szót mondanék bevezetőnek. A fogyókúra során számos tényező játszik szerepet – mikor mérjük a súlyunkat, milyen gyakran, ettünk-e, vagy ittunk-e a mérés előtt, más a testsúlyunk reggel, és más este.

  • De tegyük fel, hogy mindig reggelente mérkőzünk, miután elvégeztük dolgunkat a WC-n, a mérleg mindig ugyanazon a helyen van, így minden feltétel változatlan és állandó. Úgy eszünk, ahogy kell, tornázunk. Ennek ellenére, még ha minden tanácsot be is tartunk a fogyókúra alatt, mégis felszedünk 1-2 kilót.

Egészségügyi problémák

Az egyik első dolog, amit az interneten olvastam arról, hogy 2-3 kilót hízunk a fogyókúra alatt, a Három ember egy csónakban című könyvre emlékeztetett. Ott a hős azon csodálkozik, hogy miért nem szenved a spontán vetéléstől. Azt is megtudtam, hogy a hasonló súlyingadozásért például a menopauza is lehet felelős. Itt álljunk meg, mi köze van a menopauzának az én esetemben? De ennek sokkal több hasonló egészségügyi.

Ha figyelembe vesszük az egészségügyi kockázatokat, akkor a pajzsmirigy is lehet felelős a súlygyarapodásért. Az esetleges hízásokért lehetnek felelősek még a depresszió elleni, vérnyomás, fogamzásgátló, vagy hormon gyógyszerek is.

Vízvisszatartás

Az egyik lehetőség, hogy túlzottan sós ételeket fogyasztunk, és szervezetünk visszatartja a vizet. Ezt úgy lehet felismerni, hogy ritkábban végezzük kis dolgunkat (ami persze a prosztatával szenvedő férfiaknak még néha jól is jönne, de a szervezetünk vízvisszatartása sem okoz örömöt) olyan érzés, mintha duzzadnának a lábak – a víz ilyenkor a gravitáció hatására a lábakban gyűlik össze. Ebben az esetben elég korlátozni a sómennyiség bevitelét.

Létezik egy másik oka is annak, hogy miért tartja vissza a vizet a szervezetünk. Paradox módon azért, mert sokat iszunk. Minden szervezet máshogy van beállítva, és ha több vizet kap, a szervezet elkezdi eltárolni. Mindenhol azt olvashatjuk, hogy naponte meg kell inni 2-3 liter vizet. Ez nem valós. Csak annyit igyunk, hogy ne érezzük azt, hogy „túlittuk” magunkat. Valakinek elég naponta 1-1,5 liter naponta, és a folyadékháztartásuk rendben van, a vízkiválasztás nagyszerűen működik. Találjuk meg a folyadékbevitel és folyadékleadás közötti egyensúlyt, függetlenül a „háromliteres” ajánlásoktól.

Túlzott aktivitás

Hasonlóan, mint a túlzott folyadékbevitel esetében, úgy a túlzott torna esetén is. A szervezetnek szüksége van pihenésre, mivel túlzott terheléskor fennáll a veszélye, szervezetünk un. stresszhormonokat, kortizolt szabadít fel. A szervezet ilyenkor az állandó feszültségtől fenyegetve érzi magát, és harcra készen elkezdi eltárolni a zsírokat, vagy csak áthelyezi azokat egyik helyről a másikra. Nagyobb mértékben akár az izomtömeget is elpusztíthatja, megakadályozhatja a tesztoszteron hatást, csontritkulást okozhat.

  • Tehát ha egy túlzott edzés után hosszabb ideig érezzük magunkat fáradtnak, nincs kedvünk sportolni, fájnak az izmaink, inaink és ízületeink, akkor ideje az edzést korlátozni, többet kell pihenni, tartsunk 1-2 nap szünetet az edzésben. (Valahol egy hét szünetet javasolnak tartani a megterhelőbb aktivitásoktól.)

Izomképződés

Az egyik alapvető tanulság, amit az elején nem tudtam, hogy az izomtömegnek is van súlya, és az határozottan nagyobb, mint a zsírnak. Megfelelő mozgás mellet (és az optimális pulzusszám betartása mellett – sajnos ez mindenkinél más) a testünkben levő zsír egyszerűen mondva izommá alakul át. Így egy bizonyos ponton előfordulhat, hogy az izomtömeg gyarapodás végett lényegében a súlyunk megnő, mivel az izomnak a súlya nagyobb, mint az eddig lebontott zsírnak. Ezért a fogyókúra folyamatának a követésére a súlymérés nem ajánlott, annál inkább a mérések – derék és csípő mérése. Ezeken a helyeken lehet a legjobban érzékelni, hogy eltűnik-e a zsír.

Gyakori mérlegelés és kalóriaszámolás, stressz

Igen, ez is lehet egy ok a hízásra. Stresszen állapotba kerülve a szervezetünk újra hasonlóképpen fog működni, mint a túlzott terheléskor. Elkezdi elraktározni a zsírt. De hatással lehet ránk a környezetből fakadó stressz, idegesség, sietség is.

