9.3.2022 Dine4fit.hu

Bevált tippek, hogyan spórolhatunk az ételeken

Drágulások vannak. Ez egy olyan tény, amit mindannyian észreveszünk. Az élelmiszerek is egyre drágábbak.

Az alapvető élelmiszerek, amelyeket a kosarunkba teszünk, egyre több pénzt vesznek ki a pénztárcánkból, akkor is, ha ugyanazon termékeket vesszük. Ezért egyre inkább keressük az élelmiszer vásárlások alkalmával azokat a lehetőségeket, amelyekkel olcsóbban tudunk bevásárolni, ha az ajánlások szerint szeretnénk étkezni.

Lehet-e spórolni az ételeken, ha fogyni szeretnénk, vagy fittek akarunk lenni? És hogyan kímélhetjük meg pénztárcánkat otthon?

Ověřené tipy, jak ušetřit za jídlo

Mindenekelőtt tegyünk fel magunknak egy kérdést: amit egészségesnek tartunk, az valóban annyival drágább? Amikor a zöldségek és gyümölcsök árát nézzük, akkor igent mondanánk. Kétségtelenül! De számoljunk: vettünk egy kiló almát, de nem vettünk teasüteményt – mert most már egészségesebben étkezünk. A nagy vödör fagyit a boltban hagytuk, vettünk helyette egy nagy vödör joghurtot. Visszatettük a polcra a chipset, helyette vettük a burgonyát.

Ha az “egészséges” étkezésre gondolunk, akkor már nem vesszük meg az extra akciós, és a nagy kiszerelésű különböző finomságokat (amivel pénzt takaríthatunk meg!). Egészségesebb, megfelelőbb alapanyagokra cseréltük. Próbálták már megszámolni, mennyibe kerül az a sok keksz, limonádé, chips, virsli és hasonló termékek?

Az általunk egészséges élelmiszereknek, főleg az élelmiszer-alapanyagoknak tartott, olykor igazi ételnek, vagy valódi ételnek nevezett élelmiszerek árai még mindig összhangban vannak azoknak a finomságoknak az áraival, amelyekről fentebb írtam. Ha tehát a nem megfelelőt olyanra cseréljük, ami jobbat tesz a szervezetünknek, akkor nem költünk többet.

De mi van, ha ez nem elég?

Tippek a spóroláshoz

Ha nem akarunk többet költeni az étkezésre, mint amennyit muszáj, akkor valószínűleg egy kicsit előre kell terveznünk. Ne dobjuk ki feleslegesen azt, amit nem eszünk meg, vagy ami elromlik. Valószínűleg sokunknak most jut eszébe a Kuckók film egyik jelenete, ahol paradicsomszószt terveztek, és végül csirkét sütnek a sütőben. De nem kell aggódni, általában nem kell ilyen szigorúan eljárnunk. Azonban jó, ha van egy elkészített tervünk. Ha veszünk egy csomag húst és egy csomó zöldséget, amit nem tervezünk megenni, akkor nem segítünk az anyagi helyzetünkön. Szóval hogy is megy ez nálunk otthon?

