10.4.2024 Dine4fit.hu

MUDr. Marie Skalská: Mikortól lehet akár az életünkre is veszélyes a túlsúly?

Azt, hogy a plusz kilók nem tesznek jót az egészségünknek, Hippokratész már 2000 évvel ezelőtt tudta, amikor megfigyelte, hogy a hirtelen halál gyakrabban fordul elő a “kövérebb” embereknél, mint a karcsúbbak esetében.

Azt, hogy saját magunk esetében mi a helyzet a testsúlyunkkal, a legegyszerűbben a testtömegindex, avagy a BMI alapján tudjuk meghatározni. Egy másik, ennél is fontosabb paraméter, ami alapján megítélhetjük a többletkilogrammok súlyosságát, az a derékbőség.

MUDr. Marie Skalská: Kdy jsou nadbytečné kilogramy životu nebezpečné?

Hogyan árthatnak a plusz kilók? Az elhízás egy ugyanolyan betegség, mint a magas vérnyomás vagy az ízületi porckopás (arthrosis). Ezt a bevitt és a kiadott energia egyensúlyának a felborulása okozza. A felesleges energia a zsírsejtekben raktározódik el.

Az elhízottság két fő ok miatt veszélyes:

1. Elhízottság esetében a szervezetben a zsírszövetből túlzott mennyiségű anyag mosódik ki.

A zsírszövet egy aktív endokrin szerv, nagyszámú hormon képződik benne, a szabad zsírsavak kimosódnak. Ezeknek az anyagoknak a túlzott kimosódása azután befolyásolja a metabolikus események számát. A 35 kg/m² BMI-t összehasonlítva a ≤ 22 kg/m² BMI-vel akár 4000-6000%-kal növeli a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát (különböző felmérések alapján).Az elhízás következménye az un. nem alkoholos zsírmáj, amiből kialakulhat a májfibrózis, cirrózis (cirrhosis), ami egy prekancerózus állapot (rákot megelőző állapot), azaz fennáll a daganatképződés veszélye.

Egyszerűen fogalmazva, minél nagyobb a túlsúlya az embernek, annál nagyobb a rák kialakulásának a kockázata. Az elhízottság jelentősen megnöveli az epehólyag-betegség kockázatát is, és ez a rizikó 30 kg/m² feletti BMI esetén jelentősen megnő.A több zsírszövet több koleszterint termel.Egy másik probléma a magas vérnyomás, ami a túlsúlyos vagy elhízott emberek felénél jelentkezik. Ha a BMI > 29 kg/m², megnő a szívbetegség, különösen a szívinfarktus kockázata.Az elhízottság a férfiak esetében növeli a vastagbél, végbél, és a prosztatadaganat kialakulásának a kockázatát, míg a nőknél inkább a nemi szervek, az epehólyag és a mellek a veszélyeztetettebbek.

2. A plusz kilogrammok mechanikai megterhelést jelentenek, a zsírok kitöltik azokat a tereket, ahol nincs keresnivalójuk, és elnyomják a környező szerveket.

Ha a vázizom rendszerünknek évekig kell cipelnie egy hátizsákot “extra teherrel”, akkor az a teherhordó ízületeink kopásához vezet. Az elhízottság miatt a leginkább a térdeink és a bokáink szenvednek. Az elhízottság azonban a nem teherhordó ízületekben is károsítja a porcokat és csontanyagcsere zavart okoz. Az elhízottság azonnal látható, pszichikailag is megbélyegzi a betegeket. A média és a társadalmi nyomások hatása miatt elsősorban a nők és a lányok vannak kitéve a pszichés diszfunkciók kockázatának.

Az elhízott ember zsírszövete „elnyomja” a környező szerveket, ami megakadályozhatja azok normális működését. A rekeszizom, ami mozgásában korlátozva van, kombinálva a garat területén megnövekedett mennyiségű zsírszövettel alvási apnoét okozhat, ami nagyon veszélyes.

A hosszú távú megfigyelések azt mutatják, hogy a várható élettartam a 30 kg/m²-nél magasabb BMI-vel rendelkező nemdohányzó férfiak esetében 5,8 évvel, a nemdohányzó nők esetében 7,1 évvel csökken. A 45 kg/m²-nél magasabb BMI esetében pedig a várható élettartam a férfiaknál 13 évvel, a nőknél 8 évvel csökken.

Minden leadott kiló számít!

A kívánt jótékony egészségügyi hatások elérése érdekében elengedhetetlen, hogy a fogyókúra során elért súlyt hosszú távon megtartsuk. Ha sikerül legalább két évig fenntartanunk az optimális testsúlyt, javulni fog a vérzsírszint, lecsökken a vérnyomás, és csökken a 2-es típusú cukorbetegség kockázata. A vérzsírszintre akkor lesz hatással, ha az aktuális súlyunkból 5-10%-ot adunk le. Magasabb fokú elhízás esetén a fogyás megkívánt mértéke magasabb, a kedvező egészségi állapot hosszú távú fenntartásához az optimális fogyás körülbelül 20%. Mindenesetre a legtöbb kapcsolódó szövődmény esetében a 10%-os tartós súlycsökkenés is nagyszerű teljesítményt jelent. Egyes tanulmányok megerősítették, hogy a testsúly 5%-os csökkenése is 58%-kal csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát. Nincs olyan gyógyszer, ami hasonlóan jótékony hatással lenne az elhízottságra, mint például a fogyás.

MUDr. Marie Skalská: Kdy jsou nadbytečné kilogramy životu nebezpečné?

fotó: cz.depositphotos.com, archívum

MUDr. Skalská Marie
www.profitinstitut.cz

Aktív életmód coach, orvos, lektor, fitnesz oktató és sportszakértő. A Pro Fit Institut alapítója, az FTVS UK (Komenský Egyetem) oktatója, nemzetközi szakmai társaságok tagja.
Lelkesen segít kialakítani az étrendet és a testmozgást az ügyfelei igényei, lehetőségei és ízlése szerint. Ambulánsként a Sportorvosi centrum-ban a sportgyógyászattal és táplálkozással foglalkozik gyerekektől egészen az élsportolókig.

Egyéb érdekes olvasnivalók:

Hogyan állítsuk össze a megfelelő étrendünket, és gyorsítsuk fel a lassú anyagcserét

10.4.2024 Dine4fit.hu Cikkek, Érdekességek, Hogyan fogyókúrázzunk egészségesen?

Hozzászólások

A hozzászólások nem képviselik a szerkesztők vagy a blog üzemeltetőjének véleményét.

Hozzászólás írása

Kapcsolódó cikkek
Mónika: A rokonaimat sokkolta a változás – a Dine4Fit alkalmazással leadtam 30 kg-ot Mónika: A rokonaimat sokkolta a változás – a Dine4Fit alkalmazással leadtam 30 kg-ot

Nagyon örülünk az olyan történeteknek, amelyekben azt halljuk, hogyan segített Önöknek a Dine4Fit alkalmazásunk elérni az álmaik alakját és a jobb egészségi állapotot.

És mivel tudjuk, hogy ezek az úgynevezett átalakulások azokat is inspirálják, akik most vágnak bele a fogyókúrába, ezért időnként (természetesen a főszereplők engedélyével) válogatott történeteket teszünk közzé itt a blogon.

Az egész cikk 23.5.2024 0