7.2.2023 Dine4fit.hu

Hogyan találjuk meg a sikerhez vezető utat

A fogyás nem a hasban vagy a combokban kezdődik, hanem a fejünkben. Hasonló a helyzet az izmokkal is – azok sem a proteinital elfogyasztása után nőnek, hanem az edzés hatására.

Nos, nem hiába mondják, hogy minden lehetséges, csak akarni kell. És tenni is kell érte valamit…

Nagyon hasznos lehet inspirálódni mások sikerei által, esetleg motivációt keresni másoknál, sőt talán szükséges is. De csak pszichológiai szempontból. Nagyon kell akarnunk, és főleg nekünk kell tennünk valamit érte azért, hogy elérjük az álmainkat, elérjük az álmaink célját.

ilustrační foto: Vaříme zdravě s Léňou a Hellčou

Weboldalakat nézegetve vagy fogyókúrás csoportokban böngészve, mint például a Fogyunk és egészségesen táplálkozunk a Dine4fit segítségével, általában az úgynevezett átalakulások érdekelnek minket, ahol azt látjuk az összehasonlító fotók között, hogy egy hölgy milyen szépen lefogyott, vagy egy férfi csodálatra méltó testet épített fel.

  • És teljesen mindegy, hogy közszereplőről van szó, vagy egy teljesen ismeretlen személyről. Sok embernek mindig ugyanaz a kérdés jut eszébe: “Hogy volt erre képes?”

Ha egy ilyen poszt alatt teszik fel a fent említett kérdést, akkor az érintett (ha megfelelőnek tartja és egyáltalán van ideje ilyesmire) valószínűleg azt fogja válaszolni, hogy a Dine4Fit alkalmazás szerint evett, vagy nem evett semmi édességet, vagy hogy elhagyta az üdítőket, hogy járni az edzőterembe, vagy valami hasonló.

Aztán az emberek megpróbálják azt tenni, amit válaszolt, bármi legyen is az. Olyan lesz az érzésük, hogy megszereztek egy tuti módszert, aminek köszönhetően végre sikerülni fog. De ez így egyáltalán nem működik. Egyeseknél elég, ha abbahagyják a csokievést és lefogynak. Valaki egy kis testmozgást iktat bele a mindennapjaiba, és lefogy. De mindannyian mások vagyunk. Mindenki eredeti. Természetesen vannak alapelvei az emberi szervezet működésének, de az, hogy hogyan fogyunk, az nagyon egyéni.

Olyan tényezők alapján, mint a személy életkora, súlya, magassága és aktuális fizikai aktivitása, kiszámítható az alapanyagcsere, majd ezt követően meghatározható a napi kalóriabevitel mennyisége úgy, hogy az illető személy kalóriadeficitben (súlycsökkentés céljából) vagy kalóriatöbbletben (tömegnövelés végett) legyen. És itt már észrevehetjük, hogy senki sem olyan, mint mink vagyunk.

ilustrační foto: Vaříme zdravě s Léňou a Hellčou

Példa a gyakorlatban?

Tegyük fel, hogy a Fogyunk és egészségesen táplálkozunk a Dine4fit segítségével csoport egyik tagjának, nevezzük Gabinak, elsősorban a Dine4Fit alkalmazásnak köszönhetően sikerült lefogynia, ahogy már a csoport neve is sugallja. Az azonos nevű weboldalon található kalkulátor segítségével kiszámolta azt a napi beviteli mennyiséget, hogy kalóriadeficitben legyen, aztán csak rendszeresen jegyzetelte, és annyit evett, amennyit ennie kellet. Ezzel a módszerrel még azelőtt biztosak lehetünk benne, hogy feltennénk magunknak a kérdést, hogy „Hogy volt erre képes?”. Ez egyszerű. És tényleg működik.

De ha a válasza az volt, hogy minden nap futott, és csak baromfihúst evett, vacsorára pedig tésztasalátát, annak így semmi értelme. Röviden: ami Gabi esetében bevált (a kalóriadeficiten kívül), az valószínűleg másnál nem fog működni.

Önök közül senki sem Gabi, Önök egyszerűen saját maguk – eredetiek. Mindannyian más “tésztából” vagyunk, más a hobbink, mások a szokásaink, máshogy viszonyulunk a mozgáshoz vagy az étkezéshez. Az egyetlen dolog, ami garantáltan mindenkinek beválik, az a kalóriadeficit (vagy kalóriatöbblet). A „Hogy volt erre képes?” kérdésre semmilyen más válasz nem jó nekünk, és nem is előnyös számunkra.

Milyen tanulságot vonhatunk le a cikkből?

Ne pazarolják az idejüket. Bízzanak a megálmodott céljaikban. Hagyják magukat motiválni a történetekkel, mert mások sikerét fontos látni! Ennek köszönhetően az ember könnyebben elhiszi, hogy meg tudja csinálni. Csak hallgassanak többet saját magukra. Ne próbáljanak vakon utánozni senkit. A siker természetesen a motiváción múlik, de azon is, hogy étrendünk kiegyensúlyozott-e és tápanyagokban gazdag-e. És hogy kalóriadeficitben vagyunk-e (fogyáshoz).

Sok sikert.

illusztrációs fotó: Egészségesen főzünk Leňával és Hellčával”

 

Hellča Vávrová
https://www.instagram.com/cobuduzasvarit

Egyéb érdekes olvasnivalók:

Miért hízunk néha a fogyókúra alatt?

7.2.2023 Dine4fit.hu Cikkek, Érdekességek, Hogyan fogyókúrázzunk egészségesen?

Hozzászólások

A hozzászólások nem képviselik a szerkesztők vagy a blog üzemeltetőjének véleményét.

Hozzászólás írása

Kapcsolódó cikkek
Mug cake, muffin, cup cake, brownies – mik ezek, éz hogyan készétsük el Mug cake, muffin, cup cake, brownies – mik ezek, éz hogyan készétsük el

A Dine4Fit felhasználóinak évekkel ezelőtt létrehoztunk egy privát csoportot, mégpedig a „Fogyunk és egészségesen táplálkozunk a Dine4fit segítségével” nevű csoportot.

Nagyon örülünk, hogy az emberek nem csak tanácsot adnak egymásnak az alkalmazás beállításaival kapcsolatban, de megosztják étrendjüket, és tippeket is adnak egymásnak ételekre.

Az egész cikk 24.4.2024 0

MUDr. Marie Skalská: Mikortól lehet akár az életünkre is veszélyes a túlsúly? MUDr. Marie Skalská: Mikortól lehet akár az életünkre is veszélyes a túlsúly?

Azt, hogy a plusz kilók nem tesznek jót az egészségünknek, Hippokratész már 2000 évvel ezelőtt tudta, amikor megfigyelte, hogy a hirtelen halál gyakrabban fordul elő a “kövérebb” embereknél, mint a karcsúbbak esetében.

Azt, hogy saját magunk esetében mi a helyzet a testsúlyunkkal, a legegyszerűbben a testtömegindex, avagy a BMI alapján tudjuk meghatározni. Egy másik, ennél is fontosabb paraméter, ami alapján megítélhetjük a többletkilogrammok súlyosságát, az a derékbőség.

Az egész cikk 10.4.2024 0