15.5.2024 Dine4fit.hu

Ines Střítecká táplálkozási tanácsadó: Valóban könnyebb 50 kg-ot lefogyni, mint kozmetikai 5 kg-ot?

Nem lehet minden fogyás egyforma. Az igaz, hogy ha valaki nagyon túlsúlyos, akkor az első öt kilót könnyebb leadni, mint azt az öt kilót, amit valaki csak “finomhangololás” miatt szeretne leadni, hogy elégedett legyen a testével.

Össze lehet ezt egyáltalán hasonlítani?

Ennek a cikknek a megírására egy beszélgetés vezetett, ami a Fogyunk és egészségesen táplálkozunk a Dine4fit segítségével csoportban zajlott, ahol egy meg nem nevezett hölgy lényegében becsmérelte a csoport egy másik tagjának sikeres fogyását, aki a valóban nagy túlsúlyából sokat fogyott. Egészen 50 kg-ot (!). A szerencsétlen megjegyzése minden bizonnyal a fogyókúrával kapcsolatos teljes tudatlanságából fakadt (és talán ez egy kicsit lehet az alibije is), de természetesen negatív visszhangokat váltott ki.

Výživová poradkyně Ines Střítecká: Opravdu je lehčí zhubnout 50 kg než kosmetických 5 kg?

Mi is történt pontosan, és mi a helyzet a könnyű fogyással?

Egy hölgy, aki csak néhány kilót szeretne leadni (kb. ötöt), akaratlanul is lebecsülte az elképesztő átalakulást (mínusz 50 kg) ami mögött rengeteg munka és elszántság állt, amikor azt írta, hogy ő is szeretne lefogyni, de leadni a “kozmetikai” 5 kg-ot sokkal nehezebb…

Valóban azt gondolhatja valaki, hogy nagy súlyból könnyebb fogyni, mint leadni néhány felesleges kilót? Akkor, hogy is van ez a valóságban?

Persze a nagy súlyból lefogyni a legelején tényleg elég könnyű, de azzal is jó tisztában lenni, hogy milyen korlátok állnak mondjuk egy 60 kg-os ember előtt, és mennyi ideig fog tartani egy olyan emberhez képest, aki 130 kg-ról indult. És neki ez mennyi ideig tartott.

Egy enyhén túlsúlyos embernek sok lehetősége van, hogyan tud segíteni magán, hogyan tudja felgyorsítani a fogyást – az ő esetében a korlátozások nagyon minimálisak. A kalóriadeficit becsületes betartásával és mondjuk egy rendszeres testmozgással körülbelül 4 hónap alatt már elérhető a siker.

Ezzel szemben egy nagyon túlsúlyos emberre általában nagyon nehéz és hosszú út vár. Az egész életvitelét már az alapoktól kezdve teljesen meg kell változtatnia. Ez természetesen magában foglalja az étrendjének jelentős átalakítását is, de az egészségét tekintve nagyon korlátozott választási lehetőségei vannak a fizikai aktivitásokban. Gyakran csak annyit tudnak tenni, hogy gyorsabban kell sétálniuk, és esetleg néhány könnyedebb gyakorlatot tudnak végrehajtani (ideális lenne, ha a kezdetektől szakértő felügyelete mellett).

Aki a saját testsúlyának mondjuk akár a felétől is meg akar szabadulni, annak mentálisan is nagyon erősnek kell lennie, és biztos, hogy az nem fog neki segíteni, ha csupa “nyafogást” fog olvasni, hogy milyen nehéz a karcsúbbaknak.

Výživová poradkyně Ines Střítecká: Opravdu je lehčí zhubnout 50 kg než kosmetických 5 kg?

Legyünk egymással szemben mindig empatikusak (nem csak a csoportban, hanem az életben is), és gondoljunk arra is, hogy soha nem tudhatjuk, ki olvassa sorainkat (vagy hallja szavainkat), kinek árthatunk akaratlanul, és tudtunkon kívül elrontjuk például az erőfeszítéseit, esetleg a sikerének az örömét (akár befejezte már a változtatást, és már “csak” tartania kell a súlyát, akár még csak valahol az elején vagy félúton jár).

Saját tapasztalatomból azt mondhatom, hogy a fogyáshoz a kalóriadeficit mellett pszichikai nyugalom és támogatás is kell, amire a Fogyunk és egészségesen táplálkozunk a Dine4fit segítségével csoportban mindig törekszünk. Ha pedig valaki úgy érzi, hogy ez nem megy, ne féljenek segítséget kérni – akár a csoportban, ahol a hozzászólásainkkal önzetlenül tanácsokat adunk, akár szakértőtől egy személyes fizetős konzultáción. Még a csoport adminisztrátorai is szinte minden nap ezt mondják nekünk. Csak vigyázzanak a különféle csalárd ajánlatokkal, amik az interneten keringenek esetleg üzenetben jutnak el Önökhöz. De ez már egy másik fejezet. Majd valamikor legközelebb.

fotó: cz.depositphotos.com

Ines Střítecká
https://hubnizdrave2.webnode.cz

  • Táplálkozási tanácsadó bővített tanúsítvánnyal – sporttáplálkozási szakember, szoptatós kismamák és gyermekek táplálkozási tanácsadója.
  • Személyre szabott étrendeket állít össze olyan általánosan beszerezhető élelmiszerekből, amiket az ügyfél egy kérdőívben határozhat meg.
  • Szenvedélyes kutyabarát.
  • Mottója, hogy a fogyás nem az éhezést jelenti.
Egyéb érdekes olvasnivalók:

Markéta Nevěčná – fitness edző: Hogy lettem a Dine4Fit rabja

15.5.2024 Dine4fit.hu Cikkek, Érdekességek, Hogyan fogyókúrázzunk egészségesen?

Hozzászólások

A hozzászólások nem képviselik a szerkesztők vagy a blog üzemeltetőjének véleményét.

Hozzászólás írása

Kapcsolódó cikkek
Markéta Nevěčná – fitness edző: Hogy lettem a Dine4Fit rabja Markéta Nevěčná – fitness edző: Hogy lettem a Dine4Fit rabja

Egyszer volt, hol nem volt – annak idején, még mielőtt megismertem volna a Dine4Fit alkalmazást, különféle diétákat próbáltam ki, mint mindenki más, aki a fogyással próbálkozik.

Akkoriban (hála istennek) még nem google-ztam, így mindent kipróbáltam, amit a különböző magazinokban találtam: szétválasztó diéta, pékáruk mellőzése, köretek mellőzése, utolsó étkezés 17 órakor…

Az egész cikk 24.7.2024 0

Bravó! Jíťa 170 kg volt, és semmit sem tudott az egészséges táplálkozásról, jelenleg 71 kg, és most készül elvégezni a fitneszedzői tanfolyamot Bravó! Jíťa 170 kg volt, és semmit sem tudott az egészséges táplálkozásról, jelenleg 71 kg, és most készül elvégezni a fitneszedzői tanfolyamot

Amikor Dine4fit facebook-csoportunkban közzétettük Bohumila átalakulását, ami olyan cseh médiákban is megjelent, mint a Blesk vagy az Aha!, egyre több hozzászólás érkezett alkalmazásunk azon felhasználóitól, akik szintén elérték a megálmodott alakjukat.

Az egyik kommentet a kedves Jíťa írta, aki kérésünkre írt pár szót a változásáról. Lássuk hát…

Az egész cikk 18.7.2024 0