16.3.2022 Dine4fit.hu

Hogyan fogytam 70 kg-ot, avagy a diéta, a mozgás és a vágy intenzitása csodákra képes

Nagy változások ELŐTTE és UTÁNA. Sokáig azt hittem, hogy ezek csak mesés történetek, amelyekkel csak megtöltik a bulvárlapok tartalmát, és az átlagember számára nem elérhető.

De aztán megértettem, hogy életünket saját magunk irányítjuk, és ha az ember akar valamit, tesz érte valamit, és türelmesen, kitartóan és elszántan csinálja, akkor nincs olyan erő a világon, amely megállíthatná. És elkezdtem teljesíteni az akaratomat.

Amikor 2017. május 11-én először találkoztam Vladimír Hirkával, személyi edzővel, táplálkozási tanácsadóval, kínai orvoslás szakértővel, a mérleg mutatója még szörnyűbb számot mutatott, amitől kezdtem aggódni. 152,1 kg-ot mutatott.

152,1 kg?!

Ez nem lehet igaz! Elvből soha sem mértem magam, hacsak az orvos nem kényszerített rá. Hiszen még mindig ugyanolyan vagyok, igen, kövér vagyok, de már nem hízok. Évek óta nyugtattam magam ezzel a kegyes hazugsággal. Csak amikor azt láttam, hogy azt a nadrágot, amiben diplomáztam, és akkor még bő volt rám, nem tudom bekapcsolni többé, akkor döbbentem rá, hogy tévedek, és egyáltalán nem tudok uralkodni a testem felett.

PŘED (únor 2017) a PO (červenec 2018)

ELŐTTE (2017 február) és UTÁNA (2018 július)

Nem akarok megfogalmazni általános igazságokat, én sem szeretem, ha valaki beskatulyáz engem. De valószínű, hogy nem tévedek, ha azt írom, hogy a legtöbb elhízott ember az evéssel pótolja azt, ami hiányzik az életéből. Kívülről lehet, hogy elégedettnek tűnnek, pufóka arcok csak mosolyognak ránk. De egy ilyen ember lelke gyakran törékenyebb, mint egy 50 kilós modellé. Ez velem is így volt, amíg egyszerűen azt nem mondtam, hogy elég, és arra vágytam, hogy megváltoztassam az életem. Megértettem, hogy nem csak a fogyásról van szó, hanem egy pszichológiai lendületről is, amit előidéz.

  • És egyszer-csak hirtelen megnyílik előttem az az ajtó is, amelyen eddig még be sem mertem kopogtatni.

NE PRÓBÁLKOZZANAK, DÖNTSÉK EL

Azt tudtam, hogy nem akarok semmit kipróbálni. Hogy csak akkor fogok lefogyni, ha én is úgy DÖNTÖK. Azzal a tudattal vágtam bele, hogy a szokásaim megváltozása tartós lesz, mert különben nem lenne értelme az egész erőfeszítésnek, és a fogyókúrás maraton után megjelenik a sokak által emlegetett JOJO-effektus. Ahhoz, hogy próbálkozásom sikerében ne kételkedjek, túlságosan is nagy eufória hajtott, és az a jövőkép, amiért harcolok. Ez volt az első diétám, de biztos vagyok benne, hogy az utolsó is, mert nagyon nem akarom visszahízni a kilókat.

  • Lehet, hogy az életmódom drasztikus változására – forradalom az étrend és a fizikai aktivitás szemszögéből – a szervezetem azért reagált olyan jól, mert korábban sosem próbáltam fogyni.

Egy hónap alatt hét kiló mínusz, három hónap alatt húsz, és hat hónap alatt harmincöt kg. Tizennégy hónap alatt hetven kilót fogytam. Sokan kérdezik tőlem: „Sokat fogytál, igaz?”. De ez pokolian sok idő volt, mert minél jobb eredményeket értem el, annál keményebb követelményeket/célokat tűztem ki magam elé. Szisztematikusan körülbelül öt kilót fogytam havonta, ettől több már valószínűleg az egészséges fogyás határa felett lenne, amit oly sokszor hangsúlyozott már a feljebb említett edzőm, Vladimír Hirka.

