27.3.2023 Dine4fit.hu

Kristýna Volfová akkreditált táplálkozási tanácsadó: Az étrend-kiegészítőkről általában

Manapság tömegesen találkozhatunk az étrend-kiegészítők, különféle komplexek, stimulánsok vagy fogyókúrás “csodaszerek” ajánlataival.

Nézzük meg, mit kellene pótolnunk szervezetünkben, esetenként akár folyamatosan, akár „csak” az év egy-egy bizonyos szakaszában.

Mindenekelőtt szeretném leszögezni, hogy ez az ajánlás csak általános, mindegyikünknek egyéni, és más-más specifikus igényei vannak. Az alábbiakban azokat a kiegészítőket említem, amelyeket lehetőség szerint mindenkinek érdemes lenne használnia.

Akreditovaná výživová poradkyně Kristýna Volfová: Doplňky stravy všeobecně

Omega-3 zsírsavak

Az omega-3 zsírsavak érdemlik az első helyet a kiegészítők között. A többszörösen telítetlen zsírsavak csoportjába tartozik, ez a komponens nélkülözhetetlen – szervezetünk nem képes magától előállítani. Az omega-3 alapvetően EPA-ból és DHA-ból áll (adott esetben ALA-ból, amely az EPA és a DHA előfutára, de a szervezet az ALA-nak csak körülbelül 5%-át képes regenerálni). Az EPA és a DHA kiegészítik egymást, az EPA elsősorban az érrendszerre, a DHA pedig az agyi aktivitásra van jótékony hatással.

Milyen (pozitív) hatásai vannak az omega-3-nak a szervezetünkre?

 • Befolyásolják az omega-3 és omega-6 természetes arányát az étrendünkben,
 • csökkenti az LDL-koleszterinszintet és pozitív hatással van a HDL-koleszterinszintre,
 • erősítik az immun- és hormonrendszert,
 • fontos szerepet játszanak a fertőzések és allergiák esetén.

A populációnk omega-3-zsírsavakban szegény, ezért egész évben célszerű a pótlása (étkezés közben bevenni). Az ajánlott adagokat gyermekek, terhes nők stb. esetében mindig egyedi, ezért szakemberrel kell egyeztetni.

D vitamin

A D-vitamin zsírban oldódik. Ezt a vitamint D-provitamin formájában is megkapjuk (a naptól UV-sugárzás segítségével), de a “napozz sokat, hogy sok D-vitaminod legyen” lecke nem annyira releváns, mert a provitamint a szervezetnek még át kell alakítania, és nem biztos, hogy 100%-osan sikerül is.

Akreditovaná výživová poradkyně Kristýna Volfová: Doplňky stravy všeobecně

A D-vitamint D2 és D3 vitaminokra oszthatjuk, a D2 növényi, a D3 pedig állati eredetű. A teljes lakosság több mint 60%-a szenved D-vitamin-hiányban, ezért célszerű ezt a vitamint pótolni (ebben az esetben is étkezéskor javasolt, mivel a D-vitamin zsírban oldódik).

A D vitamin hatásai:

 • Fontos szerepet játszik a kalcium és a foszfor felszívódásánál,
 • fontos a kalcium vérplazmában való fenntartása szempontjából,
 • stimulálja az immunrendszert, ami fontos a pajzsmirigy és a hormontermelés szempontjából,
 • a csontok és az izmok képződése szempontjából is fontos.

A D-vitamin hiánya csontgyengeséget okozhat.

A D-vitamin megtalálható például a tojássárgájában, a májban, az élesztőben, a vajban stb., de mint már említettem, célszerű egész évben pótolni, mert természetes forrásokból nem jutunk hozzá a szükséges mennyiséghez.

Kalcium és magnézium

A kalciumot és a magnéziumot együtt szeretném megemlíteni, mert megfelelő magnézium és kalcium arány mellett ez a két ásványi anyag szinergikusan együttműködik. Ha azonban nem tartják be a kalcium és a magnézium ideális arányát (2,5:1), anti-szinergikus hatás léphet fel, azaz a kalcium elnyomja a magnézium hatását.

Ha a megfelelő magnézium- és kalciumtartalmú étrend-kiegészítőt keresik, mindig nézzék meg az arányokat az értékeknél. Az is jó, ha a kiegészítő D-vitamint is tartalmaz, ami segíti a kalcium felszívódását.

se správným poměrem hořčíku a vápníku tyto dva minerály působí synergicky

A magnéziumnak magának több formája is van, ezeket a formákat most nem fogjuk részletezni. A magnézium hatásaira koncentrálunk, amennyiben megfelelően alkalmazzuk:

 • Szerepet játszik az energia-anyagcserében,
 • fontos az izmok működéshez, a regenerációhoz és az izomgörcsök ellen,
 • nagymértékben befolyásolja a kardiovaszkuláris rendszert és az idegrendszert.

A kalcium a csontok és fogak alapvető eleme, de ez még távol áll a (fő) feladataitól:

 • Szerepet játszik az enzim- és hormonképzésben,
 • fontos szerepet játszik a sebek gyógyulásánál, a véralvadásnál és az izmok működésénél,
 • továbbá biztosítja az idegsejtek közötti üzenetközvetítést is.

Mint ahogy már feljebb említettem, étrend-kiegészítőt kombinált formában is vehetnek (kalcium, magnézium, D-vitamin), de ügyeljenek az arányokra, a felszívódásra és az ajánlott napi mennyiségre és felhasználásra.

A folytatást készítjük.

fotó: cz.depositphotos.com

 

Kristýna Volfová
https://www.apointofme.cz

 • A cseh Egészségügyi Minisztériumnál jegyzett és Akkreditált táplálkozási tanácsadó.
 • Pszichológiát tanul a főiskolán, mert tudja, hogy az étel néha mennyire meg tudja szenvedtetni az embereket, és nem csak táplálkozási, hanem pszichológiai oldalról is szeretne segíteni másokon.
 • A “Strašák jménem jídlo” (Ételnek evezett félelem) című könyv szerzője (Pointa, 2021), ami az ételtől való félelemre és az önmagunkhoz való hozzáállásra összpontosít .
 • Saját életútját a @a.point.of.me Instagramon osztja meg másokkal.
Egyéb érdekes olvasnivalók:

Iva Málková a STOB-tól: Hogyan kényszerítsük rá magunkat a mozgásra? Próbáljanak mozogni a szünetekben!

27.3.2023 Dine4fit.hu Cikkek

Hozzászólások

A hozzászólások nem képviselik a szerkesztők vagy a blog üzemeltetőjének véleményét.

Hozzászólás írása

Kapcsolódó cikkek
Öt különböző étel, amikhez az előre elkészített tépett csirkemell alapot használjuk Öt különböző étel, amikhez az előre elkészített tépett csirkemell alapot használjuk

Ügyfeleimet arra próbálom rávezetni, hogy a Dine4Fit alkalmazásban általuk előre eltervezett ételek ízletesek legyenek, és az elkészítéséhez pedig a lehető legkevesebb időt kelljen rászánni.

Bármennyire is meglepő, de meg lehet oldani. Csak egy kicsit gondolkodni kell, és a jól bevált trükköket alkalmazni, amelyeknek köszönhetően egyszerre akár több különböző étel is elkészíthető.

Az egész cikk 12.6.2024 0