Alváshiány

A hosszú távú alváshiány azonos lehet a stresszel. Ilyenkor ismét megemelkedik az inzulin és a kortizol szint a vérben, és azt már megtudtuk, hogy mit okoz? Zsírfelhalmozódást okoz. És emellett az étvágyfokozó hormonok növekedését is. Tehát ha keveset alszunk, gyakrabban leszünk éhesek, kevesebb lesz az energiánk, szervezetünk lelassul.

Alkohol

Hát igen, mindig szóba jön az alkohol fogyókúra esetén. Igen, az üres extra és felesleges kilojoule-okról van szó, de megfigyelhetjük, hogy mindig csak általánosan emlegetik az alkoholt, semmilyen különbséget nem tesznek benne. Viszont meg kell különböztetni, hogy egy gyenge sört, bort, vagy tömény alkoholt fogyasztunk. Ugyanúgy, mint ahogy nem mindegy az sem, hogy tíz sört iszunk, vagy csak kettőt, vagy este megiszunk egy litert bort, esetleg csak két decit.

Némelyik orvos még javasolja is, hogy rendszeresen fogyasszunk kis mennyiségű alkoholt (Mint ahogyan Limonádé Joe mondta: „A kis adagokban fogyasztott  alkohol semmilyen mennyiségben nem árt.“) – a férfiaknak három sört, a nőknek két sört ajánlanak meginni naponta, vagy (sohasem együtt!) kettő-négy deci borocska, esetleg (csak) egy stampó likőr, vagy szilvapálinka.

Befejezés

Ebből tehát szumma-szummárum a jó régi következtetést vonhatjuk le – mindent csak mértékkel. Úgy az edzésnél, mint ahogyan az étkezésnél is (ahol nagyon fontos a rendszeres táplálkozás), az alkoholnál, pihenésnél, alvásnál, de a súlyméréskor is.

  • A mindennapi súlymérés helyett mérjük meg magunkat hetente egyszer, ugyanazon a napon reggel – nem leszünk rögtön stresszesek, hogyha a mérleg picit többet, vagy kevesebbet fog mutatni. Tudomásul kell venni, hogy súlyunk változása 2-3 kilónyit felfelé, vagy lefelé teljesen normális, amit több tényező befolyásolhat.
  • Ezenkívül hetente egyszer mérjük meg derekunkat és csípőnket – ezeken a helyeken lehet a legjobban érzékelni, hogy eltűnik-e a zsír, gyarapszik-e az izom, vagy valahol máshol kell keresni a problémát.
  • Nem szabad megfeledkezni a rendszeres pihenésről sem – ahogy az edzés után, amikor ajánlott 1-2 nap pihenőt tartani, úgy a rendszeres alvást illetően sem.

Nos, talán ennyit szerettem volna. Hogyan rendezkedünk be a gyakorlatban (beleértve magamat is), az már egyénfüggő.

szerző:

Jan Lipšanský

Forgatókönyvíró, újságíró, író, a Cseh Televízió munkatársa, jelenleg két fiával töltik kellemesen mindennapjaikat, és együtt utazgatnak.

Egyéb érdekes olvasnivalók:

Zuzka Schreiberová: A fogyókúra nem kell, hogy csak a lemondásokról szóljon

25.10.2021 Dine4fit.hu Cikkek, Érdekességek

Hozzászólások

A hozzászólások nem képviselik a szerkesztők vagy a blog üzemeltetőjének véleményét.

Hozzászólás írása

Kapcsolódó cikkek
Mug cake, muffin, cup cake, brownies – mik ezek, éz hogyan készétsük el Mug cake, muffin, cup cake, brownies – mik ezek, éz hogyan készétsük el

A Dine4Fit felhasználóinak évekkel ezelőtt létrehoztunk egy privát csoportot, mégpedig a „Fogyunk és egészségesen táplálkozunk a Dine4fit segítségével” nevű csoportot.

Nagyon örülünk, hogy az emberek nem csak tanácsot adnak egymásnak az alkalmazás beállításaival kapcsolatban, de megosztják étrendjüket, és tippeket is adnak egymásnak ételekre.

Az egész cikk 24.4.2024 0

MUDr. Marie Skalská: Mikortól lehet akár az életünkre is veszélyes a túlsúly? MUDr. Marie Skalská: Mikortól lehet akár az életünkre is veszélyes a túlsúly?

Azt, hogy a plusz kilók nem tesznek jót az egészségünknek, Hippokratész már 2000 évvel ezelőtt tudta, amikor megfigyelte, hogy a hirtelen halál gyakrabban fordul elő a “kövérebb” embereknél, mint a karcsúbbak esetében.

Azt, hogy saját magunk esetében mi a helyzet a testsúlyunkkal, a legegyszerűbben a testtömegindex, avagy a BMI alapján tudjuk meghatározni. Egy másik, ennél is fontosabb paraméter, ami alapján megítélhetjük a többletkilogrammok súlyosságát, az a derékbőség.

Az egész cikk 10.4.2024 0