Se zpěvačkou Lenny před hubnutím (únor 2017)

Fogyókúra előtt Lenny énekesnővel (2017 február)

Az internet korát éljük, így ma már mindenki össze tudja állítani magának a saját fogyókúrás programját, mivel rengeteg cikket találhatunk a felhőkben a témával kapcsolatban. Nekem azonban két dolog miatt volt fontos a szakértővel való együttműködés – először is biztos voltam benne, hogy valaki figyelni fog rám, és nem lépem át azt a határt, amit még a szervezetem elbír. A második tényező pszichológiai volt – az embernek egyszerűen szüksége van egy társra, valakire, aki motiválja, végigkíséri az úton, és akire támaszkodhat szükség esetén. Minden alkalommal, amikor a mérleg nem azt a számot mutatta, amit szerettem volna, eljött velem Vlad is az edzésre egy órára, és arról beszélt nekem, hogy egy év múlva olyan leszek, mint a nádszál, és ilyenkor a szívem mindig hevesen dobogott. De ne értsenek félre – ha el akarjuk érni a kitűzött célunkat, nem elég hozzá még a legjobb edző sem, a legnagyobb ostort nekünk kell a fejünk felett tartani.

Se zpěvačkou Lenny nyní (srpen 2018)

Lenny énekesnővel most (2018 augusztus)

CSODAMÓDSZER NEM LÉTEZIK

Azt akarom hangsúlyozni, hogy az én receptem az “egész ember elvesztésére” a valóságban egyáltalán nem egy csoda. Ha most azt várják, hogy egy forradalmi módszert fogok bemutatni, akkor feleslegesen olvassák ezeket a sorokat. Hogyha egészségügyi probléma nem akadályozza önöket a fogyókúrában, akkor csak három tényező kombinációja kell hozzá: étrend, testmozgás, és a vágyaik intenzitása.

Így hát elkezdtem sok zöldséget, gyümölcsöt, csirkehúst és halat, gabonaféléket, hüvelyeseket enni, de a jól kiválasztott tejtermékeket is, például túrót vagy a táplálóbb joghurtokat. Még a számomra korábban népszerűtlen tojásnak is adtam esélyt, ami kiváló fehérjeforrás.

  • Abbahagytam az esti chipsezést, a napi két liter kólát, a mindennapos délutáni édes desszertek evését, lecsökkentettem a köretek adagját, és elkezdtem napi ötször rendszeresen étkezni.

Az édes limonádék helyett vizet iszok. De a fogyókúra nem válhat rögeszmévé, ezért érdemes néha megszegni, és azt enni, amit csak szeretnénk. “Heti két nap nyugodtan kényeztessük magunkat valamivel, amit egyébként nem lenne szabad, mindig meg kell lepni a szervezetünket, azután annyival jobban tud emészteni” – mondta mindig Vláďa. Ennek köszönhetően én is ettem pizzát, hamburgert az egyik gyorsétteremben, a kedvenc chipsemet, és még tejszínhabos süteményt is a búcsúban. Fontos, hogy ismerjük az egyensúlyt, és biztosnak kell lennünk abban, hogy ha véletlenül felszedünk pár dekát, akkor le is tudjuk adni, majd zökkenőmentesen folytatjuk erőfeszítéseinket. Pszichológiai szempontból ez egy észszerű tény, nem kell egyáltalán annyira szigorúan venni, hogy SOHA többé nem ehetünk a kedvenc kis bűnös finomságainkból. Ellenkezőleg, ha csak valamilyen alkalmakkor fogjuk magunknak megengedi a finomságokat, annál jobban fogjuk élvezni.

  • Nagy segítség volt nekem a Dine4Fit alkalmazás is, amivel meg tudtam nézni az egyes élelmiszerek tápértékét is.