  • Azzal kezdem, hogy megnézem, mi van a hűtőben, a fagyasztóban és a kamrában. Mit kell elfogyasztani. És azt is megnézem, hogy mit lehet fogyasztani. Ezekből pár napra előre megtervezem az alapételeket. A munkám és a leterheltség miatt én heti bontásokban tervezek – tudom, mikor főzhetek valamit, és mikorra kell készétel.
  • Ha a főételeket nagyjából megterveztem, akkor szétnézek a környező üzletek vagy a webáruházak akciói között. Ugyanis mindig szükségem van valami másra is az otthoni alapanyagok mellé – így kihasználom az időt, hátha találok valamilyen akciós zöldséget is.
  • Ha már a zöldségről van szó: Olyanokat keresek, amelyeknek szezonja van. Ha télen uborkát vagy paprikát akarok venni, az mindig drágább lesz, mint nyáron, vagy kora ősszel. Míg a sok gyökeres vagy a keresztesvirágú zöldségfélék (káposzta, sárgarépa, káposzta stb.) most a szezon slágerei. Ezért pl. több káposztás ételt tervezek télre. Olcsóbb, mint a cukkini, amitől viszont nyáron alig tudunk megszabadulnunk.
  • Fagyasztott zöldséget használok. Kiváló minőségű, mert akkor van a betakarításuk, amikor a legjobb kondiban vannak. És mégis sokkal olcsóbb, mint egyes társai, amelyeket januárban, vagy februárban találunk a boltokban.
  • Természetesen ugyanez vonatkozik a gyümölcsökre is. Télen nem veszek epret, mert túlárazott, vagy íztelen, sokszor mindkettő egyszerre. De veszek helyette almát, citrusféléket, banánt…
  • Ha már nincs nagy készletem otthon, akkor kihasználom a boltok heti akcióit. Amikor az alapvető alapanyagok akciós áron vannak, akkor megveszem, amennyiben a heti költségvetésem ezt megengedi. Legközelebb pedig a kamrában megtalálom őket, és nem kell teljes áron megvennem.
  • Fontos dolog: heti költségvetésem van az élelmiszerekre és háztartási szükségletekre. Vehetek drágább fehérjeforrást (pl. minőségi hal), de akkor azon a héten nem vásárolok semmit az otthoni készletembe. Másik héten pedig például tésztaféléket, rizst, vagy babot veszek akcióban, ami a kamrában is eláll, és egy-egy csomaggal többet is veszek.
  • A heti étrendembe a főétkezéseken kívül a reggelit és a uzsonnát is beletervezem. Így a másnap délutáni uzsonnára vagy késői vacsorára salátával felhasználhatok még egy darab csirkehúst, ami ebédre volt krumplival. A másik adaghoz pedig lehet hozzá pl. rizottó. Egy alapból több különböző étel is gyorsan elkészíthető.
  • Több étel keletkezhet, mert például egy nagyobb csomag csirkehúst vettem, vagy megvettem az egész csirkét. Gondoljunk arra is, hogy a kisebb kiszerelésben vásárolt alapanyagok összességében drágábbak lesznek, mintha nagyobb kiszerelésben vásárolnánk meg. Tehát ha anyagi helyzetünk lehetővé teszi, hogy egy kicsivel többet fizetünk nagyobb kiszerelésért, akkor megéri megvenni, mert megtérül és így még spórolni is tudunk. Mindig nézzük meg az egységárakat! Ezek az információk kisbetűvel vannak feltüntetve a nagy és kirívó ár alatt. Általában kilogrammonkénti, darabonkénti, vagy literenkénti ár van feltüntetve. Hirtelen például rádöbbenhetünk, hogy az a sajt, amelyiket világgá hirdetik, hogy milyen olcsó, valójában sokkal drágább, mint a mellette lévő, amelyik jobb, de száz forinttal többe kerül abban a kiszerelésben.
  • A másik tipp is egy kicsit ehhez kapcsolódik: főleg alapanyagokat vásárolok. Azaz külön a csirkehúst, külön a zöldséget, külön a tésztát. Mert egy csomag csirkehúsos tésztasaláta sokkal drágább lenne így, mintha külön-külön venném meg. Igen, magamnak kell elkészítenem az ételt, beleteszem a munkámat és az energiámat. De ezek a költségek továbbra is alacsonyabbak lesznek, mint a késztermék ára, amely nem is biztos, hogy minőségi étel.
  • Nem költök például szuperfehérje tartalmú túrókra, amelyekben egy grammal több fehérje van, mint a normál túróban, de sokkal drágább. Nem költök a sokszor drágább ízesített tejtermékekre sem, mert úgy ízesítem magamnak, ahogy én szeretném. (Néha persze veszünk párat magunknak kis finomságként, de sokkal gyakrabban van a hűtőnkben fehér joghurt, és mellette a gyümölcsök.)
  • Ha többet főzök valamiből, akkor a fagyasztóba is teszek belőle, ha még van benne hely. Kevés olyan étel van, amit nem lehet lefagyasztani. Így a fagyasztóban el lesz készítve az étel egy másik alkalomra, amikor nincs időm semmire. És ételt sem dobok ki azért, mert nem ettük meg az egészet. Ezzel spórolok, egyszer a következő vásárláskor, és most is, hogy nem dobtam ki semmit.
  • Amikor nem akarok valamit lefagyasztani, de vannak különféle maradékok, amelyekből már nem tudok egy egész ételt megcsinálni, igyekszem olyan ételekben felhasználni, amelyek maradékként tökéletesek: pl. rizottó, különféle “kínai” kaják, ahol felhasználhatjuk a maradék zöldségeket, levest, kenhető krémeket, vagy akár salátákat. Nem maradt már egy egész adag abból a nagy csirkéből, de van-e még annyi húsom és valamilyen zöldség, hogy összekeverjek egy kenhető túrókrémet? Hurrá, ebből már csinálhatok egy uzsonnát vagy akár vacsorát.

