3.1.2024 Dine4fit.hu

Andrea Mokrejšová: Öt hiba, amire figyelnünk kell az újévi fogadalmak betartásakor

Az újévi fogyókúrás tippekkel mindenkinek tele van a hócipője.

Ez a cikk azoknak szól, akik januártól többet szeretnének mozogni és egészségesebben akarnak étkezni.

Talán Önöknél is felmerült az a gondolat, hogy csatlakoznak valamilyen kihíváshoz, vagy „személyre szabtak” maguknak egyet. De mire kell figyelni, hogy ne dőljenek be az értelmetlen tanácsoknak és az un. „gyors megoldásoknak”, amelyek végül úgysem működnek, és csak demotiválják Önöket?

Andrea Mokrejšová: Pět chyb, na které bychom si měli dát pozor při dodržování novoročních výzev

Nézzük meg az öt leggyakoribb hibát, és azt is, hogyan lehet ezt jobban csinálni:

1. Torna minden nap

Elhatározták, hogy elkezdenek edzeni, de még nincs elég tapasztalatuk? Egy hosszabb szünet után, sérülés vagy esetleg szülés után akarnak visszatérni a testmozgáshoz?

Felejtsék el az olyan gondolatokat, hogy mostantól minden nap edzeni fognak. Mérjék fel a mostani állapotukat, és gondolják át egy kicsit:

  • mennyi természetes mozgást végeznek most (séta, rendrakás, háztartás, stb.)?,
  • mennyi időt szánnak hetente a célzott fizikai tevékenységekre (mozgás, sport)?,
  • mennyi lehetőségük van a napi rutinok mellett beiktatni több mozgást és sportolást?,
  • képesek lesznek-e betartani ebben a formában az EGÉSZ év folyamán?,
  • a testmozgás melyik formája lenne Önnek a legjobb?,
  • nem lesz rossz hatással az alvás minőségére?,
  • EGÉSZSÉGES lesz ez az Ön számára?.

Nincs értelme semmilyen szigorú szabályokat bevezetni, utánozni valakit a közösségi oldalakról, vagy valakit, aki közel áll Önhöz, ha három hét után teljesen kimerülve úgy is feladják az egészet, mert egyszerűen nincs rá idő a napi rutinjaik mellet.

Andrea Mokrejšová: Pět chyb, na které bychom si měli dát pozor při dodržování novoročních výzev

Írják össze a hétköznapi rutinokat és teendőket, és egészítsék ki a szabad helyeket, amikor több mozgást és esetleg sportot is be tudnak iktatni. A következő hétre rögzítsék a naptárjukba a többi teendővel együtt, és így tudni fogják, hogy pl. aznap menniük kell sétára.

2. Buzgó kezdés

Ne úgy álljanak neki, hogy majd 1-én, vagy hétfőn kezdenek neki, és minden tökéletes lesz! Nem kell, hogy minden gondosan el legyen készítve és felsorakoztatva, mert az is benne van a pakliban, hogy egy hétvégi ünneplés után úgy ébrednek fel, hogy a másnapossággal kell majd megküzdeniük.

Kezdjék apró lépésekkel:

  • fogyasszanak több zöldséget étkezéskor,
  • figyeljenek a folyadék-bevitelre,
  • menjenek egy 30 perces sétára,
  • menjenek a családdal síelni, vagy úszni egyet az uszodában…

Ezeket már most is beiktathatják, és ez nagyon jó alapja lesz a hosszú távú szokások kialakításához, amiket valóban hosszú távon képesek lesznek alkalmazni.

3. Egyoldalú mozgás

10 napos edzést választottak, majd utána másikra váltanak? Esetleg egy guggolásos kihívást, amikor minden nap 10-el több guggolást kell végezniük, mint az előző napon?

Próbáljanak ki különféle mozgásformákat. Előfordulhat, hogy valamelyiket egyáltalán nem fogják kedvelni, akkor valószínűleg a hatalmas kezdeti motiváció ellenére sem fognak kitartani. Ezért próbáljanak ki minden lehetséges sportot – a tempós sétától a táncoláson át a teniszig, jógáig, az otthoni erősítő edzésekig vagy a csoportos fitnesz edzésekig. Vagy találnak valamit, amit igazán kedvelni fognak, vagy legalább olyan valamit találnak majd, ami a legkevésbé idegesíti Önöket, és kitartanak mellette.

Andrea Mokrejšová: Pět chyb, na které bychom si měli dát pozor při dodržování novoročních výzev

Törekedjenek a változatosságra, ne azt a sportot keressék, amelyikkel a legtöbb energiát le tudják adni, hanem azt az utat, amelyik a legegészségesebb az Önök részére. A kardió gyakorlatokat (séta, futás, kerékpározás…) egészítsék ki erősítő edzésekkel és olyan gyakorlatokkal, amelyekkel növelik a testük mozgékonyságát és hajlékonyságát.

4. Korlátozások az étrendben

A szigorú szabályok és az újévi fogadalmak nem csak a testmozgást, hanem az étrendet is érintik. Ha az Önök elképzelése ehhez hasonlít:

  • naponta csak 3x fogok enni,
  • este semmilyen köretet nem eszek, csak zöldséget és fehérjeforrást,
  • reggeli keléskor rögtön meleg vizet fogok inni citrommal,
  • mindenféle édességet és finomságot korlátozni fogok.

