21.2.2024 Dine4fit.hu

Pavel Furch táplálkozási tanácsadó: Hogyan kezdjük el az életmódváltást, hogy az sikeres és fenntartható legyen?

Elkezdtek fogyókúrázni az idén, vagy csak javítani szeretnének az életmódjukon?

Táplálkozási tanácsadói tapasztalataimból tudom, hogy a világosan meghatározott szabályok nem csak a kezdetkor segíthetnek. Nézzék meg tizennégy pontba szedett bevált javaslataimat. Legyenek segítségükre!

Výživový poradce Pavel Furch: Jak úspěšně a udržitelně začít změnu životního stylu

1. Tűzzenek ki elérhető célokat! Ne legyenek irreális/túlzott elvárásaik, amelyektől, ha nem teljesülnek, akkor az ember gyorsan elveszíti a motivációját és csalódott lesz.

2. Próbáljanak meg fokozatosan változtatni az életmódjukon, ne forgassák fel eddigi életmódjukat egyik napról a másikra. Például csökkentsék folyamatosan az egészségtelen élelmiszerek mennyiségét, amíg szinte teljesen kiiktatják őket az étrendjükből; csökkentsék az alkoholfogyasztást… Minden apró változtatás számít.

3. Iktassanak be fokozatosan mozgást is az életmódjukba. Nem arról van szó, hogy három órát izzadjanak az edzőteremben, vagy hosszú távokat fussanak. Kezdjék azzal, hogy a lift helyett a lépcsőn közlekednek; nem autóval mennek a boltba, hanem gyalog; sétálni mennek a családdal vagy a barátokkal. Extra tipp: Vegyenek egy lépésszámlálót, és próbálják meg növelni a naponta megtett lépések számát…

4. Beszéljenek a tervükről a családjuknak, barátaiknak vagy kollégáiknak, akikben megbíznak, és kérjék meg őket, hogy kellő érzékenységgel „figyeljenek Önökre”, és támogassák Önöket, ami nagyon fontos.

Výživový poradce Pavel Furch: Jak úspěšně a udržitelně začít změnu životního stylu

5. Ne tegyék egyedül! Keressenek egy olyan társat, aki Önökkel együtt akar változtatni az életmódján (a természetes versenyösztön, de főleg a kölcsönös támogatás és a motiváció sokat segít).

6. Jutalmazzák meg magukat az elért eredményekért! Tűzzenek ki részcélokat, és ha elérik, akkor megjutalmazzák magukat – ez lehet egy ruhavásárlás, kirándulás, mozi, színházlátogatás, kivételesen lehet akár egy kisebb édesség, egy sütemény…

7. Rakjanak ki egy fotót a hűtőre, hogy milyennek szeretnének kinézni (pl. egy fotót saját magukról, amikor még nem voltak azok a felesleges kilók; vagy egy reális fotót egy idegen alakról, amilyennek szívesen látnának magukat).

8. Egyenek a nap folyamán egyenletesen, hogy este már ne legyen kedvük kiüríteni a hűtőt.

9. Ne éhezzenek! A szigorú diéták, fogyókúrás koktélok és különféle méregtelenítések helyett inkább ízletes, megfelelő ételekkel próbálják elérni a megálmodott céljukat. A megálmodott alakot elérni, de főleg hosszú távon fenntartani éhezéssel nem lehet, hanem éppen ellenkezőleg, enni kell, hogy karcsúak legyenek.

Výživový poradce Pavel Furch: Jak úspěšně a udržitelně začít změnu životního stylu

10. Ne stresszeljék magukat a kisebb „félrelépések” miatt! A célhoz vezető út hosszú távú, és az alkalmankénti bűn nem ok a stresszre és a lelkiismeret-furdalásra. Ez csak egy kicsike darabja a hosszú folyamatnak.

11. Ha meg akarják tartani az elért eredményeket, úgy az új életmódot a sajátjuknak kell tekinteniük.Véglegesen.

12. Ahhoz, hogy törekvésünk a változtatásra és a változás eredményeinek megtartására fenntartható legyen, célszerű úgy tervezni, hogy az összeegyeztethető legyen a szokásos napi kötelezettségeinkkel (család, iskola, munka, hobbi).

