14.9.2023 Dine4fit.hu

Táplálkozási terapeuta: Előnyös lehet-e a light termékek fogyasztása?

Az úgynevezett “light” termékek az elmúlt években nagyon népszerűek voltak. Szerencsére az utóbbi időben ez már egyre csökkenő fázisban van. Az emberek tudat alatt kezdik felismerni, hogy az egészséghez és a megfelelően karbantartott alakhoz vezető utat általában máshol kell keresni…

A biztonság kedvéért nézzük meg alaposabban ezt az élelmiszercsoportot.

A gyártók olyan termékeket nevezhetnek „light”-nak vagy „könnyű”-nek, amelyek min. 30%-kal kevesebb energiát, zsírt vagy szénhidrátot tartalmaznak, mint a többi azonos névvel ellátott termékük. Ezt az élelmiszer csomagolásán is fel kell legyen tüntetve, pl. “30%-kal kevesebb zsírtartalom” stb.

Označením „light“ nebo „lehký“ si může výrobce nazvat ten výrobek, který obsahuje min. o 30 % méně energie, tuku nebo sacharidů než jeho jiný výrobek se stejným názvem.

Hasznosak lehetnek a light verziók?

Változó. Van ilyen „light” és olyan „light” is. Ha például a félkemény sajtszeletek light verziójáról beszélünk (tényleg léteznek ilyen sajtok), akkor nem ítélem el, mert egyes gyártók light-nak nevezik az olyan sajtjaikat, amelyek esetében a szárazanyagban a zsír százalékát 30%-ra csökkentették. Az ilyen sajtok általában megőrzik finom ízüket, és ráadásul kevesebb zsírt tartalmaznak – jelen esetben állati eredetű zsírokat, amikből valakinek az étrendjében a kelleténél több is lehet, így még hasznos is tud lenni ez a néhány grammnyi zsír megtakarítása.

Light joghurtok

Például a ” light ” gyümölcsös joghurtokat a legtöbb esetben sokszor jobb a polcon hagyni. Ezek a termékek azzal büszkélkednek, hogy például csökkentett mennyiségű energiát (zsírokat, cukrot) tartalmaznak, de a hiányzó cukrot és zsírokat – mint ízhordozókat – mesterséges édesítőszerekkel pótolják, hogy a zsírszegény joghurtnak azért legyen valamilyen íze.

Találtam Önöknek egy light gyümölcsjoghurtnak az összetételét: tej, málna, fruktóz szirup, tejfehérjék, sűrített tej, színező koncentrátum céklából, édesítőszerek: aszpartám, aceszulfám-K, aroma, joghurt kultúra. Zsír: 1,1%, gyümölcs: 9%.

Nutriční terapeutka: Je výhodné zařazovat light výrobky?

És mi lenne a helyes választás? 3,5% körüli zsírtartalommal rendelkező fehér joghurt, ami tartalmazza a probiotikus baktériumokat (lactobacillusok, bifidobaktériumok…) és hozzá friss gyümölcsöt. Az ilyen zsírtartalmú joghurt nem fog ártani a fogyókúrának. Az így kapott ár valószínűleg valamivel magasabb lesz, de a minőség és a tápanyagtartalom szempontjából jobban járunk.

Light italok

Szeretnék még egy csoportot megemlíteni a light élelmiszerek közül, amelyeket személy szerint nem ajánlok, ezek pedig a light italok. Ezek általában limonádék vagy kólák cukormentes, light változatban, viszont mesterséges édesítőszereket, például aszpartámot, szukralózt, aceszulfám-K -t tartalmaznak… Ezeknél az édesítőszereknél továbbra is fennáll a negatív egészségügyi hatások potenciális veszélye, különös tekintettel a bél mikrobiomára (amennyiben rendszeresen isszuk ezeket az italokat). Kiegészíteném még azzal a gondolatommal, hogy szintetikus (mesterséges) édesítőszerekről van szó, amelyeket kémiailag állítanak elő, így nem tekinthetőek természetes étkezési formának.

Co pít? Doporučuji přejít na vodu, čaje nebo vodu s obsahem čerstvého ovoce, zázvoru, máty apod

És mi a helyzet a light termékekkel és italokkal, mint lehetőség a diabetikusoknak?