A csomagolt termékeknél a címkén is megtaláljuk, de a kimért áruk esetében keresgélni kell, amire pl. az említett alkalmazás is tökéletes. Eleinte persze nem terveztem számolnia kalóriákat, nekem olyan furcsának tűnt volna ebéd előtt számolgatni. De végül rájöttem, hogy ez az információ megnyugtat. Nyugodtan ehetek egy fagyit, ami 150 kalóriát tartalmaz, és tudom, hogy ez még belefér a napi limitembe. Ami a felső limitet illeti, én 2000 kalóriát tűztem ki, ami egy felnőtt ember napi ajánlott bevitele. Azt viszont tudom, hogy egy egészséges, eleget mozgó fiatal férfi esetében manapság azért ennél az átlagnál kicsit magasabb energiabevitelre van szüksége, ezért én is fokozatosan növelem.

 s trenérem Vladimírem Hirkou během redukčního programu (březen 2018)

Az edzővel, Vladimír Hirkával, a fogyókúrás program közben (2018 március)

Idővel már nem voltam megelégedve a kalóriaszámokkal kapcsolatos egyszerű információkkal, hanem az ételek összetétele után is kezdtem tájékozódni. Olyanokat kerestem, hogy mennyi fehérjét tartalmaznak az egyes élelmiszerek, mennyi szénhidrátot és főleg mennyi cukrot, zsírt, különösen telített zsírsavakat, és rostot. Mindezekből mennyit, és milyen arányban kell bevinni naponta. Ennek köszönhetően biztos voltam benne, hogy nem az izomtömegből veszítek, hanem zsírtömegből. És meg kell említenem még egy jó szabályt is – az ételnek, amit eszünk, ízlenie kell. Soha nem tömtem magamba olyat, ami nem kellemes az ízlelőbimbóimnak, ez biztosan nem a diéta célja.

SPORTOLNI CSAKIS ÖRÖMMEL

Ami az edzést illeti, Vláďával a heti két edzés modelljét választottuk. A edzések nehézségén és összetételén fokozatosan változtattunk.

  • Emlékszem, hogy az első alkalomkor még az egyszerű nyújtó gyakorlatoktól is alig kaptam levegőt.

Ma már ugrálok az edzőteremben, futok, olyan pozíciókba hajlítgatom a testem, amiket eddig nem is ismertem, és néha még bokszolok is. Mindezt örömmel csinálom, amit Vláďa minden alkalommal a lelkemre köt. Rehabilitációs és stabilizáló gyakorlatokkal kezdtük, saját testsúlyunkkal dolgoztunk, amihez fokozatosan beiktattuk az állóképességi edzéseket, az utóbbi időben pedig egyre több erőgyakorlatot is.

Szeretek úszni is, hetente legalább egyszer, kedvem szerint néha 1500, néha 2000 métert úszok. A sétálásba pedig beleszerettem, mert egy több kilométeres esti séta nem csak a kalóriákat égeti el, hanem a gondolatainkat is kitisztítja. Mindezektől függetlenül tudom, hogy sok munka vár még rám. Az edzést biztosan nem fogom abbahagyni, az együttműködésünk a Vláďo-val pedig tovább folytatódik.

  • Már az elején is tudtam, hogy nem “csak” fogyni akarok, hanem hosszú ideig szeretnék elégedett lenni a testemmel, a fizikai és a lelki állapotommal.

A nem kívánt mellékhatásoktól való félelem sok embert elriaszt az életmódváltástól. Jarka barátom figyelmeztetett, aki évekkel ezelőtt maga is átesett ezen a folyamaton, és harminc kilót fogyott,: „Vigyázz a megereszkedett bőrre, nehogy kihulljon a hajad, és ne romoljanak a fogaid”. De a szervezetem egyelőre még bírja. Valószínű, hogy eltart majd egy ideig, amíg olyan nem lesz, mint amilyet szeretnék, de ahogy a fogyásom sikerében sem kételkedtem, így arról is meg vagyok győződve, hogy ezeket is le fogom tudni küzdeni.

Amikor egy olyan régi ismerőssel találkozok, aki az átalakulásom kezdete óta nem látott, sokszor megesik, hogy egy ideig azon tétovázik, hogy tényleg én vagyok-e. Egyesek ráadásul pedig azt hiszik, hogy beteg vagyok. De mindenkit csak arról biztosíthatok, hogy a testem és a lelkem most a legegészségesebb az elmúlt huszonhét év alatt, amióta édesanyám megszült engem. Az gondolat is melengeti a szívemet, hogy mennyire büszke lenne rám, ha megélte volna az én átalakulásomat.