Ověřené tipy, jak ušetřit za jídlo

Nem megyek messzire vásárolni azért, mert valahol van valami 10-20 forinttal olcsóbb, erre nincs időm. De igyekszem – ha a heti költségvetésem engedi – a tartós élelmiszerekből és mindenekelőtt az alapvető alapanyagokból otthon készletet tartani. Majd ezekből magam főzök előre megtervezve, hogy az egész csirkehúst felhasználjam, és a hűtő sarkában kuporgó salátát is lesz aki megegye, és nem kell kidobni. Az eperre pedig várok nyárig.

Hagyjuk most azokat az eseteket, amikor tényleg nagyon kicsi a költségvetésünk, és úgy kell élelmiszert vásárolnunk, hogy elsősorban a családot el tudjuk látni. A legtöbb esetben már az is sokat segít, ha végiggondoljuk, hogy mit fogunk enni az elkövetkező pár napban, az árcédulákon az egységárral (kiló, liter) feltüntetett apró betűs részt is elolvassuk, és vásárláskor az alapanyagokhoz ragaszkodunk, nem pedig a készételekhez. Ha már fogyni szeretnénk, akkor ne a pénztárcánk fogyjon.

Megosztanának a tippjeiket? Írják meg kommentben, vagy facebookon  a Fogyunk és egészségesen táplálkozunk a Dine4fit segítségével csoportban.

fotó: cz.depositphotos.com

Saša Rohlíková
https://www.rohlikovka.cz

Táplálkozási szakértő, személyi edző és táncport edző, aki elhízott és túlsúlyos ügyfelekkel foglalkozik. Erről a témáról írt egy sikeres könyvet is “CHCI KONEČNĚ ZHUBNOUT” címmel (Le akarok végre fogyni). Találkozhatnak vele például a Fogyunk és étkezzünk egészségesen Dine4Fit cseh csoportjában, vagy természetesen a saját weboldalán ,valamint a Prágai Táncközpontban tartott táncóráin és egészséges fogyókúra tanfolyamain.

Egyéb érdekes olvasnivalók:

Miért hízunk néha a fogyókúra alatt?

9.3.2022 Dine4fit.hu Cikkek, Érdekességek

Hozzászólások

A hozzászólások nem képviselik a szerkesztők vagy a blog üzemeltetőjének véleményét.

Hozzászólás írása

Kapcsolódó cikkek
Táplálkozási terapeuta, Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS.: Akkor is le lehet fogyni, ha néha lazítunk Táplálkozási terapeuta, Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS.: Akkor is le lehet fogyni, ha néha lazítunk

Sokan azt gondolják, hogy a fogyókúra egy büntetés, és azzal a gondolattal vágnak bele, hogy rettenetesen vissza kell fogniuk magukat, túlárazott fogyókúrás termékeket kell vásárolniuk, éhezniük kell, rengeteget kell mozogniuk és mindenről kedvenc ételükről le kell mondaniuk.

Valaki valóban így csinálja, de én nem rajongok érte. Az én filozófiám kicsit más: “Inkább lazábban, de fenntarthatóan.”

Az egész cikk 27.3.2024 0

PhDr. Iva Málková: Hogyan lehetünk ínyencek még a fogyókúra alatt is? PhDr. Iva Málková: Hogyan lehetünk ínyencek még a fogyókúra alatt is?

Manapság a csábító finomságok gazdag kínálata mellett az érzelmek is szerepet játszanak abban, hogy mennyit, mit, miért és hogyan együnk. Hogyan tudnánk meggyőzni az embereket arról, hogy nem csak az a fontos, hogy mit esznek, hanem az is, hogy miért és hogyan esznek?

Fontos megtanulni, hogy az étel nem egy problémamagoldó segédeszköz, amivel megoldjuk azokat a problémákat, amelyek egyáltalán nem is kapcsolódnak hozzá.

Az egész cikk 20.3.2024 0

Hellča Vávrová: Az egészséges életmóddal kilépünk a komfortzónánkból? Hellča Vávrová: Az egészséges életmóddal kilépünk a komfortzónánkból?

Gondolkodtak már valamikor azon, hogy milyen gyakran halljuk a “kilépni a komfortzónából” kifejezést? Az egészséges életmód kontextusában ez a mondás egy egészen új dimenziót kap, főleg a gyermekes anyukák számára, akik megpróbálják összekapcsolni a családi életet a saját testükről és lelkükről való gondoskodással.

De mit is jelent valójában “kilépni a komfortzónából”, és tényleg szükséges-e az egészségesebb életmód eléréséhez?

Az egész cikk 13.3.2024 0