15.8.2023 Dine4fit.hu

Bioritmusok és életre gyakorolt hatásuk

Manapság már rengeteg lehetőséggel, gyorsítókkal és trükkökkel találkozhatunk.

Sokszor hasznosak számunkra, de ami sok, az sok, és így néha kicsit deformálnak, és letérítenek minket a természetes útról.

Soha a történelem folyamán nem éltünk még ilyen kényelmesen – a víz közvetlenül a csapból folyik, az ételt az ajtónkhoz szállítják, az orvosi ellátás a legmagasabb szinten van, a hét minden napjának 24 órájában online vagyunk az internen. Biztosan még sok mindent fel lehetne sorolni. Jól hangzik, ugye?

Biorytmy a jejich vliv na život

De gondolkozzunk egy kicsit másképpen is, és nézzük a másik oldalát. Lehet, hogy minden modern dolog, ami ma rendelkezésünkre áll, árthat is nekünk? Például a késő esti fény és világítás hatással van ránk, és rontja az alvásunk minőségét, a túlzott táplálékbevitel túlsúlyt okoz, a közlekedési eszközök korlátozzák a természetes fizikai mozgásunkat.

Ezekben a példákban van egy közös pont: a bioritmusok. Legyen szó fizikairól vagy pszichésről, oda kell figyelni rájuk napjainkban is.

Mik a bioritmusok?

Definiálhatjuk őket úgy is, mint egy bizonyos rendszerességgel ismétlődő ciklusok. Ilyen például a szívverés, a bőr megújulása, a nők termékeny és terméketlen napjai, aktivitás és pihenés, nappalok és éjszakák vagy az évszakok váltakozása.

Minden élő szervezetnek megvannak a maga specifikus ciklusai, amelyeket a természet irányít. Ha ebbe a folyamatba és beállításba túlzottan avatkozunk bele, akkor a szervezetben felborul az egyensúly.

Mi történik ezután?

Ha hosszú ideig stresszeljük szervezetünket, és nem tartjuk tiszteletben szükségleteit, jelentkezni fog az egyensúly hiánya. Eleinte lehet csak kicsi lesz, de az évek múlásával át alakulhat krónikus betegséggé (ún. “felhalmozódik”), vagy azonnal fogjuk érezni az akut kellemetlenséget.

  • Igen, biztos, hogy mindenki egészséges szeretne lenni. De a modern idők nyomása azt okozta, hogy abbahagytuk a szervezetünk figyelését, és nem foglalkozunk azzal, hogy éppen milyen szükségletei vannak.

A bioritmusok tiszteletben tartása az egyik olyan élettényező, amely azt befolyásolja, hogy hogyan érezzük magunkat, és hogyan élünk. A kedvezőtlen környezeti feltételeket és kapcsolatokat sokszor nagyon nehéz megváltoztatni. De a bioritmusok teljes mértékben a mi kompetenciánkhoz tartoznak. És mindenképpen érdemes odafigyelni, hogy milyen hatással van ránk. Bár egészségünk összességének csak egy darabját képezik, de mégis kulcsfontosságúak a boldog, egészséges és teljes értékű életünkhöz.

Biorytmy a jejich vliv na život

És hogy kell elkezdeni?

  • Lefekvés előtt 1,5 órával kapcsolják le a kék fényeket, vagy használjanak szűrőt, vegyenek fel piros szemüveget.
  • Az alvás időtartamának ideális esetben 7-8 órásnak kellene lennie.
  • A napot kezdjék nyugalomban, elég stressz ér minket a nap.
  • Ha lehet, akkor szinkronizálás végett reggelente fordítsák az arcukat a nap felé egy kis ideig.
  • Egyenek minőségi és tápláló ételeket, mellőzzék az iparilag feldolgozott ételeket.
  • Próbáljanak meg alkalmanként tartani kisebb böjtöt is, például csak egy napig.
  • Igyanak elegendő vizet.
  • Járjanak rendszeresen a természetbe, és mozogjanak legalább napi 30 percet.
  • Sétáljanak a fűben mezítláb, amikor csak tehetik.
  • Nőknek – próbálják ki a nem hormonális fogamzásgátlókat.
  • Alkalmazzák a technológiai detoxot, azaz a digitális méregtelenítést, néha érdekes tud lenni, amikor egyedül vagyunk a gondolatainkkal.
  • Fedezzék fel a biohackelést (biohacking, vagy más néven a csináld-magad-biológia), találhatnak benne valami érdekeset is.

Biorytmy a jejich vliv na život

A bioritmusok segítenek nekünk jobban megérteni a testi és lelki ritmusunkat. És nekik köszönhetően jobb egészségi állapotot érhetünk el. És minden itt kezdődik…

Mindannyian egyediek vagyunk, és ami az egyiknek bevált, az nem biztos, hogy a másiknak is jó lesz. Ezért próbálkozzanak, kutassanak, és tegyék meg magukért a lehető legjobbat, amit csak tehetnek. Minden számít.

illusztrációs fotó: cz.depositphotos.com

Zuzka Novotná
https://zuzkanovotna.cz

  • A mozgás és az egészséges életmód végigkíséri az egész életét. Szeret mindent kipróbálni, ami csak az útjába kerül, és megosztja tapasztalatait mindenkivel, akinek ugyanaz a célja – hogy kényelmét és egészségét minél tovább megőrizze.
  • Professzionálisan összpontosít az átfogó táplálkozási tanácsokra, az intuitív étrendre, a megelőzésre, az egészséges életmódra és az oktatásra.
  • Honlapjáról ingyenesen letölthető a Základy pro Tvé zdraví (Alapok az egészségedért) című e-könyv, egyéb dolgokat tesz közzé Youtube-on és a FB oldalán – Zuzka Novotná – biorytmy, zdravý životní styl (bioritmusok, egészséges életmód).
Egyéb érdekes olvasnivalók:

Tíz tipp a Dine4Fit helyes beállításához (2.rész)

15.8.2023 Dine4fit.hu Cikkek, Érdekességek

Hozzászólások

A hozzászólások nem képviselik a szerkesztők vagy a blog üzemeltetőjének véleményét.

Hozzászólás írása

Kapcsolódó cikkek
Ne keresd az akadályokat ott, ahol nincsenek Ne keresd az akadályokat ott, ahol nincsenek

Sok embernél nagyon nehéz feladat belevágni a fogyókúrába.

Azok, akik korábban már próbáltak fogyókúrázni, de nem jártak sikerrel, gyakran vádolják magukat ilyen kijelentésekkel, mint pl.: Sohasem fogok lefogyni, ez olyan családon belüli dolog, a génekben van stb.

Az egész cikk 1.5.2024 0

Mug cake, muffin, cup cake, brownies – mik ezek, éz hogyan készétsük el Mug cake, muffin, cup cake, brownies – mik ezek, éz hogyan készétsük el

A Dine4Fit felhasználóinak évekkel ezelőtt létrehoztunk egy privát csoportot, mégpedig a „Fogyunk és egészségesen táplálkozunk a Dine4fit segítségével” nevű csoportot.

Nagyon örülünk, hogy az emberek nem csak tanácsot adnak egymásnak az alkalmazás beállításaival kapcsolatban, de megosztják étrendjüket, és tippeket is adnak egymásnak ételekre.

Az egész cikk 24.4.2024 0