Én még a cukorbetegeknek sem ajánlom ezeket az italokat, még akkor sem, ha ez a lehetőség számukra előnyösnek tűnhet. Legfeljebb átmenetileg, mielőtt sikerül kialakítani az új szokást – vagyis kimondottan cukormentes italokat fogyasztani, még a mesterséges édesítőszereket is mellőzni. Javaslom fogyasztani a tiszta vizet, a teákat, a friss gyümölcsöt, gyömbért, mentát stb. tartalmazó vizeket. Készíthetnek cukrozatlan szálas teát, vagy friss mentával és citrom-, lime- vagy narancslével ízesíthetik a vizet. Vagy egy kancsó vízbe tegyenek apróra vágott friss gyümölcsöt – epret, görögdinnyét, ízlés szerint kiegészíthetik gyógynövényekkel és virágokkal – mentával, levendulával, ibolyával (szezontól függően). Mindez csak a megszokás és az akarat kérdése. Az ízlelősejtek egy idő után átorientálódnak és hozzászoknak az új alapízekhez. A helyes szokás már félút a minőségibb étkezési forma eléréséhez.

Egy megjegyzés a végére:

Eddig is, és ezek után is mindig azt fogom tanácsolni az embereknek, hogy figyeljenek az élelmiszerek összetevőire, és olvassák el figyelmesen a címkéket. Hogy ne a csomagoláson található feliratok alapján, hanem a termék összetétele alapján válasszanak. Javaslom visszatérni a táplálkozás alapelveihez, azaz különös figyelmet kell fordítani az adott élelmiszer természetellenes összetételére.

Szintén fontos megkülönböztetni a “light”-ot (joghurtok, italok, kekszek…) a “light”-tól (sajtok, görög joghurt…). Egyes termékekben az energia vagy a zsírok mennyisége kevesebb, de a terméket már nem egészítik ki semmi mással, ami ellentmondana az egészséges táplálkozás elveinek (mesterséges édesítőszerek, módosított keményítők, fruktózszirup és más összetevők), így ezeket nem kell teljesen elítélni. Ezért – mindig olvassák el az összetételt, és mérlegeljenek azok szerint.

illusztrációs fotó: cz.depositphotos.com

Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS.
www.martinakorejckova.cz

  • Táplálkozási terapeuta és táplálkozási tanácsadó
  • Személyre szabott étrendeket állít össze, táplálkozási programokat, on-line étrendeket és általános életmód tanácsokat biztosít
  • Örömmel ír cikkeket a saját blogjára és weboldalakra
  • Miss Csehország döntőseinek táplálkozási tanácsadójaként is dolgozott
  • Facebook oldala
Egyéb érdekes olvasnivalók:

Táplálkozási javaslatok szoptató nők részére és a Dine4Fit alkalmazás helyes beállítása

14.9.2023 Dine4fit.hu Cikkek, Érdekességek, Hogyan fogyókúrázzunk egészségesen?

Hozzászólások

A hozzászólások nem képviselik a szerkesztők vagy a blog üzemeltetőjének véleményét.

Hozzászólás írása

Kapcsolódó cikkek
Mug cake, muffin, cup cake, brownies – mik ezek, éz hogyan készétsük el Mug cake, muffin, cup cake, brownies – mik ezek, éz hogyan készétsük el

A Dine4Fit felhasználóinak évekkel ezelőtt létrehoztunk egy privát csoportot, mégpedig a „Fogyunk és egészségesen táplálkozunk a Dine4fit segítségével” nevű csoportot.

Nagyon örülünk, hogy az emberek nem csak tanácsot adnak egymásnak az alkalmazás beállításaival kapcsolatban, de megosztják étrendjüket, és tippeket is adnak egymásnak ételekre.

Az egész cikk 24.4.2024 0

MUDr. Marie Skalská: Mikortól lehet akár az életünkre is veszélyes a túlsúly? MUDr. Marie Skalská: Mikortól lehet akár az életünkre is veszélyes a túlsúly?

Azt, hogy a plusz kilók nem tesznek jót az egészségünknek, Hippokratész már 2000 évvel ezelőtt tudta, amikor megfigyelte, hogy a hirtelen halál gyakrabban fordul elő a “kövérebb” embereknél, mint a karcsúbbak esetében.

Azt, hogy saját magunk esetében mi a helyzet a testsúlyunkkal, a legegyszerűbben a testtömegindex, avagy a BMI alapján tudjuk meghatározni. Egy másik, ennél is fontosabb paraméter, ami alapján megítélhetjük a többletkilogrammok súlyosságát, az a derékbőség.

Az egész cikk 10.4.2024 0