13. Az ételre és a testmozgásra próbáljanak meg ne abban az értelemben közelíteni, hogy MUSZÁJ, hanem helyettesítsék inkább egy egyszerű AKAROM-mal (mert egészséges akarok lenni). Az egészségünk fontosságával gyakran csak azután foglalkozunk, ha elveszítjük azt. Ha egészségesek vagyunk, teljes értékűek tudunk lenni a szeretteink mellett is, és például még a gyerekekről is gondoskodhatunk. Ha pedig mi magunk betegek vagyunk, akkor nekünk lesz szükségünk mások segítségére. Az egészségünkről való gondoskodás nem önzés, hanem szükségszerűség.

Výživový poradce Pavel Furch: Jak úspěšně a udržitelně začít změnu životního stylu

14. Az étel számunkra nemcsak táplálékforrást jelent, hanem örömöt is, ezért tekintsük is annak, és ne stresszeljünk miatta. Természetesen itt is érvényes a „mindent csak mértékkel”. A megálmodott alakhoz/célhoz és egészséges életmódhoz vezető úton a Dine4Fit alkalmazás pedig nagy segítség lehet.

fotó: cz.depositphotos.com

Pavel Furch, DiS.
www.vyzivovyporadce-hustopece.cz

  • Az Oktatási, Ifjúsági és Sportminisztérium akkreditált táplálkozási tanácsadója és fitnesz oktató
  • személyre szabott egyéni étrendek az igények és ízlések figyelembevételével (személyesen vagy online)
  • étkezési nyilvántartások elemzése, utólagos ajánlásokkal, milyen ételekkel bővíthető az étrend az egészség megőrzésének elősegítése érdekében
  • mérések Tanita BC 545 szegmentális bioimpedancia mérlegen, az értékek részletes grafikonokos elemzésével, és az azt követő ajánlásokkal
  • tanácsadás az életmód és a fizikai tevékenységek területén
  • a facebook-on is aktív, ahol személyes tippjeit osztja meg
Egyéb érdekes olvasnivalók:

Nem csak az ételtől él az ember, avagy mik lehetnek az okai a fogyás kudarcainak III.

21.2.2024 Dine4fit.hu Cikkek, Érdekességek, Hogyan fogyókúrázzunk egészségesen?

Hozzászólások

A hozzászólások nem képviselik a szerkesztők vagy a blog üzemeltetőjének véleményét.

Hozzászólás írása

Kapcsolódó cikkek
MUDr. Marie Skalská: Mikortól lehet akár az életünkre is veszélyes a túlsúly? MUDr. Marie Skalská: Mikortól lehet akár az életünkre is veszélyes a túlsúly?

Azt, hogy a plusz kilók nem tesznek jót az egészségünknek, Hippokratész már 2000 évvel ezelőtt tudta, amikor megfigyelte, hogy a hirtelen halál gyakrabban fordul elő a “kövérebb” embereknél, mint a karcsúbbak esetében.

Azt, hogy saját magunk esetében mi a helyzet a testsúlyunkkal, a legegyszerűbben a testtömegindex, avagy a BMI alapján tudjuk meghatározni. Egy másik, ennél is fontosabb paraméter, ami alapján megítélhetjük a többletkilogrammok súlyosságát, az a derékbőség.

Az egész cikk 10.4.2024 0

Táplálkozási terapeuta, Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS.: Akkor is le lehet fogyni, ha néha lazítunk Táplálkozási terapeuta, Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS.: Akkor is le lehet fogyni, ha néha lazítunk

Sokan azt gondolják, hogy a fogyókúra egy büntetés, és azzal a gondolattal vágnak bele, hogy rettenetesen vissza kell fogniuk magukat, túlárazott fogyókúrás termékeket kell vásárolniuk, éhezniük kell, rengeteget kell mozogniuk és mindenről kedvenc ételükről le kell mondaniuk.

Valaki valóban így csinálja, de én nem rajongok érte. Az én filozófiám kicsit más: “Inkább lazábban, de fenntarthatóan.”

Az egész cikk 27.3.2024 0