17.8.2023 Dine4fit.hu

Öt tanács, hogyan fussunk nyáron, és ne ártsunk magunknak

Az év legszebb és legmelegebb évszaka még javában zajlik. Jobb lenne csobbanni egyet a medencében, vagy a tengerparton pihenni?

De futni is lehet egész évben, csak így maradhatunk jó kondiban, ami nem is fog elveszni.

Elég csak néhány szabályra odafigyelni…

Pět rad, jak běhat v létě a neuškodit si

1. tanács: Tervezzék meg a futásokat

A trópusokon nem rohangálhatunk össze-vissza, amikor csak kedvünk tartja. Ez itt nem kifizetődő és jó egy kicsit elgondolkodni ezen. A legjobb kora reggel futni, vagy este, amikor már nem süt annyira a nap, és a hőmérséklet kissé lecsökken. Sokkal kellemesebb, és nem vesz el annyi energiát sem. Este nyolc, fél kilenc körül az ideális, és ráadásul a csodás naplementékben is gyönyörködhetünk.

2. tanács: Ne feledkezzenek meg a rendszeres ivásról

Az ivás az egyik legfontosabb dolog a nyári futások alkalmával. Azonban nem jó ötlet a futás előtt sokat inni, majd a futás után még egy nagy adagot magunkba “önteni”. Amikor kánikula van, igyunk rendszeresen az egész nap folyamán. A szervezetünk így nem fárad el annyira, kellően hidratál, és még italt sem kell vinni magunkkal a futáshoz (amennyiben nem tart tovább egy óránál). A hipotóniás italok hatása nagyon jó a hőségben. Olyan ásványi anyagokkal és nyomelemekkel látják el a szervezetünket, amiket az az izzadsággal választ ki, és sokkal jobb hidratálást biztosítanak.

Pět rad, jak běhat v létě a neuškodit si

3. tanács: Figyeljenek a testük jelzéseire

A hőség miatt nem hagyjuk ki az edzést, hanem igyekszünk hallgatni a szervezetünkre, és kevésbé intenzív formában végezzük. Igen, intervallumok, a fartlek, vagy egyéb intenzív dolgok szóba jöhetnek, de ezeket ne pont délben végezzük, és inkább olyan helyen tegyük, ahol fák vannak, hogy ne égessen minket a nap annyira. Ráadásul a parkokban gyakran találunk ivókutakat, így intenzív edzés közben ha szervezetünknek szüksége van folyadékra, bármikor tudunk inni.

4. tanács: Védjék a fejüket

Egy jó minőségű, lélegző anyagból készült siltes futósapka nappal kötelező viselet! Véd az erős napsütéstől – a napellenzőnek köszönhetően nem éri annyi fény a szemünket, és a leégéstől és napszúrástól is megvéd minket. Ráadásul az anyag az izzadságot is jól felszívja, így nem fog a szemünkbe folyni, és nem fog csípni. Versenyek előtt a sapkát be szoktuk áztatni hideg vízbe, és frissítő helyeken, vagy edzés közben az ivókútnál szintén le szoktuk önteni vízzel. Sokkal jobban lehet így futni. Verseny alkalmával a sapka hátsó részére sokszor vizes szivacsot is teszünk. Sokáig tart és kellemesen hűsít.

Pět rad, jak běhat v létě a neuškodit si

5. tanács: Próbálják ki a fotokróm szemüveget

Ha megnézik a fotóinkat a közösségi oldalakon, a blogon, vagy ha valahol találkoznak velünk egy nyári futás alkalmával, láthatják, hogy mindig van rajtunk szemüveg. Igen, az önsötétedő típusú szemüvegeket hordjuk, így folyamatosan reagálnak az UV sugárzásra, és ennek megfelelően sötétednek vagy világosodnak a lencsék. Az a legjobb ezeknél a szemüvegeknél, hogy amikor sötétedni kezd, vagy az erdőben futunk, a lencse magától kivilágosodik, és így a sötétben is jól látunk vele. Ráadásul abban is praktikusak, hogy a természetben megvédik szemünket a gallyaktól, esetleg a kellemetlen rovaroktól.

fotó: a cikk szerzőinek archívuma

Soňa Hrabec Kotulková a Michal Hrabec
https://running2.cz

Soňa és Michal újságírók, testben és lélekben is igazi futók, ezért írnak erről a sikeres Running2.cz futóblogban. A prágai félmaratonon ismerkedtek meg, majd három évvel később futóesküvőt tartottak. Mindketten szeretnek a természetben és a hegyekben futni, szeretnek utazni és szenvedélyük az ultrafutás.
instagram: running2.cz
facebook: Running2.cz

Egyéb érdekes olvasnivalók:

Hogyan találjuk meg a sikerhez vezető utat

17.8.2023 Dine4fit.hu Cikkek, Érdekességek

Hozzászólások

A hozzászólások nem képviselik a szerkesztők vagy a blog üzemeltetőjének véleményét.

Hozzászólás írása

Kapcsolódó cikkek
Öt különböző étel, amikhez az előre elkészített tépett csirkemell alapot használjuk Öt különböző étel, amikhez az előre elkészített tépett csirkemell alapot használjuk

Ügyfeleimet arra próbálom rávezetni, hogy a Dine4Fit alkalmazásban általuk előre eltervezett ételek ízletesek legyenek, és az elkészítéséhez pedig a lehető legkevesebb időt kelljen rászánni.

Bármennyire is meglepő, de meg lehet oldani. Csak egy kicsit gondolkodni kell, és a jól bevált trükköket alkalmazni, amelyeknek köszönhetően egyszerre akár több különböző étel is elkészíthető.

Az egész cikk 12.6.2024 0