Akkor jobb lesz, ha lassítanak a tempón.

  • Az étrenden változtatni csak fokozatosan és egyénre szabottan lehet az aktuális szokásoknak, igényeknek, lehetőségeknek, és a céloknak megfelelően.

Az ilyen változtatást fokozatosan kellene bevezetni, hogy hosszú távon is fenntartható legyen. Nem az a cél, hogy egy hónap alatt minél több kilót tudjanak leadni, hanem az, hogy hosszú távon tudjanak így étkezni.

Kezdetnek próbálják meg kiértékelni pár napos étrendjüket. Jegyezzék fel azt is, hogy milyen körülmények között étkeznek, és milyen hatással van ez a táplálék-bevitelre, hogyan érzik magukat mind fizikailag és lelkileg. Üljenek le, és gondolják át, mi az, amit jobban kellene csinálni.

Andrea Mokrejšová: Pět chyb, na které bychom si měli dát pozor při dodržování novoročních výzev

Ha ennél a kérdésnél zavarban lesznek, keressenek fel egy képzett szakértőt, akiben megbíznak, és aki valóban érti a problémát. Alaposan át fogják tudni beszélni, hogy az Ön esetében melyek lesznek a megfelelő változtatások, és hogyan kell azokat bevezetni. De legyenek résen a jól hangzó ajánlatoknál, amelyek nagy kedvezménnyel és garantált eredménnyel csábítják magukhoz az ügyfeleket. Ne feledjék, hogy nincs rövidebb és gyorsabb út.

5. Nagy elvárások

Ne várjanak azonnali eredményeket. Elképzelhető, hogy eltart egy ideig, amíg rájönnek, hogy mi az, amire valóban szükségük van, és a testükön esztétikailag is meg fog jelenni (vagy legalábbis annyira, amennyire elképzelték). Próbáljanak meg ezért más eredményekre is összpontosítani:

  • mennyi energiájuk van nap közben,
  • milyen az emésztésük,
  • mi a helyzet az éhségérzettel és a farkasétvággyal,
  • jobb hangulat és kondíció.

Ha a változtatásokat megfelelően hajtották végre, akkor ebben a négy pontban szinte azonnal észre kell venniük a pozitív változást. És ez nem is olyan kevés, nem igaz?

Sok sikert!

fotó: a szerző archívuma

 

Mgr. Mokrejšová Andrea
www.andreamokrejsova.cz

  • Táplálkozási terapeuta, aki a Károly Egyetem Első Orvostudományi Karán végzett. Magánpraxisában és a munkahelyén, a nefrológiai klinikán igyekszik segíteni az embereknek az étrendjüket egyéni szükségleteikhez igazítani.
  • Az Instagramja @andreamokrejsova és a weboldala andreamokrejsova.cz segítségével harcol a táplálkozási mítoszok ellen.
  • Részt vesz a sikeres FITFAB Strong fitneszprogramban, ahol táplálkozási szakértőként tevékenykedik, mint ahogyan a FitNut Akadémián is.
  • Társszerzője több könyvnek is, mint pl. „Az első és utolsó fitneszkönyv” (První a poslední fitness kniha), „FITFAB NAPTÁR” (FITFAB Diář) és „FITFAB Munkafüzet” (FITFAB Pracák).
Egyéb érdekes olvasnivalók:

Hogyan lehet hízni a Dine4Fit segítségével

3.1.2024 Dine4fit.hu Cikkek, Érdekességek, Hogyan fogyókúrázzunk egészségesen?

Hozzászólások

A hozzászólások nem képviselik a szerkesztők vagy a blog üzemeltetőjének véleményét.

Hozzászólás írása

Kapcsolódó cikkek
Mug cake, muffin, cup cake, brownies – mik ezek, éz hogyan készétsük el Mug cake, muffin, cup cake, brownies – mik ezek, éz hogyan készétsük el

A Dine4Fit felhasználóinak évekkel ezelőtt létrehoztunk egy privát csoportot, mégpedig a „Fogyunk és egészségesen táplálkozunk a Dine4fit segítségével” nevű csoportot.

Nagyon örülünk, hogy az emberek nem csak tanácsot adnak egymásnak az alkalmazás beállításaival kapcsolatban, de megosztják étrendjüket, és tippeket is adnak egymásnak ételekre.

Az egész cikk 24.4.2024 0

MUDr. Marie Skalská: Mikortól lehet akár az életünkre is veszélyes a túlsúly? MUDr. Marie Skalská: Mikortól lehet akár az életünkre is veszélyes a túlsúly?

Azt, hogy a plusz kilók nem tesznek jót az egészségünknek, Hippokratész már 2000 évvel ezelőtt tudta, amikor megfigyelte, hogy a hirtelen halál gyakrabban fordul elő a “kövérebb” embereknél, mint a karcsúbbak esetében.

Azt, hogy saját magunk esetében mi a helyzet a testsúlyunkkal, a legegyszerűbben a testtömegindex, avagy a BMI alapján tudjuk meghatározni. Egy másik, ennél is fontosabb paraméter, ami alapján megítélhetjük a többletkilogrammok súlyosságát, az a derékbőség.

Az egész cikk 10.4.2024 0