Az úgynevezett “light” termékek az elmúlt években nagyon népszerűek voltak. Szerencsére az utóbbi időben ez már egyre csökkenő fázisban van. Az emberek tudat alatt kezdik felismerni, hogy az egészséghez és a megfelelően karbantartott alakhoz vezető utat általában máshol kell keresni…
A biztonság kedvéért nézzük meg alaposabban ezt az élelmiszercsoportot.
A gyártók olyan termékeket nevezhetnek „light”-nak vagy „könnyű”-nek, amelyek min. 30%-kal kevesebb energiát, zsírt vagy szénhidrátot tartalmaznak, mint a többi azonos névvel ellátott termékük. Ezt az élelmiszer csomagolásán is fel kell legyen tüntetve, pl. “30%-kal kevesebb zsírtartalom” stb.
Hasznosak lehetnek a light verziók?
Változó. Van ilyen „light” és olyan „light” is. Ha például a félkemény sajtszeletek light verziójáról beszélünk (tényleg léteznek ilyen sajtok), akkor nem ítélem el, mert egyes gyártók light-nak nevezik az olyan sajtjaikat, amelyek esetében a szárazanyagban a zsír százalékát 30%-ra csökkentették. Az ilyen sajtok általában megőrzik finom ízüket, és ráadásul kevesebb zsírt tartalmaznak – jelen esetben állati eredetű zsírokat, amikből valakinek az étrendjében a kelleténél több is lehet, így még hasznos is tud lenni ez a néhány grammnyi zsír megtakarítása.
Light joghurtok
Például a ” light ” gyümölcsös joghurtokat a legtöbb esetben sokszor jobb a polcon hagyni. Ezek a termékek azzal büszkélkednek, hogy például csökkentett mennyiségű energiát (zsírokat, cukrot) tartalmaznak, de a hiányzó cukrot és zsírokat – mint ízhordozókat – mesterséges édesítőszerekkel pótolják, hogy a zsírszegény joghurtnak azért legyen valamilyen íze.
Találtam Önöknek egy light gyümölcsjoghurtnak az összetételét: tej, málna, fruktóz szirup, tejfehérjék, sűrített tej, színező koncentrátum céklából, édesítőszerek: aszpartám, aceszulfám-K, aroma, joghurt kultúra. Zsír: 1,1%, gyümölcs: 9%.
És mi lenne a helyes választás? 3,5% körüli zsírtartalommal rendelkező fehér joghurt, ami tartalmazza a probiotikus baktériumokat (lactobacillusok, bifidobaktériumok…) és hozzá friss gyümölcsöt. Az ilyen zsírtartalmú joghurt nem fog ártani a fogyókúrának. Az így kapott ár valószínűleg valamivel magasabb lesz, de a minőség és a tápanyagtartalom szempontjából jobban járunk.
Light italok
Szeretnék még egy csoportot megemlíteni a light élelmiszerek közül, amelyeket személy szerint nem ajánlok, ezek pedig a light italok. Ezek általában limonádék vagy kólák cukormentes, light változatban, viszont mesterséges édesítőszereket, például aszpartámot, szukralózt, aceszulfám-K -t tartalmaznak… Ezeknél az édesítőszereknél továbbra is fennáll a negatív egészségügyi hatások potenciális veszélye, különös tekintettel a bél mikrobiomára (amennyiben rendszeresen isszuk ezeket az italokat). Kiegészíteném még azzal a gondolatommal, hogy szintetikus (mesterséges) édesítőszerekről van szó, amelyeket kémiailag állítanak elő, így nem tekinthetőek természetes étkezési formának.
És mi a helyzet a light termékekkel és italokkal, mint lehetőség a diabetikusoknak?
Én még a cukorbetegeknek sem ajánlom ezeket az italokat, még akkor sem, ha ez a lehetőség számukra előnyösnek tűnhet. Legfeljebb átmenetileg, mielőtt sikerül kialakítani az új szokást – vagyis kimondottan cukormentes italokat fogyasztani, még a mesterséges édesítőszereket is mellőzni. Javaslom fogyasztani a tiszta vizet, a teákat, a friss gyümölcsöt, gyömbért, mentát stb. tartalmazó vizeket. Készíthetnek cukrozatlan szálas teát, vagy friss mentával és citrom-, lime- vagy narancslével ízesíthetik a vizet. Vagy egy kancsó vízbe tegyenek apróra vágott friss gyümölcsöt – epret, görögdinnyét, ízlés szerint kiegészíthetik gyógynövényekkel és virágokkal – mentával, levendulával, ibolyával (szezontól függően). Mindez csak a megszokás és az akarat kérdése. Az ízlelősejtek egy idő után átorientálódnak és hozzászoknak az új alapízekhez. A helyes szokás már félút a minőségibb étkezési forma eléréséhez.
Egy megjegyzés a végére:
Eddig is, és ezek után is mindig azt fogom tanácsolni az embereknek, hogy figyeljenek az élelmiszerek összetevőire, és olvassák el figyelmesen a címkéket. Hogy ne a csomagoláson található feliratok alapján, hanem a termék összetétele alapján válasszanak. Javaslom visszatérni a táplálkozás alapelveihez, azaz különös figyelmet kell fordítani az adott élelmiszer természetellenes összetételére.
Szintén fontos megkülönböztetni a “light”-ot (joghurtok, italok, kekszek…) a “light”-tól (sajtok, görög joghurt…). Egyes termékekben az energia vagy a zsírok mennyisége kevesebb, de a terméket már nem egészítik ki semmi mással, ami ellentmondana az egészséges táplálkozás elveinek (mesterséges édesítőszerek, módosított keményítők, fruktózszirup és más összetevők), így ezeket nem kell teljesen elítélni. Ezért – mindig olvassák el az összetételt, és mérlegeljenek azok szerint.
illusztrációs fotó: cz.depositphotos.com
A hozzászólások nem képviselik a szerkesztők vagy a blog üzemeltetőjének véleményét.