  • Súly előtte: 152 kg
  • Súly most: 82 kg
  • Derékbőség előtte: 143 cm
  • Derékbőség most: 84 cm

Mintaétrend egy napra:

  • reggeli: tojásrántotta (2 db), teljes kiőrlésű pékáru (1 db), zöldség köret, egy pohár narancs dzsúsz
  • ebéd: sült csirkemell (150 g), főtt burgonya (200 g), párolt zöldség (250 g)
  • uzsonna 1: gyümölcs-mix ízlés, és szezon szerint (banán, dinnye, mandarin, szőlő, eper…), túrórudi
    uzsonna 2: natúr joghurt, müzliszelet
  • vacsora: minőségi sertéssonka – minimum 90% hústartalommal (100 g), teljes kiőrlésű pékáru (1 db), nyers zöldségek (paradicsom, uborka, karalábé, piros retek, paprika….)

Önök is elkezdhetik felügyelni a saját étrendjüket

A szerkesztőség megjegyzése: Josef Martínek lefogyott, és Vladimír Hirka személyi edző és táplálkozási tanácsadó felügyelete alatt edz Prágában.

  • Az első három fotót Lucie Levá fotós készítette, a fotón Michal Schmutzer edzővel

Josef Martínek
musicserver.cz/autori/josef-martinek

A szerző szabadúszó újságíró, elsősorban zenei újságírással foglalkozik. Együttműködik online médiával (iREPORT, musicserver, Kultura iDnes) és nyomtatott médiával (iREPORT, musicserver, Kultura iDnes stb.) egyaránt, 2013 óta a könnyűzenei akadémia tagja, ahol a „Anděl” díjak átadását is szervezik.

A Hudební srdcovky blog szerzője, ahol a kedvenc dalairól ír.

Egyéb érdekes olvasnivalók:

Rostok – honnan szerezzük be, hogy ne kelljen lopni

16.3.2022 Dine4fit.hu Cikkek, Érdekességek, Hogyan fogyókúrázzunk egészségesen?

Hozzászólások

A hozzászólások nem képviselik a szerkesztők vagy a blog üzemeltetőjének véleményét.

Hozzászólás írása

Kapcsolódó cikkek
Táplálkozási terapeuta, Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS.: Akkor is le lehet fogyni, ha néha lazítunk Táplálkozási terapeuta, Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS.: Akkor is le lehet fogyni, ha néha lazítunk

Sokan azt gondolják, hogy a fogyókúra egy büntetés, és azzal a gondolattal vágnak bele, hogy rettenetesen vissza kell fogniuk magukat, túlárazott fogyókúrás termékeket kell vásárolniuk, éhezniük kell, rengeteget kell mozogniuk és mindenről kedvenc ételükről le kell mondaniuk.

Valaki valóban így csinálja, de én nem rajongok érte. Az én filozófiám kicsit más: “Inkább lazábban, de fenntarthatóan.”

Az egész cikk 27.3.2024 0

PhDr. Iva Málková: Hogyan lehetünk ínyencek még a fogyókúra alatt is? PhDr. Iva Málková: Hogyan lehetünk ínyencek még a fogyókúra alatt is?

Manapság a csábító finomságok gazdag kínálata mellett az érzelmek is szerepet játszanak abban, hogy mennyit, mit, miért és hogyan együnk. Hogyan tudnánk meggyőzni az embereket arról, hogy nem csak az a fontos, hogy mit esznek, hanem az is, hogy miért és hogyan esznek?

Fontos megtanulni, hogy az étel nem egy problémamagoldó segédeszköz, amivel megoldjuk azokat a problémákat, amelyek egyáltalán nem is kapcsolódnak hozzá.

Az egész cikk 20.3.2024 0

Hellča Vávrová: Az egészséges életmóddal kilépünk a komfortzónánkból? Hellča Vávrová: Az egészséges életmóddal kilépünk a komfortzónánkból?

Gondolkodtak már valamikor azon, hogy milyen gyakran halljuk a “kilépni a komfortzónából” kifejezést? Az egészséges életmód kontextusában ez a mondás egy egészen új dimenziót kap, főleg a gyermekes anyukák számára, akik megpróbálják összekapcsolni a családi életet a saját testükről és lelkükről való gondoskodással.

De mit is jelent valójában “kilépni a komfortzónából”, és tényleg szükséges-e az egészségesebb életmód eléréséhez?

Az egész cikk 13.3.2024 0