10.4.2024 Dine4fit.hu

MUDr. Marie Skalská: Mikortól lehet akár az életünkre is veszélyes a túlsúly?

Azt, hogy a plusz kilók nem tesznek jót az egészségünknek, Hippokratész már 2000 évvel ezelőtt tudta, amikor megfigyelte, hogy a hirtelen halál gyakrabban fordul elő a “kövérebb” embereknél, mint a karcsúbbak esetében.

Azt, hogy saját magunk esetében mi a helyzet a testsúlyunkkal, a legegyszerűbben a testtömegindex, avagy a BMI alapján tudjuk meghatározni. Egy másik, ennél is fontosabb paraméter, ami alapján megítélhetjük a többletkilogrammok súlyosságát, az a derékbőség.

MUDr. Marie Skalská: Kdy jsou nadbytečné kilogramy životu nebezpečné?

Hogyan árthatnak a plusz kilók? Az elhízás egy ugyanolyan betegség, mint a magas vérnyomás vagy az ízületi porckopás (arthrosis). Ezt a bevitt és a kiadott energia egyensúlyának a felborulása okozza. A felesleges energia a zsírsejtekben raktározódik el.

Az elhízottság két fő ok miatt veszélyes:

1. Elhízottság esetében a szervezetben a zsírszövetből túlzott mennyiségű anyag mosódik ki.

A zsírszövet egy aktív endokrin szerv, nagyszámú hormon képződik benne, a szabad zsírsavak kimosódnak. Ezeknek az anyagoknak a túlzott kimosódása azután befolyásolja a metabolikus események számát. A 35 kg/m² BMI-t összehasonlítva a ≤ 22 kg/m² BMI-vel akár 4000-6000%-kal növeli a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát (különböző felmérések alapján).Az elhízás következménye az un. nem alkoholos zsírmáj, amiből kialakulhat a májfibrózis, cirrózis (cirrhosis), ami egy prekancerózus állapot (rákot megelőző állapot), azaz fennáll a daganatképződés veszélye.

Egyszerűen fogalmazva, minél nagyobb a túlsúlya az embernek, annál nagyobb a rák kialakulásának a kockázata. Az elhízottság jelentősen megnöveli az epehólyag-betegség kockázatát is, és ez a rizikó 30 kg/m² feletti BMI esetén jelentősen megnő.A több zsírszövet több koleszterint termel.Egy másik probléma a magas vérnyomás, ami a túlsúlyos vagy elhízott emberek felénél jelentkezik. Ha a BMI > 29 kg/m², megnő a szívbetegség, különösen a szívinfarktus kockázata.Az elhízottság a férfiak esetében növeli a vastagbél, végbél, és a prosztatadaganat kialakulásának a kockázatát, míg a nőknél inkább a nemi szervek, az epehólyag és a mellek a veszélyeztetettebbek.

2. A plusz kilogrammok mechanikai megterhelést jelentenek, a zsírok kitöltik azokat a tereket, ahol nincs keresnivalójuk, és elnyomják a környező szerveket.

Ha a vázizom rendszerünknek évekig kell cipelnie egy hátizsákot “extra teherrel”, akkor az a teherhordó ízületeink kopásához vezet. Az elhízottság miatt a leginkább a térdeink és a bokáink szenvednek. Az elhízottság azonban a nem teherhordó ízületekben is károsítja a porcokat és csontanyagcsere zavart okoz. Az elhízottság azonnal látható, pszichikailag is megbélyegzi a betegeket. A média és a társadalmi nyomások hatása miatt elsősorban a nők és a lányok vannak kitéve a pszichés diszfunkciók kockázatának.

Az elhízott ember zsírszövete „elnyomja” a környező szerveket, ami megakadályozhatja azok normális működését. A rekeszizom, ami mozgásában korlátozva van, kombinálva a garat területén megnövekedett mennyiségű zsírszövettel alvási apnoét okozhat, ami nagyon veszélyes.

A hosszú távú megfigyelések azt mutatják, hogy a várható élettartam a 30 kg/m²-nél magasabb BMI-vel rendelkező nemdohányzó férfiak esetében 5,8 évvel, a nemdohányzó nők esetében 7,1 évvel csökken. A 45 kg/m²-nél magasabb BMI esetében pedig a várható élettartam a férfiaknál 13 évvel, a nőknél 8 évvel csökken.

Minden leadott kiló számít!

A kívánt jótékony egészségügyi hatások elérése érdekében elengedhetetlen, hogy a fogyókúra során elért súlyt hosszú távon megtartsuk. Ha sikerül legalább két évig fenntartanunk az optimális testsúlyt, javulni fog a vérzsírszint, lecsökken a vérnyomás, és csökken a 2-es típusú cukorbetegség kockázata. A vérzsírszintre akkor lesz hatással, ha az aktuális súlyunkból 5-10%-ot adunk le. Magasabb fokú elhízás esetén a fogyás megkívánt mértéke magasabb, a kedvező egészségi állapot hosszú távú fenntartásához az optimális fogyás körülbelül 20%. Mindenesetre a legtöbb kapcsolódó szövődmény esetében a 10%-os tartós súlycsökkenés is nagyszerű teljesítményt jelent. Egyes tanulmányok megerősítették, hogy a testsúly 5%-os csökkenése is 58%-kal csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát. Nincs olyan gyógyszer, ami hasonlóan jótékony hatással lenne az elhízottságra, mint például a fogyás.

MUDr. Marie Skalská: Kdy jsou nadbytečné kilogramy životu nebezpečné?

fotó: cz.depositphotos.com, archívum

MUDr. Skalská Marie
www.profitinstitut.cz

Aktív életmód coach, orvos, lektor, fitnesz oktató és sportszakértő. A Pro Fit Institut alapítója, az FTVS UK (Komenský Egyetem) oktatója, nemzetközi szakmai társaságok tagja.
Lelkesen segít kialakítani az étrendet és a testmozgást az ügyfelei igényei, lehetőségei és ízlése szerint. Ambulánsként a Sportorvosi centrum-ban a sportgyógyászattal és táplálkozással foglalkozik gyerekektől egészen az élsportolókig.

Egyéb érdekes olvasnivalók:

Divat tippek teltkarcsúak részére 2023 nyarára: Befutó a magenta!

10.4.2024 Dine4fit.hu Cikkek, Érdekességek, Hogyan fogyókúrázzunk egészségesen?

Hozzászólások

A hozzászólások nem képviselik a szerkesztők vagy a blog üzemeltetőjének véleményét.

Hozzászólás írása

Kapcsolódó cikkek
Mug cake, muffin, cup cake, brownies – mik ezek, éz hogyan készétsük el Mug cake, muffin, cup cake, brownies – mik ezek, éz hogyan készétsük el

A Dine4Fit felhasználóinak évekkel ezelőtt létrehoztunk egy privát csoportot, mégpedig a „Fogyunk és egészségesen táplálkozunk a Dine4fit segítségével” nevű csoportot.

Nagyon örülünk, hogy az emberek nem csak tanácsot adnak egymásnak az alkalmazás beállításaival kapcsolatban, de megosztják étrendjüket, és tippeket is adnak egymásnak ételekre.

Az egész cikk 24.4.2024 0