16.11.2022 Dine4fit.hu

Renata Daubnerová, táplálkozási terapeuta: A kalóriaszegény nyarat üdvözöljük, de vigyázzunk a mesterséges édesítőszerekkel!

Mit gondolok én, mik a nyár fő veszélyei a fogyókúra szempontjából? Figyeljük az ételeink kalóriáját, de gyakran gondolkodás nélkül iszunk. Viszont nagyon könnyen gömbölyűre tudjuk inni magunkat.

Minden megengedett, de csak mértékkel és jó minőségben. Ehhez kapcsolódik egy másik fontos elv is: Nem jó ötlet többet enni, ha a nem megfelelő az összetétel – például italok vagy ételek kalóriaértékének csökkentése mesterséges édesítőszerekkel.

Bevezetésképpen játszottam a kalóriákkal. Vessenek egy pillantást a népszerű nyári italokra és azok kalóriaértékére, összehasonlítva egyes ételek kalóriaértékével és a felhasznált energia elégetéséhez szükséges ráfordításokkal.

Aperol spritz 140 ml = 1347 kJ
= ½ sajtos pizza
azaz 35 percnyi úszás nyugodt tempóban (mellúszás)

Száraz fehér bor 200 ml = 440 kJ
=   2 nyalóka
azaz 20 percnyi fa hasgatás

Apple cider 330 ml = 759 kJ
= Vanília ízű pribináček krémtúró 80 g
azaz 30 percnyi homok lapátolás (kb. 5 kg 10/min)

Gambrinus lime és bodza 500 ml = 625 kJ
= 2 Ferrero Rocher
azaz 40 percnyi gyaloglás egyenes úton 5 km/h tempóban

Sör 10° 500 ml = 655 kJ
= 2 tojás keményre főzve
azaz 35 percnyi futás egyenesen 9 km/h tempóban

Cuba libre 200 ml = 778 kJ
= 50 g sültkrumpli
azaz 40 percnyi kerékpározás 16 km/h tempóban

Mochito 300 ml = 894 kJ
=  100g tatár marha szűzpecsenyéből
azaz 50 percnyi fűnyírás nem önjáró fűnyíróval

Házi jeges tea 250 ml = 335 kJ
= 150 g burgonya
azaz 25 percnyi falevél gereblyézés

  • Coca Cola Zero 500 ml = 1 kJ …ennek a kalóriaértéknek ne nagyon örüljünk.  A Cola Zero mesterséges édesítőszereket tartalmaz – lásd lejjebb.

Letní nápoje

Ehhez gyakran feltűnés nélkül társul az un. nassolás:

Mogyoró 100 g = 2510 kJ
–    egészséges helyettesítő – liofilizált gyümölcs (szárított illatos ropogós gyümölcs)

Chips 100 g = 2095 kJ
–    egészséges helyettesítő – zöldségchipsek

 Sós ropi 100 g = 1500 kJ
–    a ropi és a sajtok egészséges helyettesítője lehet a puffasztott amaránt szelet, vagy a hosszúkásra szeletelt zöldségek (sárgarépa, zeller, uborka) és mártásként csicseriborsókrém

 45 % zsírtartalmú sajtok 100 g = 1540 kJ

A nyárhoz tartoznak a hűsítő falatok is, de tudják, hogy…

  • Vizes jékrém 40 g = 90 kJ
  • Míša túrós-tejszínes jégkrém 55 g = 529 kJ
  • Magnum 120 ml = 1560 kJ
  • Café frapé átlagosan étteremben/ kavázóban 500 ml = 1240 kJ

Próbálják ki a házi készítésű, gyümölcsből mixelt, vízzel, kókusztejjel, vagy  túróval kevert jégkrémeket, gyümölcssorbeteket, ha már nem tudják nélkülözni a nyár eme szimbólumait.

Mesterséges édesítőszerek körülöttünk (és bennünk)

Most pedig a mesterséges édesítőszerekről. Ma már szinte mindenhol találkozhatunk velük, de senkinek sem tesz jót, ezért próbálják meg elkerülni őket.

Ciklamátok

Egyes tanulmányok szerint a ciklamátok elősegítik a hólyaggyulladás kialakulását. Ha a ciklamátokat szacharinnal kombinálják, ez a keverék növeli a hólyagrák kialakulásának kockázatát.

 

Aceszulfám K

Ebben az esetben is néhány tanulmány az aceszulfámmal táplált patkányok esetében a daganatok megnövekedett számú előfordulásáról számol be. Ha ezt az anyagot tartalmazó italt/ételt felmelegítjük, mérgező gőzök távoznak belőle.

Aszpartám

Szinte mindenhol megtalálható – rágógumik, joghurtok és pudingok, gabonapelyhek, fagyasztott krémek, majonéz, mustár, zöldség és gyümölcs befőttek, vitamin-kiegészítők és sok más esetben. Az aszpartám megzavarhatja az aminosavak anyagcseréjét, az idegrendszer működését és a hormonális egyensúlyt.

Hogyan éljünk át egy ideális nyarat?

Vegyék körül magukat friss zöldségekkel, gyümölcsökkel, fűszernövényekkel – ezekkel nem tudják magukat „túlenni”, és őszintén szólva még nem találkoztam olyan emberrel, aki azért volt elhízva, mert sok gyümölcsöt evett. Igyanak citromos vizet, friss gyümölcsleveket (nem dobozos) és turmixokat.

Használják ki a gyönyörű nyári időt és próbáljanak futni, úszni, sétálni, kerékpározni vagy görkorcsolyázni, amikor csak tehetik.

 

Bc. Daubnerová Renata
www.fitarian.cz

Táplálkozási terapeuta (Prágai Károly Egyetem, 1. Orvostudományi Kar), táplálkozási tanácsadó és sportdietetikus – Mahra átképző tanfolyam, sportdietetikus, masszőr és TRX oktató. Minden olyan gyógyszernek és mesterséges táplálékkiegészítőnek ellenzője, amely csodálatos egészségügyi hatással kecsegtet.

Egyéb érdekes olvasnivalók:

Nem csak az ételtől él az ember, avagy mik lehetnek az okai a fogyás kudarcainak II.

16.11.2022 Dine4fit.hu Cikkek, Érdekességek

Hozzászólások

A hozzászólások nem képviselik a szerkesztők vagy a blog üzemeltetőjének véleményét.

Hozzászólás írása

Kapcsolódó cikkek
Öt különböző étel, amikhez az előre elkészített tépett csirkemell alapot használjuk Öt különböző étel, amikhez az előre elkészített tépett csirkemell alapot használjuk

Ügyfeleimet arra próbálom rávezetni, hogy a Dine4Fit alkalmazásban általuk előre eltervezett ételek ízletesek legyenek, és az elkészítéséhez pedig a lehető legkevesebb időt kelljen rászánni.

Bármennyire is meglepő, de meg lehet oldani. Csak egy kicsit gondolkodni kell, és a jól bevált trükköket alkalmazni, amelyeknek köszönhetően egyszerre akár több különböző étel is elkészíthető.

Az egész cikk 12.6.2024 0