21.12.2022 Dine4fit.hu

Örök téma – tényleg annyira ijesztő a cukor?

A Dine4Fit alkalmazás PREMIUM verziójának felhasználói közül sokan meglepődnek, sőt elborzadnak, hogy a napi bevitt cukormennyiség átlépi a kétszeresét is annak, amit az alkalmazás alapértelmezett értékként beállított számukra.

Tényleg ragaszkodni kell a napi kb. 20-30 g-hoz?

Nem minden “cukor cukor”, és az optimális beviteli mennyisége is eléggé egyéni. Az ajánlott 20-30 g főként a hozzáadott cukorra értendő, például kávéédesítéskor (1 kockacukor 4 g), vagy különféle termékeknél, amelyek bizonyos mennyiségű cukrot tartalmaznak (pl. édesített zabpehely, édesített tejtermékek vagy esetleg édesített víz). Ezekből a forrásokból tényleg csak 20-30 g legyen, általánosságban legyen inkább 30 g alatt.

Věčné téma – je cukr skutečně takový strašák?

Egy másik dolog pedig az alapvető élelmiszerekben természetesen előforduló cukor, főleg a gyümölcsben található fruktóz vagy a tejtermékekben található laktóz. Igen, továbbra is a cukorról van szó, de ezek a cukrok más hozzáadott értéket is hordoznak – például a gyümölcsben található fontos vitaminokat, ásványi anyagokat, rostokat vagy enzimeket.

A tejtermékek nemcsak tejcukrot, azaz laktózt tartalmaznak, hanem hozzáadott értékük még a magas fehérjetartalom, a kalcium, a fermentált tejtermékek esetében a probiotikus baktériumok tartalma, ami a bél-mikrobiom megfelelő működéséhez elengedhetetlenül fontos, és a meglehetősen könnyen emészthető tejzsír, ami az A-, D-, E-, K-vitamin oldhatósága szempontjából fontos …

Tehát ha mind a hozzáadott cukrokat, mind a gyümölcsben és tejtermékekben található cukrokat figyelembe vesszük, akkor a napi bevitel 40-60 g összérték körül mozoghat (a teljes napi energiaszükséglettől és a fizikai aktivitástól függően).

Ezért manuálisan növelhetik a cukor mennyiségét ezekre az értékekre. A Táplálkozási Társaság szerint napi 200 g gyümölcs fogyasztása ajánlott, ami nagyjából két darab gyümölcs (de nem két szem szőlő, hanem pl. egy banán és egy alma), és napi 400 g zöldség.

Nincs grammban meghatározva fix mennyiség az egyszerű cukrokból, aminek pontosan meg kellene lennie, csak egy átlagos embernek ajánlott mennyiség. A beállítás tehát egyéni, és alapvetően eltérő azon sportolók esetében, akiknek gyakran nagyobb mennyiségű egyszerű cukorra van szükségük (pl. gyümölcsből, ami a teljesítményhez gyorsan és egyszerűen elérhető „üzemanyag”).

když se započtou jak přidané cukry, tak cukry obsažené v ovoci a mléčných výrobcích, můžete se pohybovat okolo celkové hodnoty 40 – 60 g denně

A Táplálkozási Társaság a hozzáadott egyszerű cukrok fogyasztását a teljes energiabevitel maximum 10%-ára javasolja csökkenteni (a könnyebb munkát végző felnőttek esetében ez kb. 60 g naponta).

Ideális esetben ennek a mennyiségnek tartalmaznia kellene mind a hozzáadott cukrokat, mind a gyümölcsökben, zöldségekben vagy tejtermékekben természetesen előforduló cukrokat is.

A hozzáadott cukrok esetében a „minél kevesebb, annál jobb” elv kell legyen az érvényes, de ez persze nem jelenti azt, hogy ne édesítsék és ne élvezzék a kávéjukat. A cukroktól nem kell félni, csak nem szabad túlzásba vinni. És ahogy a tűzről, úgy a cukorról is elmondhatjuk, hogy jó szolga, de rossz úr.

fotó: cz.depositphotos.com

 

Pavel Furch, DiS.
www.vyzivovyporadce-hustopece.cz

  • Az Oktatási, Ifjúsági és Sportminisztérium akkreditált táplálkozási tanácsadója és fitnesz oktató
  • személyre szabott egyéni étrendek az igények és ízlések figyelembevételével (személyesen vagy online)
  • étkezési nyilvántartások elemzése, utólagos ajánlásokkal, milyen ételekkel bővíthető az étrend az egészség megőrzésének elősegítése érdekében
  • mérések Tanita BC 545 szegmentális bioimpedancia mérlegen, az értékek részletes grafikonokos elemzésével, és az azt követő ajánlásokkal
  • tanácsadás az életmód és a fizikai tevékenységek területén
Egyéb érdekes olvasnivalók:

Hogyan kezdjük el használni a Dine4Fit-tet, és hogy tartsunk ki anélkül, hogy megőrülnénk

21.12.2022 Dine4fit.hu Cikkek, Érdekességek

Hozzászólások

A hozzászólások nem képviselik a szerkesztők vagy a blog üzemeltetőjének véleményét.

Hozzászólás írása

Kapcsolódó cikkek
MUDr. Marie Skalská: Mikortól lehet akár az életünkre is veszélyes a túlsúly? MUDr. Marie Skalská: Mikortól lehet akár az életünkre is veszélyes a túlsúly?

Azt, hogy a plusz kilók nem tesznek jót az egészségünknek, Hippokratész már 2000 évvel ezelőtt tudta, amikor megfigyelte, hogy a hirtelen halál gyakrabban fordul elő a “kövérebb” embereknél, mint a karcsúbbak esetében.

Azt, hogy saját magunk esetében mi a helyzet a testsúlyunkkal, a legegyszerűbben a testtömegindex, avagy a BMI alapján tudjuk meghatározni. Egy másik, ennél is fontosabb paraméter, ami alapján megítélhetjük a többletkilogrammok súlyosságát, az a derékbőség.

Az egész cikk 10.4.2024 0

Táplálkozási terapeuta, Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS.: Akkor is le lehet fogyni, ha néha lazítunk Táplálkozási terapeuta, Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS.: Akkor is le lehet fogyni, ha néha lazítunk

Sokan azt gondolják, hogy a fogyókúra egy büntetés, és azzal a gondolattal vágnak bele, hogy rettenetesen vissza kell fogniuk magukat, túlárazott fogyókúrás termékeket kell vásárolniuk, éhezniük kell, rengeteget kell mozogniuk és mindenről kedvenc ételükről le kell mondaniuk.

Valaki valóban így csinálja, de én nem rajongok érte. Az én filozófiám kicsit más: “Inkább lazábban, de fenntarthatóan.”

Az egész cikk 27.3.2024 0