27.3.2023 Dine4fit.hu

Kristýna Volfová akkreditált táplálkozási tanácsadó: Az étrend-kiegészítőkről általában

Manapság tömegesen találkozhatunk az étrend-kiegészítők, különféle komplexek, stimulánsok vagy fogyókúrás “csodaszerek” ajánlataival.

Nézzük meg, mit kellene pótolnunk szervezetünkben, esetenként akár folyamatosan, akár „csak” az év egy-egy bizonyos szakaszában.

Mindenekelőtt szeretném leszögezni, hogy ez az ajánlás csak általános, mindegyikünknek egyéni, és más-más specifikus igényei vannak. Az alábbiakban azokat a kiegészítőket említem, amelyeket lehetőség szerint mindenkinek érdemes lenne használnia.

Akreditovaná výživová poradkyně Kristýna Volfová: Doplňky stravy všeobecně

Omega-3 zsírsavak

Az omega-3 zsírsavak érdemlik az első helyet a kiegészítők között. A többszörösen telítetlen zsírsavak csoportjába tartozik, ez a komponens nélkülözhetetlen – szervezetünk nem képes magától előállítani. Az omega-3 alapvetően EPA-ból és DHA-ból áll (adott esetben ALA-ból, amely az EPA és a DHA előfutára, de a szervezet az ALA-nak csak körülbelül 5%-át képes regenerálni). Az EPA és a DHA kiegészítik egymást, az EPA elsősorban az érrendszerre, a DHA pedig az agyi aktivitásra van jótékony hatással.

Milyen (pozitív) hatásai vannak az omega-3-nak a szervezetünkre?

 • Befolyásolják az omega-3 és omega-6 természetes arányát az étrendünkben,
 • csökkenti az LDL-koleszterinszintet és pozitív hatással van a HDL-koleszterinszintre,
 • erősítik az immun- és hormonrendszert,
 • fontos szerepet játszanak a fertőzések és allergiák esetén.

A populációnk omega-3-zsírsavakban szegény, ezért egész évben célszerű a pótlása (étkezés közben bevenni). Az ajánlott adagokat gyermekek, terhes nők stb. esetében mindig egyedi, ezért szakemberrel kell egyeztetni.

D vitamin

A D-vitamin zsírban oldódik. Ezt a vitamint D-provitamin formájában is megkapjuk (a naptól UV-sugárzás segítségével), de a “napozz sokat, hogy sok D-vitaminod legyen” lecke nem annyira releváns, mert a provitamint a szervezetnek még át kell alakítania, és nem biztos, hogy 100%-osan sikerül is.

Akreditovaná výživová poradkyně Kristýna Volfová: Doplňky stravy všeobecně

A D-vitamint D2 és D3 vitaminokra oszthatjuk, a D2 növényi, a D3 pedig állati eredetű. A teljes lakosság több mint 60%-a szenved D-vitamin-hiányban, ezért célszerű ezt a vitamint pótolni (ebben az esetben is étkezéskor javasolt, mivel a D-vitamin zsírban oldódik).

A D vitamin hatásai:

 • Fontos szerepet játszik a kalcium és a foszfor felszívódásánál,
 • fontos a kalcium vérplazmában való fenntartása szempontjából,
 • stimulálja az immunrendszert, ami fontos a pajzsmirigy és a hormontermelés szempontjából,
 • a csontok és az izmok képződése szempontjából is fontos.

A D-vitamin hiánya csontgyengeséget okozhat.

A D-vitamin megtalálható például a tojássárgájában, a májban, az élesztőben, a vajban stb., de mint már említettem, célszerű egész évben pótolni, mert természetes forrásokból nem jutunk hozzá a szükséges mennyiséghez.

Kalcium és magnézium

A kalciumot és a magnéziumot együtt szeretném megemlíteni, mert megfelelő magnézium és kalcium arány mellett ez a két ásványi anyag szinergikusan együttműködik. Ha azonban nem tartják be a kalcium és a magnézium ideális arányát (2,5:1), anti-szinergikus hatás léphet fel, azaz a kalcium elnyomja a magnézium hatását.

Ha a megfelelő magnézium- és kalciumtartalmú étrend-kiegészítőt keresik, mindig nézzék meg az arányokat az értékeknél. Az is jó, ha a kiegészítő D-vitamint is tartalmaz, ami segíti a kalcium felszívódását.

se správným poměrem hořčíku a vápníku tyto dva minerály působí synergicky

A magnéziumnak magának több formája is van, ezeket a formákat most nem fogjuk részletezni. A magnézium hatásaira koncentrálunk, amennyiben megfelelően alkalmazzuk:

 • Szerepet játszik az energia-anyagcserében,
 • fontos az izmok működéshez, a regenerációhoz és az izomgörcsök ellen,
 • nagymértékben befolyásolja a kardiovaszkuláris rendszert és az idegrendszert.

A kalcium a csontok és fogak alapvető eleme, de ez még távol áll a (fő) feladataitól:

 • Szerepet játszik az enzim- és hormonképzésben,
 • fontos szerepet játszik a sebek gyógyulásánál, a véralvadásnál és az izmok működésénél,
 • továbbá biztosítja az idegsejtek közötti üzenetközvetítést is.

Mint ahogy már feljebb említettem, étrend-kiegészítőt kombinált formában is vehetnek (kalcium, magnézium, D-vitamin), de ügyeljenek az arányokra, a felszívódásra és az ajánlott napi mennyiségre és felhasználásra.

A folytatást készítjük.

fotó: cz.depositphotos.com

 

Kristýna Volfová
https://www.apointofme.cz

 • A cseh Egészségügyi Minisztériumnál jegyzett és Akkreditált táplálkozási tanácsadó.
 • Pszichológiát tanul a főiskolán, mert tudja, hogy az étel néha mennyire meg tudja szenvedtetni az embereket, és nem csak táplálkozási, hanem pszichológiai oldalról is szeretne segíteni másokon.
 • A “Strašák jménem jídlo” (Ételnek evezett félelem) című könyv szerzője (Pointa, 2021), ami az ételtől való félelemre és az önmagunkhoz való hozzáállásra összpontosít .
 • Saját életútját a @a.point.of.me Instagramon osztja meg másokkal.
Egyéb érdekes olvasnivalók:

Miért hízunk néha a fogyókúra alatt?

27.3.2023 Dine4fit.hu Cikkek

Hozzászólások

A hozzászólások nem képviselik a szerkesztők vagy a blog üzemeltetőjének véleményét.

Hozzászólás írása

Kapcsolódó cikkek
Kačenka: Az étrend feljegyzése a Dine4Fit alkalmazásba számomra egy játék, amit a mai napig élvezek Kačenka: Az étrend feljegyzése a Dine4Fit alkalmazásba számomra egy játék, amit a mai napig élvezek

Egy további bátorítást hoztunk el Önöknek a Fogyunk és egészségesen táplálkozunk a Dine4fit segítségével csoportunkból.

A maihoz hasonló bejegyzések igazán boldoggá tesznek minket. Az, hogy a csoport jól működik, és sok embernek segít, az nem a mi érdemünk. Azoknak a tagoknak köszönhető, akiknek sikerült lefogyni az alkalmazásunkkal, és nem esik nehezükre tanácsot adni a kezdőknek.

Az egész cikk 15.5.2023 0